luni, 20 noiembrie 2017

Bradul din Târgul de Craciun

Timp de cinci saptamâni înainte de Craciun, centrul orasului se transforma într-un "oras în oras"! Constuirea si aranjarea acestui orasel începe însa în primele zile ale lui noiembrie. Peste 500 de angajati sunt implicati în pregatirea casutelor si desfacerea punctelor de vânzare a produselor artizanale. Fiecare are sarcini precise si fiecare este mândru ca poate sa ia parte la acest grandios proiect de sfârsit de an.
Plasarea bradului este una din cele mai impozante actiuni. Anul acesta, o familie din localitatea Gessertshausen a daruit bradul primariei Augsburg. Este un copac falnic, a implinit 35 de ani si masoara 18 metri. Saptamana trecuta, bradul a fost înaltat în centrul pietei Rathausplatz, piata ce gazduieste Augsburger Christkindlesmarkt de peste 50 de ani. Traditia târgului de Craciun în Augsburg are însa radacini intinse pâna în secolul 15. Este unul din târgurile cele mai vechi ale Germaniei.
Când ne plimbam pe aleile târgului, suntem atât de fermecati de frumusetea decorurilor încât uitam câta munca s-a investit în realizarea oraselului de basm. Doar pentru ridicarea pomului si fixarea lui, au fost implicati pompierii departamentului din Augsburg, Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și de Administratie a pieței, un birou de Inginerie Civilă și o compania de constructii si montaje.
În urmatoarele zile, bradul va fi împodobit cu 300 de stelute si 1000 de LED-uri si începând cu seara  de 27 noiembrie, beculetele vor fi aprinse si bradul va straluci în toata splendoarea lui, pâna la sfârsitul anului.

14 comentarii:

  1. Faine aspecte surprinse cu bradul; si, abia astept sa merg sa vad targul de anul acesta de la noi. Nu am idee ce va fi diferit fata de anul trecut. Dar, abia astept sa se organizeze si sa-l vizitez, intr-o seara. :) la noi, cred, ca incepand cu 1 decembrie se da startul luminilor... o sa ma interesez!
    Cu siguranta, aveti un brad falnic ce va fi vedeta la targ! Saptamana frumoasa si plina de surprize!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la noi e mereu la fel... si tottusi altfel ☺☺☺ Depinde starea de spirit - noi mergem de cateva ori special sa bem vin fiert si sa mancam o portie de varza calita cu Schupfnudeln ☺ Si castane coapte si migdale-caramel si turta dulce ♥....
      Of, cand ma gandesc ca iar pun 2-3 kg! Si ce greu voi scapa de ele! ☺☺☺
      Te pup. O saptamana cat mai placuta sa ai!
      PS: zilele trecute am avut noaptea temperaturi in jur de zero grade. Acum cica se va incalzi si pe joi vor fi 18-20 de grade! Uf! eu abia astept sa ninga, dar cred ca astept degeaba!

