duminică, 27 octombrie 2019

Don Pasquale - Opera la cinema

De când îl avem pe Leo (ianuarie 2017), nu am mai fost împreuna la teatru sau la concerte, ca sa nu ramâna "bebelusul" nostru singur acasa. De dragul lui am renuntat la multe din obiceiurile noastre si ne-am rezumat doar la activitatile pe care le putem face însotiti de patruped. Nu regretam nimic, Leo a adus multa bucurie în familia noastra, însa de-acum, Leo e baiat mare - în câteva zile va implini 3 ani!
Luna trecuta mi-a ajuns în mâna programul stagiunii 2019/2020 Royal Opera House - Londra, cu spectacolele preluate live la cinema si tare dor mi s-a facut de o opera sau un balet, interpretate de cei mai mari artisti ai timpurilor noastre. Apreciez initiativa culturala a transmiterii live de spectacoleEste o idee fantastica, prin care accesul la spectacolele de inalta clasa nu iti este îngradit! Fara sa trebuiasca sa te deplasezi la Londra, patrunzi virtual în cea mai importanta sala de concerte britanica si savurezi live spectacolele Operei Regale si ale Baletului Regal, în acompaniamentul orchestrei Covent Garden. Trebuie doar sa cumperi un bilet la cinematograful din orasul tau. Este o combinatie ideala de real si virtual... Cinematografele care se inscriu la aceasta actiune (in general, reteaua de cinematografe Cineplex) pregatesc una din sali special pentru spectacol, ofera garderoba, receptie pe covor-rosu cu întâmpinare cu un pahar de sampanie, program pentru spectacol si bufet cu gustari si bauturi in pauze. Biletul este de 3-4 ori mai scump decât un bilet obisnuit la cinema, însa toate aceste servicii sunt inclusive. Ca spectator, traiesti puternic toate emotii din-naintea, din timpul si dupa spectacol, la fel ca un spectator din ROH, ba chiar s-ar putea spune ca esti mai favorizat, pentru ca vezi permanent tot ce se petrece atât pe scena în timpul spectacolului, cât si în spatele cortinei, in timpul pauzelor. Interesantele interviuri cu regizorii, dirijorii, artistii, costumierii sau decoratorii, te ajuta sa întelegi cat mai bine piesele, rolurile, viziunile artistilor. Eu sunt coplesita de emotii, la astfel de spectacole.

Stagiunea 2019/2020 a inceput pe 8 octombrie, cu "Don Giovanni" - spectacol pe care noi l-am vazut în anii precedenti. Urmatorul spectacol a avut loc joi, pe 24.10.2019, la orele 20:30 si a prezentat opera lui Donizetti - "Don Pasquale", opera ce a avut premiera mondiala în Paris, în anul 1843.
Opera este o capodopera a muzicii si Donizetti a declarat ca a compus acest Masterpiece în doar 11 zile! Uluitor, având în vedere complexitatea rolurilor.
"Don Pasquale" este o operă bufă în 3 acte si peronajele principale sunt:
♦ Don Pasquale, un burlac bătrân si bogat - Basbariton
♦ Dr. Malatesta, medic si prieten cu Don Pasquale - Bariton
♦ Ernesto, nepotul lui Don Pasquale - Tenor
♦ Norina, iubita lui Ernesto - Soprană de coloratură
Între artistii principali (Bryn Terfel, Mariusz Kwiecien, Olga Peretyatkoam) am descoperit imediat si numele lui Ioan Hotea si mi-a crescut inima. Vocea lui Hotea este remarcabila si fara sa fiu subiectiva, dintre rolurile masculie, evolutia lui mi-a placut cel mai mult! Despre soprana trebuie sa spunca este delicioasa! Olga Peretyatkoam are o voce superba si un aspect fizic tare placut. Jocul ei de scena m-a facut sa uit ca sunt la teatru, atât de natural si-a interpretat rolul. Numai cuvinte de lauda la adresa intregii echipe.
Mi-a placut foarte mult si punerea în scena sub conducerea lui Damiano Michieletto. Mi-a adus cumva aminte de "La Traviata" cu Anna Netrebko si Rolando Villazon în spectacolul înscenat de Willy Decker si Wolfgang Gussmann. Aceeasi alura moderna, proaspata ☺
Si aici, decorurile sunt simple si de mare efect! Casa lui Don Pasquale este reprezentata prin lampi stilizate si în fata casei sta parcat un automobil ☺ Personajele poarta vestimentatie din vremea nostra, pentru ca da, regizorul a dorit sa arate o data mai mult ca povestea scrisa în 1843 este deseori întâlnita în zilele noastre.

