joi, 23 ianuarie 2025

Chifle cu aluat prefermentat

 Ingrediente pentru aluatul prefermentat:

  • 100 g apă
  • 150 g făină de grâu tip 700
  • 5 g drojdie
  • 3 g sare

Ingrediente pentru aluatul principal:

  • 500 g apă călduță
  • 100 g lapte
  • 750 g făină de grâu tip 700
  • 350 g făină de grâu tip 480
  • 28 g sare
  • 27 g drojdie
  • 20 g malț de panificație
  • 20 g unt

Cantitate rețetă:

  • 30 bucăți a câte 65 g sau
  • 65 bucăți a câte 30 g

Timp de dospire:

  • Aluat prefermentat: 8 ore
  • Aluat principal: 40 minute
  • Dospire finală: 30 minute

Timp de coacere:

  • 15 minute

Mod de preparare:

  1. Aluatul prefermentat: Amestecați ingredientele și lăsați aluatul acoperit să dospească timp de 8 ore la temperatura camerei.
  2. Aluatul principal: Frământați toate ingredientele timp de 10 minute până obțineți un aluat neted și lăsați-l acoperit să se odihnească timp de 40 de minute la temperatura camerei.
  3. După timpul de dospire, porționați aluatul fără a folosi făină, formați bile și lăsați-le acoperite să dospească încă 10 minute.
  4. Modelați bilele de aluat după preferință și lăsați-le acoperite să dospească încă 30 de minute.
  5. Pulverizați chiflele cu apă și presărați-le cu semințe*.
  6. Coaceți chiflele în cuptorul preîncălzit la 250°C cu ventilație timp de 15 minute, cu mult abur.
  7. Scoateți chiflele din cuptor, pulverizați-le din nou cu apă și lăsați-le să se răcească pe un grătar. 
Sper ca va place si aceasta reteta si ca o veti folosi cu drag. 
*) Noi, aici la cursul de gatit, am folosit seminte de floarea soarelui, de bostan, de mac, de susan, de in, dar am folosit si fulgi de cocos, stafide, cristale de zahar si cristale de sare.

14 comentarii:

  1. Arată bine! La aluat nu prea îndrăznesc, dar nu zic chiar nu hotărât :D
    Zi bună, Carmen! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca noi am reusit, va reusi oricine! ☺️ Eu voi face experimentul sambata! 👍🏻
      Te pup. Start bun in weekend 🤗😘

      Ștergere
  2. Arata delicios ce ai combinat in colaje! 😍 Gustul chiflelor trebuie sa fie excelent! iar când sunt proaspăt scoase din cuptor... îmi ploua in gura numai gandindu-ma! 😃
    Mulțumesc pentru rețetă! Având în vedere că necesita ceva timp dospitul... cred că nu mă încumet, dar "pasez" rețeta. 😊
    Weekend minunat îți doresc, Carmen draga! 🌹
    Îmbrățișări și gânduri bune de la quattro pentru trio! 😘🐾💗🍀💖☕

    Spor la chifle, mâine! 😍 😊

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Delicioase! Am mancat toti cu o pofta de ziceai ca nu am mai vazut paine de luni de zile!
      Da, dureaza.... pe hartie, ca de fapti dospitul se face singur. Trebuue diar sa te gandesti 😜 ieri pentru azi, sau azi pentru maine 😋
      Incearca. Sau da, da reteta lui Tanti Sofi, ea e specialista 💖
      Pupici si imbratisari de la trio pentru Quattro 🐾💞🥰🫶🏻🤗😘

      Ștergere
  3. Arata minunat! Pofta cu care se mananca aluatul proaspat este singura problema :)))). Malt de panificatie nu cred ca se gaseste la noi, dar presupun ca este pentru gust, altfel si drojdia isi face treaba.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vai, ce spui?! Mananci aluat? Necopt?! Wow...de copil stiam ca nu e sănătos , nu am orobat niciodata ☺️
      Exact, orice poate fi adaptat.
      Spor la treaba si un weekend minunat!

      Ștergere
    2. Nuuu, numai copt 🤣🤣🤣. Dar aici in zona mea se numeste "aluat" asa, generic, si ceea ce este copt din aluat. Adica "cocaturi".

      Ștergere
    3. Aaaa, hahaha... Acum inteleg! Eu paine veche nu mananc deloc.Doar daca e proaspata ☺️ dar daca e chiar scoasa din cuptor , atunci... Hmmmmm! Ai dreptate! E "periculos"!!de delicioasa!

      Ștergere
  4. Mi-ai facut pofta! Insa nu cred ca ma incumet la asa ceva.
    Insa sa nu zic chiar niciodata...
    Multumesc pentru toate detaliile, draga Carmen! Chiar arata delicios.
    Pupici si weekend placut!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa am primit retetele si noi le am urmat intocmai. A iesit totul super delicios, dar painicile au fost o minune!
      Pup si eu 😘🤗 un weekend minunat!

      Ștergere
  5. Wow, you are so crafty to make these breads

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc pentru reteta. Abia astept sa o incerc, sper sa reusesc in weekend.
    O zi frumoasa Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce ma bucuuuuur! Abia astept sa imi spui cum ti au iesit 🤗😘

      Ștergere