joi, 23 februarie 2023

Linia dreapta este lipsita de Dumnezeu

… a sustinut Friedensreich Hundertwasser (1928–2000) („Die gerade Linie ist Gottlos“), artistul austriac multitalentat, pictor, grafician, filozof și arhitect sau mai precis „doctor de arhitectura“ (“Architekturdoktor”), asa cum i-a placut sa se intituleze. (nu fara suport! Cladirile proiectate de el sunt încarcate de vegetatie, respira, sunt "sanatoase").  
Membru important al avangardei internaționale de la Paris, Hundertwasser și-a creat si dezvoltat un limbaj vizual unic, având spirala ca motiv central al imaginilor sale colorate. El este considerat unul dintre cei mai populari artiști europeni ai timpului nostru. 


Angajamentul sau ecologic revoluționar s-a dezvoltat din credința sa în puterea naturii și a creativității individuale. Ideea principala a arhitecturii semnate de Hundertwasser a fost armonia deplina a omului cu natura. Opera și influența lui Friedensreich Hundertwasser este una dintre cele mai importante contribuții în istoria artei modernismului postbelic. 

Hundertwasser a proiectat multe cladiri, dintre care cea mai celebra este "Casa Hundertwasser" din Viena. Situata la doar 5 minute de mers pe jos de Hundertwasser Village, edificiul gazduieste Muzeul Hundertwasser. O minunata colectie de pictura, grafica, tapiterie, prezentata pe 3 etaje, într-o cladire încarcata de plante si sisteme de irigatie cu fântâni decorative. Se spune ca pe casa si în casa au radacini peste 200 de copaci! Eu nu am avut parte sa vad natura abundenta din exteriorul muzeului, deoarece în luna februarie natura înca hiberneaza, însa îmi pot închipui ce fericite sunt pasarile, veveritele si insectele care locuiesc sau poposesc în acest mic paradis. 
( articol face parte din "Mini-vacanta în Viena (februarie 2023)")

12 comentarii:

  1. Superb! Stiu ca am mai scris! 😊
    Interesanta arhitectura si interesante desenele. Imi plac. Stilul arhitectural imi place, in special.
    Iti multumesc pentru info si imagini. Cred ca e fascinant sa vezi "pe viu" toate acestea.

    Imbratisari si pupici cu drag, de la noi pentru voi! ❤ 😘

    P.S. Eram asa de efervescenta dupa ce am vazut montajul video incat am scris mancand nu doar cate o litera ici-colo, ci cuvinte! 😊 Cand nu ma obliga "tehnica" s-o iau de la capat ma zapaceste efervescenta. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da si mie imi place muuuult stilul lui Hundertwasser! ♥ De aceea in acest mini-concediu in Viena, mi-am dorit foarte mult sa am timp sa vizitez casa si satul Hundertwasser dar si pe Klimt l-am vrut. Din pacate, vila in care a locuit Klimt si atelierul lui, sunt in afara orasului, la cca 20 minute de mers cu masina - a ramas pentru "data viitoare" cand o sa venim in Viena. Dar am vazut cele mai importante picturi ale lui, in Belvedere. Deci ceea ce mi-am propus, am reusit ;-)
      Hundertwasser, la fel ca si Antoni Gaudí, si-a conceput proiectele arhitecturale, preluând formele plantelor si ale reliefului, combinând la maxim natura cu arta. M-am simtit mereu atrasa de acest stil! Iubesc turnurile facute ca in jocul cu nisipul picurat, pe plaja, la malul marii. Iubesc reciclarea faiantei si a mozaicululi colorat si pus parca la intâmplare... Iubesc spiralele, casutele de melci, formele alungite, întinse sau curgând... da, ii iubesc si pe Gaudi si pe Hundertwasser. Si pe Klimt ♥
      Pupici si imbratisari Diana draga. Multumesc ca mi-ai fost alaturi in acest tur pe blog ♥ Noapte buna, draga mea ♥

      Ștergere
  2. Am urmărit cu mare atenţie şi bucurie filmuleţul şi am admirat cât am putut tot ce-am văzut. Mulţumesc, Carmen, pentru informaţii!

    RăspundețiȘtergere
  3. Exact asta voiam sa spun - am vazut in comentariul pentru Diana. Ca, la fel ca si in creatiile lui Gaudi, simti cum natura si proiectele lor traiesc in armonie.
    Am un Puzzle 3D cu Barcelona (am vazut si imagini, nu am fost personal) si ma uitam la ceea ce ne-ai pregatit (material pentru care iti multumesc foarte mult - eu vazusem doar fatada la casa si cred ca mai vedeam o cladire cand ieseam din Viena, ceva complex (probabil in ceva industrial - se intampla prin 2003 acest lucru).

    Lucrarile lor (Hudertwasser si Gaudi) imi aduc foarte mult aminte si de animatiile japoneza (de exemplu cele realizate de studio Ghibli). Ahh cred ca mi-ar placea un puzzle 3D cu Viena :D hihi.

    Pupici cu drag!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in 2003 eu doar treceam pe lânga Viena, ca vântul si ca gândul, in drum spre România sau inapoi, spre casa. Pana când prin 2008, i-am spus lui Helmut ca trebuie sa programam o sedere de cateva zile, la Viena si o alta la Budapesta, ca e pacat sa nu vedem aceste mari capitale ale Europei. Dar ne parea rau sa "pierdem" din pretiosul concediu alaturi de cei dragi, in România! Totusi am sacrificat mereu cateva zile si am vazut mereu cate o bucatica mai mult :-) În ultimii ani, de cand circulatia a devenit atat de intensa, am ocolit aglomeratiile urbane mari. Am dormit mereu in drum spre România la unguri, nu departe de granita cu România, dar nu in orase mari. Am dorit liniste, ca drumul este obositit tare de tot. De la granita, drumul pana la Sibiu era cea mai grea portiune!
      Anul trecut am fost doar eu o data la Bucuresti, in luna mai, cu avionul si un an inainte, am fost pentru 10 zile in Sibiu, tot cu avionul. Helmut a ramas cu Leo acasa.Am fost cu Leo in anul 2019, la Sibiu si Brasov. Asa l-a cunoscut si Diana pe copilul nostru blanos ☺☺☺

      In Barcelona am fost in primii ani de casnicie, cred ca de vreo 4 sau 5 ori, am fost indragostiti de Calella (care era la doar 25 minute cu trenul de Barcelona). Ultima data am fost la sfarsitul lui 2014, cand cu croaziera pe Mediterana, iar in Barcelona ne-am inscris la o plimbare cu ghid prin cladirile lui Gaudi - a fost superb, am aflat amanunte pe care singuri niciodata nu le-am fi descoperit.
      Leo inca nu a fost in Barcelona. Dar a fost in Giorna si Figueres (la casa lui Dali) la doar o ora si jumatate cu masina, la nord de Barcelona.
      Ah ce dor m-a apucat acum de Barcelona ♥
      Te pup Rux draga ♥

      Ștergere
  4. Interesante lucrări 👍 dacă aș locui într-o astfel de clădire, nu m-aș plictisi !
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. o daaaa, cine s-ar plictisi?! si mie mi-ar place sa locuiesc in asa o vila plina cu plante si obiecte de arta!
      pupici ♥

      Ștergere