Este povestea unui bărbat vârstnic neînsurat, care tânjeste înca dupa confortul pe care i l-a asigurat mama, cât timp a trait. El nu a schimbat nimic din mobilierul casei, el însusi, la aproape 70 de ani doarme înca în patul de o persoana, dar doreste neaparat sa se casatoreasca. Bineînteles, pretentiile lui sunt mari: viitoarea sotie trebuie sa fie tânara, frumoasa, fecioara, docila si modesta ☺ Don Pasquale este bogat, pentru ca intreaga viata a facut economii, a trait simplu, chiar primitiv.
Don Pasquale a administrat ca tutore, averea nepotului Ernesto, nepot care a trait sub acoperisul lui, pâna acum. Ernesto este îndragostit de o tânara vaduva si abia asteapta sa împlineasca vârsta majoratului pentru a intra în posesia mostenirii si pentru a cere mâna Norinei. Don Pasquale însa nu este de acord cu aceasta casatorie, el are alt aranjament pentru tânarul Ernesto, pe care îl ameninta cu dezmostenirea, în cazul în care acesta nu i se supune. Ernesto (asa cum îi este si numele), ramâne credincios iubirii lui pure, cauza pentru care Don Pasquale îl arunca pe strada.
Aflând despre cearta din casa lui Don Pascuale, doctorul familiei - Dr. Malatesta, hotareste sa intervina spre a ajuta tânara pereche. Pune la cale o farsa, împreuna cu Norina. El o aduce pe Norina în casa lui Don Pasquale si o prezinta ca fiind sora lui, precizând ca tânara a fost crescuta în manastire si ca acum, la 17 ani, trebuie sa îi gaseasca o partida buna pentru casatorie. Don Pasquale este fermecat de frumusetea tinerei. Don Pasquale o întreaba pe Norina ce viseaza ea de la casnicie. Bineînteles ca Norina ofera batrânului raspunsurile la care el visa: ea nu doreste alceva decât sa gateasca si sa deretice prin casa, sa fie supusa sotului si sa îi îndeplineasca acestuia toate dorintele (☺☺☺). Mai spune ca ea nu are prietene si nu ii place sa iasa în societate. Don Pasquale simte ca explodeaza de bucurie si doreste sa se casatoreasca pe loc cu tânara fata. Pentru aceasta, doctorul angajeaza un notar fals si bătrânul trece jumătate din averea lui pe numele sotiei.
Lămurit de Malatesta despre farsa ce se pune la cale, Ernesto acceptă să fie martor al falsei căsătorii. El se va bucura de o atentie deosebită din partea "mătusii" care, spre stupefacția lui Don Pasquale, îl alege drept însoțitor pentru plimbări. Dintr-odata, sotia docila începe sa faca nazuri, da peste cap toate tabieturile batrânului Don Paquale, care priveste disperat si neputincios cum aceasta cumpara mobila noua, masina noua, toalete si bijuterii. Ba mai mult, pleaca gatita în fiecare seara de acasa - chiar si noaptea nuntii! Norina lasa telefonul mobil (în varianta originala, este vorba despre un bilet ☺) dinadins neobservat, pentru ca Don Pasquale sa citeasca un mesaj în care un curtezan îi cere întâlnire în gradina, la miezul noptii. Don Parquale hotaraste sa-si surprinda sotia în flagrant, de aceea îl cheama pe doctor, sa fie martor pentru divort. Ernesto si Norina se ascund în boscheti si îl exaspereaza pe Don Parquale, care nu mai doreste altceva decat sa fie din nou singur, linistit, burlac. Pentru a scapa rapid din situatie, Don Pasquale accepta sfatul doctorului, ca Ernesto sa se casatoreasca cu iubita lui si sa vina sa locuiasca în casa lui Don Pasquale si astfel, cu ajutorul cuplului tânar, sa o aluge pe sotia infidela. In acest moment Norina isi dezvaluie adevarata identitate si Don Pasquale află ca de fapt, căsătoria lui nu este valabilă. În tot balamucul, Don Pasquale nu mai este constient ca a fost pacalit, pentru el nimic nu este mai important decât sa scape din ridicola situatie. Cei doi tineri se casatoresc si sunt fericiti. Cortina cade si un ropot de aplauze se aude atât din boxele cinematografului, cât si din sala noastra.
Spectacolul a durat pâna la ora 23:30, dar în mai putin de un sfert de ora, am fost deja acasa. In Londra probabil ar fi durat mai mult de o ora sa ajungem la hotel ;-) Leo s-a bucurat enorm când ne-a vazut, ne-a pupat si ne-a certat în acelasi timp. Apoi si-a luat jucaria de rontait si s-a asezat multumit în pat, asteptând sa dam stingerea ☺

