joi, 7 iulie 2011

Intervievata

Zilele trecute, doamna Monica Radulescu mi-a solicitat un interviu. Ieri a fost imposibil, din cauza rubricii "Miercurea fara cuvinte" dar astazi l-am acordat cu deosebita onoare. A fost publicat acum câteva minute, sub titlul "Totul despre blog (episodul 113) - Cel mai bun blog feminin din top ZeList"
Întregul interviu - întrebari si raspunsuri, îl prezint aici:
D-na M.Radulescu: În faptul ca vis-si-realitate se afla pe o pozitie atat de buna in zelist imi plac mai multe lucruri. Cel mai mult imi place faptul ca in spatele blogului nu se afla una din figurile cunoscute si fitoase ale blogosferei romanesti. Apoi imi place feminitatea autorului, care se simte si in materialele postate, si bunul simt deosebit. Asa ca o sa insist pe aceste aspecte, ca sa reusesc sa cunosc mai bine autorul, ideea din spatele blogului si rezultatele la nivel personal, si de ce nu, blogosferistic :) Iata intrebarile:
1. Care este povestea blogului vis-si-realitate2 ? De cand scrii si, mai ales, de ce o faci?
Raspuns: Sunt stabilita de mai bine de 10 ani în Germania si procesul de învatare a limbii germane nu a fost tocmai usor. Este binecunoscut faptul ca adultii gândesc în limba materna si rostesc o traducere - care de multe ori nu are niciun sens în limba straina. Sunt însa o fire ambitioasa si am reusit sa ma integrez repede în noua tara. Sotul meu este neamt, locuim în cartier german, nu am colegi de servici români, deci singura posibilitate de a ma face înteleasa a fost sa vorbesc limba oficiala. Daca la început îmi gaseam greu cuvintele în germana, cândva s-a întâmplat sa am blocaje de exprimare - stiam ce vreau, dar nu gaseam cuvântul nici pe româneste, nici pe germana, iar mai târziu am ajuns sa folosesc google sa-mi traduc cuvinte din germana în româna! Atunci mi-a fost clar ca în ciuda faptului ca vocabularul si nivelul meu de exprimare în româneste au fost la un nivel ridicat, lipsa exercitiului (conversatie, lectura) a adus un vadit regres. Doar perioada de concediu petrecuta în tara sau conversatiile telefonice nu pot ajuta, pentru o perioada lunga de timp.
Acum doi ani, în iulie 2009, prietena mea Alina din Bucuresti, a petrecut cu familia, o saptamâna de concediu la mine. Alina era (si este) posesoara de blog si în fiecare seara scria câteva rânduri despre frumoasele locuri vizitate aici. Asa am vazut prima data ce presupune sa ai un blog. Dupa ce au plecat ei, am intrat de câteva ori pe adresa pe care mi-a lasat-o Alina si, cu teama sa nu stic ceva, am lasat comentarii timide. Apoi am hotarât sa-mi deschid personal o pagina de blog, în ideea de a exersa în mod regulat scrierea si gândirea în limba româna. La început blogul a functionat mai mult ca jurnal, prin care informam familia - parintii si verisoarele, prietenii si fostii colegi de scoala si servici, în legatura cu "ce mai fac". Asa am eliminat e-mail-urile încarcate de fotografii si lungile convorbiri telefonice, care relatau aceleasi întâmplari. Câteva luni mai târziu au început sa apara primele comentarii de la persoane necunoscute. Elisa, Anamayana si Cell61 au devenit primii mei prieteni virtuali si încet-încet, mi-am facut un grupul de prieteni cu care am început sa comunic saptamânal.
2. Exista o legatura intre activitatea profesionala si blog? (sunt multe bloguri ale unor jurnalisti sau persoane care in viata reala scriu, fac fotografii sau filme, etc sau bloguri ale celor implicati in design si dezvoltare web)
Raspuns: Sunt inginer constructii de masini, lucrez în proectare computerizata. Blogul nu are nicio legatura cu activitatea mea profesionala si... e bine asa! Blogul ma relaxeaza si ma ajuta sa uit pentru câteva ore de roti dintate, transmisiuni, cutii de viteza, momente de torsiune si rezistenta materialelor :)
3. Faci o monitorizare a traficului de pe blog? Daca da, ne poti spune care este media de utilizatori unici pe zi si ce metode de imbunatatire a traficului folosesti.
Raspuns: Personal nu am facut niciodata o monitorizare a traficului pe blog, recunosc însa ca tare curioasa am fost daca cineva este interesat de ceea ce scriu eu. Anul trecut a existat moda "spionului electronic", care numara pe tari, persoanele care-ti viziteaza pagina. De mai bine de jumatate de an, am descoperit ca ZeList ofera o statistica precisa pe luna, zi si chiar ora, a traficului pe blog si am constatat ca zilele de marti si miercuri sunt cel mai vizitata. Spre exemplu ieri, pagina mea de blog a fost accesata de 714 persoane si luna trecuta m-au vizitat 16775 persoane. Cât de corecta este statistica aceasta, nu stiu.
4. Cum a ajuns vis-si-realitate2 atat de sus in topul zelist? Exista o politica editoriala, o strategie de marketing, o idee care sustine blogul?
Raspuns: Si eu am fost deosebit de surprinsa si nu am nicio explicatie pentru aceasta situatie. Poate faptul ca nu ignor niciunul din comentariile lasate pe blogul meu sau poate pentru faptul ca tratez cu respect si prietenie pe fiecare care se arata interesat de ceea ce scriu? Nu stiu...
