duminică, 18 noiembrie 2012

Parfumul primilor fulgi de nea

înscriu articolul la rubrica Povesti parfumate- initiator Mirela Pete
*************************************************************************************
Am avut o zi grea la serviciu si când am ajuns acasa nici macar mâncare nu mi-a trebuit, atât de obosita am fost. M-am bucurat constatând ca în casa e liniste si mi-am amintit ca fetele sunt cu bunica în oras. Nu am deschis lumina în camera pentru ca focul din șemineu scânteia atâta de frumos si fara sa ma uit ce CD este asezat în player, am dat drumul la muzica si m-am asezat în fotoliu. Aranjamentul de pe masuta rotunda împrastia un miros placut de crengi de brad si anason iar caldura din camera îmi facea tot mai bine. Simteam ca în sfârsit degetele de la mâini si picioare mi se încalzesc. Am închis ochii si treptat, am simtit cum bratele fotoliului devin tot mai moi si ma cuprind tot mai strâns, mi-e tot mai cald si-mi dogoresc obrajii... O secunda mai târziu când am deschis ochii, am constatat ca între fotoliu si șemineu nu a mai ramas decât distanta de-o jumatate de metru si cu groaza am observat cum fotolilul se deplaseaza în continuare spre foc. Incapabila sa intervin, priveam cum carbunii incandescenti cadeau spre mine. Flacarile au cuprins fotoliul si acesta a început sa arda ca o lumânare. Eu deveneam tot mai mica si dând aiurea din mâini nu reuseam decât sa ațât mai tare jarul, care exploda acum ca un foc de artificii. Steluțele rosii, purpurii, oranj si galbene ma pârjoleau... Apoi dintr-o data s-a facut liniste si brusc, totul a devenit alb si rece. Mirosea puternic a proaspat si clar. Stelele de foc au devenit argintii si taciunii s-au transformat în îngeri. Daca nu ma întrebau de ce plâng, nu as fi fost constienta ca o fac... Nici n-am stiut ce sa raspund. Priveam neîntelegând nimic si vedeam cum lacrimile se rostogolesc în peisajul alb si iau forma unor bulgari de zapada ce devin tot mai mari si mai mari... Cu efect de bumerang, când erau mai uriasi, se întorceau si se rostogoleau spre mine. Aerul tare si curat devenea tot mai dens si zapada scrâsnind, îmi turtea obrajii...
- Mami, ninge! mi-au soptit fetițele tocmai intrate în casa. Bulgarul cu care te-am frecat pe fața când dormeai, este facut din primii fulgi de nea. Este cel mai frumos. Miroase a vacanta! si chicotind, s-au îndepartat, vazându-si de joaca.
Buimacita, am privit în jurul meu... Fotoliul era la locul lui, jarul din semineu înca mai mocnea. Din CD-player razbatea "The First Snowflake" si mama mirosea a menta proaspata, coaja de mandarine, a mere verzi, a frezii si trandafiri albi. Când s-a aplecat spre mine sa ma pupe, am strâns-o-n brate si am inspirat adânc aroma. Mi-a spus zâmbind:
- Îti place? E Yukimi* de la Annayake. Yukimi... adica, observa zapada!
În lumina felinarului de pe strada, valsau primii fulgi de zapada.

*) Yukimi  - Annayake, este un Eau de Toilette. În Japonia, sezonul alb este iubit și celebrat într-un mod foarte special si în cinstea zapezii, a fost creat Yukimi. Acest parfum reprezinta mirosul de zapada, puritatea și seninătatea naturii. Flaconul din cristal transparent, este zvelt si gingas, ca o ramura de mar nerabdatoare sa îmboboceasca. (Pretul 65 Euro/ 100 ml.)
PS: Stiati ca primul fulg de zapada a fost fotografiat la data 15 ianuarie 1885? Wilson Bentley, cel care a prezentat lumii primele fotografii ale fulgilor de zapada si care pe parcursul vietii a realizat un catalog cu 5000 fotografii reprezentând tot atâtea cristale de gheata diferite - a purtat cu mândrie porecla de "Snowflake Bentley". Bentley a fotografiat toate formele de gheață și formațiuni naturale de apă, printre care norii și ceața. A fost primul american care a înregistrat dimensiunile picăturilor de ploaie și a fost unul dintre primii fizicieni ce au studiat norii.
***********************************************************************
În cadrul Clubului Povesti Parfumate, saptamâna trecuta au scris: Mirela, Elly, Diana, Sara, Roxana, Gabi, Ochi verzi, Silving, Vienela si subsemnata ;)
Va recomand sa cititi si Jurnalul albastru - nu veti gasi doar povesti fermecatoare despre fulgi!

