duminică, 29 iunie 2014

În livada

Saptamâna trecuta într-un articol, spuneam ca terenurile din jurul orasului sunt de categorie biologică si ca fermierii ce le au în gestiune, cultiva fructe si flori. În perioada când fructele s-au copt, ei permit între anumite ore, accesul populatiei pe teren, iar cantitatea de fructe culese va fi cântarita si taxata la iesirea de pe tarla. Pretul unui kilogram este aici ceva mai mic decât pretul pretins pe piata si în plus, ai avantajul ca poti culege doar fructele care ti se par mai mari si mai sanatoase.
În timp ce culegi, ai voie sa manânci cât doresti (plantatia fiind ecologica - fructele nu sunt stropite si pot fi consumate nespalate) si de platit, platesti doar ce ai adunat în cosul sau galetusa cu care ai venit de acasa si pe care le-ai dat  în prealabil la cântarit. Primesti un bon si greutatea recipentului îti va fi bineînteles scazuta din pretul final.

Am stiut ca începând de vineri, va fi permisa culegerea ciresilor, asa încât sâmbata dimineata, dupa ce ne-am baut cafeluta, ne-am echipat corespunzator si ne-am dus la livada. Eu am avut un cos si Helmut o galeata de 10 litri si ne-am gândit sa dam la cântarit doar galeata si ce voi aduna eu sa punem în galeata. Dar...dupa o ora am avut si galeata si cosul plin :)) Despre burti, nu mai spun! ☺
Pomii sunt pitici, foarte usor de cules. De scara nu este nevoie decât daca vrei sa ajungi la ciresele din vârful pomului - care sunt cele mai negre si mai mari, fiind expuse direct la soare.

În livada era plin de oameni de toate vârstele - tineri, batrâni, familii cu copii mici si foarte mici. Ne-am auzit, dar nu ne-am deranjat. Fiecare a cules în zig-zag, de acolo unde i s-a parut mai convenabil. Unii au adunat ciresele fara codite - sa cântareasca mai putin probabil! :))
Ne-am îndreptat spre chioscul-caserie si cosul meu a fost taxat pausal, ca fiind jumatate de kilogram. Am avut în total de platit mai bine de 9 kilograme, pretul unui kilogram de cirese fiind aici 3,25 € (la super-market, calitatea cireselor este inferioara si pretul unui kilogram este între 4,5 €- 5,5€; la piata costa si mai mult!).
Ajunsi acasa, am oferit câte un castron vecinilor si astazi am împartit si fetelor, care sunt în sesiune si au trecut pe aici scurt, doar pentru masa de prânz ☺
Din ce avem, am hotarât sa nu facem nici compot si nici dulceata. Vom mânca ciresele natur. Saptamâna ce urmeaza vom facem o cura: dimineata cirese, la amiaza cirese si seara cirese... Daca ni se apleaca, mergem cu un castron sa culegem zmeura, capsuni sau rozinchini! ;))

Ultima fotografie reprezinta un "ciorchine de cirese" :) Încasatoarea la chiosc, a avut timp de joaca si a suprapus cirese-pereche una peste alta, pâna a obtinut un strugure ☺

14 comentarii:

  1. Minunat mi se pare nu numai faptul ca ati petrecut cateva ore la aer curat :) cat mai ales imi place ca tu si Helmut faceti lucruri impreuna! Sunteti, cu adevarat, "noi", nu un el si o ea care sunt impreuna. :)
    Imi amintesc cand culegeam si noi fructe prin livzi... :)) E mult de atunci, dar amintirile sunt vii!
    Ocupata fiind cu mancatul cred ca nu as avea rabdare sa "confectionez" un strugure din cirese dar ideea e excelenta! :)
    Spor la mancat!
    Noaptea linistita sa va fie si sa aveti o saptamana minunata!
    Imbratisari, de grup, cu drag! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) ce explicatie draguta la EL si EA :))) multumim pentru aprecieri! pupici
      Fructele culese singur, au gustul cel mai bun, asa-i ca-mi dai dreptate? :)
      Doamna de la caserie, cu siguranta are timp si sa manance si sa se joace de-a inventat specii noi de fructe :))
      Pupici si îmbratisari. Trimitem gânduri bune sore Brasov ♡

      Ștergere
  2. delicios sfarsit de saptamana ai avut, draga mea draga! :)
    esti atat de luminoasa si vesela incat, cu siguranta bateriile ti s-au uncarcat la maxim pentru saptamana care urmeza :)
    sa stii ca am furat cateva cirese din cos dar musc cu pofta dintr-o piersica :))
    te pupacesc draga mea draga, o saptamana usoara iti doresc! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am avut o idee grozava sa mergem sâmbata în livada, pentru ca azi noapte a plouat puternic! Astazi a fost înnorat, s-a racorit bine si din cand in cand norii s-au scuturat.
      Gradinii îi face bine, pentru ca a fost seceta, pe noi însa, ploaia ne-a obligat sa stamtoata ziua în casa. Ei... asta e! În cursul saptamânii ma intereseaza prea putin cum e vremea, pentru ca sunt toata ziua la birou, dar la sfarsit de saptamana îmi doresc numai si numai soare! Pacat ca nu am o telecomanda pentru vreme :)))
      te pup si eu, draga mea draga. Noapte buna!

