La douasprezece zile dupa Craciun, întreaga crestinatate este în sarbatoare, ultima din seria sarbatorilor de iarna.
În bisericile occidentale, este serbata închinarea celor trei magi în fata Pruncului sfânt. În Germania sarbatoarea se numeste "Heilige Drei Könige" (cei trei regi sfinti), în Austria " Weihnachtszwölfer"(a 12-a zi dupa Craciun), în Olanda "Driekoningen" (cei trei regi), în Italia "L'Epifania" (apariția / arătarea lui Dumnezeu) si în Anglia "Epiphany", etc, etc.
Bisericile răsăritene serbeaza ziua botezului lui Iisus și descoperirea Sfintei Treimi. În România sarbatoarea este cunoscuta sub numele de "Boboteaza".
În România preotul umbla cu agheasmă si "botează" apele, oamenii, animalele și casele. În Germania, copiii scolii din cartier - ministrantii, merg din casa în casa în grupuri, îmbrăcați ca magii, recita sau cânta texte închinate Nasterii Pruncului sfânt și strângând fonduri cu scop caritativ. Ca mulțumire pentru donație, ei scriu pe usa crestinilor șirul de litere "C + M + B", încadrate de anul în curs. ("C + M + B" înseamnă "Hristos mansionem benedicat" adica "Hristos binecuvântează această casă").
Obiceiul este cunoscut înca din secolul al XVI-lea si doar începând din anul 1958, copiii si-au propus o misiune în marele proiect "Copiii ajuta copiii". În fiecare an, fondurile sunt donate în scopul ajutarii copiilor fara noroc. Anul acesta Stelarii vor dona întreaga colecta copiilor din regiunile sarace din Peru.
De obicei grupul de colindatori este format din cei trei care-i întruchipeaza pe Caspar, Melchior si Balthasar - cei trei magi/regi de la rasarit, plus purtatorul de stea. Fiecare clasa declara suma de bani colectata si apoi se face un clasament pe scoli, apoi pe orase... Este o competitie deosebita si copiii sunt cu trup si suflet implicati. Actiunea este lansata la nivel national.
Este emotionant sa vezi cât de serios si important este angajamentul lor. Ne-au spus cu mândrie ca anul trecut, fondurile adunate de ei vor ajuta proiectului de stopare a exploatarii copiilor prin muncă din India.
Cum sa nu sprijini cu drag astfel de proiecte?! Cinste copiilor si îndrumatorilor lor!
O astel de initiativa, nu poate decât sa bucure parintii si nu în ultimul rând Parintele nostru ceresc, al tuturor locuitoriloa acestei planete albastre vie, purtatoare de valori ale IUBIRII UNICE în aceasta forma si dimensiune primara, elementara, materiala, rational sentimentala 3D.
RăspundețiȘtergereBravo lor si celor ce-i îndeamna la astfel de acte de empatie nationala si transcontinentala , binecuvântati sa fie ei si toti cei care sprijina aceste nobile proiecte ale IUBIRII practice.
O si superba draga Carmen, alaturi de cei dragi !
ai mare dreptate Iosif draga, o exprimare mai potrivita nici ca as fi gasit - multumesc!
Ștergerecat de frumos gândesti, ma bucur mult ca ai avut timp pentru a-ti spune parerea la acest articol de blog.
O saptamana minunata sa ai, alaturi de cei dragi tie!
<3 Ce frumos!
RăspundețiȘtergereLa Ralu nu au fost(dar tocmai mi-am amintitca vecinii care stau la parter au scris ca nu primesc colindatori pentru ca la etaj sunt copii mici... evident Ralu nu avea nicio legatura cu ce au scris vecinii, chiar imi povesteau ca nici macar nu i-au consultat, deci ma gandesc ca probabil de aceea nu au fost).
O initiativa foarte frumoasa - lumea este mai buna cand ne pastram sufletul curat:P.
Pupici!!
oooo! pai tocmai pentru ca sunt copii mici în acele familii ar fi trebui sa fie primiti. Binecuvantarea casei la inceput de An Nou prin intermediul unor suflete curate de copii, ce poate fi mai perfect?! Da, bineinteles ca ar fi trebuit sa consulte intregii locatari. Stelarii vin doar o data - grupurile de copiii primesc casele si strazile repartizate dupa un plan unic in cartier, deci in fiecare casa vine doar un grup de Stelari. Sunt 4 copii insotit de un pedagog. Sunt cuminti si bine educati, isi iau misiunea in foarte serios. Deci... cat "ar fi deranjat"?! 10 minute?! Of-of! Nu inteleg asemenea persoane! si zici ca sunt parinti?! Rux draga, spune-i Ralucai sa clarifice situatia pentru anul 2020. Pupici.
ȘtergereO saptamana minunata sa ai!
Hehe vecinii sunt in varsta (dar nu foarte)... in fine. Si nici macar nu au intrebat nimic, au scris de la ei putere si a fostceva genul sa ii foloseasca ca paravan sa nu fie deranjati (ei chiar se pregatisera daca vin colindatori... ).
ȘtergereLa anul poate au noroc si se muta:))). (ori ei ori vecinii.. lol)
Pupic!
o vaiiiii! Atunci... Toi, Toi, Toi! spune Ralucai :-) (e o expresie germana folosita atunci cand vrei sa zici "sa ai succes!" "sa fie cu noroc!")
Ștergerepupici. Noapte buna!
E un obicei minunat - despre care tot de la tine am aflat. :)
RăspundețiȘtergereImi pot imagina seriozitatea lor cand se apropie momentul acestui obicei - si bucuria de a sti ca au contribuit si ei la zambetul unor copii pe care nu-i vor vedea niciodata. <3
In Ro (in Bv, cel putin) vine preotul cu stropitul, dar nu in data de 6 ianuarie, ci inainte cu o zi, doua zile sau trei... Aduna bani, dar ce face cu ei stie numai el.
De multe bucurii parte sa aveti!
Imbratisari si pupici cu drag de la trio pentru trio! <3
copiii fac repetitii saptamani in sir si cand primesc costumele, vai cat sunt de mandrii! Stelarii sunt copii deosebiti!
ȘtergereRadem mereu pentru ca noi cam stim inainte, de la televizor sau din ziar care este scopul din anul respecti pentru care aduna bani, dar ii intrebam mereu. Si sar toti sa explice, inflacarati, stiind ca fac un bine celor de varsta lor, dar mai putin norocosi, nascuti intr-o tara neeuropeana.
nici la noi nu vin exact pe 6 - anul acesta au venit pe 5. Dar au fost ani cand au venit pe 3 sau pe 7 ianuarie. Depinde cate grupuri poate forma scoala (ca este vorba si de vacanta de iarna a elevilor) si cat de mare este suprafata pe care sunt responsabili acesti copii. Plus ca nu vin inainte de ora 10 si nici mai tarziu de ora 15. Anul acesta au fost mai multe grupuri, am intalnit cateva in plimbarea mea cu Leo prin cartier ☺
Pupici si imbratisari, Diana draga. Numai ganduri bune trimitem si noi catre voi <3