luni, 3 martie 2025

Știați că?...

♦ "Zürich este paradisul, dacă ți-l poți permite." - Friedrich Dürrenmatt 
♦ "Zürich este cel mai bun oraș din lume pentru a trăi, și nu pentru că este frumos, ci pentru că funcționează." - Bertrand Piccard 
♦ "Zurichul este un oraș al ordinii și al disciplinei, unde totul funcționează ca un ceas elvețian." - Paul Auster
♦ "Elveția este atât de perfectă încât până și vacile au voie să voteze." - Gustave Flaubert 
♦ "În Elveția, te simți mereu protejat de neutralitatea sa și de peisajele sale uluitoare." - Albert Einstein
Elveția este cunoscută pentru multe lucruri, iar unele dintre acestea au devenit stereotipuri. Iată câteva dintre cele mai cunoscute: 
 • Precizia și punctualitatea: Se spune că elvețienii sunt extrem de punctuali și că totul în țara lor funcționează la timp, ca un ceas elvețian. 
• Banca secretului: Elveția este renumită pentru băncile sale, care oferă confidențialitate și siguranță clienților lor. 
• Neutră politică: Elveția este cunoscută pentru poziția sa de neutralitate în conflictele internaționale și pentru că găzduiește organizații internaționale de mediere. 
• Ciocolata: Elveția este faimoasă pentru ciocolata sa de înaltă calitate și pentru numeroasele sale fabrici de ciocolată. 
• Brânzeturile: Elveția este cunoscută pentru brânzeturile sale delicioase, cum ar fi Emmentaler și Gruyère, și pentru fondue
•Peisaje montane: Imaginea iconică a Elveției este cea a munților săi impunători și a peisajelor pitorești din Alpi. 
• Multilingvism: Elveția are patru limbi oficiale: germana, franceza, italiana și retoromana. Acest lucru subliniază diversitatea culturală a țării. 
 Aceste stereotipuri sunt, desigur, generalizări și nu reflectă în mod exact fiecare aspect al vieții din Elveția, dar oferă o imagine interesantă asupra caracteristicilor țării. 😊
Înscriu acest articol la "Citate favorite" - tabel de înscriere la Suzana

10 comentarii:

  1. Am fost de mai multe ori fiindcă își aveau sediile două firme cu care lucram. N-am umblat de capul meu, M-au însoțit totdeauna gazdele.
    Apropo de brânză, eram într-un magazin pe mai multe etaje într-o suburbie în timpul unui "târg". Erau o mulțime de producători, la fiecare ștand erau întinse platouri cu bucățele de brânză. Însoțitorul meu a mâncat din plin, pe săturate, din toate, fără măcar să simuleze intenția de a cumpăra. Mă prăpădesc după brânză, dar m-am jenat.🙂 M-a invitat într-o seară acasă la el. În adăpostul obligatoriu își amenajase o pinacotecă. A ieșit la pensie, am mai ținut legătura cu el, mai mult prin ginere-su. La un moment dat mi-a spus că a murit. Dumnezeu să-l odihnească.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ☺☺☺ amuznt pasajul cu insotitorul tau in târg! ☺☺☺ Adevarul este ca asa se obisnuieste la piata, sa fie mereu pregatite hapuri (Häppchen), daca nu se consuma, se altereaza de la aer... trebuie consumate! ☺☺☺ Nu se supara nimeni!
      Dumnezeu sa-l odihneasca! Faine amintiri!

      Ștergere
  2. Elveția e o țară interesantă. 😊 Stereotipurile nu mai sunt chiar... stereotipuri - nici băncile nu mai garantează "celebrul secret", pentru că s-au schimbat legile drastic după "11 septembrie" SUA. Fermierii au probleme, prețul la cacao a tot crescut... Cu toate "neajunsurile" de azi, rămâne o țară interesantă, și frumoasă.
    Îți mulțumesc pentru citatele despre Zurich, Carmen draga! Și pentru minunatele imagini!🌹
    Gânduri bune și pupici de la quattro pentru trio! 😘🐾💕🍀💗☕💖

