marți, 14 mai 2013

Noua-veche modă

Citeam zilele trecute în revista Alverde - distribuita de magazinele de cosmetice DM, despre tendintele în moda anului 2013-2014.
Isham Sardouk, specialist în trend, sef al filialei din Londra a Agentiei newyorkeze Stylesight - unul din cei mai importanti provideri în domeniul modei si designului - declara ca trendurile sunt influentate de multi factori si ca reprezinta pulsul timpului. Tendintele în moda reflecta schimbarile din cadrul societatii, motivate de dezvoltarea culturala sau politica, bazate pe comportamentul uman, maniera intelectuala sau spirituala a masei largi de oameni. Sardouk sustine ca indiferent cât de repede sau lent se dezvolta, orice trend urmeaza un singur principiu, numit "curba de inovatie". Aparitia întâmplatoare a unui trend este un fenomen foarte rar. În secolul actual, designerii lucreaza cu birouri mari în care se analizeaza tendinta si dezvoltarea gustului masei, moda fiind ridicata la rang de stiinta. În moda se regasesc dragostea pentru fashion si design, pasiunea pentru arta, curiozitatea, cultura si traditiile multor popoare.
Un trend este declarat de succes, atunci când devine stabil si este regasit atât pe strada, în magazine, cât si la televizor. Unele stiluri supravietuiesc mai mult ca altele, deoarece contin elemente ce plac masei largi de cumparatori. "Permanent valabile" devin doar acele stiluri de moda, care reusesc sa lichideze granitele dintre generatii sau hotarele geografice.
Moda ne surprinde permanent prin transformarile pe care le adopta. Ca ne place sau nu, anul acesta este moda retro si contine câte ceva din fiecare deceniu trecut.
Bluzele sau rochiile cu bretele "spagetti", camasile înflorate, rujul rosu închis - toate sunt din nou moderne în 2013-2014. Moda feminina este influentata mult de stilul grupului Spice Girls. Boots tip punk, camasi largi, cu imprimeuri în carouri enorme - moda barbateasca se orienteaza în directia Grunge (Seattle-Sound), impusa cândva de grupul Nirvana.
Aspectul Techno reapare în moda frizurilor - va mai amintiti anii '90, cu breton zburlit si restul de par fixat puternic cu spray fixativ? Rujul bordeaux mat si machiajul în culori cât mai naturale, reprezinta makeup-ul ideal pentru zi. Se poarta deopotriva tunsori Bob, cocuri, tapaje, bucle "permanent" sau coafuri gen "coama de leu". În plus, pielea bronzata este idealul de frumusete anul acesta.
Din anii '80 revin moderne sacourile largi, cu perinite la umeri si costumele elegante, în nuante de gri. Leggins, pulovere cu doua numere mai mari, culorile neon, jambierele si încaltamintea sport, cerceii enormi si stone-washes jeans, sunt componente ale modei "free time".
Machiajul de seara este machiajul disco '80, excentric, în culori metalice, cu umbre pâna sub sprâncene. Lacul de unghii este rosu-sângeriu.
Din moda anilor '50-60, revin fustele mini, purtate cu cizme si ștrampi fini, colorati. Pentru dupa-amiezi, rochiile coctail din matase artificiala, betita elastica pentru par- purtata pe mijlocul fruntii sau palariile Pillbox sunt din nou trendy.
Moda anilor '70 readuce aspectul hippie: camasi înflorate, pantaloni evazati, rame de ochelari supradimensionale, flori mari prinse în par, încaltaminte cu talpa ortopedica.
La fel de moderne redevin rochiile anilor '30 - urmând exact linia corpului si marcând talia prin curele. O importanta deosebita recapata posetele, gulerasele detasabile, brosele si esarfele, asortate cu încaltamintea.
Se reimpun culorile pastel si era charleston.  Rochiile anilor '20, închise prin nastrui pâna la gât - sunt toalete de zi, exact opusul toaletelor de seara cu decolteuri adânci, în partea din spate taiate chiar pâna în talie. Se poarta din nou perlele, paietele, franjurii, volanele si penele.
Dar mai mult ca orice, anul acesta în trend este moda copiata din cluburile de noapte, cu multe elemente metalice si sclipici, asa ca niturile si paietele vor fi purtate cu succes si ziua, pe strada, în metrou, la locul de munca sau la plimbare.
Modern este tot ce creaza purtatorului senzatia de frumos, elegant, puternic si bun-gust si dupa parerea mea, a fi modern înseamna a sti sa alegi exact ceea ce ti se potriveste, din tot ce face parte din asa numita "ultima tendinta a modei" :)

PS: pentru mamicile ce vor sa faca o bucurie fiicei, aici, o pagina interesanta, cu papusi de hârtie ce pot fi îmbracate conform ultimei mode! ;)

17 comentarii:

