duminică, 25 aprilie 2010

Meniu de duminica

O zi superba, cu cer albastru si norisori albi parca pulverizati. Pentru ca am fost singuri la masa de prânz (una din fete a plecat cu bicicleta - cu prietenii pe lac, cealalta învata de zor - în mai putin de 2 saptamâni încep examenele de Abitur!) am pregatit un meniu ca pentru noi -fetelor nu le place nici asparagus si nici cu pestele nu sunt prea "prietene". Deci la felul întâi: Supa de sparanghel. Se curata sparanghelul si se taie rondele. Se pune în apa rece la fiert, cu putina sare. Când s-a înmuiat, se strecoara, fara sa aruncam zeama! în craticioara punem o lingura buna de unt si doua de faina la rumenit. Nu lasam sa se prajeasca, stingem imediat cu zeama de sparanghel - adaugata putin câte putin, pâna când supa devine consistenta ca o supa-crema. Adaugam sparanghelul si dupa ce mai punem un galbenus de ou si nucusoara rasa, mai lasam sa dea un clocot. Supa este gata! Se poate drege cu un strop de zeama de lamâie :) (sparanghelul este un foarte bun diuretic. Multi nemti obisnuiesc sa faca doua saptamâni cura, acum a început sezonul. Se poate prepara ca salata, garnitura, cu diverse sosuri... Mie îmi place mult supa)

Pentru felul doi am ales Dorade royale. Un peste gustos, care cu multa usurinta poate fi curatat de oase. Sotul meu are diverse metode pentru prepererea acestui peste, în mantie de sare, prajit în ulei sau la gratar. De data aceasta a hotarât sa-l prepare la gratar - în cuptor. Dupa ce l-a spalat, i-a umplut burtica cu frunze de patrunjel, marar si busuioc, sare grunjoasa si piper macinat. L-a asezat pe tava si l-a stropit cu ulei de masline.L-a pus o jumatate de ora la cuptor, la 200°C ( dupa 15 minute, trebuie întors!)

Între timp, am curatat câtiva cartifi noi si i-am pus la fiert în apa rece si sare si am curatati 5 morcovi si i-am taiati fidea -pe lungime. Bucatarul-sef a pus o lingura de unt la încins si doua lingurite de zahar si a caramelizat morcovii. Apoi ceasurile au început sa pipsaie si...totul a fost gata:


Un vin alb din '89 a completat meniul. La desert, înghetata de mango (cumparata) cu dulceata de rabarber - facuta proaspat :)




Pe când savuram cafeluta, un vecin a sunat la usa si ne-a adus doua felii mari de prajitura. Ei da! asta este acum prea mult!

14 comentarii:

  1. Si eu cat sa mai salivez?...-))Gratar am facut si noi ieri,doar cu pui...din motiv de dieta-))..dar si pestele e dietetic,asa ca...o s academ in ispita si de data asta!!-))..poate nu imediat,dar o sa tinem minte reteta!

    RăspundețiȘtergere
  2. draga Oana,
    :) chiar si supa este buna la dieta (este diuretica)...mai putin felul III si...IV :)))
    Început de saptamâna agreabil!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce meniu! Dl sot al tau se invarte cu placere prin bucatarie printre cratite? Al meu era pasionat la inceputul erei noastre impreuna acum sunt eu bucatar sef, spalator de vase si ajutor de bucatar e gaza mica....

