sâmbătă, 10 decembrie 2011

Parfumul mirodeniilor

Expozitia cu mirodenii pe care am vizitat-o anul trecut în prag de Crăciun, a fost organizată la Grădina botanică din Augsburg, tocmai în ideea ca în general, cuvântului "mirodenii" îi este asociată atmosfera Crăciunului.
Folosite din cele mai vechi timpuri în pregătirea mâncărurilor, băuturilor sau dulciurilor, mirodeniile au facut ca preparatele să capete o calitate mult superioară.
Însa mirodeniile nu reprezinta doar plante miraculoase, venite în ajutorul gastronomilor!





Povestea mirodeniilor a început în lumea antică, unde răşinile, balsamurile si uleiurile parfumate obtinute din plantele aromate, au jucat un rol major în desfasurarea ceremoniilor religioase. Apreciate în special pentru gust și miros, mirodeniile au fost folosite deasemenea în prepararea produselor farmaceutice sau cosmetice.
Arta preparării uleiurilor si parfumurilor, nascută în Mesopotamia antică și Egipt, a fost dezvoltata în continuare de romani și perși. Din momentul în care doctorul persan Avicenna (n. 980, d. 1037) a descoperit procesul de distilare, uleiurilor si parfumurilor obtinute din prafuri din coaja de migdal, portocal, coriandru, mirt, rasina de conifere, santal, bergamot, anason, cuisoare, scortisoară, vanilie, ghimbir si piper, li s-au adaugat si cele extrase din petalele de flori. Astfel posibilitatea obtinerea aromelor naturale din orice fel de planta nu a mai reprezentat nicio problema, metoda fiind regasita si în tehnologia parfumeriei moderne.
Condimentele reprezinta si astazi în industria cosmetica, grupa cea mai importanta a componentelor parfumurilor. În aproape fiecare parfum, se regaseste o aroma orientala. Mirodeniile sunt intensive sau fine, proaspete si clare, au arome calde, senzuale, erotice, unele chiar afrodiziace. Proportionate si combinate în parfumuri cu formule perfecte, ele reprezinta creatii magice ce seduc simturile.
Parfumurile orientale au în general ca baza, doua componente - vanilia si ambra. Adaugând la aceste esente, aroma de mandarin, ciocolata caramelizata, petale de iasomie si panchouli, s-a obtinut parfumul "Harem". Magia de seducţie provine din amestecul superb de note dulci şi amare. Este un parfum puternic si pasional. Bineîteles ca flaconul de culoarea rasaritului de soare, are forma unui turle acoperite de o cupola aurie, tuguiata. La fel ca si "Casmir" - Chopard - un parfum elegant, rafinat si foarte feminin, creat dintrun amestec de lemn de santal si patchouli. Vanilia si ambra sunt însoţite de note proaspete de citrice, precum si pepene galben si piersici. Este recomandat pentru o tinuta casual.
"Orientalis Cashah" - este o apa de toaleta în care sunt combinate balsamuri dulci şi răşini, cu flori exotice şi condimente. Flori de mimoza, ceai negru, cardamom, amber, nucusoara si petale de trandafir se completeaza întro formula delicioasa.. Pulverizata pe piele, se manifesta ca si infuzia unui ceai - la început nu se simte nimic, însa câteva minute mai târziu, în contact cu caldura pielii, începe sa-si dezvolte puterea de seductie. Este supranumita "parfum mistic al inimii Marocului"
Mireasma acestor parfumuri evoca imagini din povestile Șeherezadei, cu palate, turnuri si acoperișuri tuguiate, coloane rasucite, mozaicuri în motive geometrice complicate, covoare grele si bazaruri aglomerate...
Cardamomul verde este una din cele mai scumpe mirodenii ale lumii (dupa șofran si vanilie) si aroma ei este recunoscuta în Amour florale - Kenzo (parfumul pentru femei), în combinatie cu miresme de grapefruit şi coacăze negre si L'Amoureux - D&G (parfum pentru barbati), în combinatie cu moscul si florile de iris. Miresme de coriandru, piper si scortisoara, se împletesc cu parfum de lamâie si lavanda în Pure woman - Jil Sander. Parfumul pentru barbati Hypnose - Lancome reprezinta un amestec de bergamota, lavanda, muscata, muşchi de stejar, mandarine si mult cardamom.

