joi, 14 iunie 2018

Prima zi în Piombino

(continuare la "Casa de vacanta")
Dupa ce am despachetat bagajele si am aranjat hainele în dulap, am facut dus si oboseala celor 12 ore de drum parca s-a diluat ☺ Apoi, gândul ca la doar 10 minute de casa este marea, ne-a împrospatat puterile si am pornit pe stradutele indicate de Federica - gazda noastra de vacanta, sa vedem plaja.
Paranteza:
{Înca pe strada noastra am observat la anumite porti, sticle de plastic semanand a apa minerala si ne-am întrebat, oare ce moda o mai fi si asta?! Daca ar fi fost ca cineva sa comande apa minerala cu livrare la domiciliu, nu puteau sa fie doar 2 sticle! Si nici în bataia soarelui nu putea fi depozitata! Oricât am încercat sa ghicim, nu am gasit nicio explicatie plauzibila. S-a întâmplat că Gelateria care ne-a iesit prima în cale, a avut deasemenea o sticla de 2 litri în fata intrarii. Asa ca, dupa ce am luat câte o porte de înghetata, am întrebat ce este cu sticlele de plastic?! M-a privit ca si când nu îi venea sa creada ca mai exista persoane care nu stiu!☺☺☺ Apoi a zis zâmbind si privindu-l pe Leo ne-a spus: "noi, proprietarii caselor, punem câte o sticla cu apa la dispozitia proprietarilor de câini, pentru ca acestia sa poata clati locul în care patrupedul a facut pipi" Am ramas cu gura cascata! Asta da ordine si disciplina! Uite ca nemtilor nu le-a dat prin cap! Nu m-am gândit niciodata sa spal pe strada, locul în care face Leo pipi. Însa atunci cand face A-a, avem punguta de plastic si luam ca si cu manusa, întoarcem punguta pe dos, o legam strâns si o aruncam la gunoi - de obicei, la cosuri speciale "WC-catel". Pe drum, am fost atenta unde "marcheaza" Leo... pentru ca se stie, cateii nu simt neaparat nevoia sa faca pipi, ei lasa instinctiv cateva picaturi peste locul unde simt ca un alt catel a facut pipi - e un fel de a zice "eu sunt mai sef, eu am râs la urma!" ☺☺☺ Ceea ce a fost evident, anumite locuri sunt atât de pipilite, ca parca sunt picurate cu motorina - asa de des si concentrat! Asa ceva nu am vazut în Germania si ne-am gândit ca poate pentru ca pe aici ploua foarte rar... În orice caz, arata jalnic aceste locuri, deci dau perfecta dreptate proprietarilor caselor si le sunt deplin recunscatoare ca pun la dispozitie apa pentru clatit!

Ceea ce am constatat însa este ca, desi regula este buna, majoritatea nu o respecta! Toate strazile sunt pline cu "cârnaciori" si daca nu esti atent ca pieton, ai toate sansele sa faci unul plat! Si nici cutii-dispensatoare de pungi sau cosuri WC-catei nu am întâlnit înca pe nicaieri, aici în Toscana!}
În mai putin de zece minute am ajuns la tarmul marii. Tarmul este aici înalt, a trebui sa coborâm o scara lunga, serpuind printre tufisuri de oleandrii si agave uriase. Plaja este îngusta si are portiuni mici cu nisip fin, în cea mai mare parte are nisip grunjos. Motiv pentru care, apa este curata ca cristalul si are reflexii azurii. Sunt multe pietre- stânci în apa si fenomenul mareelor este foarte vizibil (la data la care tocmai scriu - 12.06.2018- este mareea înaltă lunisolară pentru ca avem Lună nouă). Dupa retragerea marii, pe pietre apa se evapora vazând cu ochii si raman cristale de sare... Parca niciodata nu mi s-a parut Marea Mediterana atât de sarata!


Leo nu este fricos, îi place mult apa însa nu înoata cu placere. Înoata doar daca este nevoit. Îi place însa sa se joace în apa, sare sa muste valurile si nu se aventureaza în apa mai adânca decât pâna când în ajunge la gât.