    RăspundețiȘtergere
  4. Valeu, si eu am rauri de saliva! De admirat gradina ti-am admirat-o sincer si m-am consolat ca am si eu la indemana parcuri sau copacei frumosi si flori vesele in drum spre casa. Dar meniul asta nu imi e chiar la indemana. O sa il iau ca pe o provocare si o sa il "atac" cu prima ocazie. Doar ca la noi nu am vazut asparagus.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ceska,
    sotul meu gateste cu pasiune (nu este de meserie bucatar, ci Dipl.Ing. Mascninenbau). Suntem 3 dame în casa, dar bucatarul este el! Îi place sa fie cineva pe lânga el, eu mai mult fotografiez :)))
    Dar acum fara gluma, lui Helmut îi place sa gateasca si eu nu prea am voie sa gatesc :) Doar prajituri fac eu si...retete românesti: salata de vinete, salata de boeuf, drob de miel, ciorba de perisoare...din an în Pasti :))
    Eu sunt responsabila cu pusul mesei: tacâmuri, servetele, decoratiuni...
    Fetele aduna masa.La spalat vase...se înghesuie deasemenea Helmut! dar numai vasele mari: cratite, tigai...Restul vin în masina de spalat vase.
    [Fetele au alte sarcini precise: dus gunoiul, scos vesela din masina, aspirat si sters praful în hol si sufragerie (nu avem masa în bucatarie)]
    Dar poate ca Gâza va fi un sot gospodar :) La sotul meu în familie, el a fost mâna dreapta a mamei, pentru ca ei au fost 4 frati :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Calator,
    M-am nascut la bloc si cât timp am locuit în România am locuit la bloc...stiu cum este si nu am uitat :)
    În Bavaria exista foarte putine cartiere cu blocuri. Majoritatea oamenilor locuiesc în case pentru o familie sau case mari, pentru 6-8 familii. Mi-a placut mult schimbarea si savurez din plin norocul de a avea curticica. Munca e fara pauza, dar face multa placere si ma relaxeaza extraordinar de mult! Plus ca nu mai trebuie sa ma organizez si sa merg "la iarba verde" :)
    Asparagus...nici eu nu am cunoscut aceasta leguma. Citisem în carti de bucate, de mâncat însa am mâncat doar aici.
    Te pup, o dupa-amiaza placuta :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Aici, odată cu nemţii, a cam dispărut şi sparanghelul (ca şi rabarber, de altfel)...

    RăspundețiȘtergere
  8. Vania,
    ...si eu am observat ca(în Sibiu) odata cu sasii au disparut Ischler-ele si Henclesch-ul :(

    RăspundețiȘtergere
  9. Asparagu - stiam ca este o planta decorativa, agatatoare (mai corect: spanzuratoare! cobora din ghiveci!)

    RăspundețiȘtergere
  10. Cred ca vorbesti despre SPARANGHEL.

    RăspundețiȘtergere
  11. Florina,
    Asparagus este ceea ce am scris eu :) si daca nergi pe linkul din spatele cuvântului, ajungi la explicatiile date de Wikipedia. Din pacate, varianta româneasca nu exista însa toate limbile latine folosesc denumirea Asparagus (http://fr.wikipedia.org/wiki/Asparagus)(pe româneste sunt doar câteva cuvinte si poze: http://ro.wikipedia.org/wiki/Asparagus)
    Ceea ce spui tu, este acelasi lucru :D doar ca varianta decorativa. Supa se prepara din radacini de asparagus- soiul comestibil :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Florina,
    denumirea latina este Asparagus, dar probabil ca în Transilvania, influenta sasilor si a svabilor a facut mai cunoscut cuvântul Sparanghel, din germana Spargel (citit sparghel)
    Eu una n-am mâncat niciodata în România! abia aici am auzit despre cât de iubita (si scumpa - 20€/kg.))este aceasta radacina.

    RăspundețiȘtergere
  13. Din explicaţiile date Florinei, mi-am lămurit şi eu aceeaşi neclaritate. Danche şoşon! (pe aceaşi filieră cu conversaţia în engleza de baltă: Hau duiudu? Duiu hau-hau?)
    Să ai o zi minunată ... în fiecare zi!

    RăspundețiȘtergere
  14. Zamfir,
    alles klar! daca s-a rezolvat, bitte soson! :))
    Si tie pentru mâine, o zi minunata! si pentru fiecare mâine, bineînteles! ;)

    RăspundețiȘtergere