luni, 28 februarie 2011

Legenda MARTISORULUI

Cu foarte mult timp în urma, Soarele întruchipat într-un barbat chipes obisnuia sa coboare seara pe pamânt pentru a dansa hora în sate. Stiind care este noua pasiune a Soarelui, un balaur l-a urmarit si într-una dintre aceste incursiuni pe pamânt, l-a rapit si l-a zavorât într-un beci, în castelul sau.
Pasarile au încetat sa cânte iar copiii nu mai puteau sa râda, dar nimeni nu îndraznea sa-l înfrunte pe balaur.
Într-una din zile, un tânar curajos a decis sa salveze Soarele. Majoritatea oamenilor l-au însotit, dându-i tânarului din puterea lor, pentru a reusi sa învinga puternicul balaur. Calatoria lui a durat trei anotimpuri: vara, toamna si iarna. La sfarsitul ultimului, tânarul a reusit sa gaseasca castelul balaurului, unde era întemnitat Soarele.
Si a început o lupta, care a durat zile întregi pâna ce balaurul a fost înfrant. Ranit si la capatul puterilor, tânarul a eliberat Soarele, reusind sa faca fericiti pe toti cei care-si pusesera ultimele sperante în el.
Natura a reânviat, oamenii au reînceput sa zâmbeasca, doar flacaul nu a mai apucat sa vada primavara venind. Sângele cald din ranile sale curgea pe zapada. În timp ce zapada se topea, flori albe, numite ghiocei, mesageri ai primaverii, rasareau din pamântul destelenit. Cand ultimul strop de sânge al tânarului s-a scurs pe zapada imaculata, acesta a murit, fericit totusi ca viata lui a servit unui scop atat de nobil.
De atunci oamenii obisnuiesc sa împleteasca doi ciucuri: unul alb si altul rosu. La începutul lunii martie, barbatii ofera aceasta amuleta, numita martisor, femeilor celor dragi sau fetelor pe care le iubesc.
Culoarea rosie reprezinta dragostea pentru tot ceea ce e frumos si ramane simbolul sângelui bravului tânar. Albul simbolizeaza puritatea, sanatatea si ghiocelul, prima floare care apare primavara.
Semnificatia literara a martisorului este: micul martie. Un martie mai mic pe care sa-l purtam la piepturile noastre pentru ca iarna sa fie uitata si noul an sa înceapa.
PINGBACK: Vania, Caius, Link-ping.

30 de comentarii:

  1. Legenda ca legenda, dar unde este spiritul martisorului. de ceva ani incoace observ o schimbare in aprecierea gestului de a primi un martisor din parte femeilor, si o obligativitate de a darui din partea barbatilor. Pai ce farmec are daruirea unui martisor, atunci cand o faci din obligativitate, fara sa intelegi rostul daruirii? De ce atunci cand primesti un martisor, nu ii vezi simbolistica ci doar partea materiala, comerciala? Poate ca sunt eu prea ingust si asa vad eu lucrurile, poate ca nu este asa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dacă tot ai povestit atât de frumos legenda mărţişorului... poate se încumetă şi primăvara să apară... că altfel ne vor îngheţa mărţişoarele în piept. :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Costin,
    n-am înteles de ce ma certi?! :) cu ce sunt eu de vina ca nu ai citit tot textul?! "De atunci oamenii obisnuiesc sa împleteasca doi ciucuri: unul alb si altul rosu. La începutul lunii martie, barbatii ofera aceasta amuleta, numita martisor, femeilor celor dragi sau fetelor pe care le iubesc.
    Culoarea rosie reprezinta dragostea pentru tot ceea ce e frumos si ramane simbolul sângelui bravului tânar. Albul simbolizeaza puritatea, sanatatea si ghiocelul, prima floare care apare primavara.
    Semnificatia literara a martisorului este: micul martie. Un martie mai mic pe care sa-l purtam la piepturile noastre pentru ca iarna sa fie uitata si noul an sa înceapa."

    Daca însa nu la textul meu se refera reprosurile, atunci raspund: nu sunt eu vinovata pentru ca persoanele carora le oferi tu martisoare sunt nerecunoscatoare...

    Cât priveste persoana mea, eu ma bucur enorm pentru martisoarele si felicitarile primite! Si expeditorii, sunt sigura ca au facut-o cu drag si nu din "obligatie" asa cum spui tu! Mi-s straine astfel de apucaturi!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Lumi Ro,
    ma bucur daca ti-a placut legenda :) Îti doresc un 1 Martie plin de bucurii!

    RăspundețiȘtergere
  5. Minoki,
    daca nu scriai tu "Costin are mare drpetate." as fi raspuns scurt la primul comentariu ca... poate Costin a gresit pagina pe care voia sa scrie!
    Asa însa... sunt de doua ori dezamagita! :(

    RăspundețiȘtergere
  6. Carmen,
    draga tiza, cu siguranta asa va fi! Îti doresc un 1 Martie cald si fericit!

    RăspundețiȘtergere
  7. 1 martie vesel si aducator de noroc! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. De 1 Martie sa primesti dovezi de pretuire!
    Si de la mine ...
    http://www.youtube.com/watch?v=8He449ypWAw

    RăspundețiȘtergere
  9. Frumoasă postare, completă și interesantă! Mulțumesc!
    Mărțișor fericit tuturor! O primăvară minunată! :)
    http://mirelapete.dexign.ro/2011/03/mar%C8%9Bi%C8%99oare-pentru-prieteni/

    RăspundețiȘtergere
  10. Carmen , nu inteleg de ce te-ai suparat? Postarea ta este foarte frumoasa si interesanta. Eu nu stiam despre legenda martisorului pana nu ai scris tu aici. Costin este dezamagit ca acest geste frumos incarcat de simblouri a devenit o obligativitate. ca acest mic martisor nu mai are insemnatatea din trecut. Nu trebuie sa te superi. Hai mai bin sa ne bucuram de aceasta zi, desi la noi inca este foarte frig!

    RăspundețiȘtergere
  11. O primăvară minunată, Carmen care să îți inunde sufletul de mărțișoare vesele... cu dragoste și puritate...

    RăspundețiȘtergere
  12. Mai multe Primaveri la rand, rupeam din magnolia din fata Catedralei din Turda o floare. O rupeam cu mare atentie sa nu vatam pe celelalte ori creanga.
    Discutand cu unul dintre preotii Catedralei, vecin cu mine, i-am marturisit pacatul ruperii florii si l-am intrebat despre sansa de a fi iertat (nu i-am spus ce fac cu floarea rupta!). Mi-a spus ca sunt iertat a priori si mi-a explicat ca ... stie ce fac cu floarea!
    O daruiam primei Femei care imi aparea in cale, indiferent daca o cunostea ori ba. Nu am fost niciodata rasplatit cu ... refuz!

    RăspundețiȘtergere
  13. De 1 Martie cu soare,
    Iti trimit in dar o floare,
    Este floarea sanatatii,
    Ce ne-o dorim cu totii,
    Sa-ti aduca mult noroc
    Si in toate si mult spor!
    Pup

    RăspundețiȘtergere
  14. Vaca-verde,
    mersi, zau ca am nevoie!
    O zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  15. Gabriela,
    multumesc! :) Gica Petrescu este nemuritor!
    O zi plina de bucurii!

    RăspundețiȘtergere
  16. Mirela,
    mersi! pupici si o zi faina în continuare!
    PS: vin imediat cu textul propus de tine :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Minoki,
    ei, cum o sa devina obligativitate?! tu pretinzi cuiva sa-ti ofere martisor?! Este un gest de pretuire, respect si dragoste. Nu îl faci decât daca persoana respectiva merita... Dar...egal, poate ca nu am înteles eu! Stii, intru pe blog dupa 9 ore de servici, paralel mai fac si ceva prin casa... Iertare daca am interpretat eu gresit!
    Ai dreptate :) Bucurii si gânduri bune! (la mine e înca primavara)

    RăspundețiȘtergere
  18. Cristian,
    multumesc mult ca te-ai gândit la mine!
    Îti doresc o zi minunata lânga sibianca ta! ;)

    RăspundețiȘtergere
  19. Zamfir,
    nu esti doar un ziarist de înalta clasa, esti si un romantic incurabil!
    :) dragut obiceiul... sper ca nu l-ai abandonat si astazi ai facut sa zâmbeasca cel putin o femeie! ;)

    RăspundețiȘtergere
  20. Steliana,
    cine si-ar putea dori mai mult?! multumesc la fel draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  21. Nima,
    si tie deasemenea! Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  22. Sa ai o primavara frumoasa, cu soare bland si multa veselie!

    RăspundețiȘtergere
  23. Tetris,
    multumesc mult! 1000 de pupici

    RăspundețiȘtergere
  24. Tradiția este deosebit de frumoasă.Ar fi păcat să dispară.Să vină vremea bună să vină soarele.

    RăspundețiȘtergere
  25. Se-cret,
    bunatatea si dorinta din noi va face ca traditia sa dainuiasac înca cel putin 3000 de ani! :)

    RăspundețiȘtergere
  26. Exact in ziua de 1 martie am citit povestea asta prezentata aici de tine. Seara cand am ajuns acasa, Iulia a venit cu o foaie alba si m-a rugat sa scriu o poveste. Mi-a venit imediat in minte povestea ce doar o citisem la tine si am scris-o foarte repede. Iuliei i-a placut povestea atat de mult incat m-a pus sa i-o citesc de nu stiu cate ori in ziua aceea si zilele ce au urmat. Multumesc mult. O primavara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  27. Angi,
    cât ma bucur!!! pupici Iuliei :) Sa aveti parte de o primavara plina de bucurii!

    RăspundețiȘtergere