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai... evaziunea fiscala tenteaza pe toti bogatasii! Noi astia "muritorii de rând" suntem taxati, inainte sa facem declaratiile... Astilalti, se orienteaza si gasesc mereu un PARADIS care lasa portite deschise, daca nu evaziune clara, macar asa, la limita dintre legal si ilegal! Acum Honkong, Singapur...
      Pupici si imbratisari, de la trio pentru quattro! 😘🐾💕🍀💗☕💖

      Ștergere
  3. Carmen, esti mereu inspirata! Ai gasit o modalitate minunata de a ne face sa descoperim acest spatiu. Mi-a placut mult ideea: ''nu pentru că este frumos, ci pentru că funcționează'... Intotdeauna am fost fanul ideilor practice...!😊
    Despre stereotipuri nu prea stiu ce sa spun, insa probabil ciocolata este la fel de buna. Cu multi ani in urma ma gandisem foarte naiv, ca mi-ar fi placut sa fim condusi de niste oameni care sa transforme RO in ceva similar, ca la cati bani sunt pe planeta, cred ca am fi avut si noi loc sub soare. N-a fost sa fie...
    Multumesc mult pentru surpriza placuta!
    Pupici si o zi frumoasa!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur ca ti-a placut ideea mea, Suzana draga ☺
      Nu se stie care țară are cea mai bună ciocolată, însa un lucru este cert: Belgia și Elveția sunt categoric în frunte.
      Of vaaai! Da inteleg! Parerea mea este ca nu neaparat conducatorii transforma o tara in super-tara, sa-i zicem asa. Eu zic ca mentalitatea oamenilor de rând este o mare putere! Disciplina si mentalitatea celor multi.
      Pupici. O zi minunata! ❤️😘

      Ștergere
  4. Îmi doresc să o cunosc şi dincolo de citate. :)
    Tare fain!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ah, si eu imi doresc sa cunosc Elvetia mai bine. Nu am fost decat pentru cateva zile în Genf / Geneva. Doamne cat mai visez la plimbarile pe lacul cu renumitul Jet d'eau"! De cate ori am trecut cu masina spre Franta sau Spania, am cautat sa ne ferim de Elvetia - cazarea este foarte scumpa, mâncarea deasemenea... pentru turisti nu este usor ☺
      Pupici. O zi buna!

      Ștergere
  5. O imagine compusa din lucruri cunoscute. Mai sunt și altele. Iată, am o prietenă plecată în Elveția cu familia acum vreo 50 de ani. După ani și ani în care a facut munci grele, și-a gasit un serviciu acceptabil. A iesit apoi la pensie. Acum vine ceea ce voiam sa spun. Când s-a pensionat a avut de ales între o pensie mare, care să scadă cu timpul (ideea fiind ca, o data cu înaintarea în vârstă, scad nevoile financiare) sau o pensie mică, care să crească cu timpul (nu mai știu motivația).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Zina draga! Ma bucur de vizita 🥰😘💓
      Zau, nu am auzit asa ceva... Eu stiu ca si ei au ca si la noi in Germania posibilitatea sa iasa mai devreme cu maxim 2 ani decat varsta legala de pensionare, insa acceptand o penalizare de cel putin 8% pentru un an si 16% pentru doi ani, pe toata viata! Penalizarea se aplica pt toata perioada in care iei pensie.
      Ar mai putea fi vorba despre un model special pe care il ofera firmele mari, foarte mari, angajatilor cu multa apartenenta. Spre exemplu, negociezi cu firma sa iesi in "pensie pasiva" cred doi-trei ani inainte de varsta oficiala de pensionare, pentru care accepti sa primesti un anumit "salariu" fix, la care indiferent ce inflatie urmeaza sau indiferent ce succese peste noapte obtine firma si angajatii capata premii in bani, tu nu mai primesti de at ce ai negociat. Apoi iesi la pensie oficial, fara penalizari de la casa de asigurare pensii, bineinteles lund in calcul si castigurile din perioada de "pensie pasiva".
      Asta e ce stiu eu....insa posibil ca prietena ta sa se fi referit la altceva....

      Ștergere