      Ștergere
  3. Mă cam speriasem de ciorchine, dar dacă e lucru manual, atunci e bine :)
    Foarte plăcut mod de a petrece timpul de vară din weekend şi de asemenea util.
    O săptămână minunată să aveti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hahaha, ai crezut ca sunt cirese-mutant ?! ☺
      multumesc mult, si tie deasemenea, un start bun în saptamâna ce urmeaza!

      Ștergere
  4. Ce mod placut de a petrece cateva ore intr-o livada ,e minunat!
    Frumoasa livada si fotografiile deasemenea!
    Numai bine iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce idee grozavă au avut proprietarii livezii şi voi de asemenea. Cum izbutesc oamenii aceştia să îmbine şi să găsească eficienţă pentru toţi. El se alege cu livada culeasă şi fructele vândute, voi cu timp plăcut în natură, burţi pline şi fructe foarte bune, la un preţ mai bun. Eficienţă germană, se numeşte asta. N-am auzit în viaţa mea ideea aceasta.
    Minunată săptămănă încireşată(inventez cuvinte şi eu, ca să inventez şi eu ceva, hihi) să aveţi, oameni dragi, frumoşi şi buni!

    RăspundețiȘtergere
  6. Super ideea de a culege dupa pofta inimii fructele din livada!
    Sunt sigura ca v-a priit cura de cirese.:)

    La noi de mult au trecut ciresele,dar pe langa cura am reusit sa pun si la borcan.
    Acum fac cura de corcoduse galbene cu gust de caise;) si cele rosii,care par niste cirese "mutant.Acum e randullui Sorin sa culeaga pentru palinca.:))Il mai ajutam si noi...la cules de corcoduse.

    Chiar ieri ma gandeam la aceasta idee,pe cand umpleam niste sacose cu verdeturi din gradina pentru niste prieteni veniti in vizita.Culegeam dupa pofta inimii alaturi de Sofia,fetita lor de numai 2 anisori,care din cand in cand mai rupea cate o frunza de ceapa si o manca,spre hazul nostru,mai ales ca zilele trecute trecand pe langa un lan de porumb striga in gura mare ca e ceapa.:))

    Daca as avea ferma mai mare sigur as proceda si eu la fel cu oamenii care ar dori sa-si cumpere una alta.:)

    Pupici si numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  7. Yumii ce pofta de cirese mi-ai facut. Sunt fructele mele preferate, dar din pacate au aici nu stiu sa existe astfel de livezi, asa ca ma multumesc cu cele de la piata sau de la supermarchet. O saptamana faina iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  8. as face si eu o cura cu cirese. momentan, fac una similara cu struguri :D

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce placut si sanatos sa petreci dimineata de sambata ! :) Bine ca ati avut vreme buna de cules.
    Sa va fie de bine cura ! :)
    Te pup si te imbratisez!

    RăspundețiȘtergere
  10. Traim in doua lumi diferite... :). Nu as manca acum cirese nespalate sa ma plateasca cineva in aur :))). Dar... sa nu ma intelegi gresit. Am mancat mere din fata blocului (aveam meri in jurul blocului unde am copilarit) si dude din duzii din spatele blocului... nu se stropea atunci.. insa acum se stropeste de ... de la o stropeala din asta (pentru insecte sau ce stiu eu mai ce) i s-a tras lui Dodo...
    Dar nici de la tara nu as mai manca fara sa le spal - stropesc cu de toate si vorba aia, nici nu anunta. Macar sa zica (asa era pe vremuri „vecinu.. vezi ca”..) - dar nu zic si uite ca am avut surpriza sa cumparam cartofi de la cineva care nu da cu nimic dar are doua locuri unde pune cartofi (una e langa un vecin..). Cand mi-a adus din zona aia nu am putut manca.. si am aflat ulterior (si persoana aflase tot ulterior).

    E minunat minunat ca aveti acolo aceasta oaza de sanatate!! Si ce bine ca mai exista oameni responsabil. Iti doresc sa va bucurati de acest lucru cat mai mult. :* Nu as fi zis niciodata ca la noi se va intampla asa - sa ai asa o nesiguranta alimentara.
    Mi-ai infrumusetat ziua, ca inca se poate trai .. firesc :*!!!
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca stiu de unde sunt fructele - din livada, ca eu le.am cules si ni s-a spus ca nu au stropit, atunci am curajul si mananc asa, nespalate...
      Acasa, ce cumparam de la magazine (in piata mergem raaar) spal toate fructele. La serviciu, primim de doua ori pe saptamana fructe de sezon - chiar azi am mancat o baby banana si o portocala. Le-am spalat pe amandoua - chit ca nu mananc coaja (lol) dar daca descojesti, poate sa treaca pe fruct ceea ce nu e sanatos... Nu stiu de unde aduc la serviciu fructele... Cateodata mananc kiwi, tot asa, inainte de a le descoji, le spl bine bine...
      Ah ce dor mi s-a facut de vara, acum ca am revazut postarea asta! ☺☺☺
      O sa visez la noapte cirese ☺ Noapte buna Rux draga ♥

      Ștergere