vineri, 30 aprilie 2010

Freinacht

Denumita si Hexennacht (Noaptea vrajitoarelor), noaptea de 30 aprilie spre 1 mai, este cea mai de temut noapte în Bavaria. Tinerii de azi au uitat pur si simplu ce reprezinta adevarata "Noapte libera" si au ajuns sa terorizeze populatia, prin "glume" care depasesc cu mult bunul simt: ung cu pasta de dinti cutiile de posta, lipesc hârtie igienica pe toate gardurile, mazgalesc clantele usilor cu înghetata, ba chiar lipesc cu UHU încuietoarele automobilelor! Toata lumea încearca sa-si puna bunul privat în locuri ferite si pentru patrulele de politie, la noapte va fi activitate non-stop!
La origini, noaptea din-naintea lui 1 Mai, este ultima noapte de straja la Maibaum (Stâlpul de mai). În Bayern, 1 mai este sarbatoarea libertatii si ca simbol, fiecare comunitate ridica mândra un stâlp, pe care-l împodobeste cu stegulete si distinctii; în ziua sarbatorii, când cu mic cu mare, cu muzica si voie buna se aduna întreaga comuninate în jurul Copacul de Mai, cel mai curajos si puternic fecior, se urca la vârf si agata o coroana din crengi de brad proaspat, împodobita cu benzi alb-bleu (steagul Bayern). Apoi, preotul sau primarul, rosteste câteva cuvinte si serbarea se declara deschisa. Cu cât stâlpul este mai înalt cu atât comunitatea este mai bogata si mai mândra! Saptamâna din-naintea sarbatorii, tinerii fac cu schimbul si pazesc impozantul simbol al libertatii. Este o mare rusine pentru comunitate sa-i fie furat stâlpul! Celebru este cazul din 2004, când a disparut Maibaum de pe Zugspitze-cel mai înalt vârf al Germaniei (2962 m.). Dupa ce comunitatea a platit bani grei pentru transportul stâlpului cu elicopterul si o multime de tineri entuziasti au participat la ridicarea si montarea lui (a avut 20m lungime si o greutate de 800 kg!)... nu au mai luat în serios pericolul si... în noaptea de Freinacht a disparut mândrete de Maibaum! Rusinea de atunci nu si-au spalat-o nici azi! :)))
Un alt obicei pentru aceasta noapte - pastrat la sate - este acela ca feciorii sa împlânte ramuri sanatoase de mesteacan, la poarta casei celei pe care o iubesc si nu de putine ori s-a întâmplat ca o fata frumoasa sa aiba dimineata, în fata casei 2, 3 sau chiar 4 astfel de "declaratii de dragoste".
Va doresc tuturor o zi de 1 mai cât mai frumoasa! Eu am bucuria ca la acest sfârsit de saptamâna sa fiu vizitata de doua prietene dragi, colege din timpul liceului - Mihaela si Nicoleta - cu care voi petrece clipe deosebit de vesele, indiferent de vremea ploioasa ce se anunta!

9 comentarii:

  1. This is so a beautiful post !!Simply nice post !Great work Carmem !!

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine te-am gasit si aici!
    Foarte bine arata blogul si foarte interesante si placute postari!
    E tirziu dar am sa revin cu multa placere de fiecare data!
    Noapte buna si zile frumoase de primavara!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am revenit, pup pe toata lumea !!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mariana,
    bine ai revenit! Te astept cu placere ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Joco,
    în sfârsit! important este ca esti sanatos si vesel!

    RăspundețiȘtergere
  6. Maypole in engleza, a fost adoptat de la germani si de alte popoare; eu l-am intalnit la suedezi si am auzit ca si englezii au sarbatoarea asta de inceput de primavara; cu siguranta mai sunt si altii pe care nu-i stiu. Faina traditie!

    RăspundețiȘtergere
  7. Alina,
    daca nu aveam musafiri, luam parte precis la sarbatoare, la biserica din cartier. Dar... mai vin Zile de Maibaum :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Acelasi Maibaum cu o coronita ( ca in prima fotografie) l-am vazut in Transilvania. Nu era nimeni pe strada sa intreb ce reprezinta. Acum stiu. Am si fotografia facuta Stalpului de Mai, dar nu am postat pentru ca nu stiam semnificatia. Multumesc pentru lamurire.

    RăspundețiȘtergere