      Ștergere
  2. O, brad frumos! :)
    La noi a fost vanzoleala vineri – daca nu ma insel: au adus bradul... Are 67 de ani si 28 m inaltime! (2 m vor fi introdusi in consola de beton speciala si bradul va fi ancorat in mai multe puncte). Incepe sa-mi fie mila de braduti. :) Va fi frumos bradul, nu contest. Poate si targul va fi altfel dar... iar o sa vad obiecte pe care le vad oricum, mai peste tot, in sezonul rece (?) Vreau sa vad muuulta turta dulce (ziceau ei, edilii, ca aceasta ar fi "tema targului" din acest an, dar zilele acestea n-au amintit nimic de genul) si mai puţine şosete de lână. :) Vor fi 40 de tonete, cu produse alimentare de sezon si artizanat... Sa vedem ce-o iesi! :) Ce observ - si nu-mi place - la aceste targuri de sarbatoari este... mutra acra a vanzatorilor... Inteleg ca nu le-o placea sa lucreze cand altii se distreaza dar, totusi... Cred ca e motivul principal care-mi umbreste bucuria, dar mai sunt si cei care vin acolo si se inghesuie sa-si faca poze cu bradul, impingandu-se, ca si cum bradul s-ar grabi... Cum ziceam: cusurgioaica. :)
    Luminile vor fi aprinse in 6 decembrie, dar impodobirea a inceput, cred...
    Vom avea un brad impodobit si in Piata Enescu, la o aruncatura de băţ de Piata Sfatului - de ce-or face asta n-am idee.
    Noapte buna, Carmen draga! Si zi frumoasa! Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. o wow! 28 metri/68 de ani... si are coroana uniforma? Ce falosenie de brad! Ma bucur pentru voi - cu siguranta va arata superb in târg!
      ☺ e clar ca nu face placere sa vezi o mutra acra - si exact cand tu ai iesit sa te relaxezi, sa te bucur de tot ce vezi ☺☺☺ Bineinteles ca ei muncesc cand altii se distreaza - dar fiecare este liber sa aleaga munca pe care o face, doar nu ii obliga nimeni! Pe aici, in general, în casute servesc proprietarii/detinatorii firmei sau asociatiei respective. Si la noi in oras este inghesuiala - seara, abia ai loc sa te deplasezi de la o casuta la alta - dar si asta da farmecul targului ☺ De fotografiat, toata lumea blitzeaza ☺☺☺ e moda! apropo - stii ca s-a inventat un nou cuvât: selfiecid (=death by selfie”) ☺☺☺☺☺
      Si in Augsburg sunt mai multe "târgusoare" pe langa cel mare. Doar in zona centrala vor fi amenajate sapte!
      La noi in cartier se organizeaza deasemenea, insa doar din 6 pana pe 10 decembrie - asa numitul St.Nikolausmarkt
      Te pup draga mea. Salutari si ganduri bune, de la trio pentru trio <3

      Ștergere
    2. Da, un brad falnic - e uniforma coroana din cat mi-am dat seama (aproape toti brazii din Piata Sfatului au aratat foarte frumos).
      Eeee... Tocmai aici e aiureala! Si la noi, majoritatea celor care vand sunt proprietarii/producatorii - si sunt incruntati. :(
      Inghesuiala nu ma deranjeaza - face parte din farmecul targurilor; imbranceala e aiurea (unii se inghiontesc, sa ajunga primii la cumparat, sa fie primii la fotografiat, se rastesc... Doar ca nu-si fac loc cu coatele!
      Oh! Selfiecid! Incepe sa devina... uzual. Un vecin de la noi de pe scara a murit facand o poza pe varf de munte... S-a prabusit in gol in faţa a doi dintre cei patru copii ai lui. Nu implinise 40 de ani - vestea mortii lui a fost un şoc chiar si pentru vecinii care-l stiau doar din vedere!
      Sunt si pe aici mai multe "targusoare", in diverse locuri, dar nu inteleg de ce sa impodobeasca doi brazi la o distanta de nici 500 de metri (e drept ca nu "se vad" unul pe celalalt dar... ma gandesc ca au mai multi brazi de transformat in "lemne" mai apoi).
      Pupici, Carmen draga! <3

      Ștergere
    3. oh Doamne! am crezut ca numai in bancuri se petrece asa ceva... Asadar a murit dorind sa faca o fotografie! Infiorator! ce destin!... Clar ca te bulverseaza o asemenea veste, mai ales daca era vecin!
      Brazii cu dimensiuni "normale" cei pentru locuinte, sunt adunati de gradinile zoologice dupa Craciun. Cei uriasi, e clar ca sunt lemnosi. Dar... fara brad natural, parca nu e Craciunul Craciun. Ador mirosul de cetina in camera. Abia astept seara de Ajun! :-) Mai ales ca voi avea concediu pana dupa Anul Nou - pâna de Heilige Drei Könige.
      Te pup Diana. Noapte buna! S-a facut... mâine! ☺☺☺ Peste 6-7 ore trebuie sa fiu in birou! ☺

