vineri, 17 februarie 2023

Plimbare în Belvedere

continuare la - Daca este Viena, atunci este „Sarutul“
Partea de palat denumita Oberes Belvedere a fost conceputa initial doar ca o închidere frumoasa a gradinii. După ce prințul a cumpărat mai multe terenuri, arhitectul a extins planurile si a construit Belvedere-de-Sus asa cum este astazi cunoascuta. Lucrarile de construcție au început în 1720 si au fost finalizate în 1726. 
Printul a continuat să locuiască în Belvedere-de-Jos, în timp ce Belvedere-de-Sus a fost folosit pentru întâlniri protocolare. 
Singura moștenitoare a prințului, printesa Anna Viktoria von Savoyen, a scos la licitație întregul inventar și biblioteca gazduita de palat, astfel încât astăzi nimic nu mai amintește de mobilierul original. 
Castelul superior Belvedere, a fost construit ca sibol al comunicarii omului cu natura înconjurătoare, de aceea exista multe sali și galerii deschise. 
 Sala terrena – intrarea actuala în muzeu, a fost initial proiectată ca sala-deschisa, însa la scurt timp dupa construire, au aparut problem de rezistenta si solutia rapida a fost, ridicarea a patru piloni de sustinere a plafonului. Asa au aparut cei patru atlanti, din piatră Zogelsdorf cu socluri din piatră Kaiser. 
Tavanul este decorat cu o pictură centrală , semnata Carlo Innocenzo Carlone. De jur împrejur erau încăperi de locuit și reprezentative, astazi acestea adapostesc expozitii de arta. 
Scara magnifică are trepte din Kaiserstein si piatră natur cu incluziuni de albastru intens, este bogat decorată cu embleme si elemente inspirate din natura. Este remarcabil faptul ca scara era deschisa pe ambele parti si doar în anul 1904, aceasta a fost închisa sub formă de usi si ferestre vitrate. 
Sala de marmura este coplesitor de frumoasa. A fost construita din marmură Adneter, combinata cu marmură artificială (era mai scumpa ca marmura naturala!). 
Colecția de arta din Belvedere, ofera o privire de ansamblu asupra dezvoltarii artei austriece din Evul Mediu prin baroc până în secolul XXI. Un accent special este pus pe pictorii austrieci din Fin de Siècle și Art Nouveau. Muzeul ofera deasemenea spre vedere lucrări proeminente ale impresionismului francez și detine cea mai importantă colecție de Biedermeier vienez. 
La parter sunt exponate din Evul Mediu iar în Aripa de Est – classic - moder si perioada interbelică. La etajul întâi, în aripa de vest este prezentata arta în jurul anului 1900/Viena 1880-1914, aripa de est prezinta baroc și începutul secolului al XIX-lea. La etajul doi, realism, impresionism, classicism, romantic si Biedermeier. 
Inima colecției „Arta în jurul anului 1900” prezentată în Belvedere-de-Sus este cea mai mare colectie de picturi Gustav Klimt din lume. Renumite sunt picturile sale: Sarutul, Judith, Dupa ploaie, Ferma din Austria superioara, portretul Fritzei Riedler, Adam si Eva, Câmpul cu maci, Floarea–soarelui, Mama cu doi copii. Personal, m-am bucurat enorm sa vad "Der Kuss" în original ♥ Este una din preferatele mele, alaturi de "Copacul vietii" pictura care se afla in Muzeul de Arte aplicate, în Viena (am vizitat Muzeul acum cativa ani) si "Cele trei varste ale femeii" pictura care se gaseste in Galeria nationala de arta moderna din Roma (nu am vizitat muzeul). 
Vizitarea castelului ofera o impresionanta plimbare între pictrurile lui Gustav Klimt, Anselm Feuerbach, Claude Monet, Auguste Renoir, Édouard Manet, Carl Schuch, Gustave Courbet, Edgar Degas, Jean-François Millet, Hans Makart, Tina Blau… În încheiere, un slideshow care sper sa va faca placere:


14 comentarii:

  1. Din postarile tale îmi dau seama ca esti o mare iubitoare de artă. Îmi plac și mie, dar nu reușesc săsă le țin minte așa detaliat ca tine. Cunosc câteva picturi celebre despre care vorbește toată lumea și cam atât.
    Palatul pare minunat. Arhitectura îmi place, dar nici în acest caz nu pot spune mai mult, nici măcar din ce epocă face parte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Nico, eu am mai spus aici pe blog, ca petrec un concediu de trei ori 😁 prima data citesc despre locul unde o sa ajung, despre ce este interesant de vazut, imi fac un plan impartit pe zile, in asa fel incat sa ramanea destul timp si pentru spontaneitate. Apoi ma gasesc la fata locului, vad totul si adaptez planul si a III oara, selectez fotografiile si scriu despre ce am facut Si vazut 😂 si uite asa, petrec un concediu de 3 ori ☺️
      Si fac asta de multi ani 🤭😉 cateodata uit ce varsta am, Nu Ma uit prea des in buletin 😜

      Ștergere
    2. Ca să fiu sinceră mi se pare cel mai bun plan sau mod de a avea atât o vacanță frumoasă cât și amintiri de neuitat, revederea pozelor și scrisul despre ele din punctul meu de vedere întărește în noi, mai bine zis ancorează acele emoții simțite la momentul vizitei. Fără a scrie, a povesti despre ele ( mai ales dacă nu o faci relativ recent) am impresia că uiți, că alte emoții și sentimente le iau locul.
      În vacanțele programate de mine ( cam putine la număr) procedez aproape la fel. Nu am avut obiceiul de a scrie după aceea despre ele. Dar la cele programate de soț, merg pe mâna lui și nu mă documentez înainte. Au fost frumoase ambele tipuri de vacante, deosebirea e că mie imi place să vizitez, inclusiv muzee de istorie, lui îî plac mai mult plimbările în natură.

