joi, 11 noiembrie 2010

Al cincilea anotimp. Sa-nceapa carnavalul!


Astazi 11.11 exact la ora 11 si 11 minute s-a declarat deschisa perioada carnavalului, binecunoscuta si sub denumirea de "al cincilea anotimp" sau "Fasching", si precede lasarea Postului de Craciun.
Obiceiul este ca serbarea sa înceapa prin servirea de gogosi cu gem. Perioada de "Fasching"este totodata perioada în care patiseriile se întrec unele pe altele, oferind o paleta deosebit de bogata de tipuri de gogosi. De la cele clasice, umplute cu gemuri de toate fructele, la cele sofisticate umplute cu creme aromate: vanilie, lichior de oua, ciocolata, amandine sau pur si simplu la cele doar pudrate cu zahar. La noi în birou se obisniueste ca în fiecare zi, câte un coleg sa aduca o tava cu gogosi, asa încât în perioada de post, dorinta de a mai mânca dulciuri sa fie stinsa :-)
Faschingul german nu are anvergura Carnival Brasil sau Carnevale di Venezia, unde clima blânda permite adevarate serbari ale strazii, însa aduce la fel de multa bucurie si veselie ca oriunde-n lume - unde oamenii nu au uitat sa râda sanatos.

20 de comentarii:

  1. Vai de mine... Cine ma puse sa ma uit la postarea ta chiar inainte de masa de pranz... Imi facusi o pofta cu gogosile... Foarte frumoase aceste obiceiuri la voi. Mi-ar placea si mie sa fie la fel la servici... Mama, ce de gogosi trebuie sa mananci... Pofta buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu ştiu eu care e treaba cu carnavalul menţionat în text, în sensul că nu am auzit de el... dar dacă se mănâncă astfel de gogoşi mă declar prezent... O zi minunată, cu tot cu gogoşi!

    RăspundețiȘtergere
  3. Angi,
    gogosile se pot mânca si înainte de masa de prânz si dupa masa de rânz :))
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  4. Si mie mi-ai facut mega-pofta cu gogosile!
    Distractie frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cristian,
    ai auzit cu siguranta, pentru ca serbarea începe în majoritatea tarilor europene si nu numai - înainte de Postul Craciunului si înainte de Postul Pastelui. Carnavalul din primavara este mai puternic sebat. În Germania, Kölnul este recunoscut ca "inima" carnavalului.
    Probabil nu ai stiut ca se servesc gogosi pe tot parcursul serbarii :)
    O zi minunata deasemenea!

    RăspundețiȘtergere
  6. Tetris,
    multumim! astazi a început si se încheie pe 15 noiembrie. O sa-mi iasa gogosi pe urechi :))
    O zi faina!

    RăspundețiȘtergere
  7. Vai, Carmen, ce mi-ai făcut... Cât mă chinui tu cu gogoşile acelea. Spui că îţi vor ieşi pe urechi? Lasă că mie deja îmi explodează papilele de ciudă că nu le pot simţi gustul. :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Tja Carmen,
    ca peste tot, sunt avantaje si dezavantaje :))
    pentru gogosile astea, eu trebuie sa alerg o jumatate de ora mai mult în fitness-center.

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu le mananc din priviri. Sunt delicioase :) Mai vreau!

    RăspundețiȘtergere
  10. Alina,
    acum înteleg eu de ce esti supla! Pai daca manânci doar din priviri, nu numai ca-ti pastrezi silueta ci faci si economii :))

    RăspundețiȘtergere
  11. Cred ca am intirziat la gogosile tale minunate!Nu'i bai!Asa ca te invit eu la o cafeluta "virtuala" daruita cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  12. Mariana,
    pâna pe 15.11 avem zilnic gogosi, deci n-ai întârziat ;)
    Dar la cafeluta vin imediat! cu placere, multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Dar tu traiesti deja in lumea povestilor,draga mea!! Al cincilea anotimp,cat de frumos trebuie sa fie?! Neinchipuit!!! Vrem si noi in lumea aia fermecata,please,ia-ne si pe noi cu tine!!!!!!!!!!!! Eu de mult am sufletul bantuind pe-acolo...

    Pupici cu papuci de toamna!
    L'Automne

    RăspundețiȘtergere
  14. Oh L'Automne,
    paseste andante-andante si serveste o gogoasa :) poti intra linistita în casa mea cu papucii de frunze vestejite :))
    Ai citit http://vis-si-realitate-2.blogspot.com/2010/11/fara-chef.html si nu te-ai suparat? Te pup si eu draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  15. Vaaaaai,am si tras fugutza sa vad ce mi-a scapat! Am gasit,am citit si taaaaare m-am mai minunat! Pai cum sa ma supar eu pt o asa minunatie,hm?! Doamne,ce frumooos ai pus acolo sufletul toamnei mele!!!!!! Tare l-ai mai nimerit,cu toane si hachitze l-ai invesmantat si tare bine a dat,ca la carte!! Exact din recuzita sunt cerceii rosii de macese,ploaia,ciorile si mai ales Bacovia,le ador!!!!!!! Oare de unde-ai stiut de ele,hm?? Sigur ai tras cu ochiul in iatacul de basm al Toamnei sau...esti poate chiar tu al cincilea anotimp de care nu stia aproape nimeni si-l aflaram acum,mai stii?! Minunatie esti si te felicit din toata inima pt tot ce-ai scris si scrii despre aceasta alta dimensiune a sufletelor noastre cu nume de anotimp: toamna!!
    Plecaciune!

    Pupicei cu papucei ruginii!
    L'Automne

    RăspundețiȘtergere
  16. draga mea L'Automne,
    ma magulesti cu complimente. Multumesc mult :) Ma bucur ca ai citit, ca doar era despre tine, frumoasa Doamna!

    RăspundețiȘtergere
  17. Oooooo,laudele mele(pe care le meriti!!!!!) sunt asa de mici pe langa uriasul tau talent si frumusetea sufletului tau.......!!!!!! Saru'mana pt tot,draga mea!!

    Si pentru ca mi-ai adus atata bucurie si lumina in suflet,pt ca mi-ai inchinat atatea pagini de adevarata poveste....iti voi darui si eu ceva!!
    Surpriza!! Fii pe faza!!

    Te pupic pe sufletel!
    L'Automne

    RăspundețiȘtergere
  18. Buuune gogosile astea!... :)Mai nou, se gasesc si pe-aici, cu gem sau cu ciocolata, vanilie, dar si simple, doar pudrate cu zahar!...
    Frumos sezon pentru carnavaluri!...

    RăspundețiȘtergere
  19. WOW! L'Automne draga,
    toti porumbeii albi au sosit la mine, aducându-mi gândurile tale frumoase! Îti multumesc! Adevarata o mare surpriza!
    I-am trimis înapoi, cu aripile încarcate de recunostinta ;) Îmbratisari!

    RăspundețiȘtergere
  20. Acuarele,
    petrecerile cu gogosi sunt fantastice! pe când aveam 20 de ani aveam o prietena care facea gogosi ca nimeni altcineva! De câte ori musc dintr-o gogoasa, încerc sa fac comparatie cu gustul gogosilor Dorinei, dar... a trecut prea mult timp de atunci... Gustul l-am pierdut, a ramas doar frumoasa amintire :)

    RăspundețiȘtergere