marți, 11 mai 2010

"Daca vei juca rolul unui geniu, vei deveni unul"


...a spus Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech (n. 11 mai 1904 - d. 23 dec. 1989) S-a nascut într-o familie catalana, cu nimic deosebita de altele. I-a placut din totdeauna sa picteze si primul curent în care s-a recunoscut a fost impresionismul. În timpul studiului la Academia de Arte Frumoase -Madrid, se face remarcat ca rebel, un mic excentric ce poarta favoriti, pantaloni scurti, pardesiu lung, palarie si fumeaza pipa. Începe sa fie atras de stilul futurist si dupa ce citeste cu pasiune Freud, descopera vocatia pentru manifestarile inconstientului în arta. Mai târziu în Paris se contopeste cu suprarealistii si da frâu liber imaginatiei - catalogata de cei mai multi ca paranoia, el însusi numind-o " un delir rationalizat". Picturile lui fascineaza si repugna în acelasi timp, socheaza si stupefiaza prin teme, forme, compozitie, tehnica si culori. Prezentarea unor detalii despre stilul de viata si experiente sexuale ale artistului, aparitiile sale excentrice si megalomania, i-au sporit celebritatea si au facut din Dali o vedeta mondiala, sporindu-i totodata gloria si averea. Peste tot în lume s-au deschis muzee si expozitii Dali, ce prezinta vizitatorilor - mai mult curiosi decât din sete pentru arta si frumos :) - opere de pictura, sculptura grafica si fotografie. Este singurul artist caruia i s-au dedicat chiar doua muzee, înca pe vremea în care traia. Cleveland -Ohio, Saint Petersburg -Florida, Teatre-Museu Dali - Spania, Dali-Museum -Berlin precum si cele doua foste resedinte din Spania, Castelul din Púbol si Casa din Portlligat sunt asaltate de publicul avid de cunoastere.

4 comentarii:

 1. Stiam ca sa nascut pe 11 mai,dar nu am avut informatiile de mai sus!asa ca multumesc!e asa bine ca ne putem informa asa mai usor si mult mai la indemina!
  O seara linistita si placuta!

  RăspundețiȘtergere
 2. Draga Mariana,
  Ma bucur ca te intereseaza :) Nici eu nu am stiut totul despre Dali,dar am facut un rezumat a tuturor informatiilor pe care le-am citit pe internet. Si pozele le-am facut anul trecut în Barcelona :) Si tie o seara placuta.

  RăspundețiȘtergere
 3. Am rasfoit jurnalul lui...era atat de constient de geanealitatea lui incat isi admira fecalele in fiecare zi...
  Arta lui ramane mare, inovatoare!
  multumim ca ne amintesti de aniversari!

  RăspundețiȘtergere