luni, 9 mai 2011

Concediu în Turcia (3)

(continuare de aici) Am pornit cu optimism spre o noua zi. Planul propus, deosebit de încarcat, avea la primul punct, vizitarea orasului antic Efes si Muzeul Efes. În timpul calatoriei cu autocarul, a plouat de câteva ori dar când am coborât în Selçuk - orasul ridicat pe ruinele Efesului, ca prin minune, a iesit soarele! Un dar de la zei :)
Cu siguranta a citit fiecare câte ceva despre Efes, dar sa vezi orasul cu ochii tai este absolut impresionant! Frumusetea ruinelor, urmele culturii, evidenta tehnicii si civilizatiei de aici, din Efes, copleseste! Doar în fata templelor Egiptene am mai trait aceasta stare de "mut de uimire".
Orasul Efes este unul dintre cele mai vechi orase în istoria omenirii si alaturi de Templul lui Artemis - sec. VI î.Ch., reprezinta una din cele 7 minuni ale lumii.
Pe coasta vestica a Asiei Mici, la 70 km. de Marea Egee, Efesul a fost cândva port la mare, se întindea pe o suprafata de 350 ha. si în anul 296 î.Ch avea peste 200.000 locuitori.
Întemeiat în secolul XI î.Ch. de colonistii ionieni, orasul a devenit în scurt timp, unul din cele mai importante centre economice, culturale si religioase ale lumii antice. În urma numeroaselor cutremure, zona a fost îngropata, pâna în anul 1863, când Institutul Arheologic Austriac, a  scos la iveala aceste minuni ale hitiților. Vestigii importante, numeroasele opere de arta, statuete, fresce, dantelarii în piatra, au luat calea muzeelor în întreaga lume, mare parte putând fi vazute în Muzeul Efes din Seçuk (l-am vizitat, am sa revin cu amanunte).
Accesul în oras - practic un muzeu în aer liber, se face prin cele doua porti ale orasului, în nord si sud, si este nevoie de cel putin 4 ore ca sa treci prin punctele principale ale orasului. Impresionante sunt: Nimphäum-ul lui Traian, Templul lui Hadrian, Aleea Arcadelor, Agora, Teatrul Apostel Paulus, Odeon (care se deosebea de teatru prin faptul ca era acoperit), Complexul termal si baia comunala. Cel mai impresionant monument este dupa parerea mea Biblioteca Celsus, ridicata din bunavointa lui Tiberius Iulius Celsus Polemaeanus, al carui mormânt este adapostit în incinta bibliotecii. Cladirea are dimensiunile exterioare de circa 23 m lungime şi 17 m adâncime, a detinut o colectie de 12.000 de carti sub forma de role (cea mai mare biblioteca din lume- cea din Pergamon, a avut 200.000 role). La intrare, patru statui uriase, le reprezinta pe Sophia = "Întelepciunea", Arete = "Virtutea", Ennoia = "Gândirea" si Episteme ="Ştiinţa". Cladirea a avut cinci etaje, din care doua sub pamânt. Se presupune ca a existat un tunel ce lega biblioteca cu Casa Placerilor, de vizavi :))
O alee acoperita, lata de 15m. reprezenta centrul comercial. Strada era împartita pe lungime de o cascada cu fântâni arteziene; pe stânga si dreapta aleii, cele mai de lux magazine, îsi desfaceau marfa: stofe fine, încaltaminte, bijuterii, parfumuri. Impresionant ca întregul oras avea canalizare si apa potabila! În jurul centrului comercial erau locuinte ale nobilimii. Aici s-au descoperit numeroase picturi murale si superbe mozaicuri.
Ne-am amuzat copios, vizitând Latrina, un loc în care mai marii orasului - în exclusivitate barbati, se întâlneau în mod regulat [daca nu sufereau de constipatie ;)]. Locurile de marmura, erau preîncalzite de sclavi :)) Dispuse în careu, wc-urile cu canalizare, închideau la mijloc o minunata fântâna arteziana; aici se serveau bauturi, aveau loc discutii culturale, se puneau la cale importante planuri politice si economice... De aici expresiile: "fac treaba mare" sau "ma duc sa-mi fac afacerile" :D / update 10 mai - de la Sorin, o noua expresie "merg sa filozofez" :)))
Mai repede decât au reusit arheologii sa reconstituie orasul, natura - maci, migdali, smochini si pisici fara stapân, au pus stapânire pe ruine (ne-a fost recomandat sa nu le mângâiem, indiferent cât de dragalase ni se vor parea, pentru ca o zgârietura sau o muscatura poate necesita o vizita la spital, vaccinari si tratament cu antibiotice).
Efesul este vizitat de 100.000 de turisti anual, zona fiind încarcata de urme ale istoriei, religiei si stiintei. Aici s-a nascut Heraclit - filozoful grec presocratic (535 î.Ch.), Xenophon - autorul romanului Ephesiaka, tot aici, medicii Rufus si Soranos au scris unele dintre primele tratate de medicina ale lumii.  Se mai stie ca Ioan Evanghelistul a scris Evanghelia (100 d.Ch.) aici în Efes si ca la vârsta de 88 de ani, s-a stins din viata în acest oras si se presupune ca a fost înmormântat în apropiera de Templul lui Artemis. Tot în Efes a murit Sfânta Fecioara Maria si grota din care au iesit "cei 7 adormiti" se afla tot aici, în Efes!... (va urma)
PS: Multumesc lui Mircea pentru corectura adusa numelor celor patru muze.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Multumesc celor ce ma citesc: Pandhora, Se-cret, Alicee, Lumi, Sailor, Kindchen, Steliana, Elena, Ceska, Nima, Minoki, Amanayana, Alina, OFZ, Vera, Irina, Mirela, Sophie, Sophie, Rontzinki, Alice, Roxana, Gina.

33 de comentarii:

  1. m-a amuzat teribil povestea cu latrina si "fac treaba mare" :))
    nu mai orientalii puteau avea o astfel de idee :))
    mi-ar placea sa vizitez Efesul...interesante lucruri am aflat acum de la tine :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Desi nu prea ma omor dupa ruine si sit-uri arheologice Efes-ul sper sa il vad intr-o zi! Cat despre pisici asa sunt si in Maroc, mai bine stai departe de ele!

    RăspundețiȘtergere
  3. Pandora,
    ;)) toata lumea (barbati si femei) a probat locul comod în latrina.
    PS: cei care au întemeiat orasul Efes nu au fost turci sau arabi, ci colonizatori ai vechii Elade (grecii antici)

    RăspundețiȘtergere
  4. Alicee,
    se merita! Efesul este fantastic!
    :) la egipteni vechi, pisicile erau sfinte, umblau libere prin temple... mai stii ce printese erau astea din Efes?! :D

    RăspundețiȘtergere
  5. I am always fascinated by the ancient History of mankind and it always amuses me. Egypt is No 1 in my wish list.

    RăspundețiȘtergere
  6. Egypt, visez sa il vizitez candva..., dar pana imi fac eu treaba pe acolo, mai este.Numai bine si savureaza cat poti si rememoreaza fiecare clipa a vizitei tale.

    RăspundețiȘtergere
  7. Umorul si detaliile fac ca lectura sa fie nu numai placuta , ci si foarte instructiva. La episodul 3, pot spune ca am calatorit alaturi de tine. Esti un ghid foarte bun si plin de haz. Dar extrem de informat, asa acum imi place si mie, sa stiu tot. Templul Artemisei e o minune a lumii antice, ar fi bine sa fie pe lista oricarui amator de calatorii. Pe lista noastra sigur este. Sa vedem cand va fi sa se si materializeze!
    O zi excelenta, Carmen! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Am vazut Efes-ul in apus de soare. Nu am imagine mai frumoasa decat asta, din Turcia. Este un loc in care vrei sa te intorci.
    Ghida noastra ne arata la latrine, de unde pornea apa in santul din fata latrinei, sant in care inmuiau barbatii somoiogul cu care se spalau...ne-am ingrozit gandind cat de rau putea fi pentru cel care venea mai la urma, ca-l ajungeau scursorile de la toti :) Spunea, ghida, ca era , totodata, si un foarte bun loc de transmitere a diverselor boli 'rusinoase'. Mai spunea si de un coridor subteran care ducea la o biblioteca din apropiere, unde barbatii erau ajutati 'sa citeasca' femei ;))

    RăspundețiȘtergere
  9. foarte frumoasa povestea; ma bucur ca si azi am invatat ceva :)

    RăspundețiȘtergere
  10. ...fascinant ,am calatorit si eu alaturi de voi..
    ...si muzica creaza o atmosfera deosebita !(ar trebui sa scrii cine interpreteaza, ai ales perfect)
    4xM

    RăspundețiȘtergere
  11. Trebuie sa recunsc cu umilinta ca prima oara am auzit de berea turceasca Efes. Apoi m-am mai culturalizat si eu putin :))) Dar nu mi-am inchipuit ca orasul era asa de mare. Biblioteca m-a impresionat! Si pisicutele lor comunitare sunt mai dragute decat cainii comunitari din Bucuresti. Si la fel de multe :)))

    RăspundețiȘtergere
  12. sarutmana pentru excursia asta frumoasa;ma abonez :-))

    RăspundețiȘtergere
  13. Sărut mâna Carmen !
    Foarte frumoasă povestioara cu toate aceste descrieri , am impresia că deja am vizitat Efes-ul .
    Mi-a plăcut mai ales despre istoria latrinei . Deci atunci era un ritual cu importanţă desăvârşită , interesant .Dacă-mi permiţi mai adug o expresie la cele puse de tine „merg să filozofez” iar acum pot spune că deja i-am înţeles sensul.

    Mulţam frumos pentru excursie!

    RăspundețiȘtergere
  14. Frumos, de când vrem sa mergem în Turcia si nu reusim. "Hai sa vedem ce-i pe-aici, ca n-am venit din România ca sa vedem Turcia în vacante"!
    Poate ne-om convinge acum!

    RăspundețiȘtergere
  15. Carmen, cred ca ai intrat la concurenta cu Lumi. Nu stiu unde sa merg mai intai: la Niagara sau in Efes? Foarte frumos postul, mi-a placut foarte mult. Uite asa calatoresc si eu, vad si Niagara si Turcia si America. Va multumesc!

    P,S. Pentru WW o sa te rog sa informezi particpantii de clasamentul de la mine de pe blog. Eu in seara asta o sa postez si o sa mentionez si clasamentul

    RăspundețiȘtergere
  16. Sailor,
    I'm sure that you'll fulfill the Egyptian dream :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Lumi,
    asa si fac :)) Traiesc concediul de trei ori: o data când ma pregatesc pentru plecare, o data la fata locului si înca o data, când privesc fotografiile!
    Si tu faci la fel, nu? ;)

    RăspundețiȘtergere
  18. Mirela,
    esti o dulce! Multumesc mult pentru cuvintele frumoase!
    Te pup si ... ne vedem astazi imediat, la Povestea parfumata - initiata de tine, si mâine la Miercurea fara cuvinte :))

    RăspundețiȘtergere
  19. Sophie,
    asa deci, la apus...hmmmm! Fascinant!
    :)) povestea latrinei... ah-vai, nu am vrut sa intru în amanunte, ha-ha-hi!
    Biblioteca avea se pare un tunel care ducea la Casa Placerilor - tja, prostitutia este una din cele mai vechi meserii...

    RăspundețiȘtergere
  20. Sophie,
    :) multumesc mult ca m-ai însotit!

    RăspundețiȘtergere
  21. 4xM,
    nu stiu exact cine interpreteaza, dar pentru primul slideshow am combinat o melodie "spaniolo-turceasca,la chitara rece si "Ihsan Mendes/Degmen Benim Gamli Yasli";
    pentru al doilea "instrumental relaxing music, turkish music"
    Multumesc ca ne-ati însotit în aceasta plimbare! :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Alina,
    si înca nu este totul restaurat, se lucreaza înca pe doua santiere arheologice! Efesul este fantastic! berea, rea...în comparatie cu a noastra bavareza ;)
    Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  23. Tatookis,
    bun venit pe blogul meu! ma bucur daca ti-a placut seria rezumatelor concediului meu în Turcia! Te mai astept! :)

    RăspundețiȘtergere
  24. Sorin,
    :)) mi-a placut expresia si... da, este clara explicatia! am adaugat-o în postare, multumesc mult!
    O seara faina!

    RăspundețiȘtergere
  25. Dan,
    va înteleg dorul de plaiurile de bastina, dar concediu trebuie sa fie concediu... Faceti-va timp pentru Turcia, de la Istanbul în jos, pâna la Marea Mediterana, întreaga zona este comoara! Se merita, o data! Salutari sotiei :)

    RăspundețiȘtergere
  26. frumoase locuri, frumoasa descriere, felicitari! Daca nu este cu suparare vin cu o mica rectificare la cele scrise de tine Carmen, Sophia=intelepciune, iar episteme = stiinta, doar le-ai inversat. Intr-adevar un mare filosof presocratic din Efes a fost Heraclit, autorul celebrului citat: "Nici un om nu poate sa intre in apa aceluiasi rau de doua ori, deoarece nici raul si nici omul nu mai sunt la fel."
    Concediu placut in continuare si multumesc pentru excursia virtuala pe care mi-ai oferit-o.

    RăspundețiȘtergere
  27. Minoki,
    aparentele înseala, eu nu concurez cu nimeni! articolul este despre concediul meu de saptamâna trecuta... eu îmi urmez drumul si nu copiez pe nimeni.
    Clasamentul pe care îl faci tu este simpatic si salut initiativa!

    RăspundețiȘtergere
  28. Mircea,
    multumesc mult pentru corectura, am rectificat deja textul.
    Frumos citatul! Multumesc mult!
    O seara minunata!

    RăspundețiȘtergere
  29. Carmen, Povestea Teiului sau Parfumul Teiului ramane pe sambata, la cererea prietenelor care participa. Dar daca ai scris-o deja, o poti pastra pentru weekend. Multumesc, te pup! :)

    RăspundețiȘtergere
  30. Mirela,
    ah! povestea tocmai a fost gata si i-am dat free.

    RăspundețiȘtergere
  31. Slutare carmen, vad ac a ajuns si Mircea pe blogul tau si ma bucura.
    Toate informatiile pe care tu le-ai prezentat aici sunt mai mult decat o lectie de istorie. Multumim. Poate la anu ajungem si noi in Turcia.
    Si pentru Mircea sa se pregateasca, mai sunt 2 zile.

    RăspundețiȘtergere
  32. Costin,
    asa este, Mircea m-a gasit si ma bucur; am câstigat un prieten virtual de calitate!
    Vrei sa spui ca Mircea porneste în doua zile spre Turcia? în concediu?...
    Oricum, merita din plin un asemenea concediu în circuit si pentru voi si pentru Mircea :)

    RăspundețiȘtergere
  33. Iti foarte multumesc draga mea.
    M-ai purtat prin locuri minunate.
    Mii de multumiri!!!
    O seara faina sa ai.

    RăspundețiȘtergere