Parfumurile au rol determinant în vieţile noastre. Mirosul stabileste ce ne place si ce nu, ce iubim sau ce detestam - de la alimentele sau mediul înconjurator, pâna la persoanele cu care venim în contact. Parfumurile au o putere atât de mare asupra emoţiilor noastre încât îmbunatatesc sau afectează starea noastra de spirit. Privind un obiect de arta suntem deasemenea cuprinsi de emoţii. Pornind de la aceasta idee, Max, invitat de Mirela, a propus ca tema, la rubrica de saptamâna aceasta a "Povestii parfumate", sa scriem despre influenta pe care o au sau au avut-o picturile asupra parfumurilor iar eu încep prin a mentiona "Dali Le Parfum". Este primul parfum creeat de Salvador Dali în anul 1981 si vândut în numar limitat. Parfumul este o adevarata opera de arta, inspirata dintro opera de arta, ce încânta femeile din întreaga lume, prin unicitate si îndrazneala. Flaconul de cristal transparent, are forma de nas cu linii clar definite si gura cu buze senzuale. Reprezinta ideea unirii mirosului cu gustul si doreste sa ofere femeilor moderne posibilitatea de a simti arta ca parfum. Ambalajul parfumului contine o miniatura a faimoasei picturi "Aparitia feței Afroditei din Cnidus întrun peisaj" semnata de Salvador Dali. La crearea parfumului, alaturi de Dali, a colaborat parfumierul Alberto Morillas. La baza parfumului este esenta de mosc alb si vanilie, la care s-a adaugat un buchet de flori de bergamota, mandarin si portocal. Nota de mijloc este compusa din petale de iasomie, trandafir si magnolie, ce învaluie cu arome catifelate, completeaza si formeaza cu parfumul un tot armonios si senzual. Este un parfum de exceptie, livrat întrun recipient de exceptie, întro cantitate de exceptie: 350 mililitri per flacon.
Parfumul Inis Arose este inspirat de asemenea de o pictura celebra si anume "Nasterea lui Venus" semnata Sandro Botticelli. Parfumul a fost creat de Fragrances of Ireland si este un parfum fin si delicat precum Afrodita - zeiţa frumusetii.
În pictura lui Botticelli, Venus se ridică din valurile mării învolburate ca simbol al dragostei şi frumuseţii, pe când din cerul albastru ploua cu petale de trandafiri. Parfumierul Arthur Burnham, fascinat de aceasta pictura, de splendoarea si perfectiunea Afroditei dar mai ales de frumusetea naturii, a încercat sa uneasca aceste magice componente întrun parfum ce confera echilibru şi armonie. Petale de flori de lamaie si bergamota, muscata, crin alb, cyclame şi trandafiri albi si roz se amesteca întrun joc magic si armonios cu arome de patchouli, lemn de santal, vanilie, mosc si lemn de cedar. Parfumul a fost nominalizat în anul 2001 la premiul FiFi-Award ( aici - lista tuturor parfumurilor premiate)
Asocierea pictura - parfum nu este totdeauna una pozitiva!
În romanului „Parfumul - povestea unui ucigaș”de Patrick Suskind, este pomenit un parfum inspirat de o pictura semnata de William Adolphe Bouguereau si intitulata Cupidon si Psyche (legenda o puteti citi la Gabi).
Criminalul, Jean-Baptiste Grenouille - personajul principal al romanului, creaza acest parfum în prăvălia unui parfumier italian, Baldini. Nu intru în amanunte, cine nu a citit romanul, a vazut cu siguranta filmul.
Este bine cunosct faptul ca familia Borgia detinea secrete ale unor solutii otravitoare, celebra fiind povestea patului cu sculpturi ornamentale, al carui baldachin, precum si pânza picturii de la capul patului, au fost impregnate cu otrava. Doar în timpul noptii, combinatia transpiratiei fine a corpului în somn cu dioxidul de carbon eliminat prin expirație, facea ca pânzele sa emane acel parfum otravitor. Pesoanele incomode, erau poftite la masa si după ce îşi arata rolul de gazdă foarte ospitalieră, Cesare Borgia îşi conducea oaspetele în camera de culcare. Invitația de a fi gazduit în aceasta camera echivala cu sentinta la moarte.
Aromacologia (asocierea cuvintelor arome si fiziopsihologie) este stiinta care studiaza influenţa mirosurilor asupra comportamentului uman si examineaza relatia dintre sentimente si emotii, precum si reactiile fiziologice şi psihologice provocate olfactiv. Dintre cele cinci simturi, mirosul este cel mai intim legat de sfera emotionala. La nivel cerebral, centrul mirosului este situat în zona limbica, sfera vietii instinctive si sediul memoriei. Un parfum care ne place evoca întotdeauna în mod inconstient momente agreabile din viata, în aceeasi masura în care o miasma evoca o experienta neplacuta.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Au mai scris la tema saptamânii: Mirela, Max, Roxana, Lolita, Lili, Gabi, Daurel, ...
Ah, sunt chiar interesat de subiect deoarece imi alcatuiesc lista de cadouri pt. sarbatorile de iarna, si mie personal nu imi plac parfumurile, nici chiar alea de calitate, nu prea imi plac in general mirosurile proeminente de nici un fel, chiar si din alea placute. Prefer, se pare, din punct de vedere senzorial olfactiv mediul inconjurator cat mai aseptic, sa nu miroasa a nimic, sau cel mult a recent spalat cu sapun sau detergent simplu de exemplu, din ala fragrance free. E complicat cand fac cadouri, deoarece eu de obicei tind sa cumpar ce imi place mie, desi incerc, daca am vreo motivatie sau obligatie deosebita, sa si personalizez pe recipient, insa de multe ori nu rezist si la propaganda, mai bine zis, prozelitism, si mai bag o nuanta/componenta de ce-mi place mie in acel eventual cadou personalizat. Chiar sunt curios, stii de vreo apa de colonie sau after shave masculin de calitate care sa nu miroasa a mai nimic ? Poate eventual doar cu o nuanta de ceva menta, ceva fresh de genul asta.
