luni, 7 octombrie 2013

Oktoberfest - numarul 180


S-a încheiat cea de-a 180-a sarbatoare Oktoberfest! Bilantul celor doua saptamâni ( 21.09.2013 - 06.10.2013) este impresionant! Au fost 6,4 milioane vizitatori, s-au consumat 6,7 milioane de litri de bere (un Maßbier a costat 9,85 €), au fost prajiti la protap, gratar sau rotisor: 118 tauri, 94 vitei, 520 mii de pui, 69293 pulpe de purcel, 150 mii perechi cârnaciori. Festivalul Oktoberfest s-a desfasurat pe o suprafata de 31 hectare (din totalul de 42ha. cât masoara întreaga câmpie Theresienwiese), a prezentat 95 unitati gastronomice - dintre care 35 sunt corturi (14 corturi mari și 21 corturi mici, care ofera împreuna aproximativ 105 mii locuri la masa) si restul tarabe în care lucreaza 8 mii de angajati permanent si aproximativ 4 mii sezonieri. Au existat 172 carusele si instalații distractive care se învârt în jurul unei axe verticale sau se deplaseaza în sus si în jos, din care 19 speciale pentru copii mici. Au fost predate 4750 obiecte gasite, din care 20% au fost deja recuperate de la punctul de colectare. S-au consumat 106 mii metri cub apa, 205 mii metru cub gaz si 2950 mii kWh curent electric, au fost carate 1180 tone gunoi. Politia a intervenit de 2031 ori (20% mai putin ca anul trecut), iar la punctele Crucea Rosie s-au prezentat 7551 persoane pentru a primi prim-ajutor..."S-ar putea spune ca a fost un Oktoberfest linistit" ( "Man möchte fast sagen eine ruhige Wiesn") a declatat purtatorul de cuvânt al Politiei München (www.sueddeutsche.de).

Intreaga perioada a festivalului a fost vreme frumoasa si exact în ziua când am hotarât sa mergem noi, a plouat de dimineata. Vineri a fost rece si peste tot am ocolit baltoacele, am avut însa norocul ca nu ne-a mai plouat - nici nu am fi avut umbrele la noi! :) Am petrecut o dupa-amiaza placuta în compania colegelor mele de liceu.

17 comentarii:

  1. Cifrele sunt ametitoare!
    Cred ca a fost tare frumos chiar daca nu a fost soare! Mi-au placut hainutele tale, de gentuta, ce sa zic, minunata! :-)
    Multumim reporterului nostru special si pentru relatarea de la Oktoberfestul de anul acesta! :-)
    Da', de curiozitate, de ce spun ca a fost editia cu nr. 180 ca in 2010 cand am fost eu ziceau ca este cea cu nr. 200?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ;)) draguta intrebarea ta. In anul 2010 s-au sarbatorit 200 de ani de la prima Oktoberfest! Nunta printului Ludwig vu printesa Therese a avut loc la data de 12 octombrie 1810 si de atunci s-a serbat anual, exceptand anii de holera si anii de razboi. Anul acesta, Oktoberfest a ajuns la editia 180.
      Dirndl pe care l-am purtat de data aceasta este oliv cu sort lila ( este primul an cand a fost racoate si am avut nevoie de jacheta peste camasa di dirndl). Jacheta este deasemenea traditionala iar poseta.... ;) un unicat! :-D
      Te pup. Sa ai o zi minunats!

      Ștergere
    2. Aaaa, acu' m-am prins cum stau lucrurile, multumesc!

      Ștergere
  2. Bună CARMEN!
    Sunt minunate pozele,ești o dulce că ni le arăți și nouă!
    Îți mulțumesc de partajare!
    Îți doresc o săptămână frumoasă și ușoară!
    Cu mult drag te îmbrățișez!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiu daca mi-ar mai placea la asemenea manifestari.E frumos,lume,diversitate,mancare,bautura,dar pentru mine aglomeratia ma oboseste acum.Cateodata as dori sa pot participa,dar sunt constienta de puterile mele.Ma bucur pentru cei carora le place si ne arata si noua.Vai....,ce geanta ai!

    RăspundețiȘtergere
  4. Da chiar de-a dreptul ameţitoare cifrele astea. Ne-a plăcut dirndl, păcat că nu vedem şi cămaşa. Iar poşeta este de-a dreptul şi de-a dreptul deosebită. Şi bineînţeles, unică!
    Cu drag,

    RăspundețiȘtergere
  5. Incerc să-mi imaginez amploarea evenimentului luând în considerare cifrele date şi mă cuprinde ameţeala. Pozele tale spun multe despre frumuseţea spectacolului vizual, dar şi al celui trăit. Nu pot să nu remarc eleganţa ta! Şi cum ar putea trece neobservată acea minunata gentuţă- inimioară?

    RăspundețiȘtergere
  6. Berea ca berea, insa pentru covrigi si carnati bavarezi acum as veni! :))
    V-ati distrat de minune! Cand o sa vin la München vreodata, o sa am grija sa fie in perioada festivalului :p.

    Saptamana usoara Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  7. Toate ca toate insa de covrigi asa o pofta mi s-a facut....:))
    A inceput sa-mi placa si mie sarbatoarea asta!:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Cu toti norisorii atmosfera pare sa fi fost calda! :)
    E fain ca la voi sunt si jucarii! :) Leagane, roti s.a.
    Gentuta ta e foarte frumoasa! Si eu stiu sa fac! Am invatat de la Carmen, cand a descris pe blog cum se face, pas cu pas! :)
    Fata aceea cu jucarii are in brate o pisica neagra reala sau e din plus? Ca tare-mi place imaginea!
    Saptamana minunata sa iti fie! Imbratisari cu drag!

    P.S. Sper sa nu se dubleze mesajul, pentru ca am mai scris unul dar cand am dat enter s-a dus... el stie unde. :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cald nu a fost, dar macar nu a plouat :) A fost o zi foarte faina, pentru ca am râs si ne-am distrat :)
      M-as bucura sa-ti faci si tu o geanta-turta dulce! zau ca merita! :)
      Fata aceea avea mascote - jucarii de plus si palarii bavareze. Si culmea este ca a asteptat sa o fotografiez insa nu mi-a functionat blizul si încapatânatul s-a declansat exact cand domnisorica a pornit mai departe. Mi-a parut rau ca nu am prins-o exact când mi-a pozat, tare draguta a fost.
      Sunt in urma cu somnul si sambata viitoare incepe iar bairamul :)))
      te pup si pe tine si pe sora ta si pe draga Cotofana ;)

      Ștergere
  9. Impresionante cifre! Frumoasa prezentare a evenimentului. Roata imi aminteste de copilarie! :) Fotografiile sunt sugestive! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  10. O sarbatoare reusita! Ati avut noroc si de vreme, totul a fost perfect.
    Te-am vazut in foto cu gentuta sub forma de turti dulce. Foarte faina! Am vazut si modelele de turta care te-au inspirat :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce sărbătoare frumoasă! Îmi place ce frumos ştiu nemţii să petreacă. Se vede din poze ce bine v-aţi simţit. Am remarcat şi gentuţa pe care ai pregătit-o pentru eveniment.
    O săptămână frumoasă, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
  12. Unde sunt peptoasele cu câte zece halbe în mâna?

    RăspundețiȘtergere
  13. Cu asa sarbatoare frumoasa, ce mai conteaza un strop-doi de ploaie! Tare frumos v-ati distrat! Sa va fie de bine! Pupici!

    RăspundețiȘtergere