luni, 6 mai 2019

Planuri pentru vacanta de vara


Anul acesta, am împartit vacanta de vara în doua etape: o saptamâna, la sfarsitul lunii mai, o vom petrece la Sibiu, respective, doua zile din cele sapte, le-am rezervat pentru Brasov.
La începutul lui iulie am planificat o vacanta de doua saptamâni la Marea Mediterana, în cel mai de sud punct al Frantei - în statiunea Banyuls-sur-Mer. Casa noastra de vacanta se afla la 30 km de granita spaniola, asa ca avem de gând sa dam "o fuga" atât în Barcelona (capitala catalana pe care o iubim si pe care nu am mai vazut-o de 5 ani!) cât si în Marsilia (cel de al doilea cel mai mare oras al Frantei, pe care l-am vizitat o data în 2014).
Dupa cum am mai scris aici pe blog, eu traiesc o vacanta de 3 ori ☺ Prima data, când încep sa adun informatii despre zona în care urmeaza sa mergem, a doua oara, când sunt cu adevarat acolo si a treia oara, când sortez fotografiile facute si îmi scriu impresiile de vacanta. Prin urmare, eu sunt deja cu mintea la vacanta. Am descoperit ca Banyuls-sur-Mer este localitatea în care s-a nascut unul din marii artisti ai Frantei – Aristide Maillol, sculptor, pictor si grafician, supranumit “antipodul lui Auguste Rodin” sau “Cezanne al graficii”. Maillol a influentat stilul multor sculptori - printer care Henri Matisse si Constantin Brâncusi. Lucrarile lui se gasesc în marile centre culturale ale Europei, în Paris (Musee d’Osray, Jardin de Tuleries), în Spania, în Germania (Hamburg, Hannover, Stuttgart). Abia astept sa vizitez Casa Memoriala din statiunea noastra.
Am mai descoperit ca la 60 km distanta, în localitatea Figures s-a nascut Salvator Dali. Vom vizita si aici Casa Memoriala si muzeul Dali din Portlligat, o alta localitate din apropiere.
Abia astept sa vizitez:
- orasul Perpignan (la 30 minute cu masina), localitate fondata de romani, supranumita “de la superb la sublim”(du superb au sublime, au coeur de l’intime”)
- baile arabe din Girona ( o alta localitate aflata la jumatate de ora cu masina)
- castelele din Carcassonne (jumatate de ora cu masina)
- catedrala si castelele din Narbonne (o ora cu masina)
Si bineîntels o sa ma bucur de frumusetea plajelor de pe Côte de Midi, Côte Vermeille, Costa Brava si Costa del Maresme.
Drumul de acasa pâna în statiune îl vom face cu automobilul personal si ruta nostra taie 4 tari si trece prin cele mai frumoase locuri ale Europei: Konstanz (pe lânga lacul Bodensee), Bern, Lausanne, Genf, Grenoble, Valence, Avignon, Nimes, Montpellier si coasta occitana a Mediteranei. Vom înnopta si la dus si la întors, în localitatea Chambéry, la poalele muntelui Mont Blanc (4810 m) – cel mai înalt munte al Europei.
Dupa ce ne vom întoarce din Sibiu, voi avea de numarat înca 5 saptamâni pâna la urmatorul conncediu. Iar pâna la mini-vacanta din Transilvania, au mai ramas doar 17 de zile ☺
PS: Cu toate ca Leo are doar 2 ani si jumatate, a fost cu noi în multe locuri deosebite si a calatorit în câteva tari europene: Germania, Austria, Italia, Slovenia, Croatia. Vara aceasta va ajunge si în România (cu trecere prin Ungaria) si în Franta si Spania (cu trecere prin Lichtenstein si Elvetia). Leo a urcat deja pe cel mai înalt munte al Germaniei – Zugspitz, la aproape 3000 de metri si s-a scaldat de mai multe ori în Marea Mediterana, respective marile Adriatica si Ligurica. Leo are fotografii în Italia - pe Podul Railto si Piata San Marco din Venetia, la amfiteatrul roman din Verona, în portul din Triest, lânga lupoaica din Siena, la Turnul din Pisa, pe insula Elba si la Laggo di Garda. În Slovenia are poze în statiunile Portoroz si Koper si în capitala Ljubljana, în Austria, la baza trambulinei de schi din Innsbruck, la lacul Plannsee si pe cel mai înalt pod din Europa – Europabrücke, în Croatia prin Alpii Dinarici, iar în Bavaria are poze de peste tot - la tot felul de castele, pe munti si strâmtori si prin multe-multe orase istorice! ☺