RăspundețiȘtergereCarmen, multumesc!
RăspundețiȘtergereAi alcatuit un eseu impresionant, atat despre rolul parfumurilor in viata noastra si impactul lor cu noi, cat si despre arta, tablou, rolul preponderent al esteticului in formarea noastra ca oameni, in primul rand!
Nici nu ma asteptam decat la ceva deosebit din partea ta, draga Carmen! Sa nu ma contrazici, nu sunt laude, sunt doar constatari facute cu mare bucurie!
Faptul ca l-ai pomenit pe Dali si creatia sa de parfum de inalta clasa, inspirat din tablourile sale, ca ai adus aici Renasterea italiana prin Boticelli si alte minunatii artistice in relatia directa cu parfumul, ma face sa consider articolul tau unul de PROFESIONIST! Felicitari Carmen, sper sa–l citesaca lumea si sa se bucure de fiecare cuvant si imagine!
O duminica frumoasa! Va pupam! :)
un articol scris cu simt de raspundere....cand oi avea timp sa faci tot ce faci si sa-ti ramana timp si pentru blog ? :) te admir din suflet...
RăspundețiȘtergereduminica frumoasa :)
Ce postare frumoasa si parfumata! Mi-a placut!
RăspundețiȘtergereImi place mult asocierea dintre arta plastica si arta parfumeriei, iar Dali a reusit sa imbine cele doua expresii intr-un mod genial. Felicitari Carmen si o zi buna in continuare!
RăspundețiȘtergereCitind, mi-am adus aminte de un scurt SF (la care nici nu mă mai gândisem demult). Un pictor îşi crease un parfum pe care îl amesteca în uleiuri şi în culori, determinându-i pe privitorii lucrărilor sale să întreprindă acţiuni nu întotdeauna curate... :))
RăspundețiȘtergereMi-a plăcut articolul, trebuie să îţi mulţumesc!
Ce bine cunoastem viata din inalta societate !
RăspundețiȘtergerePoate ar fi mai interant sa stim toate caile spre aceasta...
Rudolph Aspirant,
RăspundețiȘtergere:)) ai viata grea, daca te deranjeaza parfumurile...
Daca spui ca doresti ceva cu aroma proaspata de menta, îti recomand o apa de toaleta de la brandul Cartier, numita "Pasha de Cartier"-
Fraicheur Menthe - Eau de Toilette (EdT) , dar trebuie sa te avertizez ca nu exista niciun parfum extras dintro singura planta :( Chair daca aceasta apa de toaleta se numeste "prospetimea mentei", are pe lânga multa menta si ceva ferigi aromatice, cimbru, lavanda si mandarine, lemn de trandafir, coriandru şi anis, esenţe lemnoase, stejar şi patchouli.
Este un parfum ce exprima masculinitatea prin prospetime, putere si eleganta.
Un flacon de 100 ml. costa aproximativ 60€
Sper sa-ti placa :)
Sa ai o duminica faina!
Mirela,
RăspundețiȘtergeream întârziat cu afisatul articolului, pentru ca am avut planul în cap, dar nu am avut timp si linistea necesara si nu am vrut sa-l public doar asa, sa fie ceva :) Ieri am fost sa o vizitam pe micuta familiei, Emma cea de o saptamâna si apoi, daca tot am fost în Memmingen, la 100 km de casa, am dat "o fuga" înca 30 km la Basilika Ottobeuren. În perioada de Advent în mânastire domneste o atmosfera magica :)
Aseara am stat pâna mai târziu sa termin articolul, pentru ca astazi de dimineata iar am plecat, pentru 8 ore la sauna si wellness :) Suntem tot pe drumuri... asa este sfârsitul de an totdeauna. Pure action! :))
Îti multumesc mult pentru cuvintele deosebite. Pupici.
Sa aveti o seara minunata!
rokssana,
RăspundețiȘtergere:) drept sa-ti spun, începutul saptamânii ce tocmai s-a încheiat a fost tare greu! m-am simtit sfârsita si m-am târâit cu ultimile puteri pâna joi... apoi, ca prin minune, am "reînviat" :)) Gata sa fac iar mici-nebunii la weekend :))
Te pup draga Rokssana. Sa ai o seara minunata!
Federova,
RăspundețiȘtergeremultumesc mult pentru apreciere!
Sa i o duminica seara minunata!
Xaba,
RăspundețiȘtergereo apreciere venita din partea unui artist nu poate decât sa ma încânte. Multumesc mult!
O seara minunata si tie, alaturi de dragile tale fete :)
Max,
RăspundețiȘtergerewow... un subiect interesant! cum se numeste romanul?
Si eu îti multumesc ;) O seara minunata!
Daurel,
RăspundețiȘtergere...??? la ce te referi? articolul meu nu contine referiri la înalta societate. Parfumul Dali a existat de cumparat pentru oricine, la fel ca si Inis Arose (care costa ~45 euro/ 100 ml)
Eu una nu cunosc stilul viatii din înalta societate... dar nu spun "din pacate" :))
Îti doresc o seara placuta!
Un articol foarte interesant ca toate de pana acum! Si pe mine ma fascinează istoria familiei Borgia, iar imbinarea dintre picturi, parfumuri si carti este mai mult decat reusita! Te admir sincer pentru tot ceea ce faci! :)
RăspundețiȘtergereLa multi ani de Sfantul Nicolae! :) Multa sanatate si articole la fel de inspirate! :)