Idole - d'Armani contine arome de ghimbir proaspat si lemn oriental, în amestec cu parfum de iasomie, şofran şi piper rosu. Délices - Cartier, este un parfum feminin care împleteste alaturi de piperul rosu, usoare note de bergamotă, cireş, iasomie, frezie, violete şi lemn de santal.
Un amestec elegant de condimente exotice şi chihlimbar este parfumul masculin Gucci Pour Homme. Continând piper alb, dafin roz şi ghimbir, parfumul combină întro notă atractivă şi proaspătă, lemn de papirus, vetiver si radacina de iris.
Flaconul Rousse - Serge Lutens, ofera aroma de scortisoara, mandarine, cuisoare si chihlimbar întro compozitie ce evocă amintiri din copilărie şi imagini tradiţionale de iarnă.Mitsouko - Guerlain, un parfum care a fost creat în 1919 si astazi încă foarte popular, contine note puternice de cuisoare si scortisoara, în amestec cu bergamota, iasomie, trandafir, piersic, ylang-ylang, chihlimbar si muşchi de stejar. Este un parfum unisex.


Parfumurile trebuie sa reprezinte starea de spirit a purtatorului, sa-i completeze șarmul, sa-i sporeasca farmecul si sa-i întareasca personalitatea. În cazul parfumurilor pe baza de mirodenii, ele trebuiesc alese cu multa grija si folosite conform proverbului "putin este uneori foarte mult"!
----------------------------------------------------------------------
Tema "Poveștii parfumate a mirodeniilor" a fost abordata si de: Mirela, Rokssana, Lili, Lolita si Max.

5 comentarii:

  1. Am sorbit pe nerasuflate :) Ma fascineaza mirodeniile orientale, pe care am inceput sa le cunosc mai bine abia de cand au aparut la noi in magazine. Nu sunt un fan al parfumurilor de inspiratie orientala, poate si din cauza proverbului amintit - putin este uneori prea mult, caci pe la noi inca se obisnuieste parfumarea intensa :)) Singurul pe care l-am avut este o amintire draga si de aceea pastrez si acum sticluta http://www.fragrantica.com/perfume/Ulric-de-Varens/Ottomane-9471.html
    Pupici aromati! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Alinus,
    pe mine ma fascineaza aromele, dar nu-mi place sa port parfumul în timpul zilei. Eu am Chopard îl folosesc pentru serile de vara. Helmut are Opium.
    Parfumul pe care-l recomanzi - Ottomane Ulric de Varens - pare excelent din decscrierea pe care am citit-o! Wow! nu-l cunosc, dar am sa încerc sa-l probez.
    Pupici cu mirodenii :-*

    RăspundețiȘtergere
  3. Am citit si, vorba Alinei, am sorbit pe nerasuflate povestea ta! Imi place la nebunie expozitia de mirodenii si ma bucur ca ai avut parte de asa ceva! Da! Ce ne-am face fara ele? Banala scortisoara de-ar lipsi, eu n-as mai manca prajitura cu mere sau galustele cu prune! Ai facut un regal de parfumuri aici, aleg Gucci si Mitsouko Guerlain pentru inceput. Frumoasa atmosfera ai creat, ma ajuta sa-mi revin dupa o zi de munca! Te imbratisez! O seara inmiresmata! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Am intrat la spam, cred. Verifica te rog, te puuuppp! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu când văd bolurile cu mirodenii sub formă de praf, am mereu senzaţia că îmi vine să strănut. Păţesc aşa ceva inclusiv acasă, când mai umblă doamna mea cu ele (inclusiv cu boiaua de ardei dulce!...).

    RăspundețiȘtergere