Federica ne-a spus ca pe plaja aceasta de lânga casa nu sunt admisi cateii. În plimbarea nostra de recunoastere însa, nu am vazut niciun panou care sa interzica accesul cateilor. Presupunem ca aceasta se datoreaza faptului ca hotelul ce se înalta la capatul plajei este în renovare totala. Nu are turisti si nu este în functiune decât barul de la parter.
La ora la care ne-am plimbat noi în prima zi pe aici, nu erau pe plaja decât doua persoane - italieni, presupun ca din localitate.
Am intrat toti 3 cu picioarele în apa, am constatat ca apa are temperatura deosebit de placuta si ne-am propus sa petrecem întreaga zi de luni pe aceasta plaja. (voi continua povestea)
PS: Salutari de pe însoritul tarm al Marii Tireniene tuturor celor ce citesc aceste rânduri, dar mai ales paticipantilor la MfC (sapt.24): Rux, Zina, Diana, Călin, AlexAlex, Nima, Potecuta, Cristi, AlexB, GhitaB, PrietenaJaponeza, Iulisa, Alexandru.
O saptamâna minunata tuturor! ☺

8 comentarii:

  1. Frumos locul! Chiar daca nu e plaja foarte lata si nu are peste tot nisip fin deduc ca se poate, totusi, sta la soare. Cred ca e un plus faptul ca nu e aglomerata. :)
    Hm! Aflu lucruri noi! Tu le afli in mod direct, eu le aflu de la tine. Ca sa vezi! Sa speli pipi de catel! Cum zici si tu: poate fi o logica deoarece nu ploua des, dar daca... sunt "carnaciori" prin zona... ce folos?! In plus, daca toate stradutele arata ca in primele trei poze e clar de inteles ca trebuie spalat! Ce idee! :)
    Faza asta cu aruncatul pungii in cos special e tare faina! La noi nu sunt! De cand au dat legea aceasta mi-am zis ca e stupid sa aruncam la un loc cu resturile in care unii cauta un colt de paine - in ultimul timp am vazut o multime de pungi-mirositoare aruncate prin iarba - semn ca cineva e clar nemultumit. In plus, nu are sens sa iei kk dintr-o zona verde unde nu calca nimeni si unde oricum nu rezista prea mult... In fine...
    Cand l-am avut pe Boby nu i-am permis sa ude ziduri si garduri si repede s-a invatat si nu mai trebuia sa ii interzicem - dar... sunt multi bipezi care o fac. :(
    Leo pare sa se simta si el bine. Cerceteaza zona si "pune stapanire" pe ea.
    Multumesc, Carmen draga! Salutari dintr-un oras de munte unde de-o ora ploua si tuna! :)
    Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio aflat in vacanta! Distractie frumoasa! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Diana draga, ma bucur ca ne însotesti pas cu pas si ca iata, inveti alaturi de noi lucruri original toscaneze :-) In Germania, cosurile "WC-Catel" au capac "push" tocmai cum spui tu, de aici nu poti sa scoti nimic, decat daca demontezi capacul- e bine asa.
      Ma gandesc ca la intalieni nu o fi impozit pe catel, ca in Germania (nu e suma fixa pe plan national, fiecare oras hotareste singur cati bani reprezinta taxa; variaza intre 30 si 300 euro! La noi in oras suma anuala este 50€); din acesti bani se pun la dispozitie pungile si cosurile - atât de dese, cati cati catei sunt înregistrati in acel cartier - mi se pare logic. Si zau ca mai exista cate un "carnacior" pe strada, dar extrem de rar! Aici insa... wow, la tot pasul! Jalnic! Sut si multi catei... cam tot al doilea trecator are un catel sau chiar doi-trei! Se stie pe plan european ca in Italia sunt cei mai multi catei pe cap de locuitor.
      Noi aduman si in parc, de pe iarba, pentru ca se joaca copiii, si nu stii cum ajunge in acel loc. Dar Doamne Iarta-ma, cateii fac A-a doar de doua ori pe zi, dimineata si seara. Fiecare stapân de catel cunoaste ritmul propriului patruped, deci nu esti luat prin surprindere - e ceva normal!
      Inchei subiectul :-) si trec la plaja. Este minunata! are loc suficient pentru intins prosopul, ba chiar este o placa mare pe care noi am intins "cortul de soare" O sa pun poze :-)
      Ieri am facut o excursie si ne-a apucat o ploaieeee - averse, a trecut dupa o jumatate de ora, dar noi am fost ca dupa dus! si Leo la fel... In joaca, mi-a murdarit T-shirtul si pantalonii cu labutele lui, ca nu mai pot imbraca aceste haine pana acasa (acasa, în Augsburg) ☺ Aici cand ploua, tot praful se depune, ca o zgura... si curg siroaiele pe strazi si pe câmpii... ca un râu care si-a iesit din matca! Helmul a avut flip-flop, eu insa balerini de piele... s-au facut ca barcile avariate! ☺
      Va pupam si multumim mult pentru cuvintele calde!
      Imbratisari de la trio pentru trio <3

