duminică, 19 mai 2013

D'ale Eurovision-ului

Scriam acum o luna ca astept cu nerabdare evolutia artistilor pe scena Concursului Eurovision 2013. Astazi sunt un pic dezamagita... Nici românii si nici germanii nu au obtinut locuri fruntase, melodiile interpretate de Cezar Florin Ouatu si Cascada nu s-au situat nici macar în Top 10!
Emmelie de Forest, reprezentanta Danemarcei, a câstigat editia 2013 "Eurovision Song Contest"(ESC) cu melodia "Only Teardrops" si conform regulamentului, urmatoarea editie ESC 2014, va avea loc în Danemarca. Va fi a treia Eurovision Song Contest în Copenhaga, prima data, acum 50 de ani, dupa ce Grethe și Jørgen Ingmann au câstigat cu piesa "Dansevise"si a doua oara în anul 2000, dupa ce Brothers Olsen au câstigat concursul cu "Fly On The Wings of Love".
Irlanda deține recordul pentru cel mai mare număr de victorii, câștigând de șapte ori concursul ESC.
Cel mai notabil artist câștigător al concursului a ramas formația ABBA, care a reprezentat Suedia în anul 1974 cu piesa „Waterloo”. În urma victoriei, ABBA a fost lansată internațional si a devenit una dintre cele mai de succes formații muzicale din toate timpurile.

Majoritatea dintre noi urmarim diversele transmisiuni Eurovision, dar câti stiu cum se numeste imnul Eurovision?!
Se numeste Preludiu, prima piesă muzicală din Te Deum în D-Dur, compus de Marc-Antoine Charpentier (n. 1643, Paris - d. 24 februarie 1704, Paris) un compozitor francez de muzică barocă, celebru pe timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea. Pe lânga muzica sacra, Marc-Antoine Charpentier a compus si opere, pastorale, balet, muzica teatrala, interludii, sonate, simfonii si piese instrumentale.
Compoziția muzicală polifonică - Te Deum (H. 146), este scrisa probabil între anii 1688 și 1698, când Charpentier a deținut poziția de director muzical la biserica iezuita Saint-Louis din Paris. Lucrarea este scrisă pentru grup de soliști, cor și acompaniament instrumental, pentru a marca sărbătoarea victoriei bătăliei de la Steinkerque (august 1692).
În anul 1954, motetul devine tema muzicală introductivă a Eurovisiunii.

UPDATE: 15:50 adaug doua videoclipuri - unul care cuprinde toate melodiile prezentate la ESC 2013 si al doilea toate melodiile câstigatoare din 1956 pâna în 2012.

Dupa parerea si gustul meu muzical, cea mai penibila aparitie 2013 a avut-o România, urmata de Grecia.
Melodii urâte: Estonia, Belarus, Ungaria. Melodii bune: Armenia, Finlanda, Franta, Georgia, Germania, Island, Irlanda, Lituania, Moldova, Norvegia, Suedia si Anglia. Melodii foarte bune: Azerbaijan (locul 2), Belgia (locul 12), Italia (locul 7), Malta (locul 8), Danemarca (locul 1) si Rusia (locul 5).

17 comentarii:

  1. Demult nu ma mai uit la Eurovision...Cu cât trec anii cu atât devine o competiție superficială cu piese care sunt cam nasoale...Pacat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mda... Sunt si piese bune, doar ca nu sunt corect cotate - asta este foarte adevarat!
      pupici. Seara faina! :)

      Ștergere
  2. a. La "Eurovision" se aplică zicala : "mulţi chemaţi, puţini aleşi".Se pare că alegerea..."aleşilor" se face uneori după nişte principii destul de..."oculte"...sau după criterii necunoscute nouă...De aceea, acest "contest" nu mă mai interesează de-o bună bucată de vreme.
    b. Aflu din postarea foarte bine documentată lucruri pe care nu le ştiam.Revăd cu drag piesa "Waterloo" de acum aproape 40 de ani.Reascult a "n"-a oară cu plăcere "Preludiul" din "Te Deum-ul lui Charpentier.De câte ori ascult melodia, mă gândesc la Europa în ansamblul său, poate şi la Uniunea Europeană...pe ici...pe colo...prin..."părţile esenţiale"...
    c. Pentru cei interesaţi de denumirea notelor muzicale în limbile latine şi în cele germanice : se poate găsi pe Wikipedia un articol cu "Désignation des notes de musique suivant la langue", adică linkul :
    http://fr.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9signation_des_notes_de_musique_suivant_la_langue
    Astfel, D-Dur înseamnă re major.
    Multe mulţumiri pentru frumoasa postare muzicală şi (încă!) o duminică plăcută !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur mult ca iti place Abba si Waterloo! cu Abba am crescut si Abba îmi place si acum!
      Multumesc pentru completarea despre denumirea notelor :)
      O seara faina! :)

      Ștergere
  3. Nu m-am uitat la Eurovision insa cred ca niciodata nu castiga cine ar trebui sa castige. Melodia noastra a lui Cezar cel putin mi s-a parut penibila!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. adevarat! si mie mi s-a parut cea mai mare greseala a comitetului de preselectie (al României)! O piesa mai penibila, prezentata la ESC, n-am auzit niciodata!

      Ștergere
  4. Nici nu stiu cum suna melodia lui Cezar, n-am rabdat sa o ascult pâna la capat. Mie vocea lui mi se pare penibila. Se pare ca "flacaul" a avut succes la o anumita parte a publicului masculin, celorlalti concurenti (tot masculini) etc. Au gresit cine l-au ales, pe el, pe melodie, pe haine... Cum s-a chemat melodia? "It's My Life"? Alta idiotenie. Mai ai baiatule pâna la Bon Jovi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am vazut preselectia pe care a facut-o România pentru acest concurs si nu am înteles deloc motivul pentru care Ouatu a ajuns la Malmö! sunt de aceeasi parere - piesa mai penibila, rar ti-e dat sa asculti! Iar grimasele pe care le-a facut intrepretul, si mai penibile!

      Ștergere
  5. E un concurs politic ce chiar ma scarbeste...
    Dpmdv nici n -ar trebui sa se cante. Cam se stiu punctajele inainte sa inceapa votarea...
    Iar piesa romanilor de anul asta nu mi-a placut sub nici o forma.
    Pop si zi faina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. este adevarat ca nu neaparat melodiile se puncteaza, ci simpatiile unei tari pentru o alta! Tja... piesa României a fost groaznica! Italianul "tau" a cântat bine! ;)
      te pup si eu :)

      Ștergere
  6. Sincera sa fiu am incetat de mult sa ma mai uit :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pacat ca din cauza "coruptiei" si favoritismelor evidente, emisiunea a ajuns sa-si piarda din audienta.

      Ștergere
  7. Surpriza! Pentru ca toata lumea "carteste" despre Eurovision.....
    Anul acesta m-am uita si eu, desi eram ferm convinsa ca o sa fie iar "prietenia voturilor"!
    Daaarrrrrrr.... sa castigat în mod cinstit! Toti cei care au participat au terminat pe locul care îl meritau! Asta este concluzia mea, si puteti sa dat si cu rosii sau "oua" dar nu ma faceti sa-mi schimb parerea!
    Te pup Carmen, DUMINICA FAINA! TRAIASCA WEEKENDUL CU PRELUNGIRI! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mda... Mie mi-a placut si melodia Belgiei. România nu merita nici locul 100!

      Ștergere
  8. Mie mi s-a parut foarte slaba aceasta editie. In mare parte sunt de acord cu Minnie ca anul asta "prietenia voturilor" s-a aplicat mai putin. Moldova de exemplu a primit voturi de la tari la care nici nu ma asteptam. Si ce interese sa aiba tari precum Austria, Irlanda, Franta sau Belgia? Nu ca mi-ar fi placut melodia Moldovei foarte mult, la fel ca si a Romaniei mi s-au parut dezamagitoare. De fapt nici pe una (Moldova), nici pe cealalta (Romania)la melodii ma refer, nu le-am ascultat pana la capat, dar cu toate astea m-am bucurat la fiecare punct acumulat.
    Oricum ABBA a fost si este ABBA si chiar de sunt prea tanara ca sa fi ajuns sa sustin aceasta formatie cand a castigat (eu m-am nascut cu vreo 10 ani mai tarziu)muzica lor mi-a inveselit copilaria.
    O saptamana frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu cred ca e un concurs ale carui rezultate depind mult si de gusturile muzicale dar si de niste prietenii. Asa ca nici macar nu incerc sa fac aprecieri nici inainte, nici dupa. Oricum, anul acesta se stia ca Danemarca este favorita la locul 1. Se stia cu mult timp inainte.
    Despre imnul Eurovisionului chiar nu atiam nimic. Mi se par interesante informatiile. Azi am mai aflat ceva nou. Multumesc, Carmen! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. in primul rand nu ma uit la tv si-n al doilea genul asta de spectacol si marea majoritate a pieselor nu-s pe gustul meu. imi amintesc cu amuzament maxim, de-o iesire alaturi de colegii de la firma cu tot cu familii si cum faceam galerie romaniei. bine, eu faceam atmosfera, nu ma prea interesa concursul, dar a iesit un circ imens :))

    RăspundețiȘtergere