vineri, 9 noiembrie 2012

Lectie de iubit luna noiembrie


Sunt multi aceia care spun ca nu le place aceasta luna rece, umeda si gri. Unii zic chiar ca o urasc. Altii devin depresivi si-si alimenteaza nemultumirile privind doar colturile cenusii. De aceea m-am hotarât sa va arat cât de simplu este sa iubiti aceasta luna de-un farmec aparte, cel putin la fel de frumoasa ca februarie, iunie sau septembrie. Orice zi este un dar de la viata si depinde doar de noi sa descoperim si sa luam de la ea ce are mai bun de oferit!
Eu iubesc luna noiembrie în primul rând pentru tihna serilor când stau cuibarita în patura moale, cu o ceasca de ceai alaturi, cu o carte în mâna sau ascultând muzica. În luna noiembrie îmi hranesc din plin sufletul cu emotii comprimate în versuri si-l vitaminizez cu muzica buna!
Pentru ca serile sunt mai lungi ca oricând, îmi place sa aprind lumânarele în vase sidefate sau în mozaicuri colorate, sa le împrastiu în fiecare colt al casei, asa încât la trecerea dintr-o camera în alta sa nu mai fie nevoie sa aprind lumina. Savurez atmosfera romantica imaginându-mi ca asa era pe vremuri, la castele :) Pentru ca mirosul de lumânari sa nu devina suparator, folosesc lampa Berger în care pun aroma de flori de toamna, de frunze sau lemn de cedru.
Atmosfera romantica a serilor este întregita si de semineul în care troznesc lemnele si de caldura moale pe care o împrastie în încaperi. În astfel de seri am facut descoperirea ca indiferent ce muzica ascult, umbrele flacarilor gasesc ritmul perfect si dansul lor neobosit pe pereti ma captiveaza ore în sir, creându-mi o stare deplina de reverie. În luna noiembrie visez muuuult si-mi fac multi prieteni noi, pe care-i întâlnesc în paginile romanelor ascunse din vara pe rafturile bibliotecii.
În casa am întotdeauna flori în vaza - crizanteme ciufulite sau trandafiri multicolori, dar îmediat ce vremea e uscata, ies la plimbare în parc. Îmi place aroma amaruie a covorului de frunze fosnitoare rascolite de vânt si trosnetul ramurelelor uscate, sub greutatea pasilor. Caut si adun cele mai frumoase frunze, castane sau ghinde. Acasa pun frunzele la presat - stiti unde? sub covorul de la intrare :) Dupa o saptamâna sunt perfect uscate si plate, numai bune sa decorez cu ele pervazurile interioare ale geamurilor sau platourile pe care mai adaug câteva mere si nuci. Si uite asa, aduc un farmec în plus camerelor, alinându-mi dorul de natura. Daca simt totusi ca-mi lipseste aroma pajistilor verzi, smaltuite cu flori salbatice si plante aromatice, atunci... manânc un pumn de bomboane Ricola :))
Ador diminetile învaluite în ceata, când aburul magic transforma orice strada într-o pagina de basm, când totul în jur pare a fi ceea ce vrei tu sa fie, când ai senzatia ca ai ajuns la capatul lumii, când ambiguitatea deschide poarta larga imaginatiei si misterului. Ador si noptile cu ploaie torentiala, când stropii interpreteaza patetic sonete pe scena îngusta a pervazului de fereastra.
Îmi plac duminicile învaluite în aroma de mar copt cu scortisoara, placinta cu prune, coji de portocala puse pe calorifer si gutui aurii pastrate pe dulap.
Tot în noiembrie ma gândesc la pasarile cerului si deschid marinimoasa cantine pentru curajoasele care au ramas fidele curtii mele.
În luna noiembrie ma duc mai des ca oricând la cinematograf si ma întorc acasa seara târziu, prilej în plus sa admir orasul luminat. Daca ploua sau a plouat, feeria luminilor e dublata de luciul trotuarelor si provocarea de a fotografia o simt în fiecare balta :) Orasul este magic!
Sunt precis înca o mie de motive pentru care iubesc luna noiembrie dar cred ca si acestea sunt suficiente pentru ca cei sceptici sa priveasca de acum mai cu simpatie aceasta luna :)
Închei cu o rugaminte: atunci când ridicati ochii spre cer si constatati ca soarele lipseste, priviti spre inimile voastre si eliberati soarele din voi, sa profitam toti de razele lui!
PS: Nu în ultim rând ci cu mult drag îmi amintesc ca peste câteva zile este ziua mamei mele.

18 comentarii:

  1. Foarte frumoase randuri...citindu-le, luna noiembrie pare mai frumoasa. Mi-ai dat niste idei minunate, multumesc :)!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai simtit ca între categoria prima citata m-am gândit la tine? ;)) Ma bucur enorm ca ai inceput sa indragesti lune noiembrie! :) îmbratisari, Larisa draga. Noapte buna!

