luni, 22 noiembrie 2010

Start în "Luna cadourilor"

Asa cum o face de peste 500 de ani, Târgul de Craciun din Augsburg - unul din cele mai frumoase din Germania - si-a deschis astazi portile. Punct la ora 18, în fata sutelor de spectatori care nu s-au lasat intimidati de ploaie si lapovita, primarul a rostit traditionala urare de bine adresata nu doar locuitorilor ci si vizitatorilor orasului. Un murmur de uimire a cuprins întreaga piata în momentul în care a fost dezvelita fatada primariei - decorata ca în fiecare an, drep urias Calendar de Advent. Apoi a început magicul "Dans al Îngerilor"(Augsburger Engelesspiel). În cele 24 geamuri superioare, cele 24 fetite îmbracate în chip de îngerasi, au executat traditionalul dans si în piata-ntreaga a rasunat muzica. Acest minispectacol ce se repeta în fiecare vineri si duminica la orele 18, transmite o anumita starea de spirit. Odata cu ultimile acorduri, dansul se încheie sub ropotul de aplauze, luminile din geamurile primariei se sting si spectatorii încep sa se miste, târgul devinind galagios si neîncapator.
Piramida cu îngerasi - de 8 m. înaltime - din imediata apropiere a uriasului Pom de Craciun, face parte deasemenea din acest tablou traditional. Apoi de jur-împrejur, cele peste 150 de tarabe, încânta cumparatorii prin talent artizanal sau delicii culinare. Creativitatea mestesugarilor uimeste de la an la an si nu se poate sa nu gasesti macar un mic nou obiect de decor pentru Pomul de acasa!
Indiferent de ora, aglomeratia este de nedescris, mai ales la standurile ce vând vin fiert. Ca peste tot, nici aici "concurenta nu doarme" astfel încât doar cei inventivi si curajosi, care fac cele mai aromate combinatii au vânzare buna. Denumirile de punch-uri incita curiozitatea si îmbie la degustare. Vin fiert si punch pentru adulti - cu lichior de oua, cafea, ciocolata sau cognac - si punch pentru copii (fara alcool), cu lamaie, portocale, ananas sau banane... Ametesti doar citind oferta!
Mirosul de cârnaciori prajiti,peste afumat, varza calita în amestec cu taetei de casa,  te provoaca la fiecare colt si cu greu poti rezista tentatiilor. Castane fierbinti sau fructe confiate îti fac cu ochiul la fiecare pas. De peste tot rasuna colinde si melodii specifice de iarna. Atmosfera trebuie traita!
Tabloul feeric poate fi admirat si de la înaltimea de 70 metri - din Turnul Perlach, care redeschide accesul spre platforma superioara în extra-sezon, doar pentru Târgul de Craciun.
Teatrului de Papusi a decorat si în acest an "Strada de poveste" Vitrinele numerotate gazduiesc de data aceasta scenete din povestea lui Astrid Lindgren "Crăciun în Village Noisy" (Weihnachten in Bullerbü). Papusile mecanice care se misca si vorbesc, atrag si vrajesc de o potriva pe cei mici si pe cei mari. Minunatul timp de Advent ne face sa uitam câti ani avem!
E timpul sa ne bucuram, e timpul sa ne pregatim pentru Craciun.
(surse fotos 1+2 - Regio Augsburg Tourismus GmbH)

12 comentarii:

  1. Hurraaa :D Es ist schon so weeit :D
    Wunderschoene Beschriebung ;)

    Schoene Adventszeit ;)

    Nacht Nacht :)

    Kindchen

    RăspundețiȘtergere
  2. Kindchen, Kindchen! trebuia sa ma astept ca prima reactie sa vina de la tine! Schöne Adventszeit dir auch :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru mine Craciunul este sarbatoarea cea mai
    grandioasa din care nu lipseste pentru nimic
    in lume impodobirea bradului.
    Iti doresc atat tie cat si prietenilor tai fideli
    sa ajungeti sanatosi si norocosi la momentul
    sarbatorii!

    RăspundețiȘtergere
  4. :)
    Cunosc spiritul descris de tine, ultima data cand am fost in Viena am nimerit chiar in plin Targ de Craciun. Ei deschid mai multe piete de Craciun, cu casute de lemn pline cu tot ce vrei si nu-ti poti imagina ca ar exista si...punch.
    Cum am inceput la Schonbrunn si am terminat in fata primariei orasului, Rathausplatz...cu lapovita si vant foarte rece, am tot baut la punch prin fiecare piata...Imi amintesc ca pe la sfarsit radeam foarte mult, nu-mi amintesc daca aveam motiv. Eram vreo 4 zapacite, radeam din orice si ...aveam nevoie la toaleta. Nu gaseam toalete dar noi radeam in continuare. Asta ne-a chinuit un pic, pe la sfarsit trebuia sa luam o anumita pozitie ca sa mai putem rade ...in voie.:))

    RăspundețiȘtergere
  5. Steliana,
    si mie îmi place nespus de mult perioada Craciunului.
    Multumesc mullt, atât în numele meu cât si a prietenilor mei virtuali! Aceleasi urari pentru tine!

    RăspundețiȘtergere
  6. Sophie,
    ma bucur ca ai o amintire frumoasa! Asa este si în orasul meu. Târgul cel mai mare este în centrul orasului, în Piata Primariei, si sunt o multime de târgusoare, în fiecare cartier :)
    A râde este cel mai sanatos lucru pe care-l putem face fara efort! Sa dea Dumnezeu sa avem tot timpul motive care sa ne dea stari de bucurie si buna dispozitie!

    RăspundețiȘtergere
  7. Roxana si Eliza,
    haideti de sarbatori încoa'!

    RăspundețiȘtergere

  8. Hello mates, how is everything, and what you would like to say concerning this post,
    in my view its really amazing for me.

    RăspundețiȘtergere
  9. This site was... how do I say it? Relevant!! Finally I
    have found something that helped me. Thank you!

    RăspundețiȘtergere
  10. It is one of the most spiritual things in the universe
    to bring Light to any injustice. There's the usual violence that comes along with super hero comics and some language.
    We see the man who gets released after spending years in prison when they
    find he did not commit the crime.

    RăspundețiȘtergere
  11. At this moment I am going to do my breakfast, when having my breakfast coming yet again to read further news.

    RăspundețiȘtergere