PS1: Urmatorul spectacol este balet: Concerto / Enigma Variations / Raymonda Act III - din pacate nu avem bilete.
PS2: Pe 31 decembrie, tot la cinematograful nostru, va fi transmis live, Concertul de Revelion de la Filarmonica din Berlin. Doua ore si jumatate muzica de camera si muzica clasica, sub bagheta dirijorului Kirill Petrenko, cu Soprana Diana Damrau.

16 comentarii:

  1. In vara aceasta am vazut pt prima data balerine. Am fost foarte emotionata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu imi vine sa cred... doar anul acesta, pentru prima data în viata ta?!
      Ma bucur mult ca ti-a placut. Experientele placute trebuiesc repetate :-)

      Ștergere
  2. Wow ce productivă ești!...Se observă bilanțul unei săptămâni încărcate de emoții pozitive și bucurii pe măsură. Și de această dată ne-ai făcut martorii unei povești frumoase, la ceas de seară, cu personaje talentate😍😄
    și subiect amuzant...cvasireal...Însă apogeul serii a fost când mai să vă luați câteva lăbuțe peste ochi drept pedeapsă 🐾😅 de la Leo cel părăsit...După o ceartă concisă, bucuros evident că vă revede se așterne liniștea.
    Noapte bună cu zile frumoase de sfârșit de Brumarel!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. oh, saptamanile mele sunt toate asa încarcate. Gasesc mereu ceva intersant de facut, insa de scris pe blog despre acestea nu am mai avut timp. Acum, ca zilele sunt mai scrte, poate ca-mi voi face timp sa scriu despre toate activitatile placute cu care-mi ocum timpul :-)
      Leo este cea mai nepretentioasa fiita din preajma mea. Se bucura cand ma vede, se gudura si se aseaza colacel lipit de mine cand ma vede ca ma asez sa citesc sau sa lucrez la laptop, se joaca cu mine atunci cand am chef si timp, ma insoteste oriunde ies - chiar si daca numai pana la boxa cu gunoi, el nu e prea obosit niciodata. Este un scump, cum sa nu il iubesc <3 Oh Gina draga, nici nu-mi mai pot imagina viata fara el.
      Te pup. Noapte buna, somn usor si vise placute :-*

      Ștergere
  3. Ce experienţă minunată, cred că a fost o senzaţie aparte în sală, tare mult mi-ar plăcea şi mie asemenea spectacol!
    Şi dragul de Leo cred că a fost tare cuminte singurel :)
    Săptămână frumoasă, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. noi am mers cativa ani in mod regulat la Kino - Royal Oper House, dar am intrerupt aproape 3 ani, din cauza scupetei blanoase.
      Mie imi plac mult aceste spectacole. Sunt destul de scumpe biletele (35€ pro persoana, pro spectacol) de aceea mai mult de 4_5 pe stagiune nu ne permitem.
      Leo este un scump, va trebui sa invete ca poate sa ramana si singurel acasa 😜🐾
      Te pup. Un start bun in noua saptamana 😘

