miercuri, 17 noiembrie 2010

Solandra

Sta tacuta pe pervazul ferestrei si priveste strada, ziua-ntreaga, fara a se plictisi. E lunga, slaba si cam palida. E poreclita Solandra Büro :) Astazi dimineata ne-a întâmpinat vesela, cu o floare-n frunte si fiecare coleg a trecut sa o admire înainte de a-si servi cafeluta. O data pe an se umple de boboci, care înfloresc unul dupa altul, iar floarea nu traieste decât o singura zi.

Exista un întreg ciclu de legende din perioada precolumbiana în legatura cu plantele si forta lor magica. Etnia mexicana Huichol a folosit aceasta planta în amestecuri anestezice si halucinogene. Este supranumita " Planta Zeilor" si un mit spune ca initial, Solandra a fost un zeu „Kiéli Tewiali“/ "Zeul Vântului si Magiei" - masluit din Sarpele cosmic si Ploaie. Spre binele şi binecuvântarea omenirii, acest zeu s-a lasat transformat în planta cu parfum deosebit de puternic. Oamenii au denumit-o logic "Planta Zeilor" sau "Copacul Vântului" si shamanii au folosit-o cu multa pricepere în retetele magice.
Oamenii s-au închinat acestei plante, au adus chiar si jertfe, din teama ca floarea s-ar putea supara si ar sufla peste ei boli sau moarte.
Ca o fi adevarat sau nu, se spune ca si astazi, în medicina populara mexicana, frunzele de Solana sunt folosite în mixturi afrodisiace si ca infuzia de flori ar potoli tusea. Ce pot spune eu cu mâna pe suflet, este ca Solandra nostra din ghiveci, nu raspandeste niciun parfum, dar aduce o nota vesela biroului nostru :) Cel putin zilele acestea!

12 comentarii:

  1. E atât de frumoasă. Parcă ar fi o trompetă... numai bună de adus veşti bune. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. nealcose! ma duce cu gandul la vioara cu goarna din Apuseni ...
    sa va bucurati de ea (de floare) mult timp ... chiar daca afara ploua si e frig, ea sa va incalzeasca sufletele

    RăspundețiȘtergere
  3. Iti multumim Carmen draga ca imparti acest miracol al naturii si cu noi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu cred ca stiam de floarea asta, cred ca acum am descoperit-o prin tine :) Multumesc mult, e, intr-adevar, tare frumoasa, n-ai cum sa nu ti-o doresti pe terasa :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Carmen,
    ai dreptate, ar putea fi o tompeta de aur :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Donca,
    noi suntem frumosi - pentru ca o vedem frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  7. Fly,
    am citit cândva ca, exact ca si instrumentele muzicale, florile emit o energie vibranta, ce armonizeaza corpul, spiritul si sufletul celor care le privesc si îngrijesc.

    RăspundețiȘtergere
  8. Steliana,
    eu îti multumesc ca arati interes.

    RăspundețiȘtergere
  9. Teo,
    sa-ti spun un secret: am fotografiat-o pe Solandra doar pentru ca este frumoasa; în momentul în care m-am hotarât sa-i public pozele pe blog, am facut ceva "cercetari" altfel nici eu nu i-as fi stiut povestea :) Nici colegii de birou nu cunosteau mitul mexican - cu alte cuvinte, astazi mai "m-am dat mare" o data :))
    Tja, si când ma gândesc ca o avem pe Solandra de 3 ani pe pervaz în birou! A trebuit sa-mi deschid eu blog, ca sa o "redescoperim" :D
    De azi o privim toti cu mai mult respect!

    RăspundețiȘtergere
  10. Victoria,
    multumesc unei specialiste în floricultură!

    RăspundețiȘtergere