joi, 14 iulie 2011

Sinfonia dulciurilor


Am promis ca am sa revin cu un articol detaliat în legatura cu prajitura care statea ieri pe biroul meu, si... iata-ma!
Fiica unui coleg de birou, a avut luni - 11 iulie, examenul de absolvire a scolii de meserii, calificarea "cofetar" (ucenicia a durat trei ani - opt ore zilnic, cursurile teoretice alternând cu practica în laboratorul unei cofetarii). Proba teoretica a examenului a avut loc acum doua saptamâni, alaltaieri având loc examenul practic. Acesta a durat opt ore, timp în care fiecare dintre cei trei examinati, a trebuit sa pregateasca torturi, praline de ciocolata si fursecuri.
Tema generala a fost "Pe aripile muzicii", unul s-a lasat inspirat de musicalul "The Lion King", altul de " Fantoma de la Opera" iar fata colegului a ales Claude Debussy "Sinfonia simturilor".
Colegul a adus unul din cele trei torturi la serviciu si ne
-a servit dimineata, la cafeluta. Nu cunoastem înca rezultatele oficiale (vor fi comunicate saptamâna viitoare), însa noi am acordat nota 10 cu felicitari!
Cel cu "The Lion king" nu a reusit sa termine decorarea tortului superior... sper însa ca examenul sa-l fi promovat. Ideile celor trei sunt absolut impresionante!

56 de comentarii:

  1. ce imi faci tu mie Carmen acum...seara :))
    trebuie sa mananc o bomboana de ciocolata altfel mor :))

    tortul fiicei colegului vostru mi se pare cel mai reusit...are eleganta,simplintitate si...despre gust nu ne-ai spus nimic :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Carmen, dar din tara cârnatilor cu varza, n-ai si niste poze cu tot felul de "wurst" de care sunt pe-acolo? Eu cu dulciurile sunt paralel!

    RăspundețiȘtergere
  3. Uf, si cand ma gandesc ca pe-aici toti carpacii se dau mari cofetari, patiseri... N-am eu norocul sa nimeresc un asa priceput? :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt convis că tortul a fost o desfătare pentru papilele voastre gustative!Succes fiicei colegului tău!!! Dacă trece examenul spunei să facă odată cinste,că defapt ce a adus n-a fost așa de bun că era doar material didactic!Să aducă un tort așa cum scrie la carte cu de toate!

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa ii tinem pumnii si sa aiba bafta s aia examenul, lucrarile arata destul de bine, nu vreau s ama gandesc la gust...mi se face pofta ...

    RăspundețiȘtergere
  6. WOW!!! Prăjituri! Pe mine dacă mă bagi într-o cofetărie, m-ai terminat! Numai ies până nu-mi iau ceva, orice, fie cât de mic, măcar o bombonică de ciocolată acolo...

    RăspundețiȘtergere
  7. Noa serbus şi mulţam fain. După plimbarea de ieri, când multe ceasuri m-a bătut soarele pe chelia artificială, mi-a prins bine azi o bucăţică de tort, mică, mică de tot, aşa cât roata unei rotile de plug de pe vremea apusă a copilăriei mele.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mda.. deci musai trebuie sa gasesc ceva dulce.. macar o Eugenie :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Problema pe care o am eu cu astfel de minunatii e ca nu ma indur sa le mananc
    Sadica postare! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Cand vrei sa ai o meserie,nu numai teorie trebuie sa stii,ci in primul rand partea practica trebuie sa fie de 10.(pe la noi nu se poarta inca asa ceva,ramanem doar la examene teoretice:(...)
    Vizual,totul pare de nota 10!
    Bafta multa fetei!Are mana buna!

    RăspundețiȘtergere
  11. Deosebit !!!
    Bafta in continuare fetei !
    4M

    RăspundețiȘtergere
  12. Iti vine sa le mananci din priviri. Noroc ca privitul nu contine calorii. :)Succes domnisoarei cofetar!

    RăspundețiȘtergere
  13. wow ce post delicios! dar ma intreb dupa concurs ce s-a intamplat cu torturile?? au fost bune, sau ramaneau ca decor?

    RăspundețiȘtergere
  14. Ce frumos arata toate! Imi place cum se tine cont acolo de o intreaga filosofie a dulciurilor si mancarii. Bafta domnisoarei!

