joi, 15 aprilie 2010

"Io continuerò"


Cine nu cunoaste autorul celor trei tablouri: Mona Lisa /Gioconda, Cina cea de taina sau Divina proportie?
Acum 558 ani s-a nascut Leonardo da Vinci, cel mai fascinant om al Renasterii, cel mai deştept om al tuturor timpurilor. Pictor, sculptor, arhitect, inventator, filozof, astronom, matematician, fizician, biolog, antropolog... Schitele si descrierile lui au deschis drumurile cunoasterii...
"Voi dainiu" au fost cuvintele pe care le-a notat în însemnarile ultimului sau an de viata si a avut perfecta dreptate! Leonardo da Vinci ne impresioneaza înca astazi, nu doar prin frumusetea si perfectiunea operelor de arta, ci si prin studiile si descoperirile stiintifice pe care le-a facut, într-o vreme când mijloacele de cercetare si masurare erau aproape inexistente! Forta lui de anticipare nu a fost egalata vreodată în întreaga desfăşurare istorică a ştiinţei!

4 comentarii:

  1. chiar ca tare! aceasta postare a fost accesata de 508 ori si doar un singur vizitator s-a încumetat sa lase un comentariu, si acela anonim! :D

    RăspundețiȘtergere
  2. "Tare..."este putin spus.Intr-adevar este un mister Leonardo Da Vinci.Si daca ar fi sa ne intoarcem putin in timpul lui Da Vinci poate ne-am lumina putin in privinta gandirii sale.Ar fi scris mult mai luml si ar fi facut schite pentru tot de gandea si incerca sa inventeze,insa hartia era rara si scumpa,nu prea si-o permitea nici el.Primele schite pentru aparate de zbor,el le-a facut,iar Cina cea de Taina este inca un mister.Tot ce se scrie acum,sunt doar speculatii sau poate asa cred cei ce incearca sa il descifreze pe Da Vinci.Mostenirea lumii lasata de Da Vinci este prea mare pentru noi,cei de acum.
    Este totusi pacat ca ceilalti au fost uitati sau sunt mai putin luati in seama,cum ar fi Bruegel Pieter cel batran sau altii care au spus ceva,nu doar au pictat si atat.Iar alti pictori sunt cercetati si divinizat si se spune ca pictura"X"spune ceva si etc,cand de fapt au fost facute aproape la intamplare.
    Ca sa il intelegi pe Da Vinci,trebuie sa il studiezi si mai ales,sa pictezi,sa pictezi,dar nu sa pictezi doar ca ai talent,doar ca iti place sau ca sa faci pictura comerciala,trebuie sa gandesti,sa studiezi,sa citesti si poate ajungi si sa intelegi 10% din Da Vinci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu stiu la ce te referi prin "Tare...este putin spus" si nici de ce ma acuzi ca nu-l înteleg pe DaVinci! si nici nu înteleg de ce crezi ca Bruegel Pieter a fost uitat...Spre exemplu, chiar eu - o simpla inginera, fara legatura profesionala cu Bell'arte, sam pomenit saptamâna trecuta despre "Vanatori în zapada" (aici), adevarat, ca dovada intr-o cu totul alta ramura decât cea a artei. Parerea mea ferma este ca nu doar specialistii au "dreptul" de a admira sau comenta operele artistilor!

      Ștergere