joi, 27 noiembrie 2014

Croaziera - Cinci ore si jumatate în Marsilia (2)


Pe colina cea mai înalta a Marsiliei - la 160 metri deasupra marii, se înalta biserica neo-romanico-bizantina Notre Dame de la Garde. Silueta bisericii este inseparabilă de imaginea Marsiliei si reprezinta "La Bonne Mère" a orasului. Anual este vizitata de peste 2 milioane de pelerini apartinând tuturor confesiunilor. Turnul clopotnitei este înnobilat de statuia ce reprezinta Fecioara Maria - "buna mama", o sculptura în bronz acoperit cu foita de aur, opera a sculptorului Eugène-Louis Lequesne.
Se spune ca cine ajunge în Marsilia si nu urca la Notre Dame de la Garde, savârseste un "pacat capital" pentru ca de nicaieri nu poti avea o panorama mai frumoasa a orasului (la 360 grade)!
Ca o rasplata suplimentara la efortul de a urca lungul sir de scari, în capat la poarta, cineva interpreta la corn francez, "Ave Maria" lui Franz Schubert. I-am dat cu drag un banut mai mare ;)


Constructia bisericii a început în anul 1241 sub patronajul abatiei Saint Victor dar lacasul nu putea adaposti mai mult de 60 de persoane. A devenit loc de ruga special pentru marinari. În anul 1524 în jurul bisericii se construiesc ziduri de aparare si biserica devine totodata un loc strategic de observare, la ordinul regelui Frantei, François 1er. Împreuna cu Chateau d'If de la intrarea în port, fortareata din vârful dealului si-a luat rolul de control şi apărare maritimă. Secole la rând, biserica si-a îndeplinit acest triplu rol, fiind gardian, punct militar și loc de cult și pelerinaj.
În anul 1807 se ridica turnul clopotnitei si în anul 1845 biserica înalta clopotul Marie-Joséphine, cu greutatea de 8,23 tone. Catedrala a capatat forma pe care o are acum, odata cu începerea lucrarilor dupa proiectul arhitectului Henri-Jacques Espérandieu, începând cu anul 1853. Inaugurarea a avut loc la 5 iunie 1864.

Basilica dobândeste sub Napoleon III grandoarea ornamentelor interioare în stil romano-bizantin - cupole acoperite cu foita de aur, piatra policroma, picturi murale si mozaicuri. Cripta boltita protejează un crucifix policrom și "Mater Dolorosa" este lucrat în marmură de sculptorul Jean-Baptiste Carpeaux. În biserica mare, dedicata Fecioarei Maria, ornamentele abunda în mozaicuri aurii și marmură si creaza aspectul unui relicvariu.

Usile de la intrare sunt lucrate în bronz de sculptorul Henry Révoil. Deasupra usii, un basorelief policrom în ce­ramică smălţuită realizat de artistul florentin Luca della Robbia.

Încântati de toate splendorile vazute, ne-am reîntors la autocar si am pornit sa vizitam cartierul "Panier" (va urma)

16 comentarii:

  1. Ai ridicat, din nou, cortina de pe vremuri trecute... :) Cu ce migala, daruire si efort au fost construite si cu pricepere sunt intretinute. Ma bucur sa le vad, chiar si in poze. In realitate de le-as vedea ar fi frumos, dar n-as putea sa le impartasesc si celorlalti pentru ca... nu-mi ies fotografiile! :)
    Frumoasa panorama! Vazute de sus multe orase seamana intre ele. :) Acum ma gandesc la BV, vazut din parcarea "Belvedere" de pe soseaua care duce spre Poiana BV. :)
    Seara minunata sa iti fie! Imbratisari cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) da, multe orase seamana între ele, vazute de sus sau de la distanta. Fotografiile mele nu prea au calitatea pe care mi-am dorit-o (aparatul meu de fotografiat si-a dat duhul pe timpul concediului ☺), însa Marsilia are alura mediteraneana. In primul rând de peste tot vezi marea cea mare si apoi, cladirile sunt tipice acestei zone, nuantele de ocru, acoperisurile mai mult plate, stradutele înguste (verile sunt fierbinti pe aici si umbra este pretuita)...
      Apropo panorame... ma gândeam acum ca Sibiul meu este unic prin "ochii" acoperisurilor! :))
      pup. Seara faina si la voi, îmbratisari ☺

      Ștergere
  2. ... și iată că am vizitat încă un colț de lume cu ajutorul tău! Mulțumesc! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. de când exista legatura internet, parca Lumea e mai mica! :) Multumesc ca mi-ai fost alaturi în aceasta plimbare ☺

      Ștergere
  3. Super pozele. Parca as fi fost si eu cu tine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asta am si incercat si daca am reusit, este o mare bucurie pentru mine, multumesc

      Ștergere
  4. gratie generozitatii tale si calitatii talentului de naratoare, pasim prin tinuturi la care multi aspira sa le colinde, dar nici in vis nu le pot parcurge intr-o maniera de asemenea detaliu:)
    citesc... recitesc...si ma stradui sa retin cat mai multe amanunte despre Marsilia.
    ne incantam si-ti multumim pentru picatura zilnica de fericire destainuita...
    o seara placuta, draga Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga Gina, iti multumesc mult pentru faptul ca ma însotesti in acesta calatorie. Cat despre talent, oricine ar fi putut descrie la fel, pentru ca ghidul nostru ne-a dat multe informatii interesante si locurile pe care ni le-a aratat au fost intr-adevar interesante. Nu poti vedea mare lucru in 5 ore intr-un oras mare, ce-si are istoria intinsa mii de ani in trecut, insa cred ca turul pe care l-am facut a fost unul reusit.
      Te pup si-ti urez sa ai o trecere lina si placuta spre weekend! :)

      Ștergere
  5. Chiar daca a fost innorat, chiar daca a plouat si a fost mai greu cu fotorportajul-ti-a reusit ! Trebuie sa invat si eu sa fac reportaje. Acum imi dau seama cat de necesare sunt si explicatiile. Am fost cu tine in port, am vazut panorama orasului si am admirat Notre Dame de la Garde ! Sigur va figura si Marsilia in planurile mele! Te imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur mult, draga mea! Tu esti un fotograf-artist, eu sunt un amator care face click de cate ori vede ceva ce-i place ;) nu am tehnica si nici nu am aparat profesional. Turul excursiilor facute pe durata croazierei insa mi-au oferit atâtea momente pe care am vrut sa le imortalizeze, si tare ma bucur ca exista aceasta mica minune - camera digitala :)
      Marsilia are multe bijuterii, multe unicate... Merita intr-adevar sa fie un loc pentru petrecerea concediului. Mi-ar placea sa vad reportajul tau :)) Poate il faci la anul! te pup draga mea. Un start bun în weekend!

      Ștergere
    2. :)...am programat deja o Riviera italiana! Dar cine stie... :) Un weekend minunat si voua !

      Ștergere
    3. oooo, asta este o tinta frumoasa! pup

      Ștergere
  6. Stiu ca e o comparatie nitel exagerata dar privelistea ma face sa ma gandesc la Rasnov... Frumos oricum!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. fiecare se gândeste la ceea ce are drag în memorie... asta ma face sa cred ca fotografiile mele sunt totusi reusite ;) pup

      Ștergere
  7. Marsilia e superba! ador sa privesc orasele de undeva de sus!:)
    multumesc! pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) cândva voi reveni în Mrasilia, asta e clar! :) pupici

      Ștergere