sâmbătă, 6 aprilie 2013

Sub 100 de grame pe zi

pentru rubrica Happy Weekend - tabel de înscriere la Blind Love (Elly Weiss)

De o buna bucata de vreme, seara la televizor, în loc de "ceva dulce" obisnuim sa servim "ceva de rontait". În niciun caz chipsuri sau cornflakes, ci nuci, alune de padure, migdale sau arahide. Crude, neprajite si nesarate!

Stiu - cei mai multi, taiem aceste fructe din planul de nutritie imediat dupa ce aruncam o privire pe diagrama de calorii. Gresit însa! Daca nu consumam mai mult de 80 grame pe zi din aceste fructe, atunci nu se poate discuta decât despre efectele lor benefice asupra sanatatii!
Specialistii spun (conform Huffington Post) ca nucile si alunele de padure ajuta la buna functionare a creierului, datorita procentului crescut de calciu si fosfor pe care îl contin, îmbunatatind capacitatea de memorare, de concentrare si receptivitate.

Fructele cu coaja lemnoasa sunt bogate în omega-3, în grasimi mono si polisaturate, dar si în fibre. Încetinesc procesul de îmbatrânire, scad nivelul colesterolului rau si protejeaza de tumori. Studiile stiintifice subliniază efectul pozitiv pe care-l are consumul nucilor asupra sistemului cardiovasculasi asupra faprului ca reduc riscul de ateroscleroza, de diabet si boli de inima.
Daca alegi sa mananci aceste alimente bogate în fibre, vei avea o digestie mai usoara si senzatia de foame se va reduce. O mâna de nuci, alune, migdale sau alte fructe înrudite, fac "burta plata" - usureaza activitatea tractului gastro-intestinal, ajuta sa nu ai surprize cand te urci pe cântar si chiar îmbunatatesc starea de spirit, stimulând secretia de serotonina.

Multi nutritionisti recomanda aceste fructe datorita continutului bogat de minerale, care activeaza sistemul imunitar si cresc capacitatea de aparare a organismului, mentin tonusul muscular, asigura o buna functionare a ficatului, ochilor si pielii.
Nu trebuie decât mestecate foarte bine și intens. Va invit sa va serviti! :)

60 de comentarii:

  1. 100 de grame nu-mi ajung nici pe o masea-ador migdalele si caju

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca nu ai probleme cu silueta, atunci nici nu trebuie sa tii seama de cate grame papi :)
      Dar daca manânci zilnic, te saturi repede :) Nu am cantarit niciodata cate manânc, însa daca astazi manânc ceva mai multe, maine voi manca automat mai putine si uite asa, se creaza un echilibru, de la sine :)

      Ștergere
  2. Da, noi mâncăm zilnic în limita menţionată. Nu ne îngrăşăm, ci din contră.
    În schimb nu mâncăm deloc nimic ce conţine zahăr sau amidon.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exact asa facem si noi, Andreia draga. De mai bine de trei luni ne ferim constient de zahar, îl consumam doar prin fructele pe care le mâncam :) Oricum, de ani de zile, la noi in casa nu a existat decat zahar brun, acum nici de aceste. Stevia - cand este neaparat nevoie :)
      Cartofi si paste fainoase sunt alimente rar consumate la noi in familie. Si noi am reusit asa, sa revenim la greutatea pe care am avut-o si mentinut-o de peste 30 de ani. Si acum ne este din nou BINE :)

      Ștergere
    2. Si mama e interesata despre alimentatia sanatoasa. S-a uitat la niste filmulete cu Robert Morse si la:
      http://www.youtube.com/watch?v=vs3FaCpHAxE&feature=player_embedded
      http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Z_0NvcJZwa8
      http://www.youtube.com/watch?v=LmxvWwYHma0&feature=player_embedded
      http://www.youtube.com/watch?v=p3ehzZ3yNyw&feature=player_embedded
      Te pup! O zi buna!

      Ștergere
  3. Mie imi plac alunele la nebunie....si eu tot pe post de rontaiala le consum si in general la tv....
    Pop si zi faina!;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Mmmmmmmm... micul meu dejun este alcătuit din amestec de toate cele de sus, la carea daug şi: goji, merişor, seminţe de floarea soarelui şi dovleac, peste care pun puţină miere :)
    Weekend plăcut, draga mea! pupici

    ps.
    alunele şi migdalele nu sunt prea grele seara?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. seara - ma refer pana la ora 7 sau 8; in pat merg pe la ora 11 :) Nu ma simt deloc rau, nu am avut niciodata senzatia de greu in stomac.

