marți, 15 septembrie 2015

Juan Gabriel - cel mai celebru cântaret mexican

pentru rubrica "Meloman pentru o zi"


Asta vara, ascultând "Radio Pantera Roz" în Delta Dunarii ☺ am promis prietenilor mei Silvia si Virgil ca voi dedica un articol pe blog unuia din preferatii lor - marele artist Juan Gabriel.
S-a nascut pe 7 ianuarie 1950 si este al zecelea copil al lui Gabriel Aguilera Rodríguez si al Victoriei Valadez Rojas. A fost botezat Alberto Aguilera Valadez. Pe când avea doar trei luni, tatal sau care era taran, a decedat în urma unui incendiu la munca pe câmp. Asa se face ca la doar cinci ani Alberto a fost dat la internat si înscris la o scoala nationala pentru meserii "Institutul Tehnologic din Ciudad Juarez" unde pâna la vârsta de 13 ani s-a pregatit sa devina șpenglăr.
Juan Contreras - un maistru tinichigiu, i-a fost în acesti 8 ani, instructor, tata-adoptiv, prieten si profesor de chitara. Posedând un talent muzical extraordinar, Alberto a începuta sa dea mici spectacole, cântând si acompaniindu-se la chitara, interpretând atât melodii din folclorul mexican cât si compozitii proprii. Si tot atunci, si-a ales ca nume de scena - Juan Gabriel, o combinatie între numel tatalui si al mentrorului sau.
Nu a practicat niciodata meseria de tinichigiu, a hotarât ca muzica va fi viata lui si asa s-a întâmplat!
A început prin a calatori si a cânta în baruri si pe strazi. La vârsta de 21 de ani a obtinut primul contract la RCA. Apar primele înregistrari si primele mari succese: "No tengo dinero" (Nu am niciun ban),"Tres claveles y un rosal" ("Trei garoafe si un trandafir") si "Como amigos" (Ca prieteni") - melodie cu care primeste Discul de Aur - 1971. În acelasi an apare pentru prima data la televiziune cu melodia "El y Ella" (El si ea).
Este invitat sa înregistreze un disc împreuna cu Mariachi Vargas - un binecunoscut ansamblu de folclor mexican. Cu aceasta ocazie Juan Gabriel lanseaza piesele proprii: "Se me olvidó otra vez" ("Am uitat din nou"), "Lágrimas y lluvia" ("Lacrimi și ploaie") si "La muerte del palomo" ("Moartea unui porumbel"). Colaborarea aduce un succes fulminant si pâna în 1974 Juan Gabriel editeaza înca trei discuri împreuna cu Mariachi Vargas De Tecalitlán. În aceasta perioada, melodiile "A mi guitarra" ("Cu chitara mea"), "Te propongo matrimonio" ("Te cer în casatorie") si "El Noa, Noa" devin hituri.
Mai departe cariera lui Juan Gabriel este permanent ascendenta. În următorii cincisprezece ani Juan Gabriel a devenit o vedeta cu renume mondial, a înregistrat 15 albume, ai vândut aproximativ 20 de milioane de discuri si si-a făcut debutul ca actor. A scris si înregistrat peste 1000 de melodii într-o mare varietate de genuri muzicale si a colaborat cu numerosi artisti din scena muzicala latino: Rocio Durcal, Isabel Pantoja, Lucha Villa, Lola Beltran, Paul Anka.
În anul 1984 a lansat albumul "Memories, vol. II"  care a devenit cel mai bine vândut album al tuturor timpurilor în Mexic, cu o vanzari de peste opt milioane de exemplare. Melodia "Querida" ("Draga mea") a ramas în topul topurilor pâna azi.
În anul 1986, orasul Los Angeles a declarat ziua de 5 octombrie ca fiind "The Day of Juan Gabriel"
În acelasi an, Juan Gabriel a intentat proces casei de discuri BMG pentru drepturile de autor, cu care abia dupa 8 ani a ajuns la acord, motiv pentru care primul lor disc s-a intitulat "Gracias Por Esperar" ("Vă mulțumesc pentru așteptare").
Juan Gabriel a participat si participa la diferite misiuni sociale si activitati caritabile, sponsorizeaza orfelinate si adaposturi. În anul 1987 a fondat si finantat o scoala cu internat pentru peste 100 de copii orfani, în orasul în care s-a lansat - Ciudad Juarez, Chihuahua.
În anul 1996 cu ocazia sarbatoririi a 25 de ani de cariera, BMG a lansat un set de CD-uri, solo-uri, duete și versiuni speciale care reflectă amploarea lucrarii vieții artistului. Cu acest set de înregistrari, Juan Gabriel a obtinut doua discuri de platină în Mexic și câte un disc de aur în Statele Unite ale Americii, Venezuela, Chile și Argentina.
Tot în anul 1996,  Billboard a introdus numele lui Juan Gabriel în "Music Hall Billboard Latin of Fame"
În anul 2009 Latin Recording Academy i-a acordat premiul Grammy pentru Muzica Latina si deasemenea i-a fost acordata o stea pe Hollywood Walk of Fame.
În anul 2012 cu ocazia sarbatoririi a 40 de ani de activitate muzicala, artistul a lansat "Celebrando" un dublu CD + DVD care include melodiile lui cele mai de succes.
În aprilie 2015 Juan Gabriel în vârsta de 65 de ani, a sustinut un concert în grandioasa sala "Auditorio Nacional" din Mexico City, un spectacol de cinci ore fara pauza, în fata a 10.000 de spectatori. Juan Gabriel - considerat o legenda vie, este supranumit El Divo de Juárez.
Contribuțiile sale la muzică populară în America Latină dar si la alte genuri muzicale: balada, ranchera, bolero, pop, norteña, rumba flamenca, huapango, muzică Chicano, salsa, son de mariachi, New Age, disco, country și big band au favorizat recunoașterea a mai multor generatii din America Latină care începând cu 1971 au fost introduse în patrimoniul cultural al lumii latine. Este considerat precursorul principal și bastionul muzicii regional-mexicane contemporane.
A colaborat cu: Jennifer Lopez, Marc Anthony, Juanes, Vicente Fernández, ShakiraJoan Sebastian, Gloria Trevi, Alejandra Guzmán, Amanda Miguel, Marco Antonio Solis, Fifth Harmony, Jesse & Joy, Laura Pausini, Emmanuel, Diego Verdaguer, Daniela Romo, Angélica María, Luciano Pereyra, Anahí, Natalia Lafourcade, José María Napoleón, Paquita la del Barrio, Isabel Pantoja, Luis Fonsi, Lupillo Rivera, Herve Vilard, David Bisbal, Espinoza Paz, India, Carla Morrison, Antonio Orozco, Natalia Jimenez si multi altii.
Din viata privata: Juan Gabriel nu este casatorit, el traieste de o viata cu Laura Castillo - mama celor patru copii comuni, pe care o apreciaza a fi "la mejor amiga de mi vida" /"the best friend of my life".

