Eram toți obosiți după acea zi plină de ședințe și analize de lucru... Se înserase, era trecut de ora 5 PM, priveam pe geamul mașinii care gonea pe străzi necunoscute și în capul meu domina ideea că poate ar fi fost mai bine să nu ne fi aventurat; să fi făcut rezervare la un restaurant normal, să stăm la masă, să comandăm și să fim serviți. Dar... zarurile fuseseră aruncate. Mi-am spus că măcar vom râde bine, dacă cumva vom rămâne flămânzi!
Am parcat în fața unui magazin de jucării. Am traversat strada și am intrat într-o încăpere mare, în care verdele domina vesel, primitor, iar luminile împrăștiate creau o atmosferă intimă, familiară. O tânără zveltă cu părul prins în coadă ne-a întâmpinat și s-a prezentat ca fiind chef-ul - instructorul nostru bucătar. Asistenta ei ne-a servit cu câte un pahar de Campari Orange și uite așa, au reușit să ne atragă atenția și să ne câștige cumva simpatia. Chef Sandra ne-a explicat că vom găti împreună un meniu inspirat din bucătăria mediteraneană și ne-a arătat un sertar plin cu șorțuri. Fiecare dintre noi și-a luat un șorț și un prosop de bucătărie. Meniul planificat suna delicios: supă cremă de roșii, salată mixtă cu chifle proaspete, frigărui de piept de pui cu gnocchi în două sosuri (sos de ciuperci cu smântână și sos de legume) și, ca desert, înghețată de vanilie și plăcintă cu mere.
Ne-am spălat pe mâini și ne-am apucat de treabă. Fiecare a preluat o parte din muncă: unii au curățat legumele (roșii, morcovi, ardei, usturoi, castraveți, cartofi, etc.), care deja erau spălate și ne așteptau în coșulețe și castroane; alții s-au apucat să frământe aluatul pentru pâinici; alții au combinat ingredientele pentru înghețată. Bucătăria, cu un design special și funcțional, oferea suficient spațiu pentru o echipă de cel puțin 10 bucătari.
Am urmat cu atenție rețetele și am reușit să terminăm mai întâi supa.
În timp ce ne bucuram de primul fel de mâncare, aluatul pentru chifle era la dospit, compoziția pentru înghețată era amestecată în turbina de înghețată, iar aluatul pentru plăcintă se odihnea sub un șervet într-un loc cald.
Supa a fost super delicioasă, perfect condimentată și foarte cremoasă! După care, ne-am reluat activitățile în bucătărie. Aluatul pentru chifle avea consistența perfectă pentru modelare. Fiecare dintre noi a cântărit 58 de grame de aluat și a format chifle, flori și împletituri. Pâinicile au fost decorate cu semințe de susan, floarea-soarelui, bostan, in, mac, cu sare sau stafide, după care au fost puse în cuptor. Apoi am primit fiecare câte un tocător și câte un cuțit și am tăiat fin legumele pentru salată: ridichi, morcovi, salată verde, salată creață, roșii, ardei, castraveți, arpagic. Doi dintre noi s-au ocupat de dressing: miere, muștar, ulei de măsline și de nuci, amestecate cu piper, sare și coriandru zdrobite în prealabil în mojar. Când clopoțelul cuptorului a sunat să anunțe că chiflele sunt gata, ne-am așezat din nou la masă și ne-am bucurat de al doilea fel de mâncare. Pâinițele au fost pur și simplu delicioase, salata a fost super gustoasă!
Un alt clopoțel a anunțat că și înghețata era gata. Aluatul pentru plăcintă era de asemenea pregătit pentru a fi modelat. Unii colegi au început să curețe merele și să le taie în felii, pentru a le încălzi într-o tigaie cu puțin zahăr, scorțișoară și miere. Apoi, aluatul a fost pus în formă, umplutura a fost distribuită și plăcinta a fost pusă în cuptor. Cartofii pentru gnocchi au fiert până în punctul perfect și un grup a început să-i decojească, să-i zdrobească și să-i amestece cu făină, ou și condimente. Am format gnocchi, i-am fiert peu à peu și i-am scos în sita la scurs. Parea ca aluatul nu se mai termina... cred ca au fost peste 400 de gnocchi!
În două tigăi am pregătit cele două sosuri diferite: cel din champignon cu smântână și ceapă și celălalt din legumele în prealabil înmuiate pe tavă în cuptor. Frigăruile de pui au fost marinate cu ulei condimentat și puse pe grătar. Când sosurile au fost gata, am împărțit cantitatea de gnocchi și am mai lăsat un pic pe foc.
Pe farfuriile preîncălzite am servit frigărui și câte o porție mare de gnocchi. La masă nu se mai auzea decât "mmm!" și "yammi-yammi!". Nu mai conteneam să ne autolaudăm pentru super-delicioasa mâncare pe care am gătit-o! Noi! ☺
Pentru ultimul fel de mâncare nu a trebuit să ne mai ridicăm de la masă. Chef Sandra și asistenta ei ne-au servit câte o felie de plăcintă cu mere cu o bilă de înghețată de vanilie.
Deși a fost multă mâncare, nu ne-am simțit ghiftuiți, deoarece am gătit și am mâncat în etape, de la orele 17:00 până la 22:00. În acest timp am dat gata și o lădiță cu bere și sucuri naturale! Conversația, denumită "digestie convivială", era din ce în ce mai aprinsă, iar în spatele nostru, cele patru mâini harnice au făcut să strălucească bucătăria de curățenie.