      Ștergere
  3. De abia astept sa-l vad cu luminite!
    Simt deja mirosul de cetina! :) Dar castane coapte inca nu am mancat! Poate experimentez anul acesta...
    O saptamana perfecta, draga Carmen si spor la pregatiri! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am inceput pregatirile deja Suzana draga, am inceput curatenia generala, sortarea hainelor nefolosite cel putin un an (ambalarea pentru donatie), redecorarea camerelor, pregatirea instalatiilor luminoase pentru curte... Incet incet ne apropiem de prima zi de Advent si pentru mine, inseamna practic ca trebuie sa fiu gata cu curatenia in toata casa si curtea. Si exact acum lucrez si mult la birou! Astazi am ajuns acasa abia la ora 19! azi nu mai fac nimic prin casa - mai bine ma odihnesc mai mult si maine am forte noi. Maine la ora 17 am programare la fango si masaj (numai 40 de minute) asa ca voi fi acasa inaintte de ora 18. Relaxata :-)
      Te pup Suzana. Iti doresc deasemenea clipe vesele si spor in orice intreprinzi.

      Ștergere
  4. Ce tradiții frumoase aveți acolo! În fiecare an ne-am încântat să citim despre toate aceste pregătiri de Sărbători din inima Bavariei. E minunat că oamenii nu uită de adevărata semnificație a perioadei de Crăciun: să ne pregătim cu toți să retrăim în fiecare an bucuria nașterii lui Hristos. Cu tot ceea ce presupune pregătirea acestei sărbători sfinte.
    Numai bine și multe bucurii, dragă Carmen, la toată familia! Aștept cu drag și alte relatări frumoase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da Alex draga, asta ma bucura si pe mine, faptul ca traditiile se pastreaza si se transmit la fel ca la sate, si in orasele mari. Este tare tare frumos de Craciun in Bavaria!
      Voi va ocupati deasemenea ca Sara sa simta si sa inteleaga semnificatia Craciunui si a "lunii cadourilor" - stiu asta de ani de zile, de cand iti citesc si eu blogul. Tare frumos este si la voi!
      Sanatate si numai bucurii sa aveti! Numai bine!

      Ștergere
  5. Am revizitat toate postarile vechi indicate de tine si m-am incarcat cu emotia sarbatorilor si nostalgia clipelor frumoase petrecute impreuna, plus o doza de cultura servita cu atat de mult talent si pasiune de tine. Targul de Craciun din Augsburg ramane o amintire draga, de neuitat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce frumos a fost Craciunul cu voi! Singura lipsa a fost zapada ☺☺☺ Iti amintesti ce cald a fost?! La amiaza umblam in pulovere ☺
      Tare mi-e dor de voi. Ce frumos am cantat colinde românesti si germane :-) Am inregistrarile video, chiar le-am revazut zilele trecute ♥
      Ce plimbari faine am facut! ehei, dar ce nu uit este delicioasa cafea cu care a facut cinste Virgil! Si povestea legata de amintirile acelei cafele este draguta! Ce potriveala, sa vorbim despre acea cafea si sa o chiar gasim in primul Geschäft!
      Anul acesta de Craciun nu stiu daca ne vin fetele... Adela vrea sa ne invite intr-o zi la ea la masa (pe 25 sau 26) si pe 24 au zis sa-mi impodobesc singura bradul ca si ele au acasa la ele brad de impodobit! ☺ Ma va ajuta Leo anul acesta ☺☺☺
      Va pupam cu drag si dor :-*

      Ștergere
  6. Pot sa ma mut la tine e perioada Craciunului? 😅
    Olandezii mei nu sarbatoresc asa de "überschwänglich" Craciunul!
    Pupici, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  7. :-) cu tot dragul spun DA! Noi doua am vorbit o data la telefon - invitatia ramane in picioare!
    Deh, multe din traditiile de Craciun le-au lansat germanii, poate de aceea Adventul si Craciunul se serbeaza atat de frumos aici. In Europa cam peste tot se amenajeaza Târguri de Advent ( ma rog, sub alte denumiri...). Americanii au adus cu ei peste ocean traditiile, dar le-au teatralizat atât de puternic, ca dau in kitsch!
    Te pup Ella draga. Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere