sâmbătă, 6 decembrie 2014

În prag de sarbatori

Asa cum am mai scris, în Germania sarbatoarea de întâmpinare a Nasterii Domnului începe cu patru duminici înainte de Craciun si se numeste Advent. Pe întreaga perioada a Adventului se cânta muzica specifica sarbatorilor de iarna - care de altfel se si numeste "muzica de Advent". Este o perioada atât de frumoasa! Parca toata lumea e mai vesela, mai deschisa, mai binevoitoare.
Animati de dorinta de a ajuta alti semeni mai putin norocosi decât noi, pe strada noastra s-a facut coleta de bani, haine, încaltaminte, jucarii - ce au fost predate la Caritas. Biserica din carteier, organizeaza deasemenea întâlniri la care copiii îsi dovedesc talentul creativ si artistic, prin decoratiuni facute manual, prin lectura sau muzica pe tema Adventului - înca un mijloc de a aduna banuti pentru cei nevoiasi. Vecinii mei - cei cu copiii handicapati, sunt crestini exemplari si cu toate problemele pe care le au acasa, se implica mult în activitatile sociale.
Într-una din zilele trecute, vecina mea a trebuit sa se interneze doua zile în spital pentru analize care nu se pot face ambulatoriu. S-a nimerit ca Moni sa aiba concediu si pentru ca nu poate ramâne singura acasa, vecinii ne-au întrebat daca suntem dispusi sa o gazduim. Am spus da, din adâncul sufletului. Cu atât mai mult cu cât firma la care lucrez este de trei saptamâni în somaj tehnic, deci sunt mai mult pe acasa, cu gânduri ravasite si griji (între timp, am primit prin posta disponibilizarea - începând cu data de 30 aprilie).
Moni a venit la noi de dimineata, aducând cu ea mini-harfa si cartea de basme pe care o citeste cu placere. Am petrecut doua zile pline de emotii alaturi de acest adult-copil etern... Am mai facut câtiva pasi în încercarea de a descifra misterul vietii, meditând asupra simplitatii şi profunzimii șirului de evenimente ce se ivesc în traiul nostru, zi cu zi... Moni prin nevinovatia ei, a fost ca un balsam pentru suflet. Am confectionat împreuna felicitari pentru toate rudele si cunostintele ei, am pregatit mici cadouri pentru sora si parintii ei si am încurajat-o sa exerseze toate melodiile pe care le stie la mini-harfa. Moni mi-a dat multa putere. Moni a adus în casa noastra câteva raze noi de soare si i-am fost profund recunoscatori.

Viata are mereu urcusuri si coborâsuri si nimic nu este mai important ca sanatatea, caldura caminului si dragostea celor apropiati! Tuturor, sarbatori fericite!

20 de comentarii:

  1. draga mea draga, vei trece cu bine de acest hop si poate ca Moni a reusit sa-ti arate ca sunt batalii si mai grele cu viata...
    tu esti un om cald si bun, eu am credinta ca exista acel dram de noroc care peste cateva luni te va face sa spui "tot raul spre bine"...
    te imbratisez cu drag >:D<

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai perfecta dreptate, asa este, asa gândesc si eu. Te pup draga mea draga ♥

      Ștergere
  2. Ești un om minunat, Carmen, și-mi pare rău că nu-mi ești vecina ☺Tare duc lipsa unei vecine-prietene cum aveam în copilărie, doar gardul ne despărțea, toate treburile le făceam impreuna și greutățile le depășeam mai ușor când era cineva tot timpul acolo, aproape, să-mi asculte "plangerile". Dar uite ca după ce am plecat de acasă doar în căminul studențesc am mai avut parte de prietene la doi pași distanta, acum îmi sunt toate care pe unde. Nu zic ca nu am prietene, dar nu printre vecine.
    Ai petrecut timp de calitate cu Moni, sunt convinsa ca și ea a apreciat asta, nu pot sa nu repet, ești un om minunat!
    Și sunt sigura ca se vor rezolva și problemele cu serviciul, știi ca este o vorba: un șut în..., un pas inainte! Eu îți doresc sărbători pline de bucurii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga Ina, sa stii ca de multe ori am spus ca am adunat aici pe blog un grup de prietene pe care de multe ori, tare as fi vrut sa le am mai aproape, sa iesim la un teatru împreuna, sa bem o ciocolata fierbinte sau... sa coasem o ie împreuna :)) Da, exista oameni si oameni pe lume, nu trebuie sa cunosti 50 de ani pe cineva sa simti daca ai sau nu afinitati comune si atunci, cunostintele se aleg si prietenii ramân. Multumesc pentru minunatul comentariu! :) despre sut, asa mi-a spus si matusa-mea :))
      Te pup. Sarbatori fericite! ♥

      Ștergere
  3. domna faina ce esti tu! sunt sigura ca o sa treaca perioada asta , poate mai dificila si totul o sa se aseze....:)
    asa cum spune si geamana mea...tot raul spre bine!:P
    te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. stiu ca peste câteva luni vom uita totul, însa acum... e ciudat! închid o etapa si ma gasesc în fata unui drum nou, necunoscut si nu pot sa zic ca nu mi-e putin teama... Dar sunt sigura ca totul va fi bine!
      te pup draga mea, multumesc ♥

      Ștergere
  4. Mi s-a strâns inima ... aici poate fi dificil să-ţi găseşti ceva de lucru, nu ştiu cum este acolo. Dar, sunt sigură că vei trece cu bine prin această perioadă dificilă. Dovada: deşi ai probleme personale, tu ai ales să ajuţi pe alţii.
    Te-mbrăţişez draga mea, cu mare drag.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici eu nu stiu cum e :) pentru ca de 10 ani nu am facut altceva decât sa ma concentrez la munca mea. Cumnatul meu a fost anul trecut într-o situatie asemanatoare, acum are un job care-i face mai multa placere si e mai bine platit. In cel mai rau caz, am 15 luni la dispozitie sa caut :) Stiu ca voi gasi solutia cea mai buna - acum însa sunt în ceata, recunosc :)
      te pup draga mea si-ti multumesc pentru cuvintele calde! ♥

      Ștergere
  5. Ai dreptate: nimic nu este mai important decat sanatatea si dragostea celor apropiati! O sa treci cu bine si peste hopul asta !
    M-a impresionat povestea ta. Sa stii ca orice intamplare din viata noastra are un scop. Poate a trebuit sa petreci doua zile cu Moni pentru a gasi putina liniste pentru zbucimul tau .
    Te imbratisez cu drag !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si ce bine ca nu sunt singura pe lume, toata lumea s-a mobilizat sa ma înveseleasca :) Poate ca daca nu plecam în concediul asta, poate ca nu picam asa în "butoiul cu melancolie" :) Dar zau ca a fost direct din Paradis în Iad! Tja... asta e viata, parca ti-e si teama sa te bucuri prea tare de ceva, pentru ca balanta se echilibreaza cu ceva neplacut! Bine însa ca suntem sanatosi, avem casa, copiii sunt bine... Restul vine încet încet... Stiu sigur ca solutia potrivita va veni la vremea potrivita.
      Te pup draga mea, multumesc mult! ♥

      Ștergere
  6. Sunt fara cuvinte! De fapt, tu ai concluzionat atat de bine. O sa fie bine, ai sa vezi!
    Imbratiseaz-o pe Moni si multumeste-i pentru interpretarea la harpa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. de multe ori viata ne pune în situatii în care constatam ca nu s-au inventat cuvintele potrivite, ca nici un cuvânt din cele cunoscute nu ar fi suficient sa exprimi ceea ce simti, dar... asa e viata!
      Pe Moni o strâng în brate de câte ori o întâlnesc si sentimentul este reciproc. Ma bucur mult ca ti-a placut cum a cântat... este o adevarata performanță pentru down-sindrom!
      Te pup Sivia draga, multumesc ♥

      Ștergere
  7. draga Carmen, cu intelepciunea ta si suportul solid al familiei, iti vei gasi calea buna si potrivita, cu siguranta...
    si eu am traversat o situatie similara cu ani in urma...si ce te faci cand simti si astepti solutionarea doar prin lucrarea divinitatii?...
    cu toate acestea dupa sase luni de hartuire sufleteasca am reusit sa-mi gasesc un loc mult mai bun decat puteam sa-mi imaginez...
    fii puternica si rabdatoare, asa cum mi te imaginez si "luminita" iti va deschide drumul
    Calde imbratisari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga mea Gina... nici nu-ti imaginezi cata bucurie mi-a facut acest comentariu al tau!
      sunt necajita si afectata, dar nu disper. Stiu ca voi gasi solutia cel putin la fel de buna ca pâna acum. Simt ca aceasta schimbare va aduce pentru mine un mic progres... simt asta. Insa acum situatia m-a bulversat... Multumesc Cerului ca nu sunt singura - ca sotul si copiii si matusa si prietenii si vecinii... toti îmi sunt alaturi si fiecare încearca sa ma sprijine cum stie mai bine. Nu pot face nimic- acum trebuie doar sa am nervii tari si sa astept...
      te pup draga mea si-ti multumesc înca o data! ♥

      Ștergere
    2. draga Carmen, nu pot sa cred ca poate sa ti se intample tie asa ceva...e o eroare de redactare?...sau de subiect?...pentru ca data de 31 aprilie nu exista...

      Ștergere
    3. dadada, am gresit - este vorba de 30 aprilie... La data de 1 mai voi fi deja în somaj, daca nu reusesc sa îmi gasesc pâna atunci ceva nou. Scuze... am sa corectez si în postare.

      Ștergere
  8. Uf, ce rau imi pare sa citesc despre disponibilizare. Iti doresc multa putere sa treci peste perioada dificila, sunt sigura ca toti cei dragi iti sunt aproape si ca dragostea cu care te inconjoara va mai alunga din framantari. Iti tin pumnii sa gasesti cea mai buna solutie si lucrurile sa reintre in normal cat mai repede.
    Te imbratisez cu mult drag si sper sa ne dai vesti bune curand!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asta este situatia... Un proverb spune "Cu vreme si cu rabdare si frunza de dud se face matase!" :) Pentru moment nu pot sa fac altceva decât sa ma obisnuiesc cu ideea si sa astept. Si sa-mi pastrez calmul... asta e cel mai greu, dar exersez. Ma ajuta toata lumea :)
      Sunt sigura ca in curând voi gasi solutia cea mai potrivita. Îti multumesc Raluca draga, pentru gândurile bune. ♥

      Ștergere
  9. Uf, am rămas ca trăznită, nici nu ştiu ce să îţi zic şi cum să te încurajej! În afară de înţelegere situaţiei şi de faptul că ştiu că este greu, aş dori să pot veni cu o soluţie, draga mea, să pot scrie ceva concret....şi nu am.
    Tu eşti foarte puternică, ştiu că vei găsi ieşirea, dar îmi pare atât de rău pentru bulversarea pe care ţi-au oferit-o, mai ales acum, înainte de sărbători. Te pup, draga mea şi te îmbrăţişez din tot sufletul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. deocamdata privesc situatia din partea pozitiva si savurez statul acasa :) Solutiile nu pot veni peste noapte... astept si sunt sigura ca voi gasi rezolvarea cea mai potrivita. Am reusit întotdeauna pâna acum, de aceea am încredere ca si de data aceasta voi reusi. Dealtfel, am mult mult sprijin - iata si voi aici ma emotionati cu grija si cuvintele sincere si calde. Te pup draga mea ♥

      Ștergere