joi, 6 februarie 2014

Dulciuri rapide

Când erau fetele mele mici, faceam saptamânal prajituri si dulciuri în casa. Apoi domnisoarele au început sa aiba grija de silueta si au taiat din meniu prajiturile. Dupa ce s-au mutat la caminul studentesc, am renuntat si noi la portia saptamânala de dulciuri si odata cu înaintarea în vârsta am constat ca ne ajunge o felie de prajitura, o data pe luna. Si pentru atâta, mergem la o cofetarie buna. Prajituri în casa mai facem doar de sarbatori - pentru Craciun, Paste sau zilele de nastere.
Pentru ca aveam câteva mere a caror coaja începuse sa capete pete maronii, m-am gândit sa pregatesc pentru seara mere coape. Mi-am amintit însa ca am vazut cândva pe blogul "Arome culinare" o reteta de "Tort de mere caramelizate" si verificând lista de ingrediente, am constat ca aveam totul în casa, deci m-am apucat de treaba.

Am luat o forma si am caramelizat zaharul. Apoi am curatat merele (de miez si de coaja) si le-am pus în forma cu peretii unsi cu zahar caramelizat si le-am umplut cu dulceata de gutui. Am remarcat deja ca forma mea este cam plina!

Ca sa repar greseala, am hotarât sa fac aluatul pandispan doar din 5 oua + 5 linguri zahar + 5 linguri de faina + jumatate de plic praf de copt. M-am gândit însa ca si asa nu am sansa ca tortul sa iasa curat, sa nu curga aluatul afara din forma, în cuptor. Claudia nu a precizat cât de mare trebuie sa fie forma iar eu mi-am pierdut experienta în a aprecia cantitatile... Am hotarât ca atunci când voi adauga aluatul, sa mut totul într-o forma mai mare. Dar si aici am gresit, forma a fost de data aceasta o idee prea mare! ☺

M-am consolat un pic cu gândul ca nu pregatesc tortul pentru o zi festiva si mi-am notat greseala, pentru a nu o mai repeta data viitoare. M-am uitat cu ciuda cum sferturi din mere au ramas deasupra aluatului, dar faptul era deja consumat! Batrânii aveau o vorba "Dă-mi Doamne mintea românului cea de pe urmă" - parca tot mai bine ar fi fost sa fi facut aluatul cu multiplul 6!☺

Asa cum îmi este obiceiul, si aici am pus câte ceva în plus fata de reteta data. Am presarat printre mere felii de mandarina (doua mandarine mari) si în aluat am pus praf de scortisoara si cuisoare, stafide si bucati de miez de nuca. Dupa ce aluatul a copt frumos, am scos forma si am întos-o pe un platou. Am lasat prajitura sa se raceasca si în timpul acesta am batut frisca - doar 200g, cu doar jumatate de lingura de zahar.
În sufragerie parfumul merelor coapte devenise înnebunitor si sotul meu nu mai avea rabdare. Am scos platoul si vasul cu frisca pe masa din curte, sa se raceasca mai repede si sa nu ne mai ademeneasca prin arome. Apoi am întins frisca peste tort.
Nu am ornat atât de frumos ca si Claudia însa de gustos, tortul a fost cu siguranta la fel de reusit! Am taiat doua felii si le-am mâncat imediat. Sotul meu a vrut supliment si am mai luat si eu o felie. Apoi am ascuns tortul pentru mâine, altfel ne-ar fi tentat o a treia felie! ☺ Am hotarât însa ca mâine seara primeste tort doar acela care-si face toate exercitiile si alearga cel puti 45 minute pe banda, la fitness studio!
Tuturor participantilor la Miercurea fara cuvinte / 6-2014, le ofer - fara conditii, câte o felii de tort si în câte un ping ☺: Andra, 13angi, Afterlife, Steliana, Just Words, july, axxapro, Poteci de dor, Antoaneta, Claudia, DomnuIo, dupa ora 25, Maria, Virtualkid, Simona, Iulia Radu, CălinH, LePetitPrince, Fairytale, MARIA, Ileana, Larisa, Ghindaa, Cristi, Raluca M., KARMAPOLICE, Nima, ina, *ELENA, Lumea lui Alexandru, OFZ, Pauza de ceai, Melly, Cibbtro, Ada, Bialog, oana, Vasile Dumitru, Constantin, Morisca, Petala Calatoare, Mihaela Dămăceanu, geanina, Catalin, Diana, Iulisa, Sorin, Liviu, Anastasia, Sakura Story, Leovi, Kadia, pandhora, Minnie