Eu scriu la nivel de amator, îmi sunt total straine "conceptul editorial" sau "strategia de marcheting". Scriu spontan, despre mine si familie, despre persoane care ma impresioneaza, despre lucruri sau evenimente care ma preocupa.
5. ‚Miercurea fara cuvinte’ este un concept lansat de blogul tau care a prins foarte bine la public. Povesteste un pic despre el, te rog.
Raspuns: "Miercurea fara cuvinte" este o rubrica pe care am descoperit-o pe blogurile americane "Wordless Wednesday" si pe care am preluat-o, gasind-o deosebit de simpatica. La început, se înscriau pe blogul meu 5-7 persoane, din care doar 2-3 erau români. Într-o vreme am renuntat. Anul trecut în vara am redeschis-o si participarea a fost de la saptamâna la saptamâna tot mai mare. De la 7 participanti în saptamâna 14 aprilie 2011, am ajuns la 84 în saptamâna 7 iunie 2011. Nu-mi vine sa cred si nici nu stiu cum s-a întâmplat ca participarea a luat brusc o asa amploare. Prin aceasta rubrica, nu doar eu ci fiecare participant si-a marit numarul vizitatorilor, si-a largit cercul prietenilor si a descoperit artisti fotografi deosebiti. Competitia ne-a stimulat tuturor imaginatia si ambitia de a impresiona prin fotografii calitative.
Câteva minute dupa ora 12 noaptea - când apare tabelul, se înscriu deja 5-6 persoane. Îmi place teribil, ma amuza si sacrifi cu drag câteva ore de somn pentru conversatiile de miercuri noaptea. Dupa orele de servici, sotul meu stie ca miercurea nu se poate baza pe mine, rubrica ma preocupa pâna seara târziu.
Consider ca în postura mea de gazda a rubricii "Miercurea fara cuvinte" nu-mi este permis sa uit sa vizitez si sa las un comentariu, fiecarui participant. Este din ce în ce mai greu,dar îmi face o placere deosebita, mai ales când descopar fotografii facute personal.
6. Care este parerea ta despre blogosfera romaneasca?
Raspuns: Blog-rollul meu cuprinde exact 152 adrese, care se ordoneaza în functie de ultimele postari, pe care le citesc în mod regulat (din fericire, fac înca fata, pentru ca multi publica ceva nou, doar o data pe saptamâna). Multe articole sunt interesante, altele simpatice, unele îmi provoaca emotii puternice; sunt bloguri care prezinta gânduri scrise, fotografii sau muzica si posesorii lor sunt persoane deosebite. Cu fiecare în parte am construit un anumit tip de relatie virtuala. Cu unii comunic doar o data pe saptamâna sau o data pe luna, cu altii zilnic. Sunt conectata la blogosfera româneasca pentru a simti pulsul României, cu tot ce are bun, rau, vesel sau trist.
7. Stiu ca postezi des, adaugi mereu fotografii si actualizezi blogul relativ la viata ta. Cat timp si atentie acorzi blogului?
Raspuns: Sunt la vârsta la care pot vorbi despre un "ritual" al zilei. Totul se desfasoara constient, fara stress, savurând fiecare moment, la serviciu, sport, în activitatile casnice sau timpul liber. Daca peste zi s-ar putea spune ca eu detin "comanda", serile este "sef" sotul meu. El are dreptul sa butoneze telecomanda si sa decida ce film (artistic sau documentar) vom privi. Nu vociferez niciodata, pentru ca în acest timp, eu am o preocupare suplimentara: blogul. Cu laptopul pe genunchi, cu un ochi la televizor si altul pe display si tastatura, petrec urmatoarele 2-3 ore - exceptând zilele de miercuri. Scriu direct, creionez doar articolele din rubrica Mirelei, "Povesti parfumate între bloggeri"
8. Cum ti se pare vis-si-realitate2 relativ la blogosfera, ce aduce nou sau ce atrage publicul mai mult catre blogul tau?
Raspuns: Nu stiu exact, dar cred ca faptul ca nu locuiesc în România si scriu despre un alt stil de viata, atrage cititorii. Traiul aici mi-a schimbat mult felul de gândire si de comportament, am devenit nemtoaica, dar sufletul mi-a ramas de românca si gasesc ca este un mare avantaj :)
9. Ce fel de bloguri urmaresti?
Raspuns: Urmaresc toate blogurile pe care le am înscrise în blog-roll - o paleta diversa, bloguri de cultura, turism, gastronomie, fotografie, muzica, pamflete, satira, jurnale... Este o lume pestrita, exact ca societatea în care traiesc. Am cautat întotdeauna sa ramân în contact cu realitatea înconjuratoare si nu am creat niciodata un zid spre "lumea mea".
10. Exista un viitor planuit pentru activitatea ta de blogger?Raspuns: În raspunsul de la nr.4 am mai spus ca nu exista o strategie, nu am un anumit plan pentru blogul meu. La început am scris doar din placere, iar acum a mai aparut în plus, bucuria de a-mi întâlni prietenii virtuali. Reteaua creata aici, a devenit parte din viata mea; pe câtiva dintre ei, i-am cunoscut personal si tare m-am bucurat sa constat ca "personalitatea virtuala" nu este deloc departe de caracterul persoanelor reale.
Locul pe care îl ocup în clasamentul ZeList ma maguleste, dar nu-mi schimba cu nimic ritmul de a scrie sau felul de a administra blogul.

