luni, 17 iunie 2019

Pentru zilele de vara - Idee pentru micul dejun

De obicei, în timpul saptamânii nu pot sa manânc nimic dimineata. Beau o cafeluta si plec la serviciu. Ca este sau nu sanatos… nu poate nimeni sa spuna exact. Cert este ca fac asta de peste 30 de ani si… cioc-cioc-cioc, bat în lemn ☺ sunt bine, multumesc!
La sfârsit de saptamâna însa se schimba situatia. Dorm un pic mai mult decât în zilele lucratoare si ador sa iau micul dejun în pat. Exceceptie fac zilele de vara, când servesc micul dejun în curte, pe balansoar. Savurez prospetimea diminetilor, când razele de soare mângaie (nu musca, asa cum o fac la orele amiezii) si celebrez începutul de zi cu um mic dejun complex dar usor de pregatit.

Tai doua-trei felii de pâine integrală de grâu, le ung generos cu brânza proaspata din lapte de vaca si pun peste, ici-colo, rondele de ridichi rosii. Presar sare, piper si câteva frunzulite de creson si arpagic. Pe o farfurioara, desfac un grapefruit si pregatesc o cescuta cu cafea. Gata! O muscatura-doua din pâinica, o felie de fruct… Hmmm, delicioasa combinatie!

O alta reteta pentru micul-dejun de weekend: doua-trei felii de pâine crocantă integrala, unse cu brânza proaspata din lapte de vaca, peste care pun câteva rondele de ceapă șalotă, felii de ou fiert tare, feliute de rosie si rup cateva bucatele de roast beef (felii subtiri de friptura de carne de vita preparata dupa reteta austriaca - cumparata gata preparata). Presar sare si piper… gata! Este un mic-dejun consistent, care asigura necesarul de calorii si substante nutritive pentru a porni într-o drumetie, spre exemplu ☺

Tot cu felii de pâine crocantă integrala sau de pâine integrala de grâu este si urmatoarea propunere de mic-dejun lejer. Înainte sa ung cu brânza proaspata din lapte de vaca, las cateva picaturi de miere sa se imbibe în felia de pâine, apoi acopar cu brânzica Dintr-un mango bine copt, tai cateva felii si le pun peste brânza. Apoi presar frunzulite de roinița (sau de menta) si câteva fire de Chilli (merge si pulbere de Chilli). Fiecare muscatura este plina de savoare, încercati!

13 comentarii:

  1. Arată tare bine toate, eu aş lua din fiecare :D
    O zi frumoasă, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ohoooo :D bune idei, bune ;)))! Eu mananc paine (din aceea cozonac pe careo prepar aproape zilnic, cu faina intermediara din grau bio macinat la moara cu pietre) si miere de salcam. Cu ceeeeai de galbenele.
    Uneori mai variez si sar la masa de pranz ... hahaha dar mai mult de nevoie :))).
    Pupici :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ...cu infuzie de galbenele ;-) Da, asa e, ne-am obisnuit sa zicem ceai la orice bautura firbinte aromata.
      Ce fain ca mai exista mori cu petre! traditia trebuie pastrata... Era bine cand viata decurgea mai lent, faceam toate mai cu tihna... Acum totul trebuie sa functioneze rapid, chiar si sa mancam si sa dormim trebuie sa facem in ritm alert ☺
      Te pup. Noapte buna. Leo doarme deja la picioarele mele, colacel <3

      Ștergere
  3. Imi place ritualul tau de weekend.Sotul meu nu a mancat niciodata dimineata,dar ce zic eu...nu are foame nici peste zi.Eu sunt ordonata cu pranzul ,in rest program de voie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu cum este in realitate, dar din fotografii, sotul tau arata voinic... zici ca traieste doar cu aer si iubire? :-) Asta e un mare compliment pentru tine.
      Lasam gluma la o parte, in general, barbatii mananca portii mari, nu neaparat mai des decat femeile, dar mai mult. Ma mir ca zci ca sotul tau nu are foame. Micul dejun, asta e, sunt multe persoane care sarpeste masa de dimineata si sunt sanatosi. Altii servesc la micul dejun masa cea mai importanta a zilei... E o vorba ”câte bordeie atâtea obiceie”...
      Multumesc, te pup.

      Ștergere
  4. Eiii ce bine arata si ce gustoase par. E un mic dejun rasfat. Am observat ca branza de vaci e o constanta. Sa aveti pofta! (ca mie mi-ati facut... :P) Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, in cazul acestor retete, branzica proaspata din lapte de vaca a fost constanta. Dar micul dejun variaza, o sa mai revin cu retete.
      Numai bine Ina draga. O zi placuta!

      Ștergere
  5. Sunt niște idei apetisante! Aș prefera o degustare din combinația brânză-mango😋...Am încercat zilele trecute la mic dejun telemea de capră cu căpșuni 😊. Mulțumesc pentru inspirație!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hmmm si combinatia brânza capra cu capsuni suna minunat! Eu astazi de dimineata mi-am facut fulgi de ovaz înmuiati în lapte si combinati cu zmeura si capsuni. Azi la noi e zi libera, e sarbatoare: Fronleichnam (Corpus Christi). De câteva zile am pregatit traseul pentru o drumetie, insa meteorologii au prezis averse de ploaie cu puternice descarcari electice si poate chiar grindina... asa ca ramanem acasa, amanam excursia pe duminica. Astazi vom gati ceva special si vom savura ziua de leneveala ;-) Din cand in cand e buna si o asemenea pauza, pentru ca noi suntem permanent activi.
      Te pup. O zi minunata sa ai Gina draga <3

      Ștergere
  6. Prima idee, in special, imi lasa gura apa! :) Pare extra-racoritor si lejer.
    Branza de vaci imi place foarte mult - cel mai adesea o amestec cu smantana, zahar si stafide, dar am mancat si pe paine (cu diverse).
    Micul meu dejun nu e asa de tihnit nici chiar sambata sau duminica... Felurile de gustari prezentate de tine, insa, pot fi savurate oricand. :) Multumesc de idei!
    Zile senine iti doresc, Carmen draga! Spor in tot ce faci!
    Imbratisari si pupici, cu drag, de la quattro pentru trio! <3

    RăspundețiȘtergere