      Ștergere
    3. Exact asa e 🤗 eu mi-am scris deja impresiile, am inca 3 postari pe tema Viena, dar cu fotografiile dureaza mai mult, pana selectez ce merita aratat, ce se potriveste mai bine la text, apoi colaje, Slideshow... Asta imi ia ce Mai mult timp 😂 Dar cum spuneti tu, povestile trebuie scrie arata vreme Cat emotiile sunt inca proaspete. Fotografiile asteapta 😜 si greseala mea e ca fac prea multe fotografii 😁
      Te pup Niko 😘 Weekend placut

      Ștergere
  2. Ce frumos este tabloul de la min 3:16! :O
    Mi-a placut enorm incursiunea de astazi. O adevarata bucurie - si mie imi place sa vizitez, sa descopar, sa privesc, sa admir.
    Mi-am lasat articolul sa il citesc in liniste special ca sa ma pot bucura din plin.
    Pupici cu drag!! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. acela cu rândunele? si mie mi-a placut foarte mult. Se intituleaza "Sommer und Winter" / Vara si iarna - si este semnat de Anton Lehmden. Tabloul este lucrat cu Tempera, pe placa dura.
      Anton Lehmden a fost pictor si gravor austriac, co-fondator al Școlii de Realism Fantastic din Viena. Lucrările timpurii ale lui Anton Lehmden sunt puternic influentate de pictura de peisaj chineză. Peisajele sale lirice par adesea fragmentate, plutitoare, izbucnite și rupte în straturi.
      Pictorul a studiat la Académie des Beaux-Arts din Viena, a fost student al Albert Paris Gütersloh - "Părintele Școlii de Realism Fantastic din Viena"
      Ma bucur mult, ca ti-a placut plimbarea prin Belvedere, alaturi de mine ♥
      Pupici si îmbratisari, Rux draga ☺

      Ștergere
    2. Da, da!! Acela. Iti multumesc pentru toate informatiile - nu stiam cum sa il caut :). Aveam senzatia de cocor si ceva de inflenta asiatica.
      Foarte foarte interesant - iar tabloul este de o finete si delicate ....
      Ma bucur ca acum stiu mai multe despre el si despre opera sa :*!!!!
      Imbratisari cu drag!

      Ștergere
    3. Ma bucur mult, Rux draga mai ales ca eu stiu ca tu ai o afinitate deosebita pentru cultura asiatica.
      Te pup. O duminica placuta cu Kouki 😘🐾
      PS. La noi sunt nepotelele, facem carnaval 🥳🎉🎊🪅

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Da, impresionante cladiri!
      Razboaiele si ura intre natii sau Religion au distrus multe capodopere universale. Sau Natura... cutremure, inundatii, incendii, vulcani..
      Spre noroc, ne-au ramas inca destule intacte 👍🤗

      Ștergere
  4. Toate palatele trecutului abundă de atât de multe opere de artă !
    Câte talente, cât efort !
    Minunate amintiri 👍
    Puoici ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, colectiile de arta sunt pastrate si prezentate publicului larg in cladiri potrivita ca si valoare 🥰🤗
      Pupici si imbratisari 😘🤗

      Ștergere
  5. Imi place mult prezentarea acestor locuri, cladiri, arhitecturi... Mi-ar placea sa pot recunoaste "din prima" un stil arhitectonic dar... nu prea-mi iese. 😊 Poate pentru ca nu sunt "foarte" pasionata...
    La o privire rapida, de-as fi vazut doar prima foto din primul colaj m-as fi gandit imediat la "zona Verasilles". 😊
    Iti multumesc pentru toate aceste informatii si imagini!
    Imbratisari si pupici cu drag, de la noi pentru voi! ❤ 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai oservat tu bine, Diana draga, pentru ca Versailles a fost ceea ce si-au dorit sa aiba toti regii si imparatii lumii, contemporani cu Ludovic al XIV-lea sau ajunsi pe tronuri, dupa incheierea domniei Regelui Soare. Acesta a fost idealul de frumusete, bogatie, rafinament, toti regii si imparatii l-au divinizat pe Ludovic al XIV-lea . Toti au incercat dupa cât le-a permis bugetul sa copieze Chateau de Versailles, cu arhitectura, gradini, mobilier, oglinzi, aurituri...cu tot ce au putut copia. Palatul Belvedere este o asemenea copie.
      Pupici si imbratisari, de la trio, pentru trio ♥♥♥

      Ștergere