62 de comentarii:

  1. Gratuliereee :) Sehr schoen :) Ich glaubte, ich bin die einzige, die ihre Muttersprache vergisst, und bei der die Woerter kommen viel,viel einfacher auf Deutsch :) Alles, was du da geschrieben hst, ist wirklich sehr schoen :D

    undd Grauliere auch fuer deine Kleine, die so eine tolle Party gehabt hatte :) (ich finde es sehr interessant, die Art und Weise, in dem es hier gemacht wird :) ist es genauso auch bei Uni? Wenn man Bachelor fertig macht?

    Mach's Gut und viel,viel Gesundheit ;)

    Nacht Nacht oder Morgen :D

    Kindchen

    RăspundețiȘtergere
  2. Wow.nici n-am observat,CARMEN,că ești prima Doamnă în blogosferă!
    Felicitări și îți urez să fii prima în blogosferă,fără Doamnă ;)!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari Carmen! La mai mare...

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa ma laud cu premonitia mea:
    http://daurel.wordpress.com/2011/06/16/am-intalnit-si-romani-perseverenti/

    Daurel

    RăspundețiȘtergere
  5. Hehe, nici eu nu stiam ca esti cea dintai doamna in blogosfera :) Pot spune doar ca te admir pentru ce ai facut si faci si te pretuiesc cu toata sinceritatea. Sa-ti dea Dumnezeu putere sa continui muuult si bine!

    RăspundețiȘtergere
  6. Trebuie să îți mărturisesc că mi-a făcut mare plăcere să citesc interviul!Am aflat astfel mai multe despre tine...Bravo!Știi că mereu te vei putea baza pe noi,cititorii tăi!

    RăspundețiȘtergere
  7. Felicitări CARMEN!!!
    Weekend excelent!
    Pupicei..

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu nu ma mir!
    Mi se pare firesc, adica, bineinteles ca esti buna!
    Stiu cata munca, grija si atentie trebuie sa ajungi acolo, fiecare dintre noi stie.
    Sa ajungi nr.1!
    Pup

    RăspundețiȘtergere
  9. Bravo Carmen, esti sus de tot! Sa ramâi acolo, la fel de frumoasa si modesta, agreabila dar ocolita de necazuri!

    RăspundețiȘtergere
  10. Felicitari! Si multumesc pentru cuvinte si link! Te pup si abia astept sa ne vedem :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Felicitari, astept interviul pentru nr. 1 :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Felicitări, Carmen! Să-ţi dea Dumnezeu sănătate şi să te bucuri de realizări!