12 comentarii:

  1. Eu cred ca m-am îngrasat doar ca m-am uita.... este asa de ademenitor!
    Trebuie sa fac si eu exercitii? :))
    pupici voua dragilor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu Minnie draga, am spus - participantii la MfC primesc tort fara nicio conditie :))
      pupici si voua. Noapte buna draga mea!

      Ștergere
  2. da stiu!
    tort de mere visez la noapte si maine vin si alerg cu voi pe banda sa primesc si eu o feliuta....:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. frisca si dulceata de gutui din mere, nucile, stafidele... hmmmm ce de calorii! Asta e, alergam daca vrem sa mâncam asa ceva! :)))
      te pup. Noapte buna si vise cât mai dulci!

      Ștergere
  3. Fiind o mare amatoare de dulciuri - si nu doar eu - la noi nu prea rezista prajiturile de pe o zi pe alta! :) Tortul de mere e delicioooos! :) Imi place foarte-foarte mult zaharul caramelizat! Iata! Si sub forma de tort imi plac merele! :)
    Citind despre "aventurile" tale ma vedeam pe mine! Cand ma apuc de ceva la mine pare regula: ori pun prea mult, ori prea putin - desi imi imaginez ca masor cum trebuie; ba nu se leaga, ba e vasul prea mare, ba e prea mic... Cand ma apuc sa spal vase imi dau seama ca am folosit prea multe!
    Multumesc pentru tort! delicios! Dar n-o sa alerg! :)) O sa stau sa-mi tihneasca!
    Ziua minunat sa o petreci! Imbratisari cu drag! Si o imbratisare speciala, de aripi, de la Cotofana! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Minunată prăjitură, mie și alor mei ne place mult. Uite o rețetă mai simplă, mai ușor de făcut, Carmen !

    http://zinnaida2.wordpress.com/2011/02/12/tort-de-mere-retete/

    Zi frumoasă !

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte light aceasta reteta, ador retetele usoare fara creme complicate. Multam de felie este delicios! O zi faina!

    RăspundețiȘtergere
  6. o felie de praji o data pe luna e o cruzime! dar n-o sa tina, o sa fii bunica si atunci sa te tii placintareala si prajitureala!
    a fost bun, multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Nici la mine nu prea rezistă de la o zi la alta, mai nimic, iar păjiturile în mod special. Duminică voi face şi eu ceva, că am făcut o pauză cam mare de la prăjituri şi dulciuri. M-am uitat cu atenţie şi am văzut că merele ieşeau din aluat, în momentul în care l-ai adăugat peste mere. Dar după coacere, acesta a crescut şi a ajuns la nivelul merelor, cel puţin aşa îmi pare din poze. Ceea ce este o.k. Şi apoi, chiar dacă nu era aşa, tot nu era nicio problemă întrucât noi, invitaţii la tort, nu ne supărăm deloc. Parol! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  8. Dau o tura prin gradina,mai fac o tura si pe ulita(sper sa nu se mire vecinii:)),apoi ma intorc sa iau o felie maaare din bunatate!
    Eu ma apuc sa fac placintele cu cartofi.:)Asta-i pofta baietilor pe ziua de azi.:)Ei nu tin neaparat la siluieta...
    Ieri Mark a pregatit doua budinci...de ciocolata amara si lamaie.S-a topit cat ai zice ...peste.
    Pupici si multam!Acum ma ling pe degete:).

    RăspundețiȘtergere
  9. Si eu, daca nu am participat la Mfc, nu pot primi o felie? Miroase pana aici scortisoara de pe mere!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. cred ca a mai ramas si pentru mine o feliuta cat de mica, da?
    incerc sa nu simt aroma merelor copate...mmm....ador, ador parfumul merelor copate la cuptor si mare noroc pe mine ca nu trebuie sa fac atat de multa miscare ca sa capat feliuta mea de tort :))
    pup dulce draga mea draga :*

    RăspundețiȘtergere