      Ștergere
  4. Eu am vazut deja filmuletul cu Leo pe youtube asa ca abia asteptam sa citesc mai multe amanunte <3
    Wooooooow dar ce fain!! <3 Mi-ar placea si mie - poate fac si cu transmisiune pe net (contra unei sume desigur, se intelege). Cum ar fi... imi pun un covoras rosu (sau o paturica pe canapea) si-l iau si pe Kouki in brate sa vada si el :D.
    Am citit pe nerasuflate intregul articol - observasem si un nume de roman in distributie si abia asteptam sa aflu amanunte ;). Imi place si subiectul operei :D si e foarte interesant cum este pus in scena (am vazut cateva secvente aici).
    Pupici cu drag!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, problema este ca nu pot incarca videoclipuri mari pe blog, trebuue mai intai sa il postez pe youtube si apoi sa il preiau in postarea de pe blog, de aceea, cateodata apare deja videoclipul pe youtube si eu inca nu am terminat de scris articolul pe blog 😝
      Spectacolele acestea sunt asa frumoase tocnai pentru ca o ora inainte te pregatesti sa pleci, si in timp ce te imbraci de gala, te coafezi si parfumezi, emotiile cresc si psihicul se pregateste treptat pentru a savura spectacolul. Cand pasesti in sala, arta iti patrunde prin toti porii 🤗💕 Apoi, in drum spre casa plutesti si noapte in pat visezi deosebit de frumos 🤗
      Te pup Rux draga. Zile minunate iti doresc 😘🐾

      Ștergere
  5. Bucuria pe patru labute v-a intampinat acasa! <3 <3 Scumpul de el! Se citeste fericirea pe mutrisoara lui dragalasa! :)
    *
    Iti multumesc pentru povestirea spectacolului! :) Tot la tine am citit despre "opera la cinema" si mi se pare o idee interesanta - si foarte apreciata, inteleg - de iubitorii genului. Imi place si ceea ce am dedus ca ar fi fost atmosfera din cinematograf. :) Si-mi place drumul vostru spre casa, cu strada aproape pustie, cu felinarele luminand cald noaptea, si.... Leo topaind de bucurie! <3 <3
    Iti doresc o saptamana excelenta, Carmen draga! Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ooo ce ne a certat si ne a iubit concomitent ❤️🐾 A doua zi cum ne a vazut la dulapul cu pantofi, cum s a postat in fata usii de la intrare. Dragul de el, nu vrea sa stea singurel, dar... de, asa e viata. Facem de multe ori ceea ce trebuie, nu ceea ce ne ar place.
      Asa este, si drumul spre casa a fost frumos, atmosfera e de basm cand orasul e gol si tu vii de la un superb spectacol 😍
      Te pup Diana draga. Ganduri bune si imbratisari de la trio pentru trio 🤗🐾😘😘😘

      Ștergere
  6. Interesanta experienta! Foarte nemaipomenit sa vina Londra la tine in sala de cinema... :) Nu mai vorbesc de spectacolul in sine si de artistii si de regie. :) Esti o norocoasa.
    Iar dragutul de Leo merita un pupic, ca a fost cuminte. :)
    O saptamana buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si in Romania exista acest program. Reteaua de cinematografe Cineplex preia Royal Opera House London si reteaua Cinemaxx preia Metropolitan Opera New York. Pentru mine, este mai aproape acest cinema care preia ROH. Trebuie sa te interesezi unde este in orasul tau. Succes 🤗
      Te puo. o seara placuta 😘

