sâmbătă, 5 decembrie 2015

Jurnal de Vacanta de vara - România-film la Sfântu Gheorghe



Într-o dimineata în primele zile din vacanta la Sfântu Gheorghe, în drumul nostru catre plaja am fost surprinsi de agitatia din centrul satului. Câtiva cameramani si purtatori de microfoane uriase erau focalizati pe o salupa din golf. Am presupus ca este vorba despre vre-un interviu cu localnicii si nu ne-am oprit sa îngrosam grupul de gura-casca. Pe o banca la marginea drumului, sub o umbrela, stateau la povesti doi barbati si o femeie - se vedeau oraseni de la o posta. Prinsi în discutie, nu au observat ca o pala de vânt a zburat foile puse pe o masuta. Le-am atras atentia si i-am ajutat sa le recupereze. Am glumit:
- Va zboara setul de întrebari "spontane".
Unul din barbati s-a ridicat si ne-a multumit. L-am întrebat din mers, daca pricina agitatei din sat este ca se înregistreaza un interviu sau se lucreaza la vreun documentar si ma asteptam la un raspuns scurt. Zâmbind, tipul a raspuns cu multa amabilitate:
- Se toarna un film artistic. Este vorba despre un orasean bogat si bolnav, care înainte de operatia de transplant de inima, îsi viziteaza un vechi si bun prieten, bastinas din Delta Dunarii. Eu joc rolul oraseanului iar el - si l-a indicat pe barbatul de pe banca - joaca rolul bastinasului.
În mod foarte natural i-am urat succes, o zi buna si am marit pasul sa-mi prind grupul - Silvia, sotul ei, sotul meu si Zurla - si ne-am continuat drumul spre plaja. Silvia emotionata, m-a luat de brat si mi-a spus:
- Stii cu cine ai vorbit? Cu Vlad Ivanov! Si cel de pe banca era Adrian Titieni.
- Sa-mi fie iertata ignoranta, însa numele lor nu îmi spun nimic...
- Sunt doi dintre cei mai buni actori ai României. Vlad Ivanov a obtinut anul trecut premiul "Cel mai bun actor în rol principal" la Gala UNITER.

Am facut peste umar, rapid, câteva fotografii ☺ Ajunsa acasa am cautat pe internet si am vazut ca domnul Ivanov este cel care l-a interpretat pe Domnu' Bebe în "4 luni, 3 săptămâni și 2 zile" - un film deosebit, cu o tema cutremuratoare, film pe care l-am vazut în 2007.
Filmul cu scene din Sfântu Gheorghe este produs de SAGA Film (Alexandru Teodorescu), se numeste "Șaptele de cupa" si regia este semnata de Sorin Marin - presedintele Fundatiei Anonimul, cel care în urma cu 12 ani a adus "Festivalul de Film" la Sfântu Gheorghe... Iata cum se închide cercul.
Urmatoarele zile am vazut mereu prin sat echipele de filmare, am vrut sa evitam aglomeratia, asa ca i-am ocolit cât am putut. Am auzit ca orice satean a vrut - copii, tineri, bartrâni, cu sau fara cai si catei, au putut sa se înscrie pentru figuratie. Corul satului a dat deasemenea o reprezentatie muzicala în ucreineana.

Drumurile ni s-au mai intersectat doar în ultima seara a sejurului nostru la Sfântu Gheorghe, în port, când dupa ce cumparasem bilete la Navrom, am fost rugati sa stam "pititi" în tufisuri pentru ca pe strada se trageau ultimele cadre cu apusul de soare. Tja! ☺ Abia astept sa vad daca soarele meu din fotografii este mai frumos decât al lor în film ;)

UPDATE - 9.09.2016: Între timp am aflat ca filmul se numeste "7 of Hearts/ 7 de inimă roşie" si premiera va avea loc în toamna anului 2016... Asteptam...

10 comentarii:

  1. Soarele filmat va fi mai mare. :)
    prostituție, mafioți, droguri, maneliști, apa calda care-i rece, spitale infecte - toate filmele românești care se inspiră din genul ăsta de teme nu atrag și nu vor rezista în timp lângă Moromeții, Pădurea Spânzuraților, Nunta Mută sau Senatorul melcilor...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e clar, aparatul meu foto este de buzunar, deci nu am pretentii de cinematografie.
      Literatura a influentat si va influenta mereu temele filmelor, la fel cum clar este ca temele abordate de literatura română a secolului al XIX-lea au alt stil in comparatie cu temele tratate în literatura interbelică sau în literatura zilele noastre. Si filmele la fel. Asta nu înseamna însa ca nu vor mai exista capodopere... vremea va cerne mereu. Poate în 2115 vor fi preferate temele abordate în literatura secolului XXI ☺

      Ștergere
    2. Literatură în România?
      Nu mai există decât memorii și evocări.
      Restul sunt tentative...

      Ștergere
  2. O intalnire inopinanta si splendid apus de soare, ai avut o vacanta speciala, Carmen! :)
    xoxo

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. apusul de soare a fost un adevarat spectacol in fiecare seara :)
      weekend fain sa ai! xoxo

      Ștergere
  3. Nu stiu cum va fi in film, dar apusul se vede superb.
    Vad ca a fost o vacanta foarte inedita. Sau brodit de toate pentru voi!
    O sarbatoare de Mos Nicolae cat mai frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  4. O vacanta plina de evenimente neasteptate, ce bine v-ati nimerit!Nici eu nu cred ca l-as fi recunoscut. Vlad Ivanov a jucat si in Pozitia Copilului, a avut cateva replici, dar daca nu povesteai acum de el nu stiam ca asa il cheama :D, iar acum cand am vazut pozele , mi-am adus aminte si de rolul din film.:*

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi amintesc!!! Te-ai documentat si aflat cum se va numi filmul! Era incert asta vara. De abia astept sa-l vad. Sigur, de undeva, de dupa vreun tufis, vom aparea si noi pe pelicula :) Ce frumos a fost! Cate discutii aprinse am avut pe tema filmului romanesc, dar nu au avut niciodata tonul dat de cuvintele primului comentator al acestei postari...

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumoasă întâmplare! Cu puțin noroc, poate... apăreați și în film! :D
    Fotografiile cu apusul de soare sunt absolut superbe!
    Foarte faine amintiri... Îți mulțumim că ni le-ai împărtășit, dragă Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  7. Superb apusul! Lumina apusului este lumina care-mi place cel mai mult! Frumusetea (uneori ascunsa) :) a oamenilor este adusa la suprafata in aceasta minunat de calda lumina. :)
    De actori n-am auzit, pana acum :( Sau, daca oi fi auzit, am uitat. Atmosfera din timpul unor filmari (de gen) este excelenta, chiar daca nu m-a tentat vreodata sa fac figuratie. :)
    Multe intamplari inedite in acesta minunata vacanta a voastra. Super!
    Imbratisari si pupici cu drag, de la trio pentru duo! <3

    RăspundețiȘtergere