      Ștergere
  2. Foarte bună ideea cu sticlele! Dar mă mir că dacă tot s-au gândit la asta, la coşuri de gunoi speciale sau la pungi nu s-au gândit.
    Abia aştept continuarea poveştii!
    O zi cu soare îţi doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, m-am minunat si eu ☺☺ Multumim mult Potecuta. O zi frumoasa si tie <3

      Ștergere
  3. Vacanta plăcută va doresc! Noi mai avem puțin de așteptat, la sfarsitul lunii ne vom scalda toți patru in apele Mediteranei. Va imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumim Larisa draga!
      Pupici de la noi trei pentru voi patru :-*

      Ștergere
  4. :) Uite acesta a fost un lucru pe care tare mi-am dorit sa il pot vedea: cum ar fi sarit Dodo la valuri.. hahahaha. Mereu ma amuzam numai la idee. N-am ajuns insa la mare. Am fost doar la munte, odata ;))).

    Si eu am folosit in cateva dati sticla cu apa... pentru ca sunt persoane care le permit cateilor sa faca pe scari de exemplu, sau mai sunt bipezi care fac treaba asta [ noi avem un fel de melc in afara blocului, care coboara spre una dintre iesiri ] si cand l-a apucat odata marcatul teritoriului acolo, am coborat apoi din casa cu sticla si am spalat :)))). Fusese marcat inainte si de-aia a reactionat asa, altfel nu obisnuia... sau il luam eu la timp in brate cand sesizam ceva pe scari.

    Punguta am avut mereu la noi, o legam la capat si la cos [ pacat ca nu sunt cosuri, insa intr-un timp erau scrumiere.. plasate strategic la intrarea in ..... Policlinca, vorba aia ].

    Culmea e ca lumea se lua de noi [ probabil ma vedeau mai mica si pe el cumintel si simteau nevoia sa isi verse rautatea sau naduful... dar in general era vorba de oameni agresivi prin natura, dupa cum se comportau ], chiar si cand strangeam. Tz.
    In ultima perioada nu il mai bagam prin iarba pentru ca au aparut capuse [ de prin 2009 au aparut, pana atunci nu am avut probleme ] si preferam sa evit. Asa ca nu am avut ce face si am trecut pe la borduri si chiar si anumite ziduri [ cu scuzele de rigoare... si mai rare deobicei bordurile erau baza ]. Si strangeam depeste tot, mai ales IARNA, pentru ca atunci mai intram si in zonele in care era deobicei spatiu verde si era foarte neplacut cand picai cu gheata intr-un "produs". Iarna cand se topeste zapada era absolut oribil... uneori eram nevoita sa il iau in brate pe distante mari din cauza mizeriei... :))

    Uite cate lucruri noi aflam!
    Ce frumos arata locul - cu vegetatie, cu plaja <3. Si apa cristalina :D Sa va bucurati din plin de vacanta !!! <3

    Pupici cu drag <3!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga de tine! asa este, am mai auzit si de la Diana. La noi este absolut normal, nimeni nu lasa pe trotuar sau in parc pe iarba, kaki se aduna in punguta, se leaga strâns si se depune in cosuri cu capac.
      Noi aici, dupa fiecare zi de plaja ii facem dus lui Leo doar cu apa (fara sampon) si dupa ce i se usuca blanita, ii ungem labutele cu crema protectoare pentru picioare. Daca ii ramane nisip intre perinite, il roade la mers si poate sa faca rani. In plus, nisipul este foarte fierbinte, la fel ca si trotuarele...
      Joaca in apa, lupta cu valurle, aerul tare si briza ne fac pe toti trei somnolenti, la ora amiezii, intram in cort (avem un cort - scoica, special pentru plaja) , ne acooperim cu prosoape umede si tragem un pui de somn ☺ Am cateva fotografii... Doamne, nu-ti vine sa cerzi, Leo este chiar ca un copil! ☺☺☺
      Multumim mult, Rux draga. Pupici si îmbratisari <3

      Ștergere