vineri, 28 ianuarie 2011

Ce mai gatiți?

E iarna, e frig... totul e alb, negru sau gri. Lipseste parca o pata de culoare... Asa ca m-am gândit ca a face "ardei umpluti" cu ardei capia poate fi mai... vesel :) Trebuie sa spun ca au fost parca si mai gustosi! Am spalat si curatat ardeii de seminte. Carnea am cumparat-o tocata, am adaugat doua cepe taiate marunt, prajite si o lingura de untura, un ou, doua linguri de orez - spalat, patrunjel si marar tocat, piper si sare si cu aceasta pasta am umplut ardeii. I-am asezat în cratita cu putin ulei si i-am prajit usor pe fiecare parte, astfel încât sa li se desprinda pielita. I-am descojit partial, exact ca si ardeii grasi, doar ca acestia rosii... nu au pielita asa subtire. Deci va recomand sa aveti rabdare si sa-i descojiti cât posibil complet. Apoi am turnat bulion de rosii, atât cât sa fie ardeii acoperiti. Am pus trei foi de dafin si am lasat sa fiarba, pâna când sosul a scazut pe jumatate. Am dres cu o lingura buna de gem de macese :) Am mai lasat un clocot si apoi i-am servit.
***
Pentru o alta zi în care nu aveti decât o jumatate de ora la dispozitie pentru a pregati ceva gustos, va recomand spaghetti bolognese; spaghetti se fierb ca întotdeauna al dente! Într-o cratita se prajeste în ulei de masline o bucata de sunculita taiata cuburi, cu ceapa si usturoi taiate fin si doua ramurele de rosmarin proaspat. Dupa aproximativ trei minute, când totul a devenit auriu, se adauga carnea de vita, tocata, se caleste si se adauga un pahar de vin rosu. Se adauga rosii descojite si taiate cuburi si bulion de rosii. Se pune putin oregan, se potriveste de sare si piper si se lasa la fiert. Se aseaza pastele pe farfurie, la mijloc sosul si se decoreaza cu frunze de busuioc proaspat. Gata! Mai lipseste doar un pahar de vin rosu sec... Noroc si pofta buna!
***
Un alt fel de mâncare obtinut rapid este piure de cartofi si filé de somon bordelaise. Pestele se spala si cu hârtie de bucatarie, se usuca. Se aseaza într-o forma preîncinsa în cuptor, la 200°C. Se acopera cu o pasta obtinuta din: unt topit, ceapa taiata marunt, frunze de tarhon si patrunjel tocate fin, sare, piper si pesmet. Dupa aproximativ 30 minute, când crusta de deasupra pestelui a devenit aurie, se serveste alaturi de cartofi piure, peste care se presara patrunjel tocat si se serveste neaparat un pahar de vin alb demi-sec!
***
Un desert gustos puteti vraji ca din pocnet de degete :) de exemplu, cu ajutorul unei conserve cu piersici. Jumatatile de piersici se aseaza într-o forma de sticla, se umple mijlocul fiecarui fruct cu biscuiti de migdale - zdrobiti si se stropeste cu câteva lingurite de lichior amaretto. Se da la cuptor aproximativ 20 minute la 120°C. În farfuria pe care se serveste acest deliciu, se presara cacao si se decoreaza cu felii de kiwi. Hmmm!
**
Idee pentru un alt desert? Simplu si rapid. Daca aveti mere ce nu mai arata apetisant, le curatati de coaja, le taiati cuburi si le puneti sa se caleasca intr-o craticioara cu putina apa. Se adauga ceva zahar, un praf de vanilie, stafide si ginger curatat si dat pe razatoare. Se presara praf de scortisoara si se poate servi cald sau rece. Este delicios!
**
Pentru ca ati citit cu rabdare recomandarile mele, va invit la un cocktaill! Ce spuneti de Aligator?
2 cl. Pernol, 2 cl. Bols Blue Curaçao, o picatura de Angostura, 12 cl. nectar de maracuia, se amesteca în cocktail-mixer. Paharul se orneaza cu o felie de lamâie... Ei?
Aici mai merge un vechi hit "See you later, aligator" si altceva nimic! :))

18 comentarii:

  1. Eu aş face o cremă de zahăr ars :D.

    RăspundețiȘtergere
  2. Hei Costea!
    ce ma bucur! unde e reteta? unde sunt fotografiile? zau ca si eu as încerca, pentru ca de mâncat am mâncat, dar de facut, eu nu am facut niciodata! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Aaaaaaaaaa, da. Iti lasa gura apa. La cocktailuri nu ma bag dar restul retetelor le voi incerca in mod cert, multumesc de inspiratie!