44 de comentarii:

  1. ce emotii mi-ai dat Carmen...parca am vazut un film...stii sa creezi senzatii :))
    frumoasa trecerea de la imaginar la real si in plus aroma unui parfum care nu imi este cunoscut...
    fulgii de nea au fost motiv de atractie dintotdeauna...sa fie fotografiati era o dorinta fireasca...
    am citit postarea Mirelei si citind-o si pe a ta mi-am amintit o legenda...o voi cauta si poate voi reusi maine sa ma inscriu si eu ...
    pup draga mea,somn usor si...parfumul fulgilor de nea sa-ti aduca mereu cu drag iarna aproape...

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu ştiu dacă e o amintire reală sau nu, dar e frumoasă, foarte frumoasă...

    RăspundețiȘtergere
  3. tare fain ai scris! imi venea sa te iau din fotoliu :))
    tare frumosi sunt primii fulgi de nea...eu chiar ii astept! :)
    pop!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. esti draguta! si eu as sari sa te salvez, daca ai cadea de pe culmile muntilor pe care-i cutreieri sa ne aduci imagini de vis! :)

      Ștergere
  4. Pe mine orice amintire legată de copiii noștri mă emoționează până la lacrimi! E foarte caldă, dar și plină de suspans, povestea ta. Flăcările din coșmarul tău au fost stinse aproape metaforic de mâinile cele mai dragi și vocile cele mai neprețuite: mama și fetele tale scumpe!
    Iar fulgii de nea și primul bulgăre de zăpadă proaspătă au încununat acest tablou drag și parfumat.
    Ai ilustrat excelent postarea ta cu muzică, așa că am ascultat din nou Enya, dar și celelalte melodii, cu mare plăcere. Iar parfumul...nu-l cunosc, dar sigur îl voi căuta, știind , asemeni ție, că japonezii omagiază iarna și primăvara în mod deosebit.
    Reverie în prag de iarnă...Datorită ”Poveștii Parfumate”, eu încep să prețuiesc fiecare a anotimp tot mai mult, ceea ce înseamnă că merită odată în plus să povestim înmiresmat!
    Mi-a plăcut foarte mult cum ai scris. Știi ce am observat? Că ai un stil nou și foarte atrăgător: amintirile sunt ilustrate într-un mod fermecător, cu talent. Genul ”reportaj” (propriu și mie cândva) ia, treptat, locul unei împletiri armonioase a amintirilor cu stilul propriu unui roman, cel puțin așa cred. Un stil frumos, pur, bine definit.
    M-am bucura citind și privind fotografiile, pe un fond muzical superb!
    Te îmbrățișez cu mare drag!
    O duminică minunată, dragă Carmen! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) cand am introdus videoclipul Enyei intre melodiile despre fulgii de zapada, la tine m-am gandit!
      ai drepate, Mirela draga! de cand scriu aici pe blog, retraiesc cu mai multa placere fiecare eveniment, fiecare zi, fiecare anotimp.... acesta este si motivul pentru care mi-am facut blogul :) si da, ai perfecta drepate, familia este cea mai importanta pe Lume!
      O duminica minunata si tie, cu drag! pupici

      Ștergere
  5. Carmen, esti o povestitoare desavarsita. Nu mi-a fost greu deloc sa intru in visul tau, sa ma transpun in fotoliul miscator, sa simt flacarile si gheata.
    Parca regret ca nu am scris astazi despre prima iarna in care Ionut a venit de la joaca inghetat, cu obrajii rosii ca focul, cu pumnisorii plini de zapada pe care mi-a aruncat-o in fata, dornic de joaca.
    O duminica de vis (frumos) sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) multumesc mult! povestea despre prima iarna cu Ionut al tau, venind de la joaca inghetat, cu obrajii rosii ca focul, cu pumnisorii plini de zapada poti inca sa o scrii... nu este interzis sa ne inscriem cu doua sau mai multe povesti la aceeasi tema! :) chiar m-as bucura sa cunosc aceasta poveste :)
      O duminica minunata si tie, draga Vienela!