    RăspundețiȘtergere
  15. Asta da postare deliciosă! Sunt atât de pofticioasă încât aș gusta din fiecare,hihi

    RăspundețiȘtergere
  16. sunt superbe; e o simfonie incredibila- a simturilor :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Am un cumnat svab care ma ajuta cand sotia mea pleaca la fiice; sa le ajute, normal...
    Cumnatului ii place sa gateasca; acum il voi provoca si la prajituri...
    Sper sa nu ceara supliment la berea lui preferata...

    Daurel

    RăspundețiȘtergere
  18. Immmmm! Eu nu sunt mancacioasa de felul meu, dar la dulciuri nu rezist! Norocul meu este ca nu ma ingras. Sunt... imbietoare, Carmen! Cred ca si delicioase. Immmmmmmm!

    RăspundețiȘtergere
  19. Ar trebui sa fie interzise astfel de poce dupa ora 18:00

    RăspundețiȘtergere
  20. Wow ce bine arată..
    vreau și eu să gust măcar puțin..
    Azi mi-am făcut prăjitură cu vișine.
    O seară cât mai plăcută!
    Te sărut scumpo!

    RăspundețiȘtergere
  21. Deosebit. Imi place mult ca fiecare a folosit cat mai multe tehnici. Se vede ca sunt deja maestrii ai ciocolatei. Frumos. Neaparat sa ne comunici rezultatul.
    PS: Acum cand am venit din concediu am vizualizat toate postarile tale si mi-a facut o deosebita placere sa vad toate pozele acelea superbe. Multumesc. Ma bucur ca ai rezolvat problema cu pozele. Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  22. arata delicios toate si cata imaginatie, niste adevarati artisti! parca ti-e si mila sa mananci din ele!

    RăspundețiȘtergere
  23. Hm! Meserie de cofetar? Trei ani, opt ore zilnic? Ce poate sa fie mai frumos...?

    RăspundețiȘtergere
  24. Vai ce de bunatati!Tot e bine ca te-ai gandit la noi sa ne faci pofta :D .Pupici dulci,sa fim in ton.

    RăspundețiȘtergere
  25. Pandhora,
    sorry ;)
    despre gust... hmmmm, dulce-acrisor, crema de martipan si marmelada de strugurei, glazura de ciocolata... s-a topit pe limba! O bunatate!
    Te pup. Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
  26. Dan,
    cârnati si varza calita si/sau Schupfnudel sunt traditionale la serbarile folclorice si de Craciun. Acum în toiul verii...
    Dar apropo, parca acum câteva saptamâni îmi făcuseşi invitatie la cârnati cu varza, preparate de tine... Eu am acceptat :) dar de atunci nu ai mai pomenit nimic :(

    RăspundețiȘtergere
  27. Teo,
    proverbul "meseria e bratara de aur" aici este absolut adevarat. În România si-a pierdut de mult sensul...

    RăspundețiȘtergere
  28. Se-cret,
    am sa transmit, multumesc în numele ei.
    Hm... a fost un examen important si fata si-a dat tot interesul sa iasa nu doar frumos ci si gustos. Examinatorii au privit modul de lucru, igiena la locul de munca, aspectul final si apoi au trecut la degustat!
    Si apropo cinste... Stii cât costa un tort triplet în cofetarie? 150-220 €!
    Dar tu cunosti precis amanuntele, de la nepoatele sotiei tale, nu-i asa?

    RăspundețiȘtergere
  29. Lumi,
    si eu sunt sigura ca fata a promovat, dar nota este importanta, pentru ca vrea sa mearga mai departe, sa faca scoala de Master Chocolatier.

    RăspundețiȘtergere
  30. Max,
    daca nu ai probleme cu silueta si-ti poti permite... esti de invidiat :)

    RăspundețiȘtergere
  31. Abbilbal,
    atunci ma bucur! sa-ti fie de bine!
    :) sara buna!

    RăspundețiȘtergere
  32. OFZ,
    fii fericita! nu te-ai încarcat cu 200 kcal :)

    RăspundețiȘtergere
  33. Tetris,
    si mie mi-a fost mila, de aceea am facut o gramada de fotogafii, macar astea sa ramâna :)

    RăspundețiȘtergere
  34. Angi,
    tocmai asta am vrut sa spun. Daca faci ceva cu pasiune, este minunat!
    Nu trebuie sa termini o facultate, ca sa te bucuri de succes profesional...
    Sigur are sa ia nota buna :)) (aici, cea mai buna este 1 :D)

    RăspundețiȘtergere
  35. Gabriela,
    asa-i! privitul chiar consuma ceva calorii!
    Noapte buna! :)

    RăspundețiȘtergere
  36. 4M,
    multumesc,, am sa transmit colegului K.Andreas, tu îl cunosti!

