duminică, 20 aprilie 2014

A venit Iepurasul?

Poate ca va întrebati, ce legatura are Iepurasul cu sarbatoarea Paștelui, cunoscuta în întreaga lume ca sărbătoare a Învierii lui Iisus Hristos?!
Se stie ca înca din epoca antica, persanii si egiptenii vopseau oua la începutul primaverii, considerând oul ca simbol al renasterii. Împaturit în frunze si colorat prin fierberea în apa cu petale de flori, vopsitul oualor a devenit un obicei preluat în  lumea întreaga. În Occident se obisnuieste vopsirea oualor în nuante vii, sugerând trezirea naturii la viata, iar în sud-estul Europei ouale se vopsesc preponderent rosii, semnificând culoarea sângelui lui Hristos.
Iepurele este considerat deasemenea din cele mai vechi timpuri simbol al fertilitatii, al procrearii si aparitia lui primavara pe câmpuri, anunta revenirea naturii la viata. Mitologia egipteană, populatiile aztece, civilizatia maya sau sioux, toate mentioneaza iepurele ca simbol al regenerarii şi înnoirii neîntrerupte a vieţii.
Pentru ca data serbarii Pastelui se calculeaza în functie de echinoctiul de primavara si de prima luna plina, oamenii au descoperit un nou element în plan simbolistic, interpretând petele ce se vad pe Luna-plină ca fiind silueta unui iepuras.
Prima mentiune a Iepurasului de Pasti s-a facut în secolul al 15-lea în Germania, consemnând zona superioara a Rinului, Alsacia și Palatinatul.
Primii iepurasi din turta dulce au fost realizati tot de germani, la începutul anilor 1800. Apoi ideea iepurasul de Pasti a fost preluata în Europa de grupul popoarelor vorbitoare de limba germana si datorita emigrantilor germani, obiceiul a ajuns si în America.
Încet-încet s-a înradacinat ideea că Iepurasul este cel care aduce daruri copiilor în Duminica de Pasti.
În Germania, obiceiul este ca în ajun de Pasti, parintii de copii mici sa ascunda în gradina oua vopsite si oua din ciocolata, între flori si tufisuri. În dimineata primei zile de Pasti, copiii pornesc în cautarea oualor, pe care le aduna în cosulete împletite din nuiele, stapâniti fiind de credinta ca Iepurasul a ascuns ouale în cuiburi. Este o activitate deosebit de vesela.
Modelul iepurasului de Pasti s-a dezvoltat an de an si astazi este nelipsit la sarbatorile pascale, imprimat fiind pe cartile postale prin care transmitem urari si gânduri bune cu ocazia acestei sarbatori, confectionat din ceramica, lemn, carton sau portelan si folosit ca decor pentru casa si gradina sau realizat din ciocolata si oferit cadou celor dragi. 
În aceasta perioada de an, în Germania functioneaza trei oficii postale care raspund scrisorilor copiilor adresate Iepurasului ("Hanni Hase" - în localitatea Ostereistedt, "Osterhase Olli" în localitatea Eibau si "Gänseblümchen " în localitatea ce poarta chiar numele "Iepure de Pasti" / Osterhausen ).
Mitul Iepurasului de Pasti este transmis cu drag, din generatie în generatie.

12 comentarii:

  1. Sărbători cu pace și bucurie să vă dea Dumnezeu, sănătate și tot ce vă doriți mai bun! Gânduri dragi, salutări și îmbrățișări din Apuseni!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Hristos a Inviat! Sarbatori cu drag si salutari calduroase din India, o tara plina de traditii si magie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Învierea Domnului sa-ti umple sufletul de lumina, ochii de lacrimile bucuriei, mintea de gânduri frumoase si inima de iubire !
    HRISTOS A INVIAT!

    RăspundețiȘtergere
  4. HRISTOS A ÎNVIAT!
    Fericire, pace, dragoste și răbdare! Pupici, CARMEN!

    RăspundețiȘtergere
  5. HRISTOA A ÎNVIAT,CARMEN!
    Paște fericit cu lumină și iubire în suflet îți doresc!
    Pup cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
  6. Hristos a inviat! Iepurasul a ajuns si s-a stabilit si-n Romania de ceva vreme.

    RăspundețiȘtergere
  7. Hristos a inviat!
    Va dorim sarbatori fericite si luminate!
    Si la noi a sosit iepurasul si a ascuns multe daruri frumoase pentru cei mici :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Paste Fericit si Christos a Inviat!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Hristos a Inviat, draga Carmen!
    Ar fi si pacat sa nu se impanzeasca mitul asta atat de frumos... :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Hristos a inviat!

    Am aflat aici si info interesante, pe care nu le stiam - sau pe care le stiam altfel. :) Venind de la "sursa" as zice ca sunt mai bune informatiile de aici. :)
    Si, da! Se pare ca am fost "copil cuminte"! Cred ca Iepurasul vede altfel decat oamenii "cumintenia" :)) pentru ca am primit multe daruri minunate, atat materiale cat si pentru suflet! Unul dintre darurile de suflet e si mesajul mamicutei tale pe blog! :) Multumesc pentru minunata surpriza!
    Imbratisari de la grup, pentru grup, cu drag!
    Zile fericite sa aveti! Distractie frumoasa in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  11. Hristos a Înviat! Pace şi linişte în suflet!

    RăspundețiȘtergere