    RăspundețiȘtergere
  13. Bravoooo! Meriti cu prisosinta locul fruntas si sper sa ajungi sus sus sus de tot! O zi frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  14. Multa sanatate, fericire, ca sa poti continua nestingherita in drumul tau catre locul 1... in inimile noastre:)

    RăspundețiȘtergere
  15. Foarte frumos ! Felicitari si la mai mare ! Un weekend placut !

    RăspundețiȘtergere
  16. Kindchen,
    :)) dankeschööööön!
    Es ist Schade, die Muttersprache zu vergessen. Wenn wir unter uns sind, spreche ich mit meinen Mädels nur rumänisch. Ich habe leider nicht geschafft, ihnen nahe zu bringen, rumänische Bücher zu lessen und schreiben tun sie auch sehr selten. Aber als sie die unregelmäßigen französischen Verben lernen sollten, waren sie sehr froh, Rumäninnen zu sein, da die Bedeutung den rumänischen fast identisch waren. Fur's Italienische, gilt das natürlich erst recht! :))
    LG, bussi :-*

    RăspundețiȘtergere
  17. Se-cret,
    tja... nici eu! :) trebuie sa dau de baut. Ce preferi?
    Multumesc mult. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  18. Lukluk,
    multumesc mult. Ah... clasamentul este ca jocul "Sus-jos" Cu cât esti mai sus, ai de unde sa cazi mai bine :))
    Un weekend fain!

    RăspundețiȘtergere
  19. Pandhora,
    multumesc mult prietena draga!

    RăspundețiȘtergere
  20. felicitari! sunt bucuroasa ca sunt prietena "virtuala" cu o persoana atat de deosebita

    RăspundețiȘtergere
  21. Daurel,
    Tja! cum de mi-a scapat articolul tau? Multumesc mult.
    :) pe vremea aceea stateam mai bine, acum am ajuns pe locul 25 :D
    Cu blogul vechi (Vis si realitate 1) eram la 680 când l-am abandonat. Cu Vis si realitate 2 am re-început în aprilie 2010 de pe locul 4300... Dar nu am avut niciodata ambitia de a ajunge în fruntea clasamentului... nici nu stiu cum s-a întâmplat! Zau! Cu cât esti mai sus, cu atât ai de unde cadea mai spectaculos! :))
    Toate cele bune Aurel, si multumesc înca o data pentru frumoasa remarca!

    RăspundețiȘtergere
  22. Teo,
    multumesc mult! "familia noastra" de bloggeri este frumoasa! si eu ma bucur si va apreciez pe fiecare în parte!
    În ultima vreme am cam slabit tempoul, am lasat putine comentarii pe blogurile voastre, dar... Mai întâi am avut laptopul stricat, apoi emotiile cu Helmut m-au scos total din ritm. Acum sper ca se reaseaza toate si viata mea va reintra în normal.
    Sa ai un weekend de vis! :)

    RăspundețiȘtergere
  23. Vera,
    esti o dulce! multumesc mult... Si eu sunt curioasa... de exemplu, ce meserie ai? unde locuiesti? ah... poate initiem o serie de interviuri aici, în cercul nostru de prieteni!
    Pupici si-un weekend fain!

    RăspundețiȘtergere
  24. Elena,
    multumesc, la fel. Pupici si-un weeken minunat!

    RăspundețiȘtergere
  25. Tetris,
    multumesc mult! tu si VV sunteti unele din cele mai vechi si bune prietene!

    RăspundețiȘtergere
  26. Cleo,
    exact asa cum te stiu! sincera si la obiect :)) Ce mi-ar place sa ne cunoastem si real!!
    PS: daca ajung pe 1, ce se schimba? hm! nimic... noi tot prietene suntem, tot asa comunicam aici pe blog... Nu?!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  27. Dan,
    esti un gentleman! multumesc mult pentru complimente si urari!
    Pupici. Un weekend fain!

