vineri, 27 februarie 2015

Ljubljana - Sub mitul dragonului verde


A fost odata, ca niciodata, că de n-ar fi, nu s-ar mai povesti... A fost odata un dragon verde care traia într-un tinut mlastinos, undeva la izvoarele râului Ljubljanica. Monstrul urias avea cap de rinocer, aripi de vultur, gheare de leu si coada de sarpe. Era fioros, plin de cruzime si când se înfuria scotea flacari pe nari. Pentru a avea acces la apa, oamenii din vecinatate trebuiau sa hraneasca aceasta bestie. Multi ani dragonul a hăpăit oi si mieluti, mai apoi a cerut sa-i fie aduse fecioare. Lumea era înspaimântata si nu se gasise înca pamântean sa aiba curaj sa lupte împotriva lui... Pâna într-o zi când expediatia de recuperare a Lânii de aur a facut întâmplator popas aici. Neînfricatul Ianos - capetenia argonautilor, s-a încumetat sa înfrunte dragonul si a avut succes. De atunci râul apartine oamenilor.

Ljubljanica strabate serpuind centrul vechi al Ljubljanei - capitala Sloveniei si legenda spune ca apele râului ascund înca si azi comorile dragonului. De-a lungul timpului, peste râu au fost construite zeci de poduri si într-o zi, la capetele unuia au aparut patru dragoni din bronz. Acesta este asa numitul Pod al Dragonuli (Zmajski Most) si legenda spune ca în preajma unei fecioare, cozile statuilor se misca.  Prin viclenii tipice, unele mame de baieti îsi provoaca viitoarea nora sa treaca podul pentru a afla daca aceasta este sau nu virgina. ☺☺☺

Peste tot în oras gasesti "urme" ale dragonului ☺ Stra-stamosi din pluș, miniaturi din lemn sau bronz, tablouri sau cani imprimate cu poza dragonului se vând în fiecare magazin de suveniruri. Dragonul apare în blazonul capitalei slovene, la fel ca si pe capacele de canal. Castelul din vârful colinei ce se-nalta direct din albia râului Ljubljanica poarta deasemenea semnele dragonului. Dragonul urias din primul colaj de fotografii "pazeste" urcarea în funicularul ce duce la castel. (va urma)

13 comentarii:

  1. Nu stiam aceste legende. Aceste legende atrag turistii, si dau un farmec aparte orasului.Pupici draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mostenirea spirituala a fiecarui neam este pretioasa... Cinste popoarelor ce stiu sa puna în valoare legendele si traditiile!

      Ștergere
  2. Chiar si apapare verde.
    Adica voi v-ati dus sa gasiti comoara dragonilor ca unul pe celalat v-ati gasit.:)
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca materialul pentru stauile dragonilor de pe pod a fost ales cu aceasta intentie - daca te referi la faptul ca bronzul, fiind un aliaj de cupru și cositor, când oxideaza capata pala verde :)
      :)) esti o draguta! pup

      Ștergere
  3. Foarte faina treaba asta cu datul din coada a dragonului...Cred ca e bucurie mare si pentru el , nu doar pentru soacre:)))
    Bucurie cam rara in ultima vreme...:p
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Varianta pentru Stapanul Inelelor, numai că nu doarme pe aur...

    RăspundețiȘtergere
  5. As vrea sa se vorbeasca de trecut, de legende si la noi si sa nu se mai lege de orice vine din exterior (precum Dracula).

    RăspundețiȘtergere
  6. Interesanta legenda,n-o stiam si imaginile sunt convingatoare.Imi pare totusi cam gol orasul,sau e doar o impresie?E frumos ,placut si ca-n basme, sa ai impresia ,ca orasul e la dispozitia ta.Noapte buna, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ein wunderschönes, erholsames Wochenende wünscht Dir liebe Carmen
    Crissi

    RăspundețiȘtergere
  8. Povesti nemuritoare, fara de care nicio natiune nu se poate identifica si defini! Simboluri, branduri de tara, care fac turistul sa se simta mai apropiat de locurile pe care le viziteaza...Astept curioasa continuarea! Un sfarsit de saptamana insorit, draga Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  9. Superba postarea,nu stiam aceste legende!
    Felicitari si weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
  10. :) incredibil! chiar şi acum soacrele... ? :)
    te pup, o zi minunată!

    RăspundețiȘtergere
  11. Vorba ta: cinste popoarelor care stiu sa puna in valoare traditiile autentice, legendele autohtone. :)
    Ce-mi place legenda dragonului! :) Imi place si fascinatia acestui animal fabulos. In povestile romanesti balaurul ar putea fi asimilat dragonului (asa spun unii etnografi).:)
    Ai facut, din nou, reclama gratis unei zone - din cate imi dau seama - frumoasa si incarcata de legende. :)
    Minunata ziua sa va fie! Imbratisari cu drag de la trio!

    RăspundețiȘtergere