      Ștergere
  7. Din pacate nu am cultura in ceea ce priveste opera si nu am fost niciodata la opera. Nu pentru ca nu ma interseaza, ci pus si simplu nu am ajuns, desi mi-as fi dorit. Dar urmaresc pe facebook pagina Operei Royal House, si cumva sunt in tema cu ce se petrece. Au si transmisiuni live de la repetitii. Cinematograful de la noi este destul de micut, nu stiu daca preiau astfel de spectacole. Probabil se rapoteaza si la persoanele care dorec sa participe sau nu la un astfel de spectacol. Ravnesc si la cateva piese de teatru regizate de regizori romani, insa Severinul nu se afla pe lista lor. Fiind oras mic... Si cred ca nu este nici spatiul necesar. Am citit cu drag povestea lui Don Pasquale. Carmen, aceste spectacole urmarite live au si subtitrari? Cred ca e o prostie ce intreb, insa sunt curioasa. Pentru ca am vazut pe pagina Royal Opera House, fragmente de videouri cu subtitrari. Eu as intelege mai bine spectacolul cu subtitrare. :)
    Multumim! <3
    Seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea Florina,
      este pacat dar nu esti tu de vina, ci sistemul! La scoala, ar trebui sa se introduca in timpul orelor de muzica, istoria muzicii clasice cu auditii ale celor mai remarcabili compozitori ai lumii.
      Si eu am inceput sa merg la concerte de muzica clasica si la spectacole de opera relativ tartziu, abia dupa 35 de ani. De placut, mi-a placut mereu acets gen de muzica, si inca din adolescenta mi-am cumparat discuri si am incercar singura sa gasesc informatii despre ceea ce descopeream nou. Pe vremea adolescentei mele nu existau computere si internet decat la Centrul de Calcul ☺ Astazi, orice poate sa afle orice, in domeniul artei, ma refer.
      Si cum spuneam, inca in adolescenta am inceput sa cumpar discuri cu muzica clasica, concerte sinfonice, opera (pe lânga jazz, pop si rock)... si ascultam acasa de-a valma, asa cum apucam sa cumpar. (Toti banii de buzinar ii cheltuiam pe carti si discuri). Mai tarziu, am descoperit o serie de spectacole pentru "incepatori" la care se faceau cunoscute instrumentele dintr-o orchestra sinfonica, rolul si importanta fiecarui artist din ansamblu. Apoi am inceput sa recunosc anumite pasaje si am deasemenea am inceput sa am preferinte.
      (Pe Verdi il iubesc <3 Am fost la multe concerte Verdi).
      Si uite asa, an de an, am invatat sa cunosc tot mai mult, am inceput sa fac legaturi intre evenimentele culturale, sa inteleg cine pe cine a influentat la vremea aceea. Ma refer atât in muzica cat si in pictura si sculptura. Si din ce in ce iti place tot mai mult si descoperi tot mai multe. Apoi, incepi sa remarci nueme interpretilor, ai regizorii, ai dirijorilor si cu urechea deja formata, poti sa formulezi propriile pareri despre anumite spectacole ☺ Niciodata nu e prea târziu sa incepi <3

      Intrebarea ta in legatura cu subtitrarea, nu este deloc prostie. Este intr-adevar asa: toate spectacolele transmise live de la Covent Garden sunt anul acesta subtitrate in 7 limbi (nu stiu care, dar germana este una dintre ele) Transmisia acestui sezon se face in peste 1.000 de cinematografe si în 40 de țări de pe tot globul. Stiu sigur ca si Romania este intre cele 40 de tari <3
      La inceputul fiecarui spectacol, crainica anunta cate tari au preluat spectacolul, cate cinematografe si in cate limbi va fi tradus spectalocul live.
      Chiar radeam cu o prietena careia i-am povesti despre spectacol a doua zi si ii spuneam ca toate interviurile si explicatiile au fost in engleza, opera Don Pasquale a fost interpretata in italiana, am citit subtitrarea in germana si concomitent, eu mi-am tradus in gand pe româneste ☺☺☺ Si concluzia a fost "ce tare seamana italiana cu româna"! ☺☺☺
      Te pup. Noapte buna Florina! <3

      Ștergere
    2. Carmen, mulutumesc multumesc pentru aceste informatii! Asa frumos ai scris, iti multumesc! <3 Aveam ore de muzica, desen, dar erau doar niste ore trecute pe orar si atat. Stiu doar operele cunoscute ai marilor compozitori, dar cam atat. Ma bucur ca ai scris despre opera si stiu ca ai mai scris si inainte.
      Mai descoper din cand in cand vreo compozitie si o ascult daca imi place. Mi se par interesante aceste spectacole pentru incepatori. Cred ca ar fi un plus bun in scoli. Serialul "Mozart in the Jungle" a fost o intrdoducere buna pentru instumente. Din serial am aflat de oboi.
      https://www.youtube.com/watch?v=kkJC8p48g6g&list=RDkkJC8p48g6g&start_radio=1
      Multumesc inca o data pentru tot ce ai scris! O seara placuta, Carmen! <3 :*

      Ștergere
    3. Florina draga , multumesc pentru videoclip - minunat interpretat Vivaldi. Nu am mai ascultat niciodata Philippe Jaroussky, multumesc <3

      Ștergere