Atunci am înțeles că a venit timpul să ne retragem la casele noastre... respectiv la hotelul la care am înnoptat. Am mulțumit instructorilor noștri de bucătărit, ne-am luat la revedere și am urcat în mașini. Însă, înainte de a merge fiecare în camera lui, ne-am bucurat de o băutură digestivă în lobby-ul hotelului - un Lagavulin Single Malt Scotch Whisky a încununat seara 😊 Întâmplător, unul dintre colegi avea ziua de naștere si a facut cinste.
A fost o seară perfectă, super-speciala, pe care nu o vom uita prea curând!
PS: Pentru cei interesați - rețetele le voi publica într-o postare ulterioară. 😉
O experiență foarte frumoasă!
RăspundețiȘtergereMi se pare că a găti e una din bucuriile de care poți sa te bucuri, mereu, cu cineva!
Să ai o săptămână binecuvântată cu sănătate, frumos și bucurie!
Ai perfecta dreptate! Asa mi se pare si mie.
ȘtergereNumai bine! O saptamana buna si tie! 🤗
Foarte interesanta experienta.
RăspundețiȘtergereAbia astept retetele, pentru care iti multumesc.
Sa ai o zi frumoasa si plina de bucurii.
O sa le traduc. Sunt pentru un meniu pentru 8 persoane.
ȘtergereO seara buna! Noapte buna!
Frumoasă experienţă! Şi cred că au fost toate foarte gustoase. Aştept cuminte reţetele.
RăspundețiȘtergereZi bună, Carmen!
Delicioase, toate 👍🏻
ȘtergereDa, retetele le am, trebuie doar sa le traduc🤗
Noapte buna, Potecuta!
Olala! ce echipa de artisti culinari!, care mi se pare ca au dezvaluit talente si abilitati ascunse.
RăspundețiȘtergereDupa cata rabdare si interes in crearea acelor forme de painici au membrii echipei, greu de crezut ca sunt total straini de tema si provocarea serii.
Ati fost un grup care v-ati armonizat si dat un sens constructiv si recreativ evenimentului!
Felicitari tuturor! Te imbratisez si iti doresc seara minunata! Pupici!
Cand te gandesti ca toti sunt ingineri si unii au titluri d doctori, nu ai crede ca au stat cu placere "la cratita" 👍🏻 la painici ne-am inghesuit toti, ca a trebuit sa intervina Chef Sandra cu decizia "fiecare are voie da modeleze doar 3 painici!" 😅 La gnocchi...nu prea! Ultimul sfert de aluat a trebuit sa il modeleze asistenta!
ȘtergereA fist o seara foarte foarte frumoasa! Tot ce am gatit a fost delicios si atmosfera excelenta!
Te pup draga Gina. O seara minunata! Ganduri bune si imbratisari 🤗😘🫶🏻💞
Sunt curioasa, ai descoperit multe trucuri noi la acest eveniment? Sau alimente cu adevarat noi pentru tine? Oricum a fost o experienta fabuloasa.
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru ca ne-ai povestit-o.
Pupici si seara buna, draga Carmen!❤️😘
Da, cateva! Sore exemplu, painicile, le am stropit cu o sticla de aceea spray, cu apa, inainte sa lipim semintele. Apoi, imediat cand le am scos din cuptor, iar le am stropit!
ȘtergereSub tava pe care a copt placinta, a stat un vas cu apa, sa faca aburi in cuptor! Da... Si nca ceva trebuie sa imi amintesc 😁
Pupici si imbratisari 🤗😘 O seara buna!💞
"Bărbați la cratiță!" 😊 In fapt, pare că ati fost mai mulți ei și mai puține ele - făcând abstracție de gazde. Superbă experiența! 😍 Mi-au plăcut mult filmulețele! Și... mă imaginam pe acolo - o catastrofa! 😃
RăspundețiȘtergereMulțumesc pentru delicii, Carmen draga! 🌹
Îmbrățișări și gânduri bune de la quattro pentru trio! 💖🐾🍀💗😘☕
nuuu, nu am zis asa ceva (😉) Am facut doar o paralela cu mentalitatea balcanica, aceea care asteapta ca femeia sa stea la cratita ... In occident, barbatii gatesc cu multa placere. Spre exemplu, de cand m-am maritat cu Helmut el a ales sa gateasca si o face excelent! Foarte rar ma ocup eu de gatit - doar cand fac ceva retete românesti.
ȘtergereEu ma ocup de rufe, de schimbat lenjeriile de pat, de decorat, de aranjat prin casa, eu curat baile; de tras cu aspiratorul si de sters praful, facem amandoi. Gradina o facem deasemenea impreuna. Intr-o casa mare, treburile nu se termina niciodata! Dar ce intreb eu? cine nu stie astea?!
Nu! Nu ai fi fost catastrofa! Oricine, cu un pic de vointa si rabdare, poate gati. Din cand in cand, se poate. Dar, important este sa iti faca placere, sa poti deveni creativ. Precis ti.ar f placut cu noi!
Pupici si imbratisari, Diana draga 😍 ♥ Ganduri bune de la trio pentru quattro, cu mult drag si dor! 💖🐾🍀💗😘
You really have a busy and compact schedule in life.
RăspundețiȘtergere☺☺☺ that's why I slept the whole weekend ☺☺☺
ȘtergereThe truth is that I have a schedule like this maybe once a month! Maybe!
Am citit cu mare placere articolul, si astept cu si mai mare interes retetele!
RăspundețiȘtergeremultumesc :-) am tradus deja reteta de supa, o voi publica. Apoi in fiecare zi cate un fel de mancare :-)
Ștergere