      Ștergere
    2. O voi lasa pentru altadata. Sigur se va potrivi si la alta tema. ;)

      Ștergere
    3. Mirela a pomenit ceva despre o tema cu zapada multa, mai spre Craciun.... asa ca, nu mai este mult, si ne vei povesti despre acest frumos moment al copilariei lui Ionut. Abia astept sa cunosc povestea!

      Ștergere
  6. Aaaaa, frumos!
    Cam asa e si la mine, acum! Doar ca in loc de semineu am fes in cap, fular la gat, ciorapi grosi de lana in picioare, ceai fierbinte cu muuulta lamaie si calduta data la maxim! Prima... febra!
    Duminica placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ooooooo! pai cum ai reusit?! ceai cu lamaie si paine prajita rasa cu usturoi... asta e cel mai bun remediu!
      Insanatosire grabnica iti doresc! numai ganduri bune!

      Ștergere
    2. ;) toate visele sunt ciudate si toate trairile frumoase ne dau senzatia ca visam! :)

      Ștergere
  7. Carmen, as dori sa iti scriu ceva pe privat, dar nu gasesc pe aici nici o adresa. Imi poti trimite tu un mail la sas.vienela@yahoo.com ?

    RăspundețiȘtergere
  8. Frumoasa poveste de inceput de iarna!
    Sa ai o duminica minunata, draga Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) inca nu s-a instalat, dar nici mult nu mai are! iarna este un anotimp pe care-l iuvbesc la fel de mult ca pe vara, primavara sau toamna :)
      o duminica minunata si tie, Melly draga!

      Ștergere
  9. Foarte frumos povestit, parca m-am pierdut printre cuvinte si am simtit atmosfera aceea de inceput de iarna....Duminica frumoasa Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) ma bucura mult cuvintele tale, Larisa draga. le iau ca pe un compliment, pentru care-ti multumesc!
      o duminica minunata si tie, cu drag!

      Ștergere
  10. In afara faptului ca nu prea ma dau în vant dupa zapada, povestea ta e la superlativ!
    Sa ai o duminica frumoasa si cand ai timp uita-te la mine pe blog! Surpriza! :))
    Te pup draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Minnie draga, iarna ca si toamna, trebuie sa stii cum sa le iubesti! pentru mine, luna decembrie este cea mai frumoasa luna din an!
      te pup si eu, o duminica minunata!
      PS: acum vin, curioasa taaaaaare! ;)

      Ștergere
  11. Foarte foarte frumos ati povestit, doamna Carmen. Mi-a atins sufletul povestea dumneavoastra. Am citit cu sufletul la gura si cu fiecare cuvant pe care il citeam, emotiile imi cresteau si traiam povestea.
    Va multumesc din suflet pentru momentele minunate, de poveste, de vis, pe care le-am petrecut aici la dumneavoastra!
    O duminica minunata va doresc, doamna Carmen, cu mult drag! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stefania draga, tu ai un suflet sensibil si-ti alegi atât de curat si frumos cuvintele, de ce nu te alaturi clubului nostru, scriind personal povesti parfumate? ce frumos ar fi... Exista o singura tema pe saptamâna. Tare m-as bucura!
      o duminica minunata iti doresc!

      Ștergere
  12. Liniștea pe care o creează dansul fulgilor e cu atât mai profundă când e tulburată de un râs zglobiu. Frumoasă poveste!

    RăspundețiȘtergere
  13. Daca toate zilele tale ostenitoare se termina asa,atunci merita.:)
    Mereu aduci caldura,chiar daca vorbesti despre fulgii de nea.
    Imi place clubul acesta al vostru.
    Sunteti senzationale!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai dreptate, Angi draga! singura problema este ca cei mici nu raman copii :)
      Multumesc mult pentru cuvintele tale frumoase. Esti tare tare draguta!
      imbratisari parfumate si pupici

      Ștergere
  14. Primii fulgi sunt mereu asteptati de mari si mici cu aceeasi intensitate! Mi-a placut enorm povestea ta, iar Yukimi trebuie incercat dupa descrierea pe care ai facut-o! :)
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) asa este! si da, parfumul merita probat! este deosebit!
      o seara parfumata iti doresc!

