miercuri, 3 noiembrie 2010

Doamna Toamna / Fara chef

Înlătură lent pledul negru, lung şi greu al nopţii, încălţă papucii de frunze veştejite si se îndreptă spre baie. Îsi privi chipul în oglinda cerului. Arata obosită şi cearcanele vineţii o făcura sa zâmbească trist, printre genele-i brumate.
Încercă sa-şi îmbunătăţească aspectul împrăstiind în păru-i despletit, ultimile petale ruginii de crizanteme. Se pudră cu câtiva norişori roz de la răsărit dar nici măcar cerceii roşii de măceşe nu reuşiră sa-i dea o mina veselă.
"Am îmbătrânit..." îşi spuse Toamna, ţuguindu-şi buzele sub forma unei boabe de strugure stafidit.
Gândul la un ceai de castane îi aduse scurt o sclipire de semiluna, în ochi. Îsi aminti însa ca Ploaia - fata-n casă, avea azi zi libera. Era miercuri. Lenea de a pune singura apă la fiert, o facu sa renunţe la ceai şi oricum, capacul cutiei Anului nu mai etanşa şi castanele începuseră a mucegăi, împrăştiind un parfum greu, amărui.
Ca în fiecare dimineaţă, un cioroi îi aduse în ciocul tuciuriu un mănunchi de frunze galben-aurii, uscate suficiente pentru ca Toamna, plictisita, sa-şi ruleze o ţigara de foi. Trase cu nesaţ si primul fum îl pufăi peste parc, învăluindu-l în ceată. Privi cu dezgust copacii impudici ce-şi lepădau ultimile straie, dansând goi sub pala vântului. Îşi spuse-n gând: "Aici nu mai e de mine! Tabloul fantomatic e din ce în ce mai greu de suportat! Înca trei-patru săptămâni şi plec! Cât mai departe! Asta să fie clar!"
Apoi închise geamul, apăsând cerul plumburiu peste acoperişul caselor şi începu sa citească Bacovia.

14 comentarii:

  1. O toamnă melancolică şi obosită... uşor bacoviană, aşa cum menţionezi şi tu. Pe mine, toamna nu m-a dus niciodată cu gândul la poeziile lui Bacovia. O percep caldă, romantică, frumoasă, tandră, misterioasă... :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Carmen,
    :) astazi a fost o toamna bacoviana, mâine ca în poeziile lui Goga sau Arghezi, ieri ca în ale lui Topârceanu sau Nichita Stanescu...
    Toamna e pur si simplu fermecatoare si eu o iubesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Dom'le, de prea mult bine s-o fi plictisit la voi acolo! La noi e inca in verva, isi face de cap cu ceata de doua zile. Zice ea ca-i sta mai bine asa, misterioasa :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Alina, si pe noi ne invaluie in ceata în fiecare dimineata. Trei zile a fost calda si buna, astazi s-a imbufnat si a aruncat perdeaua de plumb...Asa nabadaioasa cum e, eu tot o plac!

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumoasa povestea! Acum Toamna are dreptul sa-si faca de cap, e momentul ei ... dar in curand trebuie sa se retraga pentru a lasa zapada sa acopere ce a ravasit ea.
    Si poza este deosebit de faina, imi place cum ai scos in evidenta ca Toamna este inca pe "drum cu prioritate", intr-o lumina de vis ...

    RăspundețiȘtergere
  6. mia placut tare mult descrierea ta, pe la noi azi toamna e in toane bune,speram sa ne arate cat mai mult din minunatiile ei...o zi excelenta iti doresc

    RăspundețiȘtergere
  7. Esti o poeta. Se vede ca toamna iti prieste si te inspira.

    RăspundețiȘtergere
  8. la mine cred ca vine Primavara.... Yupiiiiii :)) :)) astazi au fost + 18 celsius, o vreme superba, daca e asa si maine imi scot sezlongul, umbrelutza si cu o limonada alaturi o sa fac plaja toata ziua :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Fly,
    având în vedere ca tu esti un adevarat artist al fotografiei, complimentul tau îmi face o deosebita placere. Multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Gabriela,
    m-am jucat un pic cu cuvintele :)
    Sa ai parte de o toamna frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  11. Anamayana,
    bine ai revenit! multumesc :))

    RăspundețiȘtergere
  12. Ninu,
    de-a dreptul incredibil! si la noi astazi la amiaza au fost 18°C! e vânt si doar faptul ca frunzele cad masiv, aminteste ca nu e primavara.
    Cine stie cum va fi mâine?!
    O zi faina!

    RăspundețiȘtergere