duminică, 4 decembrie 2011

A doua Duminica de Advent



Povestea Coronitei de Advent dateaza din anul 1839, când se spune ca teologul Johann Hinrich Wichern slujitor în Biserica Evanghelică-Lutherană avea în îngrijire un mic orfelinat din Hamburg. Pentru ca în perioada de Post al Craciunului, cei mici întrebau zilnic "cât mai este pâna la Craciun?" a pregatit o coronita de brad cu 19 lumânari mici rosii si 4 lumânari mari albe, a aprins zilnic câte una rosie, seara, în zilele lucratoare si câte una mare alba, duminica dimineata. De atunci, Coronita de Advent face parte din traditia asteptarii Craciunului si i-au fost atribuite diverse simboluri.
Forma coronitei - reprezinta Pamântul, cercul fara sfârsit si început, bradul din care este confectionata, reprezinta viata vesnica, cele patru lumânari sunt cele patru puncte cardinale.
Coronitele traditionale au lumânari de culoare rosie sau mov - culoarea liturgiei, dar cele "moderne", au lumânari în culori alb, crem, galben, oranj, mov, roz sau albastru.
Norvegienii folosesc traditional pentru coronta, patru lumânari mov. Romano-catolicii obisnuiesc sa foloseasca trei lumânari mov si una roz - pentru ultima duminica, numita Gaudete, simbol al bucuriei. În Suedia prima lumânare este alba si celalalte trei lumânari mov. Catolicii din Irlanda pun cinci lumânari: trei violet, una roz si una alba, pentru ziua Craciunului.
(recomand spre citire si Istoria Pomului de Craciun).

21 de comentarii:

  1. nu stiam povestea Adventului..se potriveste foarte bine cu aroma ceaiului si cu asteptarea Craciunului...
    placuta atmosfera aici la tine...

    RăspundețiȘtergere
  2. in sfarsit am aflat si eu ce e cu adventul.... fain!!
    Anul trecut am stat si eu in Germania 6 luni si am prins perioada Adventului dar nu mi s-a explicat exact ce si cum. Acuma stiu!!
    Un obicei frumos....

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesanta povestea Adventului. N-o stiam. Happy Sunday, Carmen! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce bine imi pare ca ai explicat cu detalii ! Stiam ceva vag, dar acum stiu mult mai multe ! Multumesc, Carmen ! O duminica frumoasa ! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Habar nu aveam despre aceasta poveste si mai ales depre corinitele astea de brad. Oricum frumos si emotionant mai ales ca incepe sa ne patrunda pe multi spiritul Craciunului.

    RăspundețiȘtergere
  6. frumoase povesti aici la tine:)...o duminca de poveste!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce atmosfera nemaipomenita!Ma bucur ca o imparti cu noi!

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte interesant! Pentru noi, cei care nu avem acest obicei. Dar mi-ar placea sa stiu ce e in obiectul acela mic de metal; iese fum de-acolo sau mi se pare? :) Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  9. Pandhora,
    m-am gândit eu ca multi nu cunosc, de aceea am repetat-o si fata de anii trecuti, am dat mai multe exemple :)
    În general, ceea ce nu cunoastem, ne face frica ... Multi cred ca este interzis sa ai coronita :)) Traditia împodobirii brazilor de Craciun a aparut deasemenea în Germania - si a fost preluata în toata lumea.
    Coronita de Advent este o podoaba minunata pâna la împodobirea bradului. Mirosul de brad în casa, produce buna dispozitie si te pregateste spiritual pentru marea sarbatoare a Craciunului. Eu îmi faceam singura coronitele, când locuiam în Sibiu, pe vremea în care habar n-aveam ca voi ajunge sa locuiesc în Germania :)
    Acum le cumpar de gata - pentru ca exista la toate magazinele si pretul este ok - le înfrumusetez un pic, cu fundite si alte podoabe, pe care le pastrez de la an la an :)
    Te pup. O seara magica îti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  10. Orry,
    uf! 6 luni în Germania, si nu s-a gasit nimeni sa-ti explice?! Nu m-ai întâlnit pe mine ;))
    Sa ai o seara faina!

    RăspundețiȘtergere
  11. Cristi,
    aceasta este povestea Coronitei de Advent. Adventul - este perioada Postului Craciunului, si reprezinta cele patru saptamâni din-naitea saptamânii Craciunului.
    Anul acesta a început pe 27 noiembrie - prima duminica de Advent, a doua duminica este 4 decembrie (astazi) urmeaza a treia pe 11 si ultima duminica de Advent va fi pe 18. Prima zi de Craciun, pica anul acesta tot întro duminica.

    Multumesc Cristi! si tie deasemenea :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Zina,
    te pup. Sa ai o seara tihnita!

    RăspundețiȘtergere
  13. Minoki,
    exact asa este! frumos si emotionant... Duminica o asteptam cu nerabdare sa mai aprindem o lumânare :)
    Ah, am uitat sa spun ca aprinderea lumânarilor se face în sensul acelor ceasului.

    RăspundețiȘtergere
  14. Geanina,
    ma bucur ca nu ramân povesti necitite! pupici

    RăspundețiȘtergere
  15. Vera,
    ma bucur sa te simt alaturi. pupici

    RăspundețiȘtergere
  16. Alina,
    eu am avut coronita de Advent începând cu decembrie 1990... dar la noi ardelenii, influentele sasilor s-au simtit nu doar în decoratiuni si sarbatori ci si în organizarea gospodariilor si în arta culinara.
    Vasul, da... fumega :) Ieri am fost în excursie la Basilika Ottobeuren si în magazinul mânastirii am gasit acest vas pentru tamâie si mi-am amintit cu drag ca bunica arunca pe soba câteva bobite de tamâie, de sarbatori... Miroase atât de... sfânt...
    O seara agreabila. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  17. ce dragut...astazi am facut bradul...asa a vrut fiica-mea :)...dupa o plimbare la 17 grade !

    RăspundețiȘtergere
  18. Asadar, obiceiul a pornit de la un orfelinat...
    Nu inteleg cum pot sa existe parohii fara activitati in orfelinate, azile de batrani, cantine ale saracilor...
    Noi, romanii din Romania, inca mai ascundem mizeria sub pres; ca pe vremea comunistilor...

    RăspundețiȘtergere
  19. Deci am vrut sa zic, dar mi-a fost teama sa nu fiu... penibila, dar a tamaietor mi se parea si mie ca arata :) Desi ma gandeam ca e carbune parfumat sau ceva de genul acesta. E foarte frumos!

    RăspundețiȘtergere
  20. In trecere cu urari de bine si multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  21. Uite că şi eu am stat puţintel în Germania, dar nu ştiam care este semnificaţia sărbătorii. Acum, că ai povestit, ştiu şi eu.
    De multe ori m-am întrebat (cer scuze, nu vreau să supăr pe nimeni) de ce trebuie să ne despartă biserica în catolici, protestanţi, ortodocşi etc... (din punct de vedere istoric ştiu, am citit, întrebarea este retorică...).

    RăspundețiȘtergere