      Un weekend minunat si tie, draga Anastasia. pupici

      Ștergere
    2. Mă refeream la fiere / ficat.
      Eu dacă manânc seara acest amestec, trebuie să iau şi un colebil ..:)
      pupici

      Ștergere
    3. probabil ca ai "digestia lenesa". Ma gândesc însa ca eu nu am probleme din cauza ca nu manânc multe deodata.
      Te pup Anastasia draga. O duminica minunata iti doresc!

      Ștergere
  5. Nu numai calciu și fosfor, ci și complexul de vitamine B - vitamina Batrâneții.
    A preveni e mai înțelept și mai comod decât a trata, iar alunele și nucile sunt, oricum, mai ieftine decât medicamentele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cata dreptate ai, Zina draga! asa este. Daca ajungi sa faci ceva, doar pentru ca TREBUIE, atunci este "prea târziu". A preveni, este cel mai indicat. Majoritatea oamenilor insa nu vad asa situatia. Sa-ti povestesc o intamplare petrecuta de curând. O prietena de-a mea, venita în vizita pentru cateva zile la noi, imi spune, vazând ca în baie am pasta de dinti "parodontax" (de fapt folosim prin rotatie diverse paste de dinti - Lacalut, blend-a-med, Elmex, Meridol,...) : "Ah, de la anul va trebui si noi sa folosim pasta de asta, ca am inceput sa avem mari probleme cu dintii!" Am fost pur si simplu blocata! nu am putut rosti nimic de uimire! Eu am toti dintii mei, ea are incisivii pusi! Eu nu am parodontoza, dar aceasta pasta de dinti reduce posibilitatea aparitiei acestei boli si nu mai ajuta deloc, atunci cand deja o ai! Of Doamne!

      Ștergere
  6. Nici eu nu ma pot abtine de la rontaitul acestor deliciosi samburi.:)De cate ori imi aduc aminte,iau 6-7 nuci,le sparg si treci,Angi la rontait:).De alunele de padure ma bucur cand gasesc in vreo tufa.:)Fac concurenta veveritelor.La fel fac si baietii mei.:)Stii ce mai obisnuim noi sa rontaim?
    Samburi de caise.Au gust asemanator cu migdalele,poate putin mai amarui,dar au si ele efecte benefice sanatatii.Uite ce efecte benefice au!Mai multe poti alfla si aici:http://www.izvorshop.ro/produkty/detail/sambure--de-caisa-vitamina-b17-500g/3

    "Ani de-a rândul, chemioterapia a fost considerată ca fiind singurul mod de a elimina cancerul. Specialiştii încep să reconsidere o cale alternativă, nutriţia.
    Se pare că toţi avem celule canceroase în corpul nostru. Un sistem imunitar puternic poate distruge aceste celule înainte ca ele să se multiplice şi forma tumori.
    Mâncarea procesată, stilul de viaţă şi mediul poluat pot duce la apariţia cancerului în corpul uman.
    Sâmburii amari da caisă de la izvor sunt aduşi din Uzbekistan, ţară cu tradiţie în consumul şi producţia lor. Doar sâmburii amari conţin vitamina B17. Dintre toate alimentele sâmburii amari de caise sunt cea mai bogată sursă naturală de vitamina B17 (amigdalină).
    Pe lângă vitamina B17, sâmburii amari de caisă sunt o sursă mare de fier, potasiu, fosfor şi vitamina A.
    Vitamina B17 este un ajutor foarte important în lupta împotriva principalului inamic al sănătaţii omului, cancerul, şi ajută la prevenirea acestei boli. B17 reprezintă un prim ajutor pentru organism în lupta împotriva bacteriilor şi infecţiilor, în remediul ţesuturilor bolnave, în dezvoltarea unei danturi şi structuri osoase solide. Datorită conţinutului de celuloză şi pectină, sâmburii de caise sunt foarte des folosiţi ca laxativ uşor. Cu un conţinut bogat în fier sâmburii de caise, sunt recomandaţi în cazuri de anemie, ajutând totodată la creşterea cantităţii de hemoglobină.
    Sâmburii amari de caise, conţin mici cantităţi de cianură, iar consumul lor în doze mari şi repetate, poate duce la intoxicaţii mortale.
    În literatura de specialitate se spune că o cantitate de 50-60 de mieji consumaţi pe parcursul zilei pot induce coma şi chiar decesul unui adult, dar în practică nu au fost înregistrate accidente de acest tip. Totuşi, se recomandă respectarea dozelor zilnice de sâmburi pentru adulţi, iar copiii sub 6 ani nu vor consuma zilnic mai mult de 2 sâmburi.
    A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor."
    Pupici si spor la rontait!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da Angi, mare dreptate ai! si mie imi plac mult sâmburii de caise :)) si eu ii adun.
      Adevarul este ca, pe masura ce alimentele sunt mai rafinate, cu atât mai nesanatoase sunt. Tot ce este natural, este o reala sursa de sanatate.
      Multumesc pentru minunata completare la articolul meu pro-sâmburi :)) te pup si eu. Sa aveti un sfârsit de saptamâna minunat!

      Ștergere
  7. Eu nu prea obisnuiesc sa ronatai la televizor. Nici dulciuri nici chestii sarate. Doar din cand in cand mai servesc niste popcorn :)).
    Insa sunt de acord cu ce ai scris despre nuci, migdale si restul. Eu imi pregateam o punguta cu astfel de fructe cand urcam pe munte in tara si o aveam mereu la indemana pentru pauze. Vazusem la prieteni si citisem ca sunt recomandate pt drumetii si activitati sportive.
    Weekend frumos Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu ma refeream aici, la faptul de a consuma zilnic aceste fructe, nu doar din cand in cand. Asta ajuta fantastic!
      Bineînteles ca aceste fructe-lemnoase sprijina efortul fizic, pe lânga faptul ca au un gust unic si tare placut. Insa, cu siguranta regimul tau de viata si alimentar este echilibrat si sanatos, altfel nu ai fi asa de zvelta si frumoasa! ;) te pup. O duminica minunata!

      Ștergere
  8. Ha, ha! Se pare că acest "club al ronţăicioşilor" la televizor este destul de numeros! :-)
    Da, sunt tare bune aceste "grăunţe" cu gst delicios. Cum să le rezişti?
    Îţi doresc un weekend frumos, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai asta este situatia... In timpul zilei nu am timp de "rontait", sunt antrenata în diverse activitati în care "bobotele" astea sunt prea migaloase :) Dar seara, atunci e timp.
      Un sfârsit de saptamana minunat, iti doresc deasemenea, Alex draga!

      Ștergere
  9. Foarte sanatoase! Si noi le mancam aproape zilnic!
    Weekend minunat Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. zilnic - acesta este secretul.
      te pup, un weekend fain, Minnie draga! :)

      Ștergere
  10. Ce poate fi mai sanatos ca aceste seminte gustoase! Si mie imi plac foarte mult. Sincer, nu consum zilnic dar cand si cand mai scap in ele cum se zice :))
    Cam sa si Larisa, nici eu nu rontai nimic cand stau la televizor. Pentru ca la mine, de mai bine de un an, statul la televizor este simultan cu statul pe blog si blogaritul. Deci am mainile ocupate cam tot timpul, incercand sa imi rezolv ce am de rezolvat pe blog :) Si adevarul e ca atunci cand ma apuc sa tontai nu ma mai opresc. Asa ca... :)
    Dar nu contest niciunul din beneficiile aduse de toate aceste seminte. Am mai citit si toate informatiile adiacente rezultate din comentarii, mai ales de la Angi, astfel ca postarea ta de a devenit cu atat mai interesanta. :)
    Fotografiile sunt foarte frumoase si foarte inspirat realizate aranjamentele.
    Happy weekend, draga Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. problema este ca eu manânc (zilnic) doar o cantitate mica, deci imi este suficienta o jumatate de ora :) Si pentru ca alunele si migdalele trebuiesc mestecate intens, la televizor am timp :) Mâinile nu-mi sunt ocupate, pentru ca de obicei cumpar produsele descojite.
      Exact asa fac si eu cu blogaritul - seara, la televizor.
      Ma bucur mult ca ti-au placut fotografiile mele. Din joaca, a iesit ceva dragut :)
      Elly draga, iti doresc deasemenea, o duminica relaxanta si deosebit de placuta!