10 comentarii:

  1. La vacanta din luna mai ma gandesc cu emotie! Inca de la 1 mai am inceput numaratoarea inversa. :)

    Cand ai inceput sa scrii despre Leo am avut emotii ca-l lasati acasa! :)) Numai o fractiune de secunda, dar mi-a trecut prin minte, desi stiu ca nu ai face asta! :) Ooooo! Leo e mai umblat ca mine! :)) Dragul de el! <3

    Ce fain ati ales! Chiar si drumul va fi o placere - vizuala in mod cert. Cred ca trebuie sa ma rezum la un singur cuvant: superb! Ma straduiesc sa spun prea multe si ajung sa scriu mult fara sa spun ceva concret despre traseu, despre vacanta... :))
    Te imbratisez cu drag! Sa va fie superbe vacantele! :) Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri

    1. Diana draga, putini romani sunt aceia care inteleg ce rol joaca un catel in familiile din occident. Eu am multe cunostinte care au catei în România, si locul acestor catei este in cusca, in curte, sa latre si sa pazeasca proprietatea. In vestul Europei, dupa cum stii, cateii sunt in anumite familii, surogat de copil. Cateii traiesc in casa cu ceilalti membrii ai familiei, au locul lor pe fotoliu sau canapea, au asigurare medicala, platesc impozit, merg la scoala (pt catei) si... ce sa mai spun?! Asa e si la noi 🤗 Fetele lui Helmut sunt de mult la casele lor, fetele mele nu mai locuiesc de câtiva ani cu noi, asa ca, nu mai avem copii… Leo e acum copilul nostru si fiind cel mai mic din familie, e rasfatatul nostru 😍 Spre exemplu, atunci cand cumparam ceva pentru noi, consultam si etichetele (pt pret), însa cand cumparam ceva pt. Leo, nu conteaza nimic altceva decat sa fie cel mai bun produs si aiba cea mai buna calitate, indiferent cat costa 😁 Cat privesc concediile noastre de cand il avem pe Leo, sunt in asa fel planificate, in asa fel organizate, incat Leo sa poata sa participe peste . El are locul lui in masina (cu centura de siguranta), are cosuletul lui in care doarme pe unde innoptam si deasemenea, intra cu noi in orice restaurant mergem sa servim masa. El mananca acasa mancarea lui speciala (o data dimineata si o data seara), niciodata nu cerseste din farfiria noastra, nici nu il incita mirosurile mancarurilor noastre. De cand il avem, inchiriem pentru vacante apartamente - cel putin doua camere, bucatarie, baie, terasa sau curte. Spunem din start ca suntem insotiti de un catel de talie medie si totul a functionat perfect pana acum. (de obicei servim micul dejun acasa, la prânz mancam ceva pe strada (de obicei fructe multe sau înghetata) si seara, mancam in restaurant. Concediile în Italia ne plac cel mai mult, pentru ca italienii iubesc cateii cel mai mult din Unuinea Europeana. Mare mirare a fost cand mi au spus mama si fratele meu ca in Romania cateii nu au voie in restaurante. Vaaai! nicaieei pe unde am calatorit nu ni s a intamplat asa ceva. Ba chiar in toate restaurantele din Germania, Austria, Italia, Slovenia, Cehia, etc, chelnarii ne ofera imediat, fara sa cerem, un castron cu apa pentru Leo. S-a intamplat odata, ca era iarna si frig tare si am ramas fara voie mai mult timp intr o statiune (în Alpii germane), din cauza zapezii si nu am avut mancare pentru Leo. Atunci, seful de local a sunat la o cunostinta care avea catel si l-a rugat sa ne ofere o portie de mancare pt Leo. Am fost foasrte impresionati ❤️ Dar ca romanii nu permit intrarea cu catel in restaurant zau ca nu inteleg! Dar ma rog, inseamna ca le merge bine, castiga sufficient, au destui clienti si îsi permit sa faca mofturi 😜
      Leo va veni cu noi la Sibiu si Brasov, categoric. O sa ne vedem 😀 abia astept 😊
      Pentru concediul din Franta, ne facem un pic ganduri, ca noi cam umblam zi lumina... De aceea, cred ca vom cumpara un rucksac sa il caram pe Leo atunci când nu va mai face fata piciorusul lui înca nu deplin vindecat. Mai ales ca în plus, vara arde si pamantul si vara trecuta în Italia, si-a cam ars labutele 😀
      Pupici si imbratisari, de la trio pentru trio 💕💓💗 AMR 15