    RăspundețiȘtergere
  37. Alicee,
    un tort a fost "sacrificat" la fata locului, examinatorii l-au testat, apoi l-am mâncat colegii de clasa.
    Unul l-a adus colegul meu de servici - tatal fetei, si l-am mancat noi la cafeluta de dimineata; al treilea l-au împartit cu vecinii si familia acasa... Un gust deosebit! foarte bun!

    RăspundețiȘtergere
  38. Xaaraa,
    da... la notare s-a tinut cont si de modul de aranjare a mesei si decoratiuni. Dar important a fost gustul, aspectul modul si etapele de lucru si curatenia între fazele de lucru, la locul de munca. Nu cred ca a fost deloc usor!

    RăspundețiȘtergere
  39. Vera,
    câta vreme nu-ti afecteaza silueta, poti proba orice! mai târziu... este mai greu cu stapânitul poftelor :(

    RăspundețiȘtergere
  40. Sophie,
    adevarat spectacol de arta! :)

    RăspundețiȘtergere
  41. Daurel,
    chiar daca cere dublarea portiei de bere, merita, daca primesti un asemenea tort! :)) important este sa-i dai berea dupa ce a gatit, nu care cumva sa încurce "borcanele" :))

    RăspundețiȘtergere
  42. Lunapatrata,
    deosebit de gustos a fost!
    La noi la servici, avem în fiecare saptamâna ceva de serbat! este greu sa faci fata atâtor provocari... Lupta împotriva caloriilor suplimentare este tot mai grea!

    RăspundețiȘtergere
  43. Zodrac,
    :)) am sa pun semnal "a se citi dimineata" la asemenea postari... Buna idee :))

    RăspundețiȘtergere
  44. Elena,
    placinta cu visine?! hmmmm
    Noapte buna, pupici

    RăspundețiȘtergere
  45. Angi,
    bine ai revenit. Cum a fost concediul? abia astept sa te citesc si eu; pupici si tie si lui micuta

    RăspundețiȘtergere
  46. Anca,
    asta da examen. nu?
    si pe mine m-a impresionat! si toate decoratiunile, panou, plansete, tavi, fata de masa, totul apartine celui ce va fi examinat!

    RăspundețiȘtergere
  47. Lukluk,
    Da... aici în Germania, doar 20-25% din tineri, sunt absolventi de bacalaureat, si din acestia, nu chiar toti merg la universitate.
    Majoritatea într-o generatie de copii, au 10 clase - dupa care fac o scoala de meserii de 3 ani.

    RăspundețiȘtergere
  48. KaBea,
    pupici înapoi. Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
  49. Frumos! deci nu raman la profesori cum se intampla la noi! Mda se vede educatia

    RăspundețiȘtergere
  50. E groaznic ce vad! Daca le faci cu zahar, nu am voie. Daca le faci cu zaharina, sunt amare. Daca le faci fara zahar sau zaharina, ... nu mai au nici un gust!
    Te rog sa treci la subiecte mai serioase (gen: fotbalul feminin!) ca sa nu te declar urmasa a marchizului (de Sade!).
    Sa aveti o zi minunata in fiecare zi, tu si veveritoiul!

    RăspundețiȘtergere
  51. Ei cum, am pus si poze sa alegi ce vrei, am sa pun si niste retete, numai sa te hotarasti!

    RăspundețiȘtergere
  52. Alicee,
    da, aici totul ae traditie si reguli umane.

    RăspundețiȘtergere
  53. Zamfir,
    :) îmi pare rau ca tu nu te poti bucura de minunile acestea dulci. Cât despre asemanarea mea cu marchizul de Sade, te asigur ca nu exista nici urma! (acesta este cunoscut pentru sadism ca perversiune sexuală și violență)!!!
    Sa ai un weekend minunat. Salutari lui Ulise :)

    RăspundețiȘtergere
  54. Dan,
    ah! asa deci? pot sa manânc o fotografie... Hmmm, si eu care ma bucurasem ca scutesc o zi de gatit in reality :))

    RăspundețiȘtergere
  55. Sailor,
    it might say "Sweet and Lowdown" :)

    RăspundețiȘtergere