      Ștergere
  15. :) Ce coincidenta la inceputul povestilor noastre, Carmen! Ai sa vezi de ce :)
    O poveste aproape SF despre fulgii de zapada, despre prima zapada...Minunat si foarte interesant!
    Si mai e ceva. Scriind, azi, ma gandisem chiar la minunea pe care o reprezinta fiecare fulg de zapada. La unicitatea lor. Nu-mi mai place zapada decat vazuta pe ferestra, sau cel mult in prima zi, cand e pufoasa, proaspata, curata dar cand eram copil stiu ca imi placea in alt fel. Exact ca oricarui copil :)
    Frumoasa amintire-fantezie :)
    O seara minunata iti doresc!


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) abia astept, uite acum dau click direct la povestea ta parfumata!
      :)) si eu, ca sa-mi creez atmosfera buna pentru scris povesti despre fulgii de zapada, am ascultat numai muzica white :)))
      O seara parfumata si tie, Elly draga, multumesc!

      Ștergere
  16. Si eu nu te-am comentat pana acum...... sa-mi fie rusine!
    Dar ce pot sa comentez la povestea ta? Totul este atat de frumos! O fantezie din care nu asi vrea sa ma trezesc! Te pup draga mea Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai de ce sa-ti fie?! in primul rand - ai facut un comentariu referitor la postarea aceasta si în al doilea rând, se intâmpla - uite si eu, abia am intrat pe blog, ca pana acum am avut "program cu familionul" ;)
      Te pup si eu, draga Minnie :-*

      Ștergere
  17. Cand am construit (o) casa noua,fiicele au avut doua conditii tehnice: semineu si bucatarie cu aparatele in centru. Semineul e laudat de toti oaspetii...
    Bucataria a ramas clasica din cauza ca montasem gresia...Am compensat cu un grup sanitar in plus fata de standard(e)

    Din motive tehnice
    Semnez anoni:
    DAUREL

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. important este sa va simtiti bine, tu si sotia ta, sa puteti spune cu drag "suntem acasa" - asta conteaza cel mai mult.
      Oare de ce nu iti este recunoscut contul, la mine pe blog?! ai probleme de logare si pe alte pagini?... ca jumatate di prietenii mei virtuali au cont pe wordpress, dar nici unul nu întâmpina probleme...

      Ștergere
  18. Cred ca asa trebuie sa te simti cand adormi pe fotoliu langa un semineu.Bratele fotoliului parca te imbratiseaza, te strang, e cald si bine, te simti ocrotita si fara griji.
    Nu vreau sa ma gandesc la continuare, ma ingrozeste gandul unui incendiu.
    Iar fetele cu bunica lor si primul bulgare de zapada din primii fulgi sunt cea mai frumoasa imagine.
    Frumoasa e povestea ta parfumata, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Gabi draga mea, pericolul unui incendiu provocat de semineu este 0, dar in fotoliu, dogorita de caldura focului este o senzatie deosebit de placuta, adevarat.
      Multumesc mult pentru cuvintele tale frumoase! imbratisari si pupici

      Ștergere
  19. Pentru un moment m-am asteptat la un sfarsit urat, tragic. Ma bucur ca nu s-a intamplat asta si am reusit sa termin postarea cu zambetul pe buze. O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. oooo, cum sa astepti un sfârsit tragic?! ma bucur ca ai avut placerea sa-mi fii alaturi pana la finalul povestii!
      o saptamâna parfumata!

      Ștergere
  20. Minunat. Cei dragi mereu sunt la locul potrivit, in momentul potirivt, ori pentru a ne trezi din cosmar, ori pentru a ne linisti sufletul ori pentru a ne inveseli! Langa cei dragi viata e frumoasa! Un elogiu adus familiei, asa am perceput povestea ta.
    Viata fericita, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Diana draga, ma bucur ca pagina ta de blog ti-a permis intrarea in Povestea Parfumata! mi-ai lipsit duminica :) Te pup. O saptamâna parfumata sa ai!

      Ștergere