joi, 12 decembrie 2013

Locuri sfinte

în completare la "MfC - Fotografii la fotografii"si "11.12.13"
 
Una din bijuteriile Parisului este biserica catolica Saint-Merri, o constructie în stil gotic-târziu ridicata la începutul secolului 16, incorporând capela medievala ce a existat înca din secolul 7.
Vitraliile fascinante sunt în mare parte originale, coloanele si boltile par dantelate, galeriile si baldachinele sunt de o frumusete arhitecturala ce impresioneaza adânc si toate acestea împreuna confera bisericii un farmec cu totul aparte.
Supranumita "Notre Dame la petit", biserica Saint-Merri adaposteste într-o cripta moaștele patronului Saint Merri (cunoscut initial sub numele de Saint Médéric), decedat în anul 700.
Sfântul Merri este invocat pentru ajutor în eliberarea celor în stare de captivitate si faptul ca biserica a gazduit în perioada august-septembrie 2013 expozitia fotografica a artistului Nedjma Berder nu mi s-a parut o alegere deloc întâmplatoare.
Un amanunt ce nu poate fi trecut cu vederea este ca între anii 1853–1857 orga bisericii l-a avut pe Camille Saint-Saëns titular!






Biserica este situată în Centrul Cultural „Georges-Pompidou”, în apropierea Atelierului Brâncusi si a Muzeului National de Arta Moderna, adapostit de ciudata, dar celebra constructie cu aspect de rafinarie.

2 comentarii: