sâmbătă, 27 august 2011

Arena di Verona (Vacanta de vara -6)

(urmare la Vacanta de vara Pt.1, Pt. 2 si Pt. 3 , Pt.4, Pt.5)

La aproximativ 25 kilometri sud-est de malul lacului Garda se afla Verona, orasul cunoscut în întreaga lume ca fiind al Julieitei si al lui Romeo, dar şi ca Grand Opéra.
În inima orasului vechi, amfiteatrul roman - al III-lea ca marime în lume (după Colosseum din Roma şi amfiteatrul din Capua), constituie cel mai impozant obiectiv al orasului. Statisticile spun ca în fiecare an, Arena di Verona atrage jumatate de milioan de turisti prin concertele de opera si rock prezentate.
Conservat fantastic, având în vedere faptul ca a fost construit aproximativ în anul 30, amfiteatrul domină Piazza Bra, impresionând prin frumusete si dimensiuni gigantice ( 140 metri lungime, 110 metri lăţime şi o înaltime de 24 merti ). Având forma eliptica, teatrul se ridica pe 45 rânduri si ofera locuri pentru 22000 spectatori. Artistii de pe scena nu au nevoie de amplificare prin microfoane pentru ca acustica deosebita, permite un sonor impecabil pâna în ultimile rânduri. Totodata, fantastica tehnica de izolare a amfiteatrului face ca la doar cativa metri departare de arena sa nu se auda nimic!
Timp de 400 de ani, sub mottoul "Pâine si circ", aici au fost prezentate lupte ale gladiatorilor ce au "încântat" publicul cu masacrele sângeroase. Dupa ce împaratul Honorius a interzis astfel de spectacole, arena a ramas goala, secole la rând.
În evul mediu, catacombele întunecate au fost numite "Labirintul Diavolului" si valorosul edificiu a fost vazut ca sursa buna pentru piatra de constructie. Abia în timpul Renasterii - venetienii mai întâi, au descoperit în amfiteatrul roman valoarea de cultura si arta si s-a început restaurarea si îngrijirea monumentului. Adevarata renastere a cunoscut-o însa la data de 10 august 1913, când cu ocazia sarbatoririi a 100 de ani de la nasterea lui Giuseppe Verdi, pe scena arenei a fost prezentata opera Aida. De atunci, spectacolele de opera au devenit o traditie anuala, întrerupta doar pe timpul razboiului mondial.
Pentru ca la primul spectacol, spectatorii au adus lumânări pentru a putea citi libretul si programul si miile de luminite au produs un cadru magic, obiceiul a devenit o tradiţie. La toate spectacolele ce prezinta opere ale lui Verdi, la intrare, plasatorii distribuite gratuit lumânari si pe durata preludiului, lumânarile ramân aprinse, intensificând trairile, facându-le unice.
Pentru a savura adevarata atmosfera de opera, nu exista cadru mai perfect decât amfiteatrul în aer liber din inima regiunii Veneto. Spectacolele sunt grandioase, cei mai buni dintre cei mai buni artisti au voie sa urce pe scena arenei, în fantasticul decor. Nu de putine ori, la spectacol participa o orchestar compusa din peste cinzeci muzicieni, condusi de dirijori de renume si pe scena urca aproximativ o suta de artisti. Atmosfera este incomparabila, emotia creste pe masura ce amfiteatrul devine plin si ca întro magie, în momentul în care ultimul gong rasuna, anuntând începerea spectacolului, luna este prezenta deasupra scenei, completând cadrul întrun tablou desavârsit. Costumele, poezia si fastul, atribuie fiecarui act o imagine unica. Jocul de lumini ale proiectoarelor întregesc spectacolul de scena, conferind momente fascinante.
În vizitele noastre la Verona de anii trecuti, ne-am rasfatat vizionând Aida si Nabucco. Anul acesta am ales LaTraviata (Curtezana) si am fost deosebit de încântati. Nu a fost Netrebko-Villazón, nici Gheorghiu-Lopardo, dar a fost o reprezentatie de vis, rasplatita cu ropot de aplauze si bisuri - poate si pentru ca artistii au jucat cu mai multa daruire, fiind ultimul spectacol La Traviata din acest an.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Ping:Alex Mazilu, Teo Negura, Alecu Racoviceanu, Betiv de cuvinte, Clipe de Cluj, Fewstuff, Vera, G1B2I3, Luna Patrata, Mirela Pete, Papornita, Theodora, Vania, Max, Pandhora, Theodora, Rokssana, Robert, Lolita, Cella, Link-ping, Costin, Cleo, Sophie, OFZ, Mella, Scorpio,AngiGhita.

30 de comentarii:

  1. Ma bucur pentru bucuria ta.
    Multumesc pentru poze!

    RăspundețiȘtergere
  2. Este special felul în care percepi și privești lucrurile...Mereu o încântare aici la tine!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sailor,
    the wonderful leave days were pure source of energy, till the next holiday (October)

    RăspundețiȘtergere
  4. Theodora,
    multumesc ca m-ai citit!
    o sâmbata placuta! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Vera,
    tu esti SPECIALA, pentru ca altfel nu m-ai fi putut întelege!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cât de frumos !Păcat că s-a pierdut ştiinţa şi dispoziţia de a construi asemenea minuni. După 2000 de ani vedem spectacole în săli în care auzim scârţâitul scaunelor, dar nu înţelegem ce spun sau cântă artiştii...

    Dacă te-ar amuza puţină istorie amoroasă în imagini, dă click pe numele meu !

    RăspundețiȘtergere
  7. o placere sa ma plimb cu voi :)
    o seara frumoasa sa ai Carmen !

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce-mi place mie de tine ca mergi si la spectacole in calatoriile tale. Mie una mi se pare normal, nu ai cum sa iei cu adevarat pulsul unui loc daca nu incerci cat mai multe dintre atractiile pe care le ofera, cu atat mai mult cand este vorba de arta! Si noi facem asta pe oriunde avem ocazia, am vazut teatru de papusi la Schönbrunn si in Bruxelles, balet in Rusia, concerte rock si pop in Olanda si Barcelona si tot asa...

    RăspundețiȘtergere
  9. Carmen, iar mi-e dor de Italia si ma bucur ca gasesc la tine exact locurile pe care le iubesc mai mult. Carnavalul de la Venetia (Venezia, amore mio), muntii italieni, Verona, spectacolele de opera la ele acasa, care sunt un balsam pentru spirit, o incantare si o binefacere pentru toata fiinta noastra! Te imbratisez! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte frumos ați povestit! Noi am ratat Verona și anul acesta, mai mult am petrecut prin parcurile de distracții de pe lângă Lago di Garda.
    O seară frumoasă v[ doresc! :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Zina,
    aici ai atins o tema dureroasa!... Progres sau regres?! oare ce traim?! spre ce ne îndreptam... vorbind în general, nu doar din punctul de vedere al constructiilor :(

    RăspundețiȘtergere
  12. Rokssana,
    si mie-mi place ca ma însotesti!
    :) multumesc la fel! sâmbetele sunt cele mai dulci ;)

    RăspundețiȘtergere
  13. Ioana,
    exact asa gândesc si eu :) Concediul e concediu!
    Avem ocazia destul de rar sa traim frumosul grandios... în viata de toate zilele, ne bucuram de frumusetile marunte ;)

    RăspundețiȘtergere
  14. Mirela,
    stiu ca tu iubesti Italia cel putin la fel ca mine, daca nu chiar mai mult. Un tarâm favorizat de zei, cu istorie, cultura, peisaje variate, cu clima blânda... ce sa-ti doresti mai mult?! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  15. Sara,
    eu mai mult de aceea am ales Lazise, spre sudul lacului, ca sa fiu aproape de Verona. Voi ati fost la ~15 km de Orasul Îndragostitilor si Tara Operei... Dar este de înteles, daca tu ai doar 11 ani, parcurile de distractie sunt pe primul plan!
    Si eu în prima excursie în Paris, din 4 zile, una am sacrificat-o pentru DisneyLand, pentru ca pe atunci, fetele mele aveau 12-14 ani :) Pupici

    RăspundețiȘtergere
  16. superb loc...un spectacol vizionat in acel amfiteatru....partiala intoarcere in timp...ce poate fi mai minunat?
    se simte ca a fost un adevarta regal pentru tine si ma bucur ca a fost asa :)
    o noapte frumoasa iti doresc...pupici :*

    RăspundețiȘtergere
  17. Superba fotografia a doua... ca si amintirile tale dintr-o vacanta trecuta deja parca prea repede, asa-i?

    RăspundețiȘtergere
  18. Pandhora,
    sentimentul întoarcerii în timp l-am trait la prima intrare în amfiteatru, acum câtiva ani, când am vizionat Aida, si... eram asa tulburata... pluteal între trei lumi, egiptenii, romanii si co-spectatorii :))
    Îmbratisari si 1000 de pupici

    RăspundețiȘtergere
  19. lunapatrata,
    experienta trairii unui spectacol live este ceva deosebit, dar experienta trairii unui spectacol live în Arena di Verona este ceva ce nu poti uita niciodata!
    Mâine ar fi exact doua saptamâni de când m-am întors din aceasta minunata vacanta... Toate vacantele sunt scurte, tot ce e frumos este trecator... dar amintirile sunt vesnice.

    RăspundețiȘtergere
  20. Ce m-a intristat a fost ca mai erau inca foarte multe locuri goale, daca aduceau un manelist era arena plina pana la refuz. :( lipseste spiritul de management al organizatorilor... In RO ori ce spectacol chiar si de muzica usoara s-au clasica este pigmentat cu momente umoristice de prost gust si cu manelisti analfabeti care sporesc audienta cu cel putin 70% .

    RăspundețiȘtergere
  21. Nini,
    gresesti în a trage concluzii rapide: locurile goale, au fost cele din raionul "Gold" pentru care ar fi trebuit platiti 198 euro pe bilet! Se pare ca în seara în care am fost eu nu si-au permis prea multi suma!
    În Gradinnada sector D unde am platit 27 euro pe bilet, am fost aranjati penibil de strâmt de catre o echipa de plasatori, care mi-au interzis chiar sa-mi pun geanta lânga mine (ori în poale, ori la picioare a sunat regulamentul) Am fost aranjati ca sardelele!(sincer, am fost un pic enervata). Sectoarele fara loc numerotat, au fost supraaglomerate si o armata de plasatri s-au ocupat profesional sa ne stivuiasca! Am fost cu siguranta mult peste 21000 de spectatori. Melomani veritabili. Eu zic ca a fost un succes!
    PS: Chiar si cu glume proaste, nu stiu câte spectacole cu manelisti ar aduna atâtia spectatori...Si unde?!

    RăspundețiȘtergere
  22. Carmen, e o plăcere să-ţi citesc impresiile de vacanţă. Parcă m-ai fi luat şi pe mine... :)
    Ce-i drept, stau bine cu imaginaţia, citesc şi încep să-mi zboare prin faţa ochilor (minţii) peisajele, dar şi peripeţiile...

    RăspundețiȘtergere
  23. am trecut sa-ti spun noapte buna...sa ai o saptamana scurta si usoara...:)
    am dat la randul meu leapsa mai departe...sper ca toata lumea sa aiba fun raspunzand intrebarilor :)
    te pupic....sweet dreams >:D<

    RăspundețiȘtergere
  24. Carmen, am incercat sa simt tot ce ai descris tu acolo si pare dumnezeiesc. Aflata in mijlocul acelei multimi, inconjurata de atatea luminite, muzica aceea superba... deja ma simt in al noualea cer. Da, clar, chestia asta nu trebuie sa o ratez. Multumim, Carmen :*

    RăspundețiȘtergere
  25. Aaaah, ce frumos! Si luna, prezenta si ea! Ma bucur ca ati avut parte de atata frumusete in concediu. Nu-mi vine sa cred ca acustica poate fi asa de buna! Adica ma minunez :)))

    RăspundețiȘtergere
  26. Max,
    multumesc ca ti-ai luat concediu... hmmm, vreau sa spun, timp sa ma citesti ;)
    PS: Toti aceea care au imaginatie bogata, sunt deosebit de inteligenti!

    RăspundețiȘtergere
  27. Pandhora,
    aseara nu am mai intrat pe net... a fost târziu când m-am întors din Plärrer. Am visat frumoooos, nu am stiut cui datorez :) Pupici draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  28. Angi,
    vara viitoare stii unde sa-l duci pe Mircea al tau! te pup

    RăspundețiȘtergere
  29. Alina,
    asa spontan, n-am plecat înca niciodata în concediu, dar pot sa spun ca a fost un succes pe toate planurile! mai ales ca si mie, dar lui Helmut tare-tare bine i-a facut soarele, apa, plimbarile si tot tot ce am întreprins.
    Da-da, spectacolele din Arena di Verona sunt superbe! Cel mai mult mi-a placut Aida, acum doi ani.

    RăspundețiȘtergere