10 comentarii:

  1. Are o vocr interesanta- imi place! Multumesc pentru prezentare- nu-l ascultasem si nu stiam nimic despre el.
    pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sincer, nici eu nu cunosteam nimic pana când nu mi-au atras atentia Silvia si Virgil asupra numelui. Acum, scriind articolul, am descoperit ca pe continentele Americane numele Juan Gabriel este foarte cunoscut si foarte îndragit si mi-am dat seama ca noi... suntem la celalat capat al Pamântului si ca informatiile circula destul e greu, chiar si in acest secol :) Insa... iata ca datorita prietenilor mei, am descoperit muzica frumoasa, ritmata si înduioșatoare :)
      pup. O zi minunata!

      Ștergere
  2. "Radio Pantera Roz" iti multumeste pentru aceasta postare si promite sa emita si vara viitoare 'muzica frumoasa, ritmata si induiosatoare" la Sfantu Gheorghe Delta :))!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. wow... tocmai am primit "pachetul" si va multumesc mult, mult!
      Pana la vara, la pescuit si dansat pe muzica transmisa de Radio Pantera Roz, vom asculta colinde în Bavaria si vom bea vin fiert cu scortisoara si portocala :)

      Ștergere
  3. Voce imi pare cunoscuta, stilul din al doilea si al treilea videoclip pare rupt din unele telenovele pe care le-am vazut candva.
    Totodata mi-am adus aminte de un spectacol in Mangalia in care au venit si un grup din Mexic. Aiaiaaii ce era la gura lor, si acum am filmari de atunci, imbracati traditional, a fost o seara deosebita!
    pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. acest artist, a pornit de la folclorul mexican si a abordat toate genurile muzicale. Pe mine m-a amuzat al doilea videoclip din partea a doua, in care mi se pare ca se copiaza stilul Bollywood :)
      o seara faina sa aveti! xoxo

      Ștergere
  4. Ay, ay, ay, ce mi-au placut mariachi! Frumoasa muzica!

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumoasa alegerea ta si eu indragesc acest cantaret!
    O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mie imi place foarte mult muzica mexicana, transmite ceva unic!
      multumesc, o seara placuta si voua!

      Ștergere