duminică, 19 februarie 2023

Hundertwasser Village

... este un complex de cladiri construite în stilul tipic Hunderwasser - pereti viu colorati, faianta si sticla colorata încastrate în ziduri, acoperisuri tuguiate, turle si deschideri din piatră sau din metal, combinând cele mai ciudate elemente: rulmenti, potcoave, chei, cârlige, suruburi sau piulite. Între si peste toate acestea, copaci, arbusti si plante agatatoare. Pentru ca punctul principal al arhitecturii cladirilor proiectate de Hundertwasser a fost îmbinarea omului cu natura. 
Satul Hundertwasser nu este construit pe un teren viran, ci are la baza un atelier de vulcanizare scos din functiune. În loc sa se distruga atelierul, Hundertwasser a ales sa foloseasca textura existenta a cladirii și sa o îmbunatateasca prin culoare și forma, prin conversii, extinderi si piloni de fixare. 
Pe acoperiș a crescut o mica padure, spre deliciul locuitoarelor înaripate, iar în interior, s-a nascut ceva de genul unui bazar oriental, sinuos, romantic, în care îți place sa te plimbi, sa observe si sa casti ochii. Nu iti doresti sa fugi, asa cum obisnuim sa fugim de punctele de vânzare obisnuite si sobre. 
Scari spiralate, pereti strâmbi si podele cu denivelari, fântâni de ambient în care apa sursura glisând pe pereti de marmura sau gresie, oglinzi obtinute din cioburi aranjate geometric iregular în care daca te privesti, nu ai cum sa nu râzi :-) Satul Hundertwasser este ca un sat din povesti, este deschis 365 de zile pe an si intrarea este gratuită. 
Dupa ce am cumparat câteva suveniruri, am facut o pauza de espresso în cafeneaua vesela si… daca ajungi pe aici, îti dau un sfat bun: verifica bine scaunul înainte sa te asezi! Podeaua este la fel de denivelata, ca nisipul pe o plaja scaldata de apa marii ☺
(postarea este continuare la "Plimbare în Belvedere")

17 comentarii:

  1. Ce locuri faine! Super! O zi buna, Carmen! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ooooo... un loc de poveste! Am o fotografie acolo, din 1996. Sub piramida este de fapt o fantana, nu? - acolo am eu poza facuta.
    Nu stiam ca se poate vizita :O. Minunat!! Mi-a placut sa aflu mai multe informatii despre acest loc si sa vad si fotografii mai multe :D!!
    Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, am vazut fotografia ta pe FB, foarte fain! 🥰
      Ma bucur mult ca ai revazut locurile cu placere ♥️
      Pupici si imbratisari 😘🤗

      Ștergere
    2. în februarie este înca totul "in hibernare" Fântanile arteziene sunt "îmbracate" pentru a fi protejate de ger iar plantele... nu au frunze. Sunt avantaje si dezavantaje, când vizitezi asemenea atractii turistice ☺ vara ai fântana si vegetatie abundenta si mii de turisti în jurul tau. Iarna nu ai fântana iar lipsa vegetatiei îti ofera o mai buna vedere a cladirilor, cât despre turisti, sunt doar câteva sute ;-)
      Poza ta este facuta exact acolo unde exista "piramida" din lemn.
      Pupici, noapte buna ☺

      Ștergere
  3. Interesantă călătorie ! Mi se pare ca o călătorie în țara lui Guliver !!!
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost o plimbare deosebita ♥️
      Te pup, Prietena draga 😘

      Ștergere
  4. Mulțumesc pentru această plimbare...virtuală în satul Hundertwasser!
    Chiar un sat din povești!
    O seară frumoasă! pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc asemenea, Mihaela draga 😘 pupici si imbratisari

      Ștergere
  5. Ce faina locatie. Mozaicurile tale sunt impresionante si sunt acolo niste
    minuni. Multumesc pentru prezentare, draga Carmen.
    O saptamana frumoasa.😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, recomand cu caldura vizitarea Case Hundertwasser dar si acestui Hundertwasser Village ♥
      Multumesc draga Suzana, tie deasemenea o saptamana placuta! 😘❤️

      Ștergere
  6. Ce frumos și colorat!
    Pare de basm. Multumim de ocazia de a-l vizita și noi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc pentru ca mi te-ai alaturat în aceasta plimbare ♥

      Ștergere
  7. Ce interesant... sat! Si hazliu! E reprezentata la scara mica lumea shui in care traim. 😊 Asa-mi imaginez eu toate denivelarile si asimetriile si culorile diferite si tot asa. 😊
    Foarte, foarte fain! Multumesc pentru poze si info! Si pentru sfatul cu scaunul! 😊 (desi n-ajung prea curand pe acolo, dar e bine de stiut) 😊
    Zile frumoase va dorim, Carmen draga! Pupici si imbratisari de la trio pentru trio! ❤ 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Viena este aprape jumatatea drumului de la noi, la voi.
      eu iubesc imperfectiunile, asimetriile si coloritul divers ♥ Helmut insa are o problema cu acest stil ☺ aproape ca i s-a facut rau, umblând toata ziua prin sat si apoi in muzeul Hundertwasser ☺☺☺
      Pupici si îmbratisari, de la trioul bavarez, pentru trioul brasovean ♥♥♥

      Ștergere