      Ștergere
  11. Arată bine aranjamentul. Am să ronțăi și eu câte ceva de acolo! :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu am ronţăit deja imaginile, textul postării şi comentariile.Foarte util ce am citit.Spor la...ronţăit! :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. deci, ti-au placut si fotografiile mele? iti multumesc :)
      o duminica minunata!

      Ștergere
  13. Foarte buna postarea :D eu sunt la cura si am fost informata despre importanta alunelor si nucilor in alimentaie :D recomand si terciul din fulgi de ovaz celor care sunt pasionati de o alimentatie sanatoasa :D

    RăspundețiȘtergere
  14. nuci - toamna! alune? asa, mai rar, daca nu foarte rar!
    compensez insa cu mere! tot rontait se cheama??? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. stiam... asa fac majoritatea :)
      alune si nuci zilnic, mere si alte fructe tot zilnic!
      eu cumpar migdale si alune asa cum altii cumpara pânie.

      Ștergere
  15. Tare mai fac cu ochiul! Mai ales la un film bun cred ca merg unse!
    Interesanta recomandarea ta, draga Carmen.
    Seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la buletinul de stiri sau la cel meteorologic, merg deasemenea :))
      Melly draga, timp sa fie pentru toate ;)
      o duminica minunata!

      Ștergere
  16. De obicei mâncam popcorn când mă mai uitam la filme, dar o să ţin cont de informaţiile prezentate de tine. :D Nuci cred că mai am prin casă şi poate câteva alune...
    Happy weekend!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dupa cum scriam mai sus, eu cumpar aproape zilnic alune, nuci si sâmburi de migdale. Pâne cumparam rar, dar aceste fructe nu ne lipsesc din casa.
      O duminica minunata iti doresc! :)

      Ștergere
  17. Si eu consum asa ceva in fiecare zi.Mai consum si seminte de in, dovleac sau floarea soarelui pe care le amestec cu morcovi rasi, acesta este micul meu dejun + ceai. Fac acest lucru de un an de zile si ma simt foarte bine.Nefiind carnivor, dimpotriva, detestand carnea(mananc doar peste), aceste leguminoase imi adic aportul de proteine necesar......

    Happy WE!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. amestecate cu morcov ras... asa este o idee!
      Eu manânc carne si produse lactate si oua si fructe si legume... Pâine si produse fainoase însa, foarte rar. Dulciuri deasemenea, extrem de rar.
      O duminica minunata iti doresc!

      Ștergere
  18. Alune prăjite, decojite şi puţin sărate. Să tot ronţăi!
    Weekend plăcut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exact cum spuneam! crude, neprajite si nesarate :))
      sa ai o duminica minunata!

      Ștergere
  19. Din meniul de post (si nu numai) nu ar trebui sa lipseasca aceste fructe oleaginoase crude(nuci, arahide, migdale, alune de padure, fistic) care sunt adevarate bombe-calorice, dar inlocuiesc cu succes proteinele animale. Ele se pastreaza la rece (in frigider), in borcane (preferabil opace) de sticla si acoperite, departe de sursele de umezeala. Aduc organismului multe vitamine E, F, A, acizi grasi mononesaturati si proteine. Concluzionand, in concordanta cu postarea ta de astazi, aceste alimente-minune ar trebui sa fie prezente in dieta tuturor.
    Eu obisnuiesc de mult timp sa consum o cantitate, mult mai redusa, dar constanta, de doua-trei ori pe zi.
    Sa ne infruptam cu placere maxima din aceasta "hrana vie"!!
    Un weekend plin de rasfat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ...si daca privim cu atentie, configuratia nucii, imita circumvolutiunile cerebelului, asemanandu-se cu un creier in miniatura, participand, precum afirmau specialistii de la Huffington Post, prin calitatile lor nutritive, la indeplinirea functiilor complexe ale creierului.

      Ștergere
    2. Inspirata de aranjamentul din imaginile tale, dis-de-dimineata, voi servi o portie de energie compusa din:
      -C si N de la nuci
      -A de la alune
      -R de la arahide
      -M si E de la migdale
      Hmmm, e... foarte gustoasa !!
      Iti trimit multa caldura sufleteasca pana ce astrul solar va deveni mai darnic.