    RăspundețiȘtergere
  28. Alinus,
    ce sa-mi multumesti?! daca nu erai tu... eu mai mult ca sigur ca nu aveam astazi blog!
    Nu voi uita niciodata faza când tu mi-ai spus ca apartii blogosferei românesti si eu... habar n-aveam ce înseamna si daca se manânca :)))
    Pupici (AMR 14)

    RăspundețiȘtergere
  29. OFZ,
    daca vreodata se va întâmpla, promit drept exclusiv de interviu ;)
    Te pup si înca o data îti multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  30. Max,
    multumesc mult, asemenea! nimic nu e mai important ca sanatatea! Pacat ca (în general)devenim foarte constienti doar când sanatatea este deja subreda! Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  31. Alice G,
    esti o draguta! pai de ce sa merit eu mai mult ca tu?! sigur ca locul acesta apartine întregii retea de prieteni virtuali... suntem o piramida, ne sustinem unii pe altii si nu putem exista singuri. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  32. Robert,
    asta da urare! multumesc, mult - mult! m-ai înduiosat de tot! "locul 1 în inimile noastre" asta da țintă!

    RăspundețiȘtergere
  33. Gabriela,
    multumesc mult draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  34. Rappa_ru'
    multumesc mult! si tie la fel!
    un weekend de vis!

    RăspundețiȘtergere
  35. Sophie,
    si eu ma bucur ca am asa prieteni de calitate! Iunctis Viribus! Te pup

    RăspundețiȘtergere
  36. Frumos interviu, sincere felicitari ! :)

    RăspundețiȘtergere
  37. Ninu,
    multumesc mult!
    PS: mâine pornesc pe urmele ceasurilor ;) încercam sa rezolvam!

    RăspundețiȘtergere
  38. Mi-a placut !>:D<
    Felicitari !
    Sa ne tii langa tine !

    RăspundețiȘtergere
  39. Ce suflet frumos!
    Sa ai un weekend pe masura inimii tale!

    RăspundețiȘtergere
  40. Felicitări pentru interviu! Şi pentru tot ceea ce faci în blogosferă!

    RăspundețiȘtergere
  41. Nima,
    multumesc! :) cum as putea altfel? doar mâna în mâna!

    RăspundețiȘtergere
  42. Aniela,
    multumesc mult! asemenea şi tie :)

    RăspundețiȘtergere
  43. Ce mult mi-a placut ce am citit! Felicitari, ma bucur pentru tine! Suna bine "Prima Doamna in Zelist", imi place! ;)

    RăspundețiȘtergere
  44. Vero,
    multumesc mult! ah, nu fac cu nimic mai mult decât fiecare de aici.

    RăspundețiȘtergere
  45. Luna patrata,
    multumesc mult! simpatica expresia :)) multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  46. am trecut sa-ti urez un w-end linistit alaturi de Helmut....te imbratisez...somn usor :)

    RăspundețiȘtergere
  47. felicitari si multumim ca ne-ai lasat sa te descoperim,dincolo de cuvinte ... :)

    RăspundețiȘtergere
  48. Felicitari, Carmen si mult succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  49. Pandhora draga,
    la noi straluceste soarele, în gradina este minunat, savuram clipele de liniste. Multumim mult! Sper ca si tu ai un weekend splendid! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  50. Simona,
    multumesc! sa ai un weekend fain!

    RăspundețiȘtergere
  51. Vertange,
    multumesc :) sanatatea este mai importanta decât orice! Toate cele bune îti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  52. Rokssana,
    multumesc mult! eu sunt o fire sincera si deschisa. Gândesc totdeauna ca ceea ce astept eu de la altii, asteapta si ei de la mine :)

    RăspundețiȘtergere
  53. Ooooo, deja ma simt putin stanjenita sa ma aflu in vizita aici. Nu am stiut ca esti asa de celebra. Felicitari! :)

    RăspundețiȘtergere
  54. Anamayana,
    :) nici eu nu am stiut! habar n-am cum am ajuns în top... eu tot prietena ta sunt!

    RăspundețiȘtergere
  55. Te felicit pentru interviu, Carmen.N-as fi stiut daca Teo nu ar fi scris postul dedicat tie.
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  56. Felicitri ! Carmen ,dela inceput mi-am dat seama ca esti o persoană deosebită,imi face o deosebită plăcere să mă regăsesc printre prietenii tăi.Succes in continuare si multă inspiraţie

    RăspundețiȘtergere
  57. Gabi,
    multumesc mult! îti doresc deasemenea numai bine!
    Teo este un dragut, mi-a facut o surpriza extraordinara!

    RăspundețiȘtergere
  58. Iulisa,
    esti o draguta, multumesc mult!
    Bucuria este de partea mea! Se spune ca prietenii sunt cartea ta de vizita, si eu numai prieteni deosebiti!
    La fel si tie, multumesc mult! :)

    RăspundețiȘtergere