    RăspundețiȘtergere
  4. Excelent!Frumos,estetic pusă masa(lalelele prezente încă),bucatele să nu mai vorbim,arată deosebit de bine și conțin o parte din preferatele mele.Să vă fie de bine,mi-ați făcut poftă.Va trebui să găsesc o soluție pentru situația creată :) :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ceska,
    cu multa placere, si sa ne arati ce ai gatit! Precis mâncarurile tale vor fi mai delicioase, pentru ca te va ajuta Dudu! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Se-cret,
    multumesc pentru frumoasele cuvinte!
    Cât despre pofta, nu acesta a fost intentia, dar cu siguranta ai linistit-o :) îti doresc o seara agreabila si un weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
  7. Superrrr! Cred ca a fost delicios! Nu am avut toate ingredientele pentru un Aligator, asa ca ne multumim cu o tuica de prune, iar pentru Luca un pahar cu lapte...:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce meniuri delicioase !..iamii iamii :))
    Cocteilurile imi plac cele pe baza de lichior de menta ori Curacao Blue!
    Eu am gatit ieri peste, si am mai avut si astazi :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Lukluk,
    tuica de prune?! un paharel as fi închinat si eu :)
    Dupa laptic cred ca Luca a luat directia "lumea viselor", nu? Somn usor Luca!
    Si voua, parinti de Luca, un weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ninu,
    toate retetele sunt usor de gatit, poti încerca, daca ti-a facut vre-una cu ochiul :)
    Peste zici ca ai gatit! Super! carnea de peste este cea mai usoara, contine proteine de înalta calitate si alti nutrienti esentiali. Noi servim cel putin o data pe saptamâna carne de peste.

    RăspundețiȘtergere
  11. Multumim de invitatia la masa! Ma simt satula ! A fost delicios!
    Weekend placut!
    http://armoniasimturilor.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  12. Carmen, toate arata atat de apetisante ca iti vine sa le mananci din priviri. :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Minodora,
    ma bucur daca ti-a placut; ce meniu ai ales? [ca e mâncare pentru vreo trei zile :)]
    Weekend agreabil si tie!

    RăspundețiȘtergere
  14. Gabriela,
    esti draguta, multumesc. M-as bucura sa-mi spui ca ai probat una din retete si ca felul de mâncare a fost foarte gustos :)
    Weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
  15. Să vă fie ruşine pentru astfel de articole indecente!
    Eu sunt obligat de medic să ŢIN CU REGIMU'! Deci, am voie să mănânc orice, în afară de ce e bun! Nu cartofi, nu grăsime, nu dulce, nu prăjit, ...
    Cu speranţa că aţi sesizat ghilimelele pe care le-am omis, mă bucur că mi-aţi descoperit blogul, tot atât de mult pe cât mă bucur că v-am descopetir blogul

    RăspundețiȘtergere
  16. Zamfir din Turda,
    :) ma bucur nespus de vizita! chiar daca va trebui sa ascund tot ce este bun, de pe masa... Ne vom delecta cu bunatatile din suflet si minte
    PS: mi-ai fost recomandat de prietenul Se-cret; un adevarat noroc!

    RăspundețiȘtergere
  17. Iubita mea,stii ce mi-ar placea?! Ideea asta mi-a venit acum,citind "meniurile" astea ...savante si.....ma gandeam....oare cum ar fi sa faci o postare cu preferintele culinare ale prietenilor de-aici...din vremurile cand copilareau pe la bunici. Ce mancarica "sofisticata" sau simpla de tot le-a ramas la suflet si asa aflam care era specificul zonei din care vine fiecare...Nu se poate sa nu descoperim cate ceva nou,chiar daca nu se mai stie exact reteta. E clar ca oamenii de la tara aveau un ritual precis al mancarurilor in functie de anotimpuri si astfel se tesea miracolul legaturii dintre oameni,natura si-un intreg univers....Poate te incumeti intr-o zi sa ne provoci la...amintire!

    Te sarut din toata inima!
    L'Automne

    RăspundețiȘtergere
  18. L'Automne,
    buna idee! am sa lansez "apelul" :)
    PS: eu m-am gândit la cele mai usoare si rapide retete, ma mir ca ti s-au parut sofisticate?!

    RăspundețiȘtergere