sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Meniuri speciale, pentru zile speciale


De ziua Sfântului Martin, este traditiaonal a se mânca friptura de gâsca pe varza rosie. Pentru ca noi am lucrat pe data de 11 noiembrie, seara nu a mai fost timp decât pentru a ne hrani sufletele, participând la un minunat concert de orga la Domul Augsburgului.

Delicioasa gâsca am amânat-o pentru ziua de vineri, când am avut timp nu numai pentru a prepera totul à la carte, dar si pentru a savura un asemenea fel de mâncare: friptura de gâsca (în cazul de fata doar pulpe), varza rosie si Kartoffelknödel. Un secret pentru ca friptura sa capete o crusta crocanta: un sfert de ora înainte de a fi gata, cu ajutorul unei pensule, se unge cu miere de albine suprafata fripturii. Friptura se stropeste din când în când cu vin rosu :)

Sosul: doua linguri de grasime de friptura, doi catei de usturoi, o foaie de dafin, o ramurica de rozmarin, supa clara de carne. Si totul este gata! Foarte bine merge la acest meniu, un pahar de vin rosu ( de Recas, de exemplu :) prietenii stiu... ). Noi am servit un pahar de bere nefiltrata, ca în Bayern ;)

O alta idee exceptionala pentru o mâncare usoara (ca de exemplu, dupa o zi cu friptura de gâsca si o tura cu bicicleta) este: ficatei de pui cu salata verde. Timpul de preparare? nu mai mult de 30 minute :) Dupa ce se curata si spala, ficateii se usuca pe un servetel de hârtie; se pipereaza si se prajesc în tigaie, cu unt încins (se sareaza dupa prajire). Într-o alta tigaie se prajeste ceapa taiata rondele. Salata verde, dupa ce a fost spalata si uscata, nu se taie - ci se rupe în bucati potrivite si se stropeste cu un amestec de otet de fructe, ulei de masline, zahar, sare, piper si usturoi taiat fin.

Se aseaza salata la mijlocul farfuriei, ficateii de jur împrejur si ceapa prajita se presara deasupra. Un fruct kaki, taiat felii, nu doar completeaza deliciosul fel de mâncare, ci reprezinta si un decor contrastant pe farfurie. Se poate servi un pahar de vin spumos - de la gheata.

2 comentarii:

  1. Mă uit mai jos de postarea cu sucul şi ce văd... că partea cea mai delicioasă abia acum urmează. :D M-ai terminat definitiv cu gâsca asta. Gata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Tja Carmen,
    ai ratat! si de mâine se lasa Postul Craciunului!
    :D Te pup!

    RăspundețiȘtergere