marți, 9 iulie 2013

Creta (1) - Introducere

Insula Creta - provincie a Greciei, este cea mai sudica insula europeana, cea mai mare insula greceasca si a cincea-cea mai mare insula din Marea Mediterana. Are o lungine de 260 kilometri si o latime maxima de 60 kilometri.
Cu toate ca insula este înconjurata de plaje nisipoase superbe, relieful este dominat de masivii muntosi ai caror vârfuri ating înaltimi de 2400 metri!
Linia de coasta masoara peste 1000 kilometri si pe aceasta insula se beneficiaza de soare aproximativ 300 de zile pe an!
Coasta de nord a insulei este scaldata de Marea Cretana, iar partea de sud de Marea Libiana. În partea de nord se aliniaza orasele mari, plajele sunt amenajata si golfurile sunt împânzite de hoteluri. Partea de sud este mai salbatica, slab populata si plajele au aici nisip fin adus de vânt, de pe continentul african. Marea însa este peste tot la fel, în nuante de turkiz, bleumarin, albastru, verde sau indigo, sarata puternic si clara ca si cristalul.

Permanenta briza marina face ca în lunile iunie-iulie, temperaturile amiezii sa fie deosebit de placute, chiar daca termometrele indica 30-33°C.
Cerul perfect albastru, vegetatia luxurianta, ospitalitatea bastinasilor si farmecul legendelor legate de aceste locuri, sporesc frumusetea acestei insule ce artage turistii din lumea întreaga si le ofera atmosfera ideala pentru odihna, relaxare si vacante de neuitat.

Localitatea în care am locuit se numeste Agia Pelagia si este situata la doar 20 kilometri departare de Hiraklion - capitala insulei.
Fiind pentru prima data în vacanta pe Creta, am luat în valiza câtva jachete si pulovere "pentru seri racoroase" :)) Nu am stiut ca aici, noaptea, temperatura aerului nu scade sub 26°C si deasemenea m-am mirat sa aud ca ultima ploaie a fost cândva la începutul lui iunie, iar urmatoarea este asteptata la mijlocul lui octombrie! Si totusi, aici oleandrii cresc salbatic si au flori triple si parfumate, în culori de rubiniu, roz si alb, palmierii si ficusii uriasi se întâlnesc la fiecare pas, la fel ca hibiscusii cu flori rosii, galbene sau albe. Dealurile sunt acoperite de maslini (ni s-a spus ca pe insula exista 5 milioane de maslini! În plus, trebuie subliniat faptul ca uleiul obtinut din maslinele cretane este cel mai bun, aciditatea scazuta aducându-l pe primul loc, înaintea uleiurilor italiene, spaniole sau turcesti.), vita-de-vie, potocali si lamâi.


Interesati sa cunoastem cât mai mult despre Creta, am participat la doua excursii organizate, una pornind prin partea de vest spre coasta sudica si alta pornind prin partea de est; într-una din zile am facut o drumetie strabatând canionul Imbros, într-o alta am vizitat satul Fódele si casa în care s-a nascut Domênikos Theotokópoulos, unul din cei mai remarcabili pictori renaissance, întemeietorul manierismului spanilor, cunoscut în lumea întreaga sub numele de El Greco. Deasemenea am vizitat Palatul Knossos - cel mai mare palat al civilizatiei miotice, dar si localitatea Matala, unde în anii 1960, grupurile hippies venite din întreaga lume au fondat una din cele mai mari comunitati si unde s-au retras mulți tineri americani care au refuzat să participe la războiul din Vietnam. Se spune ca aici ar fi trăit o lunga perioada de timp Cat Stevens, Bob Dylan și Joni Mitchell.

Însa "ocupatia de baza" timp de 15 zile a fost sa facem plaja, sa ne scaldam în mare sau piscinele complexului hotelier, sa participam la serile distractive organizate de animatorii hotelului si sa legam noi prietenii. Vacanta ne-a oferit clipe minunate, pe care nu le vom uita niciodata!


(va urma)

12 comentarii:

  1. Cred ca ai avut o vacanta de vis!
    Iar marea e superba, nuante fantastice ti-a aratat....:)
    Sa ne mai arati!
    Pop!

    RăspundețiȘtergere
  2. Bună CARMEN!
    Superbe imagini!
    Să ai o săptămână de vis draga mea!
    Cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce locuri de vis! Mă bucur că aţi avut aşa o vacanţă frumoasă. Aştept cu nerăbdare să ne povesteşti şi să ne arăţi minunăţiile cretane.

    O zi cât mai frumoasă, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
  4. Superb!
    Imi plac astfel de locuri unde activitatile sunt variate: plaja, relaxare, excursii, drumetii.
    Abia astept si "episoadele" urmatoare!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mai e putin si incepe miercurea necuvantatoare!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mai mult decat ma asteptam.Fotografii diverse,frumos descris ca sa umblam si noi pe acele carari.Completarile ne fac sa intelegem mai bine ce inseamna insula Creta.Astept noi dezvaluiri, ca un copil ceva dulce.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  7. O sa-mi placa acolo dupa cum vad!

    RăspundețiȘtergere
  8. Peisaje minunate, flori care mai de care mai frumoase, o clima deosebita...toate fac ca insula sa fie un fel de paradis...
    Au fost dua saptamani foarte frumoase. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Umbrelutele alea de pe plaja arata incredibil de frumos asa din paie !...

    RăspundețiȘtergere
  10. Doamne ... ce n-as da pentru un concediu de 15 zile ... Pe ceilalti i-a impresionat marea, pe mine numarul zilelor :) La mine e standard o saptamana, anul asta o sa fac pe dracu-n patru ca sa stam zece zile si tot nu pot scapa de telefon ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) anul trecut am avut cel mai lung concediu "intr-o bucata" 28 de zile! (15 plus sâmbete, duminici si sarbatori religioase) Anul acesta mi-au mai ramas 16 zile (lucratoare, la care se adauga weekenduri). Nu ma pot plange, legal este 30 de zile lucratoare. In plus Bavaria mai are aproape 10 zile sarbatori religioase si nationale. Lucram cate 10 ore pe zi, dar adunam orele suplimentare si le mai lipim la zilele de concediu :) Asa, ne permitem sa facem calatorii de cel putin 3 ori pe an. Teoretic, si noi lasam numarul de telefon pentru a fi contactati in caz de nevoie, însa asa ceva nu s-a intamplat niciodata! concediul se respecta cu sfintenie.

      Ștergere