  1. Oohhhh!!!!!
    Ce veste buna! Anii '80!
    Atunci eram tanara si aveam croitoreasa mea! Ce vremuri! ☺
    Tare mi-a mai placut moda acelor ani!
    Pup draga mea! Ma duc sa-ni caut sacoul cu uneri! Sigur mai unul prin pod! :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa-ti spun un secret: eu sunt tare... hm... tare ciudata! ma despart foarte greu de obiectele vestimentare si pentru ca aproape mi-am pastrat silueta pe care o aveam la 18 ani (cateva rotunjimi aici-pe-colo... pe cantar doar 5 kg mai mult!) nu am aruncat aproape nimic! Of Doamne! am spus-o! da... sunt un hârciog! adun si nu arunc aproape nimic, pentru ca îmi spun, de ce, ca doar nu cere de mancare daca sta atarnat pe umeras in dulap! Asa ca, sa vezi cand imi scot eu garderoba din anii '80! :))))
      te pup draga mea :-*

      Ștergere
  2. Imi place stilul retro, eu imprumut elemente din diferite epoci. Mi se pare stilat, elegant si femenin. Daca ma bag in sifonierul mamei numit de mine "strangator de toale" cu siguranta gasesc ceva "la moda".
    O seara minunata sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Strangator de toale" :-D :-D :-D imi place teribil expresia!
      Buna dimineata! :-) o zi frumoasa iti doresc!

      Ștergere
  3. Asa este, trebuie sa purtam ceea ce ni se potriveste, incercand sa impacam toate tendintele. Ma trezesc ca am in garderoba tot felul de haine, unele care amintesc de anii '60-'70. Altele de anii '80 si mai ales de anii '90. Dar am si foarte actuale, desigur... Un amalgam de stiluri dar haine pe care le cumpar fiindca acelea imi stau bine. Chiar de foarte curand am cumparat o rochita transparenta, de purtat peste pantaloni usor evazati...ceva aproape hippie :) Si eu pastrez hainele de cand eram in facultate. N-am pus decat vreo 2 kg in plus de la 18 ani :) Am mare noroc :)
    Zi frumoasa sa ai, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asa este, Elly! Moda vine, moda trece... tinem sau nu pasul strans, important este sa o adaptam la figura si varsta pe care o avem.
      Si eu pot sa vorbesc despre noroc, avand in vedere faptul ca in timpul fiecarei sarcini m-am ingrasat 25 kg, si dupa primele 6 luni de la nasterea fiecarui copil, mi-am revenit perfect la greutatea initiala. Este vorba de constitutie, dar si de disciplina. Acum nu mai fac sport decat o data pe saptamana, dar de la 12 ani si pana la prima sarcina, am jucat volei in echipa de divizia B ( antrenamente de 5 ori pe saptamana, la capatul carora echipamentul sportiv era ca scos de sub dus!). .. Cum trec anii! :-)
      O zi faina si tie! :-)

      Ștergere
  4. Nimic nou sub soare! Inovatiile vin din directia tipurilor de materiale folosite, nu a designului. Oricum exista o linie de mijloc a pieselor "basic" care nu ies niciodata din trend si se regasesc in garderoba fiecaruia.

    RăspundețiȘtergere
  5. vai de mine! sa nu-mi spui acum ca trebuie sa-mi cumpar alte hainute!! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) ba din potriva :) se poarta tot ce e vechi :))) te pup

      Ștergere
  6. Cred ca e la moda ceea ce iti place, si hainele in care te simti si arati bine! Nu ma iau dupa niciun trend port ceea ce imi place.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca citeai pana la sfârsit articolul meu, vedeai ca si eu tot asa am spus! ;)

      Ștergere
  7. Moda nu a fost o procupare pentru mine.In tinerete mai cochetam cu croitoria din lipsa banilor si eram un pic invidiata pentru modele.Acum sunt la moda cu ce am.Multumesc pentru modele,le-am copiat.Am jucat cu Thea un astfel de joc,primit de la niste cunostinte.Acum sunt tot felul de joculete pentru ei.Toate cele bune !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ei... a fi cocheta, este în firea oricarei femei si asta înseamna a dori sa fii moderna, eleganta, frumoasa. Ca aceasta nu a fost una din preocuparile tale centrale, te cred! Putine sunt acele femei rasfatate de soarta! Iti inchipui cumva ca eu am fost altfel?! si eu lucram 8 ore pe zi si din salariu trebuia platita rata la apartament, gradinita pentru fetite, taxele de întretinere, mancarea si din ce ramânea, pe primul plan erau necesitatile copiilor. Si eu mi-am cusut si tricotat multe lucrusoare :) Dar ma inspiram din modelele prezentate in reviste (Burda era scumpa, cumparam din cand in cand un exemplar al revistei impreuna cu alte doua colege din birou si ne copiam tiparele). Cautam permanenr, cu bani putini sa obtin o tinuta eleganta si de bun gust.
      Numai ganduri bune, Floarea draga! :)

      Ștergere
  8. Precum spui și eu aleg o îmbrăcăminte care să se potrivească vârstei, caracterului și împrejurării. De moda nu cred că am fost atrasă vreodată. De mică, ca multe fete, ma visam îmbrăcată în hainele mamei și când nu era acasă faceam fel și fel de probe și defilări prin casă...Acum caut simplitate, bun gust și eleganță. Cam atât.
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  9. Străvechea luptă între vechi şi nou.

    RăspundețiȘtergere
  10. Dacă moda de acum câteva decenii bune revine iar în forţă în prim plan, ar trebui ca şi..."dessous"-urile aferente, adică moda din...planul doi, să revină şi ea...Adică : "ori totul, ori nimic" ! :)))

    RăspundețiȘtergere