      Ștergere
  2. Frumoasa pledoarie! Cu tot frigul de afara si din casa (din pacate!) ma vad nevoita sa ma declar si eu fan al lunii noiembrie! Te pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Heiiiii, ar fi fost culmea sa nu iubesti luna în care te-ai nascut si tu si fiica ta! ;)) pupici
      PS: cum frig in casa?! nu aveti caldura? hmmmm... Sa nu-mi spui ca "mesterii" pe care i-am vazut in vara in jurul locuintei voastre, izolând, mai sunt înca în actiune! actiuna melcul?!

      Ștergere
    2. Din pacate, ca la romani, banii s-au terminat, muncitorii s-au oprit din lucru exact cand lucrau la izolarea conductelor de la subsol si la etanseizarea balcoanelor :((( Ca au mers ca melcul n-ar fi atat de rau ca faptul ca acum s-au oprit de tot.
      Asa ca daca asta-vara ne topeam de cald ca nu puteam folosi aerul conditionat din cauza lucrarilor, acum murim de frig pentru ca s-au oprit din lucru tocmai la conductele de incalzire.

      Ștergere
  3. Frumoasă lecţie! Mulţumesc, Carmen! Începând cu noiembrie, ne retragem mult mai mult în căsuţă, la căldură, aproape de cei dragi, de cărţi, de obiceiurile noastre dragi... Până la primăvară, când natura ne cheamă iarăşi afară.
    Îţi doresc un noiembrie frumos, alături de cei dragi! :-)

    RăspundețiȘtergere
  4. Fiecare zi o putem vedea frumoasa, depinde de cat ne este de linistit sau nu sufletul. La tine e frumos mereu, multumesc!
    Pentru aceasta lectie de iubire, dar si pentru altele, blogul tau este nominalizat la mine.

    RăspundețiȘtergere
  5. dupa aceasta incantatoare lectie pot sa nu-l iubesc pe noiembrie?! cred ca m-am indragostit... :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Anul acesta luna noiembrie a fost mai frumoasa, cel putin aceste prime 8 zile. Sper sa mai fie si in continuare.
    Minunata pledoarie ai facut pentru luna noiembrie si desi eu am o problema cu vremea rea...si cu numarul mare de haine pe care trebuie sa le imbrac cand ies afara....parca-parca imi place mai mult aceasta luna. Cel putin cand citesc atat de frumoase lucruri scrise despre ea. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. buna dimineata!
    frumoasa lectie! o sa raman repetent, ca sa o mai citesc odata... si inca odata!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte frumoase obiceiurile dumneavoastra, de-a colora si inveseli lunile cenusi, demne de tinut minte si de aplicat! Va multumesc mult pentru ca ati impartasit cu noi!
    O zi minunata va doresc, doamna Carmen, cu mult drag ! :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Textul este frumos conceput, cu mult suflet şi talent.Mai-mai să mă facă să-mi placă de noiembrie! :))) Acum e frumos afară, cu soare, cer perfect senin şi 15 grade la prânz.Pe lângă ingenioasele aranjamente autumnale, mie îmi place cel mai mult îngeraşul cu chip atât de cuminte căzut în extaz la vederea lumânării ce arde într-o atmosferă liniştită, netulburată, şi plină de lirism.

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc dragamea ca ai luat aparare lunii mele si ai descris-o mai frumos decat m-asi fii gandit eu vreo data! :))
    Ma bucur ca esti "fan" noiembrie!
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  11. Cat de frumos vorbesti despre o luna a anului care multora le este antipatica. M-ai facut sa ma gandesc la atatea lucruri frumoase de care sa ma bucur in noiembrie.

    RăspundețiȘtergere
  12. ce atmosfera placuta,imbietoare la o ceasca de ceai si liniste am gasit in dimineata asta la tine...aveam nevoie la ziua lunga si grea care ma asteapta...noroc ca diseara iesim in oras la o portie de paste...asa ca ma gandesc doar la seara...
    buna dimineata draga mea draga,pup

    RăspundețiȘtergere
  13. Intre atatea minunatii de toamna,parca esi o Zana care-si ia zborul spre gramada de frunze.
    Asa cum te bucuri tu de toamna,clar ce e cea mai frumoasa.tot atat de frumoasa este si iarna,si primavara si vara.Trebuie doar sa gasim bucuriile marunte.
    Pupici cu stropi de ploaie si paduri cu soare pe fiecare frunza!:)

    RăspundețiȘtergere
  14. Am avut strania senzatie ca de fapt citeam o pagina din jurnalul meu...Surprinzator!

    RăspundețiȘtergere
  15. Vaiii, unde-am fost eu anul trecut de nu am citit "Lecţie de iubit luna noiembrie"? Superb text, mere coapte - adoratele mele din perioada rece, gutui şi dulceaţă...mmmm... Dar frunzele mi le amintesc, le-am ţinut pe blog ca dar din partea ta până în vară. Încă o dată îţi mulţumesc Carmen pentru bunătatea cu care împarţi tuturor bucuriile tale. te-mrăţişez (şi lăcrimez de emoţie)!

    RăspundețiȘtergere