      Ștergere
  2. Ce trasee frumoase ati ales (inclusiv acasa...:P ) Ce obiective turistice aveti din statiunea frantuzeasca. Leo chiar s-a plimbat nu gluma, nu ca noi... Ideea de a trai, de trei ori concediul, e perfecta. Asteptam impresii ca sa ne putem plimba si noi impreuna. :) Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. noi plecam de obicei de 3ori in concediu pe an - prima data la mijlocul lui februarie si de doua ori vara, candva intre iunie-septembrie, depinde de clima si teperaturile locurilor de vacanta alese. Vacanta de Craciun o petrecem de obicei acasa, ca decembrie este luna cea mai frumoasa si bogata in traditii de iarna.
      Pe Leo il avem doar de 2 ani si un pic... Hehe, si inca ce o vacante o sa mai aiba! 😜😀
      Salutari si numai ganduri bune Ina draga.

      Ștergere
  3. Wow! Ce vacanţă frumoasă şi bogată se anunţă! Iar Leo, ce s-a mai plimbat, drăguţul. A călătorit mai mult decât mine :)))
    Sper să aveţi parte de vreme bună, că locurile descrise sună deja într-un mare fel. Artă și cultură la tot pasul + relaxare. Eheee ce frumos! Îmi place mult :)
    Pupici cu drag :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. conform statisticilor anuale, in lunile iulie si august vremea este cea mai stabila:in iulie ploua in medie doar 2 zile si in august, ploua 3 zile. Temperatura aerului este si in iulie si in august in jur de 27 de grade.
      Speram ca vara aceasta sa nu fie o exceptie de la regula 😀😜

      Ștergere
  4. Sună ca o poveste numai citită, mă gândesc cum e trăită! Zile pline bucurie, Carmen! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumim mult Potecuta 🤗
      Pupici si imbratisari din Bavaria

      Ștergere
  5. Iar eu ma bucur cel mai mult de acest obicei minunat :D. [si mie imi place sa fac la fel, inclusiv cand calatoresc ai mei, hahaha]
    Mi-ar placea sa ne luam un van ca sa putem calatori cu totii (Eu as dormi cu kouki in masina - ca sa fiu sigura haha -- din pacate in Ro, cel putin, e mania "curatenii intelese gresit". Totul miroase mai puternic, mai mult, mai, mai, mai. )
    In Ro (apropo de ce ii spuneai mai sus Dianei) nu se primesc nici la hotel animalele de dompanie. De ce? Din cauza stapanilor in principiu. :)). Incearca sa minimizeze daunele.... O sa vezi de altfel cand vii. (desi, intre noi fie vorba, sper sa nu fie totusi cazul pentru ca e neplacut si eu va doresc sa aveti un super concediu de poveste! Si oricum in Ardeal e mai civilizat :D).

    Puuuuupici <3

    RăspundețiȘtergere
  6. Vacanțaaa !!! Ai pomenit de Barcelona, a fost cea mai frumoasă vacanță de până acuma, deșii a avut loc în 2oo5, a fost o lună de relaxare, munte și mare.. Si italia imi place foarte mult țara lor dar nu italienii, aș muta spaniolii in italia si viceversa si atunci poate m-aș muta și eu in italia..îmi plac foarte mult spaniolii asa ca oameni.. In țară îmi place Vatra Dornei, este statiunea mea preferată si o vizitez aproape in fiecare an.. Vacanță Plăcută de pe acuma !!!

    RăspundețiȘtergere