marți, 26 septembrie 2023

Excursie în Berchtesgaden si Lacul Regelui

În urma cu sase luni, mai noua mea colega de serviciu, Andrea era singura-singurica. S-a mutat în regiune, datorita postului pe care l-a ocupat prin concurs. Ne-am cunoscut dupa ultimul ei interviu, când era mai mult ca sigur ca va fi angajata la noi în birou. Seful de compartiment a prezentat-o si am baut împreuna o cafeluta. Atunci am aflat ca logodnicul ei lucreaza în Africa, ca momentan locuieste singura si nu cunoaste nici Bavaria si nici pe nimeni pe aici. I-am dat câteva tips pentru timpul liber, însa... cine nu este obisnuit sa fie singur, nu poate savura excursii de unul singur! Cum sotul meu nu mai este amator de facut excursii în grup, cu autocarul (nu neaparat din cauza lui Leo - unele excursii accepta si cateii în autocar), am hotarât cu Andrea sa facem câteva iesi împreuna. Aceasta excursie la Lacul Regelui este una din cele câteva rezervari pe care le-am facut pentru anul acesta (între timp logodnicul ei s-a întors în Germania, locuiesc împreuna si planuiesc sa se casatoreasca în curând. Noi însa... vom face toate excursiile mai departe împreuna, asa cum le-am rezervat ☺) 
Am pornit la drum sâmbata dimineata la ora 7 fix. Bordul autocarului ultra-modern si dotat cu toate brizbrizurile, a facut ca cele trei ore de calatorie sa fie foarte placute. 
Prima oprire a fost în Berchtesgaden - un orasel bavarez, în apropierea graniței cu Austria. Acest oras, cu o suprafata de doar 35 km² si o populatie de 7.600 locuitori, detine o multime de obiective turistice si monumente naturale si are o viata culturala deosebit de bogata. Prima mentionare a orasului a fost în anul 1102, când Mânastirea Berchtesgaden a primit suveranitatea padurii si libertatea de a extrage sare si metal. Preoții canoanelor augustiniene au oferit prima redresare economica, oraselul devenind oraș principal al unui teritoriu care era deja „laic” independent din 1294. 
Din 1559 până în 1803, Berchtesgaden s-a dezvoltat ca centru spiritual și laic al mănăstirii, ridicat la rangul de regat, prin numirea preotului superior cu titlul de Prinț al Berchtesgaden. Motiv pentru care, aici a fost construit un palat si bineînteles, superbe vile pentru cei de la curtea printului. Palatul Regal Berchtesgaden, împreună cu biserica colegială, formează un ansamblu impresionant. După secularizare din 1803, palatul a devenit reședința familiei Wittelsbach care înca si azi este un palat rezidențial de vară. 
Centrul istoric Berchtesgaden este caracterizat de case medievale care sunt situate în jurul pieței lungi cu o superba fântâna istorică ridicata în secolul al XVI-lea. Multe dintre fațade cladirilor sunt decorate cu decorațiuni artistice din stuc și picturi murale tradiționale. 
Orașul vechi Berchtesgaden oferă o atmosferă istorică și pitorească, cu multe zone pietonale, cu case vechi și biserici magnifice, cu magazine individuale, administrate de familii care oferă modă, cultură, bucătărie și meșteșuguri tradiționale. 
Am avut parte de o ghida foarte simpatica alaturi de care am facut rondul orasului. Turul nostru nu a ocolit nici cimitirul, pentru ca acesta este unul din cele mai vechi din Germania. Un amestec echilibrat de monumente din piatra, bronz si lemn si un zid comemorial pentru toti fii si ficele orasului, despre care nu s-a mai gasit nicio informatie dupa primul razboi mondial. Tot aici si-a gasit odihna vesnica si cel mai longeviv bavarez cunoscut vreodata. Anton Adner a trait 117 ani, a fost vânzător ambulant și regele Maximilian I a dat ordin (în anul 1817) sa fie îngrijit special - Anton Adner a locuit direct la Hanul orasului pentru tot restul vietii, unde a primit tot ce si-a dorit de mâncare. 
Dupa ce ne-am luat ramas bun de la simpatica ghida, ne-am continuat calatoria cu autocarul pentru doar înca aproximativ 15 minute si am parcat pe malul lacului Königssee (va urma)

12 comentarii:

  1. Ohhh ce interesant!!! :D Mie imi plac excursiile. Cu autocarul nu cred ca as mai putea merge (decat daca ar fi unul special.. hahah) - desi mi-ar placea. Bine, acum depinde si de companie. Chiar... cred ca mi-ar placea un autocar transformat in rolota :)).

    Mi-a placut mult prima oprire din excursie. Cate lucruri interesante!! Si filmuletul cu poze - delicios (am vazut si niste jucarele simpatice :))). Abia astept sa vad si urmarea - ca un boost de energie :D.
    Pupici cu drag :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. agentia asta de turism, are cele mai luxoase autocare, servicii excelente si alege trasee superbe! Mie imi place mult de ei si suntem clienti fideli de peste 15 ani! Nu am fost niciodata dezamagita!
      Hahaha, pentru ca ai pomenit de jucarioara aceea - este o podoaba pentru Pomul de Craciun, tipica acestui oras si se numeste Arschpfeiffenrössl ☺☺☺ Adica... "Calaretul cu pipa-nfipta-n cur" ☺☺☺ Pe cuvânt, asa se numeste! hahaha...Au licenta, doar aici se fabrica si se pune in vânzare. Jucaria este la fel de renumita ca si Nussknacker - spargatorul de nuci ♥
      Pupici si îmbratisari. Noapte buna Rux si Kouki 💖 🐾 ❤️😘

      Ștergere
  2. Inainte de orice: 😂 😂 😂 Am citit ce ai scris pentru Rux - denumirea "jucariei"! Taaare! 😃
    E stralucitor de curat si de colorat oraselul acesta! E o incantare sa "vezi" cum trecutul isi da mana cu prezentul peste timp, peste oameni, peste bucurii si necazuri... 😊 😍 Cred ca si cand ploua acest orasel "zambeste".
    Sunt si pe aici tot mai multe localitati "dichisite", "inviate" doar ca... e greu de ajuns pentru ca nu sunt drumuri pe care sa se poata circula comod, fara "aventuri". Mare pacat.
    Ce fain ca ai cu cine sa mergi in excursii de acest fel! Pe langa mine, in oras, zic, nu mai sunt oameni alaturi de care sa "bantui" - nu doar ca nu mai stiu cum e prin cele mai multe localitati, dar parca si orasul in care locuiesc "imi scapa" din atentie. 😊
    Frumoase sa va fie orele petrecute impreuna! ❤
    Zi frumoasa iti doresc, Carmen draga! 💕
    Imbratisari si pupici cu drag de la quattro pentru trio! 💞 💖 🐾 🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 😅🤣 intr adevar, calutul are coada sub forma unei pipe, de fapt este o fluierice 😅🤣 Acest calaret isi are traditia din secolul XV
      Oraselul este superb. Imprejurimile, peisajul si aerul deosebit de sanatos (munte si sare) au fost mereu apreciate. Istoria oraselului are si perioade umbrite. Pe timpul nationalistilor nazisti, acest oras devenise statiune de relaxare pentru elita. Chiar si Hitler a avut o vila pe aici, undeva in munti.
      Dar acum, am perceput doar partile frumoase ale locului.
      Inainte sa il avem pe Leo, facem impreuna cu Helmut foarte multe excursii de o zi, organizate cu autocarul, la distante de peste 300km de casa noastra ( e comod sa privesti doar pe geam, sa mergi cu ghid doar in cele mai importante locuri, pentru ca timpul e limirat si nu ai vreme de spontaneitate si descoperiri proprii. In plus, poti sa iti permiti sa bei o bere sau un pahar de pro secco. Savurezi excursia maxim. Iar seara, in drum spre casa nu doar canu trebuie sa te concentrezi la trafic, ba chiar poti savura un cocktail, servit la bordul autocarului, care te aduce acasa in cel mai scurt timp,(fara opriri pt pipi) 😜
      Impreuna cu Andrea voi meege pe 1 octombrie pe Insula Florilor sa admiram peisajul autumnal si pe 8 octombrie vom merge in Ludwigsburg la o expozitie de bistani.
      Din pacate, am luat si bilete la spectacolul din Olympia Halle pe 17 decembrie ( Night of the Proms si Andrea nu mai poate sa ma insoteasca. Va pleca cu logodnicul/ sotul ei in Honeymoon ❤️
      Inca nu am gasit inlocuitor.... Hai tu cu mine 🤗💞
      O minunata ultima saptamana de septembrie iti doresc, Diana draga .
      Pupici si imbratisari de la Trio pentru Quattro 🐾😘🤗💞

      Ștergere
  3. Ce aventură frumoasă! Ne-ai luat cu tine, aşa am simţit, cu toate informaţiile date. Mulţumim, aştept continuarea :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur mult ca ai gasit articolul interesant. Multumesc Potecuta!

      Ștergere
  4. Frumoase locuri, frumoase poze, interesante spusele tale despre excursie.

    Seară frumoasă, dragă Carmen! 🤗 ❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc Vero draga.
      O seara placuta si tie. Noapte buna! ❤️😘

      Ștergere
  5. Imi plac foarte mult excursiile...voi pleca si eu cu doua colege sambata viitoare! Foarte frumoase locurile vizitate! Multumesc pentru călătoria virtuala. Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu cu Andrea vom fi plecate pe intâi octombrie si pe 8 octombrie ☺
      Distractie faina voua, Mihaela draga! ❤️😘

      Ștergere
  6. Draga Carmen, cred ca ai fi un ghid minunat intr-o astfel de calatorie.
    Ai o multitudine de aptitudini! Multumesc pentru toate detaliile oferite, dar si pentru filmulet. Foarte clare imaginile. Felicitari!
    Pupici si seara frumoasa! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nuuu, ghid pot fi doar aici in Augsburg si imprejurimi. Cu drag ☺☺☺
      Noapte buna, Suzana draga ! ❤️😘

      Ștergere