marți, 7 noiembrie 2017

Nu ai timp sa gatesti?

În ultimii douazeci de ani nu am mai gatit niciodata portii atât de mari încât sa trebuiasca sa pun de pe o zi pe alta la frigider (asa cum era moda în anii '80).
Ne-am învatat sa mâncam doar mâncare proaspat gatita si... bineinteles ca nu întotdeauan este timp pentru mâncaruri alese ;-)  Însa exista atâtea feluri de mâncare gustoase si sanatoase, ce pot fi facute rapid. Iata doua exemple simple:
"Rucola si creveți".
Noi cumparam creveti bio congelati. Sunt de marime medie si gata curatati. Trebuiesc doar spalati în strecuratoare si lasati pe un servetel de hârtie, sa fie bine scursi de apa. Se prajesc rapid, la foc mare. Se condimenteaza usor cu sare si piper.
Rucola trebuie clatita, frunza cu frunza. Eu rup coditele însa majoritatea cunoscutilor servesc frunza întreaga. Presar sare de mare si frec usor frunzele cu mâna. Stropesc cu Aceto balsamico si cu ulei din sâmburi de struguri.
Rastorn crevetii peste salata si gata este mâncarea de seara. Nu dureaza nici macar 20 de minute si farfuria este plina cu vitamine, proteine si minelale☺
Calorii și nutrienți:
♦ 100 g creveti = 87,0 kcal; 18,6 g proteine; 1,4 g grasimi; vitamine: C - 2,2 mg si E - 1,38 mg; Fier - 3 mg, Potasiu - 182 mg,  Calciu - 39 mg, Magneziu - 34 mg, Natriu - 224 mg, Fosfor - 137 mg
♦ 100 g Rucola = 7,0 kcal; 2,6 g proteine; 2,1 g carbohidraţi; 1,7 zaharuri; 1,6 fibre alimentare; Vitamina C - 62 mg; Minerale : Clorură - 109 mg, Potasiu - 369 mg, Calciu -160 mg, Magneziu - 34 mg, Sodiu - 27 mg, Fosfor - 64 mg, Sulf - 100 mg

"Lăptuca si piept de curcan"
Se spala pieptul de cucan, se lasa pe servetel de hârtie sa se svânte. Se taie fâsii si se rumeneste în tigaie. Se condimenteaza usor cu sare si piper.
Lăptuca se spala frunza cu frunza, se indeparteaza cotorul si frunzele se rup în bucati mici, cu mana. Se presara sare si se freaca usor cu mâna, împreuna cu o ceapa rosie taiata rondele fine. Se stropeste cu Aceto balsamico si cu ulei din sâmburi de struguri. Se rastoarna fâsiile de carne de curcan prajite si se amesteca bine.
Calorii și nutrienți:
♦ 100 g lăptuca - 5 kcal; 2,23g carbohidranti; 1,1g fibre alimentare; 1,35 proteine, 95g apa, vitamine A, B1, B2, B9, C, E, K; minerale: Calciu - 35 mg, Fosfor - 33 mg, Potasiu - 238 mg
♦ 100 g piept de curcan - 112 kcal; 24 g proteine, 75 g colesterol; vitamine: B6, B12, niacină, riboflavină; minerale: fier - 1mg, zinc - 1,8mg, magneziu - 20 mg, potasiu - 300 mg, sulf - 200 mg, seleniu şi fosfor.
Dupa aceeasi reteta se poate combina orice fel de salata - andiva, salatica de câmp, iarba-grada (portulak), salata-de-gheata , salata-batavia, lollo-toso, etc. Fileul de curcan poate fi îlocuit cu file de pui.

14 comentarii:

  1. Mult mi-a trebuit sa ma conving sa mananc creveti, dar acum nu mai pot fara! 😅
    Multumesc pentru retete! Chiar sunt usoare si rapide!
    Pupici! Ura... maine este mijlocul saptamanii! 😅

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :-) si mie mi-a fost ciudat la început... Dar manânc cu multa placere scoici si melci de vin. Ceea ce nu cred ca voi putea sa probez vreodata este Austern ☺ Degeaba imi spune toata lumea ca este deosebit de gustoasa, nu pot sa imi fac curaj! ☺
      Daaaa, incepând de maine dupa-amiaza, incepem nunaratoarea inversa pâna la weekend ☺ Te pup. Noapte buna!

      Ștergere
    2. Voi le ziceti Austern, iar noi le zicem Oester! :)))
      Cum o dai tot despre stridii vorbim! Hahahahaha ....
      Nici mie nu-mi plac! Doar cand le vad ...Si nici cu melci nu ma împac! Brrr ... Cum ti-a fost ziua? 😅

      Ștergere
    3. ☺☺☺☺☺☺
      Incepand de saptamana aceasta la birou incep sa se linisteasca apele... Abia astept sa inceapa Adventul! <3 pupici

      Ștergere
  2. La creveti spun pas! :) M-a convins sora mea sa mananc unul, cu ani in urma, si l-am inghitit in asa fel incat cred ca nu l-am atins cu vreo papila gustativa. :)) Am pitici pe creier si nu pot, si pace buna, sa inghit "fructe de mare".
    Cu pieptul de curcan altfel sta treaba - daca-l face altcineva, pentru ca mie-mi iese ori "prea facut" ori prea crud. :)
    Delicios fel de papa! :)

    Imbratisari si pupici, cu drag! (de la trio pentru trio). <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu siguranta nu ai servit cu gandul ca nu poate sa fie delicios 🤣😂 si ai reusit sa te autosugestionezi. Si fetele mele fugeau cand auzeau dw creveti. Acum insa mananca, ba chiar Adelei poti sa ii servesti la orice ora creveti 😊
      O zi faina 😘 pupici de la trio pentru trio

      Ștergere
  3. Nici eu nu prea ma impac cu crevetii, dar ideile sunt bune, carnita+verdeata=love!

    RăspundețiȘtergere
  4. Esti formidabila, Carmen draga! Dupa ce ca ne dai idei de meniuri, ne si luminezi cu info nutritionale!
    Cu cat se gateste mai simplu, cu atat mai bine pentru trupul nostru. Ca nici sa stai cu orele prin bucatarie... Poate doar sa citesc acolo la o cafea. :)
    O zi minunata iti doresc! Cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. noi nu mancam "elegant" decat sambata si duminica. Sau in concedii - cand e timp de pregatit 3 feluri de mancare si servim totul asa, cu dichis :-)
      Te pup. O saptamana usoara sa ai!

      Ștergere
  5. Yumm!Ce fain arata!Rucola e preferata mea. Am incercat o data sa gatesc creveti, dar mi-au iesit gumosi, n-am stiut cum sa-i prepar, cred ca i-am tinut prea mult pe foc. Am pus si vin rosu peste :)))). Mai tarziu am citit ca la carnea alba, este de preferat vinul alb. O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :-) Eu as putea manca de 3 ori pe saptamana creveti - o data salata, asa ca aici, o data supa de iarba lemon, si o data salata/ cocktail Hmmmmmm,delicioase feluri de mancare! :-)
      Te pup. Noapte buna!

      Ștergere
  6. Excellent site you have got here.. It's hard to find high-quality writing like yours nowadays.
    I honestly appreciate people like you! Take care!!

    RăspundețiȘtergere