sâmbătă, 19 februarie 2011

Constantin Brâncusi

Domnişoarele Pogany ale mele
din Wikipedia: "Constantin Brâncuși (n. 19 februarie 1876, Hobița, Gorj — d. 16 martie 1957, Paris) a eliberat sculptura de preponderența imitației mecanice a naturii, a refuzat reprezentarea figurativă a realității, a preconizat exprimarea esenței lucrurilor, a vitalității formei, a creat unitatea dintre sensibil și spiritual. În opera sa, Brâncuși a oglindit felul de a gândi lumea a țăranului român. Prin obârșia sa țărănească, și-a aflat rădăcinile adânci ale operei sale în tradițiile, miturile și funcția magică a artei populare românești. Brâncuși a relevat lumii occidentale dimensiunea sacră a realității."
"Figură centrală în mișcarea artistică modernă, Constantin Brâncuși este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Sculpturile sale se remarcă prin eleganța formei și utilizarea sensibilă a materialelor, combinând simplitatea artei populare românești cu rafinamentul avantgardei pariziene. Verticalitatea, orizontalitatea, greutatea, densitatea cât și importanța acordată luminii și spațiului sunt trăsăturile caracteristice ale creației lui Brâncuși. Opera sa a influențat profund conceptul modern de formă în sculptură, pictură și desen."

5 comentarii:

  1. Pacat ca la noi aniversarea lui a trecut mult prea putin amintita :( Ca-n timpul vietii, mai pretuit a fost peste hotare decat in tara lui.

    RăspundețiȘtergere
  2. Alina,
    trist! mare pacat! eu spun tuturor ca e român si povestesc mândra despre minunile iesite din mâinile lui!

    RăspundețiȘtergere
  3. La Targu-Jiu se organizeaza cate o intalnire "festiva" pe 19 februarie si vara are loc tabara de sculptura Brancusiana, dar in rest nu am auzit de alte evenimente dedicate artistului.

    RăspundețiȘtergere
  4. VertAnge,
    bine ca televiziunea are bani pentru Talkshow-uri tâmpite, dar pentru a propaga putina cultura nu! Este trist! România are atâtia oameni a caror valoare este recunoscuta pe plan mondial, dar despre care nu se vorbeste, pentru ca au plecat din tara! Sunt dati uitarii...
    Vara trecuta, când am fost la Paris, Atelierul Brâncus era închis, dar... data viitoare!

    RăspundețiȘtergere