duminică, 16 martie 2014

Alegeri locale în Bavaria

S-a mai încheiat un mandat, adica au mai trecut sase an! (sursa foto1 din colaj: radio RT1)

Pentru ca firma la care lucrez este una din cele mai importante din Augsburg, multi candidati pe listele electorale s-au gândit ca poarta de intrare la serviciu este un loc ideal pentru a face campanie electorală si în ultimele doua saptamâni, în fiecare dimineata ne-a întâmpinat câte un grup al unui partid politic. Ne-au înmânat fluturasi sau brosuri informative, la care au atasat flori, bomboane, mini-ciocolata, pixuri, ba chiar într-o zi am primit un Brezel (un covrig bavarez) pentru gustarea de dimineata.  De ieri campania electorala a fost întrerupta si astazi întreaga populatie a Bavariei a fost invitata la vot.
Astazi între orele 8 si 18:30 au avut loc alegerile locale pentru Consiliul de District (Landrat), Consiliul local si pentru Primar. Pe listele a 71 de județe (Landkreisen) și mai mult de 2.000 de comunități (Gemeinden), au fost înscrisi peste 40.000 de candidati.
A batut vântul si a fost rece - nicidecum vreme frumoasa pentru o plimbare, dar ne-am facut datoria. Am avut 4 buletine de vot si cel pentru alegerea consiliului orășenesc a avut o lungine de aproape un metru si jumatate, dar ne-am descurcat!☺
Alegerile sunt unul dintre cele mai importante instrumente cu ajutorul caruia cetatenii pot influenta procesul decizional public. Votul este o expresie formala a preferintei cetateanului în privinta unui candidat sau a unei propuneri normative. Alegerile se produc, în general, la scara larga - nationala sau regionala - dar o de o importanta similara pentru indivizi si guvernanti sunt si alegerile locale, organizate la nivel de comunitati mici.
Declaratia Universala a Drepturilor Omului adoptata în unanimitate de Adunarea Generala a Natiunilor Unite în anul 1948 recunoaste rolul unor alegeri deschise si transparente în asigurarea dreptului fundamental al omului de a participa la guvernare.
La alegerile locale din Bavaria în 2008 prezența la vot a fost de 59,5% si rezultatul este cel prezentat în diagrama alaturata. Anul trecut, la alegerile federale germane din septembrie (2013), partidul CSU (Uniunea Creștin-Socială din Bavaria) a obtinut majoritate de voturi, 47,7%  - ceea ce a dovedit ca bavarezii au un cuvânt greu de spus în deciziiile pe care le ia Germania. Rezultatul a fost mult mediatizat si s-au facut multe glume pe baza bavarezilor. Una se stie clar: "In Bayern gehen die Uhren anders" / "În Bavaria ceasurile merg altfel" - a spsu Willy Brandt  ( fost cancelar al Germaniei în perioada 1969 - 1974, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, în anul 1971) si câta dreptate a avut! ☺ Iata ceasul meu din bucatarie si "traducerea" orei pe telefonul mobil:

6 comentarii:

  1. Ha, ha! Mi-a plăcut mult de tot zicala despre bavarezi. Iar ceasul din bucătăria ta este grozav! Oameni deosebiţi, bavarezii. Îmi place că nu se irosesc timpul şi banii cu multe alegeri şi sunt toate adunate la un loc, într-o singură zi.
    O săptămână frumoasă, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) deci ti-a placut cesul meu :D Orice casa de bavarez are un astfel de ceas care se citeste "pe dos" :))
      Multumesc, si tie un start bun în saptamâna ce urmeaza, Alex draga!

      Ștergere
  2. Re.: alegeri
    Sa fie intr-un ceas bun !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) sa fie! ;) La alegeri este cam ca si la LOTO - rezultatul alegerilor îl simtim abia dupa ce dam votul!
      De aceea este bine sa ne informam în prealabil, cat se poate de bine si sa ne exprimam neaparat votul!

      Ștergere
  3. Sa fie bine!
    Imi place ceasul! :)) Foarte mult! :))
    E bine ca cetatenii au "constiinta" votarii si se implica. :) Pe aici suntem tot la stadiul... incercarilor! Pe langa faptul ca cetatenii nu sunt tocmai informati cu privire la drepturile pe care le au (despre dreptul la vot stiu toti, desigur), cei alesi pe lista unui anumit partid ajung, la un moment dat, pe lista altuia. Exemplu: votez pe X pt ca face parte din partidul liberal si ma trezesc ca in timpul mandatului X a trecut la alt partid si nu-l pot sanctiona....
    Pupici cu drag! Salutari tuturor! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mda... în principiu, cei care urmaresc în mod constant macar stirile pe ZDF (postul de televiziune cel mai serios, care nu este privat si nu depinde de banii "cuiva" si nefiind "obligat" sa faca jocul vreunui sponsor) aceia sunt informati corect si la zi. Asa incat evenimentele sau transformarile politice din tara nu îi iau prin surprindere.
      In campania electorala - dupa cum am povestit aici - candidatii încearca prin tot felul de metode sa ia contact direct cu potentialii alegatori si isi fac cunoscuta linia politica pe care o urmeaza. In general- nu sunt surprize :) Exceptii exista însa, ca asa e lumea, ca padurea ... :)))
      te pup draga mea.

      Ștergere