      Ștergere
    3. Gina draga, ma bucur mult sa citesc comentariile tale.
      Este foarte adevarat, nucile, alunele si migdalele contin multe minerale si vitamine - si eu am facut trimiterile la tabele prin linkuri. Sunt produse naturale care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia cuiva!
      Remarca ta în legatura cu aspectul nucii descojite este excelenta! cata dreptate ai! mi-a placut mult paralela pe care o faci cu aspectul creierului uman.
      Cat despre alegerea literelor... esti o dulce! :)
      Despre astrul solar... nu stiu cu ce l-am suparat noi, aici în Germania! nici ca ne mai arunca o privire! De mai bine de o luna, nu avem temperaturi mai ridicate de 5°C. Acum... fulguieste! Incredibil! In gradina mea sunt inca de admirat ghioceii si brândusele... copacii nu au nici macar un mugur de frunza! totul este înca gri...
      Te pup. O duminica minunata iti doresc :)

      Ștergere
  20. migdalele imi plac mult,nucile doar daca le amestec cu stafide sau curmale dar,recunosc,nimic nu se compara cu ciocolata :)
    stiu,trebuie,trebuie sa-mi schimb si eu obiceiurile alimentare...ufff...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) stiu ca tu iubesti mult ciocolata... de aceea esti atât de dulce. Mi-e clar de unde ti se trage! :) te pup

      Ștergere
  21. Cum nu am probleme cu silueta rontai la discretie mai ales cand privim un meci!
    interesant articolul tau!
    O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  22. Carmen esti o minune la casa omului! Mereu vii cu idei care ajuta! Am sa incerc si eu, doar ca atunci cand imi place ceva e greu sa ma abtin si sa nu le mananc pe toate, hihihi!
    O duminica grozava!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) daca manânci portii mari din ceea ce iti place, ai sa te saturi si nu vei mai vrea sa vezi acel aliment în fata ochilor, pentru ca "ti se intoarce stomacul" :) Cam pe acelasi principiu se bazeaza si metoda de a manca in mod regulat ceea ce iti place, dar in cantitate redusa, pentru a invata sa "te saturi". Mie zau ca nu imi mai trebuie decat un pumn de alune pe zi si gata, sunt satula. Ma atrag insa zilnic :)
      te pup. Noapte buna!

      Ștergere
  23. Oh, alunele, nucile si semintele de floarea soarelui sau dovleac ( toate acestea le avem in gospodaria noastra proprie) sunt rasfatul meu zilnic inca din copilarie, m-am ogbisnuit cu el, imi plac foarte mult si n-as putea renunta la ele. Era meniul care ma salva, cand nu-mi placea mancare, de mofturoasa ce eram cand era mai mica.
    O duminica minunata va doresc, doamna Carmen! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ohohooooo, pai inseamna ca aveti gospodarie mare! felicitari!
      Noi cumparam, dar nu costa mult. Si din lene, le cumparam gata descojite :))
      Noapte buna, Stefi draga!

      Ștergere
  24. Tu te gandesti la noi de fiecare data!Offff...numai 80g? La cat imi plac mie.... :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. zilnic 80 g. înseamna aproape doua kilograme si jumatate pe luna! :))
      te pup. Noapte buna!

      Ștergere
  25. Haha, si eu care credeam ca am ramas singura "veverita" din lume :) Rontai la alune de tot felul, in special seara, dupa cum mentionezi si tu, parca ma apuca nebunia alunelor pe intuneric :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) esti tare simpatica! hai sa infiintam un club al "veveritelor" :)))
      ce ma bucur ca ne-am "intâlnit" prin Wordless Wednesday! :)

      Ștergere
  26. Eu votez pentru migdale. In ultima vreme am mereu o punguta pe masa si daca ma apuca foamea, rontai cateva. Cum la televizor nu prea ma uit si cand citesc, prefer ceaiul... migdalele sunt mai mult de rontait prin bucatarie :) Va puuup si ma duc repede la punguta cu migdale!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu daca nu urmaresc stirile la ora 19... îmi lipseste portia de sâmburi si alune :)))
      Care va sa zica mai ai inca la ora asta ceva de trabaluit in bucatarie?! spor la treaba si... rontait! va pupam si noi :)

      Ștergere